nedjelja, 17. ožujka 2013.

Praline sa mirisom i okusom ruzmarina

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon , draga Milkica sa bloga Mimi´s kingdom za temu nam je zadala – ruzmarin !

Moj omiljeni ruzmarin, ruzmarin moga djetinjstva , onaj koji je rastao i danas raste u Dbk doslovno na svakom koraku i kada ga zatrebate samo ga treba ubrati. No to je ujedno i isti onaj ruzmarin za kojega ne mogu vjerovati da ga danas u Zg kupujem. Mogao bi se on i u Zg posaditi i to mnogi rade i to sam i sama probala napraviti otprilike nekoliko desetaka puta, ali moja lođa definitivno ne podnosi rast biljaka i jednostavno niti jedan od mojih pokušaja nije urodio plodom. Cvijeće, razno začinsko bilje uključujući ruzmarin, zelene lisnate biljke, ….., što god sam donijela prvih par dana je izgledalo kao da je jedva čekalo da dođe baš na moju lođu, a nakon toga ništa, svaka biljka je uvenula ili se osušila i pomalo nestala. Stoga sam jednostavno odustala i orjentirala se na ponudu svježeg začinskog bilja na placu . I tako sam počela kupovati i ruzmarin, a joj :)

Kada sam pročitala ovomjesečnu temu naravno da su mi prvo kroz glavu prošla sva ona mesna i riblja jela, kruh, peciva, krekeri, ……..u koja smo stavljali i dalje stavljamo ruzmarin, ali mi isto tako istovremeno nije  prošlo kroz glavu da bih nešto od toga napravila kao moju ulaznicu u igricu. U ovom krugu moja ulaznica je slatka i čokoladna , svakako sa okusom i mirisom omiljenog ruzmarina :)






Ruzmarin i čokolada su jako dobar par, nisam to ja izmislila već sam jednom prilikom jela čokoladu sa aromom ruzmarina koja mi se jako svidjela. Stoga je bilo samo pitanje vremena kada ću i sama napraviti ruzmarin u čokoladi i sa čokoladom :)
I nisam stala samo na čokoladi već sam se odlučila za praline punjene marmeladom od limuna sa ruzmarinom i želeom od jagoda i jabuka sa mirisom ruzmarina. Oba punjenja sam sama radila, linkovi na postove su u nazivu, i ona su također moje ulaznice u ovomjesečni krug igrice






Ruzmarin moga djetinjstva rastao je prije svega uz kuću gdje sam odrasla, mislim da u Dbk i okolici nije postojala, a niti danas ne postoji kuća oko koje nema barem najmanji grm ruzmarina. Isto tako ga ima na gradskim zelenim površinama, na zidićima uz pločnike, u uređenim vrtovima hotela i poslovnih zgrada, jednostavno ga ima svugdje.

Kod nas doma ruzmarin se koristio obavezno u  pečenjima, teletina ili svinjetina sa krumpirima  , kako je samo uvijek fino mirisalo iz pećnice, a pečeni krumpirići  su uvijek poprimali poseban okus i miris ruzmarina. No ja  najbolje pamtim trenutke kada se pekla riba na gradele koje smo imali ispred kuće, a ruzmarin je bio „metlica“ koja se umakala u maslinovo ulje i njime se premazivala riba dok se okretala na gradelama. Lijepo za vidjeti, a lijepo i kasnije za okusiti.  Nabavka ruzmarina se svodila na „hajde mi molim te uberi koju grančicu …..“ :)
I danas moja mama, a i ja kada dođem u Dbk radimo upravo tako i koliko god je i ovaj ruzmarin koji kupim dovoljno mirisan i kvalitetan toliko mi je onaj koji raste uz more uvijek nekako zeleniji, mirisniji, aromatičniji.






Ruzmarin u kruhu , pecivima, krekerima, ....., volim ! :) , ali to smo počeli raditi  tek kasnije,ranije to nije bio baš običaj, a danas mi nema dražeg kruha od ukusne ciabatte posute sa svježim ruzmarinom i krupnom morskom soli, mmmmm. 

I naravno, ulogu ruzmarina na svadbama ne smijemo zaboraviti, svadba i kitice ruzmarina su nekada bile neizbježne :), i draga Tanja (Opasna) sa bloga Kuhinja zaposlene žene je isto primjetila, nekada neizbježne, a danas pomalo nestale, niti ja se u zadnje vrijeme ne sjećam svadbe na kojoj su me zakitili ruzmarinom, a nekada mi je haljina danima mirisala po toj kitici ruzmarina :)

Danas je pak ruzmarin sa svojim mirisom i aromom završio u pralinama. Ne pralinama od bilo koje čokolade već će se ruzmarin najbolje složiti sa tamnom čokoladom sa većim udjelom kakaoa, npr.65% i više. Punjenje od marmelade i želea je moj izbor, ali i svako drugo „ruzmarinasto“ punjenje je dobar izbor, a ako ne želite punjenje već samo čokoladu sa mirisom i okusom ruzmarina jednostavno je otapajte sa  pokojom grančicom aromatičnog ruzmarina u lončiću koja će ispustiti svoju aromu u čokoladu i dati joj uistinu poseban okus.

Razne varijante su nam na raspolaganju, a mi se danas častimo ovim pralinama sa mirisom i okusom ruzmarina :






Praline sa mirisom i okusom ruzmarina

Za 16 kom pralina

- 120 g tamne čokolade
- 30 g maslaca
- 2 žlice vruće vode
- 2 žlice marmelade od limuna sa ruzmarinom
- 2 žlice želea od jagoda i jabuka sa mirisom ruzmarina
- 1 žličica ulja za premazivanje kalupa

- Čokoladu izlomiti na komadiće, a maslac narezati na kockice. Staviti ih u posudu , dodati vruću vodu i sve zajedno otapati na pari uz stalno mješanje.
- Kalup lagano kistom nauljiti (iako sam koristila silikonski kalup za koji kažu da ga nije potrebno nauljiti ipak sam to napravila jer mi se do sada pokazalo da je bolje kada se i taj kalup naulji ili namasti)
- U svaki kalupić za pralinu staviti 1 žličicu otopljene čokolade i kistom je malo razmazati po rubovima  kako bi dodavanjem punjenja rubovi već bili čokoladni. Ostaviti da se stegne, cca 1 sat u frižideru ili oko 15 minuta u zamrzivaču
- Kada se čokolada stvrdnula u slastičarsku špricu staviti punjenje (marmeladu, žele) i istisnuti po malo u svaki kalupić.
- Zatim na punjenje dodati ostatak rastopljene čokolade , trebati će oko 1-1,5 žličica.
- Kada su svi kalupići napunjeni lagano ih protresti da se čokolada ravnomjerno rasporedi, a ukoliko ostane čokolade izvan kalupića tada plosnatim nožem ili "špatulom" lagano proći po površini da se višak pokupi.
- Ostaviti u frižideru ili po želji u zamrzivaču da se do kraja stvrdne.

I imamo praline :)






Nisu ispale najidealnije i iskreno ne znam da li su silikonski kalupići u ovom slučaju baš tako savršen izbor. Nekako, dobri su , ali......... vaditi praline nije mi išlo baš jako glatko i to sam  pripisala ovome kalupu. Nekome sam morala :)

U svakom slučaju  na finalni okus nije utjecalo i dobila sam mirisne i ukusne praline. Čokolada, svježina  voća, posebno limuna, miris i aroma ruzmarina.........






........dobila sam ono što sam htjela :) i ovih 16 pralina je tek uvod za neke nove izvedbe, jer uistinu ih nije zahtjevno napraviti , naravno uz uvjet da osigurate dobar kalup i strpljenje dok ih čekate da se rashlade i stvrdnu. Nakon toga slijedi samo ono "mmmm finoooo.... " :) 

Do ruzmarina u nekom drugom ili nekom novom izdanju ostaje nam samo da se još koji put počastimo sa jednom dobrom pralinom ! :)




Ovu ulaznicu šaljem dragoj Milkici za ovomjesečni krug Ajme koliko nas je.

























Broj komentara: 36:

  1. Zbilja zanimljivo, obožavam ružmarin, uvijek imam najmanje jedan na balkonu. Nekad mi prežive zimu nekad ne. Ali ne mogu zamisliti bilo koje pečenje a da ne miriše po ružmarinu.
    Morat ću isprobati zamirisati čokoladu njime.
    Usput, nikad ne stavljaj vodu u čokoladu za praline, čak ni maslac ti ne treba ako čokoladu pravilno otopiš i temperiraš. Ja koristim isključivo silikonske kalupe, svih mogućih oblika, i nikad nemam problema s vađenjem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da si i ti ljubitelj ruzmarina. Hvala ti za ove savjete za praline, nemam baš iskustva sa njima i svakako mi dobro dođu, drugi put ću napraviti ovako kako si napisala !

      Izbriši
  2. mmmm, kako ovoooo dobroooo izgleda!!! svaka cast! =)

    OdgovoriIzbriši
  3. Fino, fino puno mirisa i baš mi se sviđa taj spoj čokolade i ružmarina.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ova punjenja su mi divna, zbilja si se potrudila! Ja nisam baš puno eksperimentirala s ružmarinom u slatkim kombinacijama, al mi se jako sviđa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se ova slatka kombinacija ruzmarina sviđa, posebno hvala za punjenja !

      Izbriši
  5. Stvarno prekrasno. Odlicna ulaznica, neobicna. Tema se pokazala kao izuzetno dobra, bas prekrasnih stvari na blogovima. Radujem se da vidim sve na jednom mjestu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se i ova moja ulaznica sviđa. I ja jedva čekam vidjeti sve ostale na jednom mjestu !

      Izbriši
  6. Moram priznati da me privukao miris ruzmarina..obožavam ga!..ova kombinacija mi se čini potpuno savršena,zbilja uvijek daš posebnu notu svemu:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Nely na komplimentima i drago mi je da ti se sviđa i ova kombinacija !

      Izbriši
  7. Ajme meni, koja luda kombinacija, svaka čast!

    S obzirom da sam napravila popriličan broj pralina u silikonskim kalupima, moram "prigovoriti" (nadam se da se nećeš naljutiti) na ovo premazivanje kalupa uljem - to se kasnije i vidi na pralini, a stvarno nema potrebe za premazivanjem. Kad se čokolada u potpunosti stisne, dovoljno je oko svakog otvora uhvatiti kalup i malo rastegnuti, kako bi se čokolada odvojila od rubova, a zatim se kalup preokrene i praline se jednostavno istisnu van kao kad se npr. istiskuje tableta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa ova kombinacija !
      Naravno da se ne ljutim na primjedbu, dapače i više je nego poželjna i hvala ti na savjetima ! Preskočiti ću drugi put ovo premazivanje kalupa,očito je da je u ovom slučaju bilo bespotrebno.

      Izbriši
  8. koja zanimljiva kombinacija, hvala na ovom receptu i bravo za maštovitost!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na lijepim riječima, drago mi je da ti se sviđa !

      Izbriši
  9. Mnogo koristim ruzmarin, ali sa cokoladom jos nisam probala...Valjda ce i to doci jednom na red.
    Praline odlicno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđaju praline, hvala ti ! a nadam se da će ti se svidjeti i ruzmarin u čokoladnoj kombinaciji ako se odlučiš tako ga isprobati !

      Izbriši
  10. Sjajna ideja!!! Verujem da ruzmarin odlicno ide uz cokoladu. Hvala za ovu odlicnu ulaznicu! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se sviđa ova moja ulaznica !

      Izbriši
  11. Hej pa ti nisi radila onaj tovar od temperiranja čokolade! Juhuuuuu! To sam čekala. Jako volim praline, pogotovo kada su u tako interesantnim kombinacijama! Divno izgledaju!
    I ja jako volim ruzmarin i kada sam na moru, dok šetam uvek provlačim ruke kroz grančice da mi mirišu:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa ova moja kombinacija pralina , a što se tiče temperiranja čokolade i tih detalja, nisam tako radila, jednostavno sam je otopila i to je to :)
      Ruzmarin na moru definitivno uvijek posebno miriše !

      Izbriši
  12. Ja se divim fotogravijama i baš mi se sviđa što su bombonice s točkicama i djelomično mat, "nesavršenog" izgleda, jer je zapravo prvobitna ideja napraviti nešto osobno i unikatno, a ne kopirati savršeno i industrijsko, barem ja tako gledam na stvar. Prekrasne su ti baš takve.
    Što se tiče ružmarina, ne stojim baš naj bolje s njim, koristim ga jedino pri pečenju janjetine i to minimalno. Očito ono što u djetinjstvu i mladosti pokupimo ponesemo u život. Svako ljeto sam provela u Slavoniji u kući moje bake, tamo nema ružmarina, ali je u kući bio mlin, miris svježe samljevene pšenice još sad me prati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Dunja, drago mi je da ti se sviđaju fotkice kao i sama nesavršenost ovih pralina. Upravo tako, nije štos u kopiranju i nisam ih niti htjela kopirati već ih sama napraviti najbolje što znam :)
      Istina je da puno toga ponesemo iz djetinjstva, ja nisam imala priliku uživati u mirisu iz mlina koji je sigurno ugodan i nešto što se pamti.

      Izbriši
  13. Ma savršeni su u svom nesavršenstvu, točno kao što je dunja rekla i sigurno imaju savršeni ukus. Fotke su isto neodoljive.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i jako mi je drago da ti se sviđaju ove moje pomalo nesavršene praline. Hvala za fotkice !

      Izbriši
  14. Ti si neverovatna i skroz originalna, nikada se ne bih setila pralina sa ruzmarinom, totalno zanimljiva kombinacija i divne fotkice!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na komplimentima , jako mi je drago da ti se sviđa ova kombinacija i fotkice !

      Izbriši
  15. Jako zanimljiva kombinacija ukusa, nikad nisam probala ali verujem da je super... praline i fotke su mi super a ruzmarin se ni meni nikada ne primi :(( a pored mora verujem da je poseban i u svom elementu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se ova konmbinacija sviđa, hvala ti i za fotkice , a ruzmarin je meni uvijek i u svemu poseban !

      Izbriši
  16. Kao i uvek, puna si predivnih ideja, pa i ove praline, mirišljave i neodoljive, to govore. A tek fotke...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, jako mi je drago da ti se sve sviđa !

      Izbriši
  17. Prekrasno, prekrasno :). Ovo bi volela probati :).

    OdgovoriIzbriši
  18. ...ružmarin,lavanda i kadulja su moje biljčice i ja ih naprosto obožavam...rastu mi u vrtu u zagrebu...rastu na moru u svakom čošku mog dvorišta...:)
    ...praline su divne... u ovakvoj kominaciji ih još nisam probala, ali vjerujem da bi me oduševile... :)
    ...prekrasne slikice!... :))

    OdgovoriIzbriši