petak, 21. listopada 2011.

FBI rukavice - "Vrtaljica" - slano

Tijekom 9. i 10. mjeseca u okviru blog-igrice „FBI rukavice“ koji je pokrenula mamajac istražujemo blog drage Snježe – Vrtaljica“.

Vrtaljica je blog vrijedan svake pažnje, recepti, priče, slike, ......, već nakon prvih par pročitanih postova znate da ga piše posebna osoba, Snježana ili kako je zovemo, Snježa.
Snježa bi sada rekla da nije ona toliko posebna, ali ja ostajem pri tome da je, a osim što je takva  meni je i jako draga. Dobra, skromna, i uvijek spremna nesebično sa nama podijeliti sva svoja znanja kao i doživljaje o kojima rado čitamo. Snježo, i ovim putem hvala ti na poklonjenom receptu za „Crni džem“ koji je brzo postao hit među degustatorima :).



Ja sam se na blogu Vrtaljica poprilično udomaćila, što i nije teško obzirom da je Snježa prava domaćica i kod nje se morate ugodno osjećati. Kroz svoje postove Snježa nas je upoznala sa svoja „tri mušketira“ :) , suprug i dva sina, za koje sa veseljem kuha, mijesi, peče....... Tu su i Snježine prijateljice sa kojima se rado druži i počasti finim slasticama, a tu su svakako i odlični recepti.
Domaća hrana,  od variva, pečenja, pite i pogače, prefine torte i kolači, a zatim i odmaci u modernije svjetske kuhinje finih jela i kolača. Puno finih stvari se može naći kod Snježe, ali kao i uvijek trebalo je izabrati samo neke koji će biti isprobani, naravno uz žaljenje što ostalo ovaj put neće stići na red, a nisu stigli niti baš svi odabrani. Biti će vremena i za njih, a sada se idemo upoznati sa onim što sam isprobala.

U ovom postu predstavljam isprobani „slani program“, a zasladiti ćemo se slijedeći put :)

(recepte neću prepisivati već su u linkovima u naslovu)


Prvi isprobani Snježin recept bio je Vijenac od jaja, brokule i šunke koji smo imali za temu u blog-igrici Kuvarijacije i kojega sam tada napravila i dojmove zabilježila u ovom postu.




„Belomorski“ pinđur
Kako sam u uvodu spomenula Snježa nas je kroz svoje postove upoznala i sa svojim dragim prijateljicama. Jedna od njih je Lena, Makedonka koja nas je preko Snježe počastila nekim svojim finim receptima, između ostalih i sa ovim pinđurom. Kako ja volim sve što treba malo sjeckati pa umješati, sjediniti, ....., a zatim i namazati i degustirati :), uz to volim i makedonsku kuhinju i to jako,  nije bilo dileme da pinđur ide na isprobavanje. Kako u trenu kada sam ga odlučila isprobati nisam imala oraha odlučila sam ih ne staviti, piše u receptu da može i bez oraha. Ostalo sam napravila prema receptu i pinđur mi se baš svidio.


Ohladila sam ga u frižideru, a zatim navalila, baš navalila :) . Odličan je Snježo, i veliki pozdrav Leni !





Varivo od raštike
Ne može bez variva, istina je, volim sva variva, a posebno „zaigram“ :) na ova „zelena“.
Varivo od raštike sa suhim mesom mi je uvijek bilo drago, tako je fino kada zamiriše, a kada ga jedem baš imam osjećaj da jedem nešto zdravo.
Raštiku sam, moram priznati jedva,  taj dan našla na placu i skuhala sam ga po napisanom receptu uz sitne izmjene. Nisam stavila neki veći komad suhog mesa već sam imala pancetu narezanu na kockice pa sam nju koristila.Maslinovo ulje sam stavila odmah i kuhala sa njime, a malo sam ga dodala i kasnije kod serviranja.
I nemam što puno za reći, odlično varivo, porcija za ručak, porcija za večeru, mmmmm finooo :) 







Pogača sa sirom bila mi je zanimljiva već na prvo čitanje i na prvi pogled. Kako li kod Snježe dobro izgleda, a kako li ja tek volim kombinaciju tijesta i sira. Nije bilo dileme oko isprobavanja, ima tu još nekoliko odličnih recepata za kruh, ali meni je ova pogača bila prva i nju sam napravila. Osim za sebe pripremila sam je  i za goste koji su mi taj dan dolazili na ručak. Za predjelo je bilo ono što će uslijediti nakon pogače, a pogača je išla uz to, išla je i kasnije, išla je i sama, išla je išla :) , a skoro da nije niti došla do stola jer sam je probala, pa još malo probala, ....., hrskava kora , sir u tijestu koji daje tako finu aromu i okus, teško se zaustaviti kada je krenete jesti !







Ovo je ono što se našlo na pogači sa sirom :), ali kasnije kada su gosti već stigli i jeli pa nisam slikala zajedno. Osim što sam ispekla pogaču , za predjelo sam pripremila i ovu paštetu. Vrtim se oko ovoga recepta od kada ga je Snježa objavila , kombinacija šampinjona i crnog vina u ovakvom namazu mi je baš primamnjiva i ovo je bilo zbilja idealno i interesantno predjelo. Za početak ja sam paštetu  isprobala na već standardnom dvopeku, a gosti su je dobili uz pogaču. I sve su pojeli i rekli da je super. Ja sam znala već i prije da je super ! :)



Napravila sam je po receptu, jedino što sam umjesto topivog sira stavila svježi sir pa je kod mene možda malo svjetlija, ali mislim da joj to nije oduzelo na okusu.




Juha od tikve
Pomalo i došli smo do sezone tikve ili buće. A kod Snježe imamo finu juhu od tikve, pa uzljevak, pitu, rižoto....., započeti ćemo sa juhom :). Od kada sam se lani „navukla“ na tikvu i jela od i sa tikvom primjetila sam da jedva čekam da se na Dolcu klupica sa tikvama zanarančasti. I dočekala sam, odmah kupila svoj primjerak. Izrezala je i dio je završio u ovoj juhi.



Jednostavan recept, jednostavna juha, pun i odličan okus. Staviti Zdenka sir u juhu ne bi mi, moram priznati, palo na pamet, zapravo niti ne jedem nikada taj sir tako da sam ga kupila baš sa ovu namjenu i nisam pogriješila. Tri „trokutića“ su završila ovdje, a ostatak nakon par dana opet "ovdje" kada sam ponovno  radila ovu juhu. Preporučujem !



Rižot od tikve
Ovdje je završio ostatak tikve. Rižot od tikve , po prvi put ! :) . Zanimljiva kombinacija i kako volim rižota svake vrste morala sam isprobati i ovaj.



Napravila sam ga prema receptu, bez odstupanja. Kaže dodati rižu i malo je poprižiti, nisam to do sada tako radila. Ostali sastojci i začini , uz tikvu daju garanciju dobrog okusa. Tako je i bilo, temeljac, sol , papar (potrebno je malo više papra kako piše u receptu) , i bijelo vino, ......., rižoto je bio odličan, a količina koju sam skuhala pojedena odmah. A ja sam mislila malo za ručak, malo za večeru, ......, ništa, ništa od planova, sve odmah ! :):)



Ovo je jedno od mojih subotnjih jela. Subotom obično cijelo jutro „zvrndam“ po gradu, prijateljice, kavice, plac, ponekad i shopping :) , pa još jedna kavica i ako ne ostanemo u gradu nešto i pojesti onda dođem doma gladna i dovoljno kasno da nema šanse spremiti nešto više od jednostavnog. Ali želim da to jednostavno bude isto tako i fino. U ovom jelu sam sve to našla. Kod Snježe se nađe finih kombinacija jela sa tjesteninom /pastom. Da je pasta ušla na velika vrata u njezinu kuhinju zaslužna je Rosana, talijanka u obitelji, ne znam tko je zaslužan da je ušla isto tako i u moju kuhinju , ali znam da sam je uvijek voljela u svim kombinacijama oblika, boja i okusa. Ova kombinacija je lagana i osvježavajuća, istovremeno toliko fina, meni je posebno odgovarao limun kojega sam stavila čak i malo više. I kada krenete jesti i mislite da ste pojeli svoju porciju stalno bi još malo, još koji zalogaj. I ja sam tako malo po malo pojela sve što sam skuhala, a znamo da kada je pasta u pitanju  uvijek skuhamo malo previše :)



Napravila sam je točno po receptu . Tikvice sam izrezala na prutiće umjesto na kolutiće. A tko bi odmah skontao što su to „šajbe“ :):)



Đuveć sa piletinom
I za kraj evo jela kojega ne mogu prestati jesti, ne mogu i ne mogu :). Čim sam vidjela ovaj đuveć znala sam da je ovo nešto za mene , a kada sma ga isprobala to sam samo potvrdila. Ispalo je da sam ga radila onda kada sam imala najmanje vremena i u to malo vremena trebala napraviti još 5 stvari prije nego što izađem iz kuće. Ali nisam se dala omesti. Htjela sam đuveć, taj dan sam ga odlučila napraviti i gotovo. Kupila sam piletinu, dio odvojila za ovaj recept , a dio spremila pa ću kasnije ispržiti. Od povrća sam stavila crvenu papriku, rajčicu, tikvice, patliđan i mrkvu. Popržila luk, na njemu meso, zatim povrće, dodala rižu, ......, sve prema receptu i za relativno kratko vrijeme dobila vrhunsko zadovoljstvo.
Odstupanje sam napravila u tome što nisam stavila krompir, riža mi je bila dovoljna.


Kao što se vidi, stavila sam malo previše riže, ali to niti malo ne smeta, volim da ima riže, a bilo je dovoljno i svih ostalih sastojaka. Napravila sam i malo preveliku količinu, ali koliko mi se jelo svidjelo da je drugačije bilo bi mi žao. Dio za ručak, dio za večeru, dio sutra na poslu za ručak, pa još malo za večeru........., nikad dosta :)
Ako se pitate kako je završila ona piletina ostavljena da se kasnije isprži, ....., nisam ju ispržila, imala sam još i povrća i sve skupa ponovila i slijedeća dva dana je opet bilo, malo za ručak, malo za večeru, malo......., kako sam i rekla jako mi se svidjelo !



Draga Snježa, hvala ti još jednom za sve ove lijepe recepte koje sa nama dijeliš. Uistinu sam uživala u tvojoj kuhinji , i još ću :)

Ubrzo se vidimo sa dojmovima „slatkog programa“ :)

Broj komentara: 17:

  1. Do sada mi se nisu sviđali postovi sa puno različitih recepata pa takvih na blogu kod mene nema. Ali sad kad vidim koliko si toga isprobala u okviru FBI igrice, vidim da je ovo pravi način za prezentiranje jela, jer sigurno ne bi uspjela sva ta jela objaviti da si ih pojedinačno stavljala. U sljedećem krugu igre preuzimam ovakav način objavljivanja.

    Što se samih jela tiče, sve odlično izgleda, a najviše me zaintrigirao komentar na piletinu s đuvečom, ono "ne mogu prestati jesti".

    I naravno, kao pravi ljubitelj kolača, jedva čekam da vidim što si nam spremila u slatkom programu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oduševljena sam draga Branka. Kako ja baš nisam ljubiteljica slatkog, pa me baš razveselio ovaj slani, vjerojatno prvi dio. Odličan izbor i meni je zapeo za oko đuveč i raštika, a i sve od tikvica.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ova pasteta od gljiva je prava stvar za mene;))

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod tebe je Ružo uvek bogata trpeza. Ima svega i svačega, ne bih ništa posebno izdvojila, sve je super, samo, u pravu si treba na kraju i da se nečim zasladimo...

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan post mila, fino si sve to zabeležila i opisala :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Branka, kao i uvek ti si prava vrednica i ne znam kako to sve stigneđ da uklopiš. Recepte si divne odabrala a meni je onaj venac ostao za isprobavanje za neku posebnu prigodu. Prelepo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Oh, dragi Bože!!!
    Malo je reći da sam oduševljena tvojim izborom, prezentacijom i lijepimr iječima:)
    Evo sam i narasla, od zadovoljstva naravno! Hvala ti velika!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Branka, divan post i odabir receptica, sve pripremljeno s puno paznje i topline, a nasa Snjeza to zaista zasluzuje... ma, tesko cemo se mi izvuci iz njene kuhinje, hihih...;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Juha i ovaj pinđur bi prvo izabrala, a i ostale stvari su predivne, svaka čast

    OdgovoriIzbriši
  10. Ostala sam bez reci!!! Svaka cast! Ne da si dobro odradila domaci zadatak nego si stvarno prava majstorica! Sve je preprepredivno! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Slazem se sa svim sto si rekla za nasu Snjezu, i ja sam ostala bez rijeci sto se tice tvog izbora recepata i prezentacijom. kao da si mene pitala, bravo!

    OdgovoriIzbriši
  12. Krasan izbor Branka, bas si bila vrijedna!

    OdgovoriIzbriši
  13. Baš si bila vrijedna! Sve izgleda sjajno, a sigurna sam da je i okusom takvo :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ti si genijalna! Ja obicno preskacem slano na blogovima, sem ako nisu peciva u pitanju, ali obozavam ove tvoje izvestaje slano-slatko.
    ... a vala kod Snjezane se ima sta isprobati!
    Sve ti je super, ali mi je posebno privukla paznju 'Juha od tikve'.

    OdgovoriIzbriši
  15. Hvala vam svima na lijepim komentarima ! Jako mi je drago da vam se sviđa moj odabir Snježinih jela kao i njihova prezentacija.

    "Snježa" - drago mi je da si zadovljna, hvala još jednom i tebi na lijepim receptima !

    OdgovoriIzbriši
  16. Stvarno si prava vrjednica,divan odabir jela,šarenolik i preukusan...divno:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Interesting Article. Hoping that you will continue posting an article having a useful information. Ergela Djakovo

    OdgovoriIzbriši