ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

Marmelada od crvenog grejpa, limuna i naranče

Da li nas zima pomalo napušta ili to meni samo tako izgleda ? Obzirom da nisam ljubitelj zime, iako iz godine u godinu sve više uživam u lijepim zimskim pejsažima i prirodi pod snježnim pokrivačem, ja se ipak nadam da nas pomalo napušta i da ovo sunčano i po danu dosta toplije vrijeme znači da je proljeće spremno da nam pokuca na vrata. Proljeće, ljepši, dulji i topliji dani su i više nego dobro došli i dugo smo ih čekali, ali kako to obično bude uvijek ostane nešto za napraviti u zadnji tren pa je tako i kod mene ostalo u zadnji tren pospremiti još malo zime za kasnije :) Dobro, ne baš doslovno pospremiti zimu, ali pospremiti citruse u kojima uživamo uglavnom zimi i koje volimo zbog njihova okusa, zbog toga što nam podižu energiju i raspoloženje svojim mirisom , čuvaju nas od prehlade, spašavaju za vrijeme gripe, a meni se sviđaju i svojim izgledom. Vesele boje citrusa razveseliti će svaki tmurni zimski dan. Ovaj put okupila sam ovu „veselu trojku“ : crveni grejp, limun i naranču.






Pogled na ovu sliku i vesele citruse mene jako veseli, a  isto tako me vesele i vaši komentari na moje slike koje su u zadnje vrijeme na blogu i svima vam još jednom hvala na tim komplimentima !  Drago mi je da vam se ovaj novi „foto-izričaj“ sviđa i hvala vam što to primjetite. Draga Dunja mi je u jednom od prošlih postova posebno skrenula pažnju na veliki napredak u odnosu na nekadašnje slikice (hvala ti Dunja ! ) i uistinu, napredak se dogodio i to na svim nivoima nastajanja slika koje ovdje prezentiram. Kako je to kod mene izgledalo nekada možete vidjeti u ovom postu. Tada smo imali malo „blogersko razotkrivanje“ i sve je jasno, niti je bilo pravog fotića, niti pravog prostora za slikanje,  niti prave rasvjete, niti sam ja imala toliko smisla za napraviti dobru fotku, i iako nisam bila sa time najsretnija ta faza je poprilično dugo trajala. Zatim je u jednom trenutku došao  dragi I., i kao ljubitelj fotografije odmah primjetio da su mi slike dosta loše, angažirao se oko osiguravanja preduvjeta  za bolje fotkice  i ubrzo se u moj stan uselio mini foto studio home-made by I. :) Tih dana mi je došla i mama iz Dbk , ja sam baš  pripremala neko fotkanje, a ona je ušla na lođu i samo sam čula : „ kakvi su ti ovo mali komadi namještaja koji svijetle „ ? :) :) 

Mjesto za fotkanje je osposobljeno, a ubrzo se uselio i pravi fotić, pa stalak za fotić, pa je krenula edukacija, pa sam i ja odjednom spoznala koliko je samo fotkanje zanimljivo, koliko me veseli, koliko detalja sada zapažam koje ranije nisam, i koliko je izazovno dobiti dobru fotkicu. Tako da danas to sve skupa izgleda ovako:







Naravno da ćete se praviti da ne vidite ovo što nije trebalo ući u kadar , ali je ušlo, jao uvijek neki „kreativni nered“ :)  . Ja sam fotkala za ovaj post, a i I. je fotkao mene , no nije primjetio i ono oko mene što nije trebalo pokazati, a i kada sam mu kasnije na fotki pokazala o čemu govorim zaključio je da se to „uopće ne kuži“. Onda dobro :)

Citrusi su fotkani, ali prije toga ih je trebalo kupiti iako bi idealnije bilo ubrati ih sa stabla u vlastitom vrtu ili dobiti od nekoga tko je upravo to napravio. Ja sam ove naranče i limune kupila na Dolcu, provjerene , domaće, odlične ! Crveni grejp na istom mjestu, ali definitivno nije domaći :) . Grejp mi je već dugo omiljen, njegova gorčina mi odgovara i volim ga osjetiti u svim izdanjima, bilo da ga svježeg iscjedim u sok , bilo da ga osjetim u nekom od deserata ili napitaka. Crveni grejp je onaj koji najradije biram, poseban mi je izgledom, ali i okusom, kao da je malo blaži u svojoj gorčini, a opet ostaje onaj karakteristični okus grejpa.

Napravila sam do sada dosta marmeladi od naranče u raznim kombinacijama, pridodavala sam im i imun, a sada je konačno došlo vrijeme da narančama i limunu dodam i ovaj citrus , crveni grejp.
I prije nego krenem na recept moram odmah reći : ovo je definitivno najbolja marmelada on nekog citrusa koju sam do sada napravila i probala ! :)






Marmelada od crvenog grejpa, limuna i naranče


-  400 g  mesa naranče
-  250 g mesa crvenog grejpa
- 150 g mesa limuna
- 200 ml soka od naranče
- 100 ml soka crvenog grejpa
- 100 ml soka limuna
- 750 g šećera
- 50 g vanilin šećera
- 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera

- Naranče , limune i grejp oguliti i od jedne naranče i jednog limuna zadržati koricu.
- Odstraniti im bijele kožice i filetirati u samo meso, narezuckati ga na komadiće
- Korici limuna i naranče odstraniti što više bijelog dijela i narezati na rezance. Prokuhati ih mjenjajući tri puta vodu nakon što svaki put proključa
- Dodatno, limun, naranče i grejp iscjediti u sok prema količinama kako je navedeno
- Meso citrusa, sok i prokuhane korice staviti u posudu za kuhanje, dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati.
- Kuhati na jačoj vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri, zatim smanjiti vatru i kuhati slijedećih 10 minuta uz stalno mješanje.
- Želin pomješati sa 2-3 žličice šećera , dodati ga smjesi i dobro umješati.
- Kuhati uz stalno mješanje dok ponovno ne uzavri, a zatim još 5-10 minuta.

Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke, dobro zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoji 10 minuta, a zatim ih okrenuti na pravu stranu i ohladiti.

A kada se ohladila kreće onaj uvijek zanimljivi dio – degustacija :)
Poklopci su skinuti, marmelada je zamirisala…… jako dobro !

Naravno da sam odmah uzela žličicu u ruke i uobičajeno je prvo probala samu i uistinu se oduševila okusom ove marmelade. Znam da je subjektivno i da se ne mora svima baš toliko svidjeti, ali ovo je definitivno marmelada po mojoj mjeri.  A da sve bude baš po mojoj mjeri pobrinuli su se i svježi croissanti i u ovoj kombinaciji  nakon svakog zalogaja samo možete izgovoriti "mmmmmmmm" :)






Marmelada je slatka ali i gorka, ona je nježna ali i jaka, diskretnog mirisa i okusa vanille koji se tek blago osjeti , izraženog okusa i limuna i naranče ali prije svega grejpa i njegove gorčine.
Možda će se na prvi pogled činiti da je u marmeladi dosta šećera, količina nije mala, ali ako pogledamo da se ovdje radi o citrusima, gorkim i kiselim i kada ih sve skupa spojimo količina šećera bi mogla biti i veća. Za one koji vole i žele slađe predlažem da povećaju količinu šećera za cca 200 g.  Obzirom da sam se ja u potpunosti našla u ovoj marmeladi i nadalje ću ostati kod ovih količina.

A ova kombinacija sa croissantom mi je definitivno najomiljeniji doručak nedjeljom i sreća je da croissanti stižu na stol u kontroliranoj količini, inače bi bilo......, uh, uh :) :)






Bez obzira što proljeće samo što nije stiglo, zima i dalje pokazuje da je još uvijek ovdje i zato osim u ovoj marmeladi uživajmo i dalje u svježim cistrusima, veselo ispratimo zimu cistrusima svježih i veselih boja. Iskoristimo ovo vrijeme dok još ima domaćih, sočnih i ukusnih naranči, limuna i grejpa , kako da se nađu u svježe iscjeđenim sokovima, ponekoj slastici, ali i da ih pospremimo u neku od marmelada. Koliko me ova marmelada oduševila danas toliko vjerujem da će jednako dobra biti i za toplije dane.











Broj komentara: 37:

  1. Nisam ljubitelj limuna i grejpa, ali vidim da u receptu prevladava naranča pa mislim da je ova marmeladica pun pogodak ovako uz kroasan!
    Super su mi i ove fotkice u kojima otkrivaš kako izgleda iza aparata :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! U receptu prevladava naranča, ali ipak je okus grejpa dominantniji, naranča je tu da to sve ublaži, u svakom slučaju ova marmelada mi i dalje ostaje na vrhu !

      Izbriši
  2. Divan post, ti si bas majstor za marmelade :) Ova bi bila po mom ukusu, obozavam i crveni grejp i narandze i inace volim svijetlije marmelade. Meni su tvoje slike uvijek prelijepe, a super mi je vidjeti akko sve izgleda u trenutku nastajanja post. Saljem ti veliki pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da voliš ove citruse i ovakve marmelade i drago mi je da ti se i ova sviđa. Hvala ti i na komplimentima za slike. Veliki pozdrav šaljem !

      Izbriši
  3. fantastična marmelada, pršti vitaminima, i to još na kroasanu. odličan je foto studio! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se marmelada sviđa. Hvala i za foto studio :)

      Izbriši
  4. Zanimljiv post :) A marmelada fantastična.
    Crveni grejp volim, nije tako gorak kao žuti, tak da mi se kombinacija svidja u cijelom kompletu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa, hvala ti ! Da, crveni grejp je ipak nešto slatkastiji od žutoga, vjerovatno se zato i meni više sviđa !

      Izbriši
  5. Miris i boja marmelade citrusa je naprosto neophodna za sive zimske dane...
    Krasan post; drago mi je vidjeti kreatora i studio u kojem se ovi divni postovi zacinju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se da mirisi i boja citrusa spašavaju u sive zimske dane. Drago mi je da ti se sviđa ovaj citrusni post kao ovo oko studija i fotkanja :). hvala ti !

      Izbriši
  6. baš mi je drago što te tvoj dragi I. uslikao. zato od mene ima pozdrav i to veliki.
    kao i sve tvoje marmelade i ova je baš dobra. a sestro draga, treba se riješti te bijele kožice i to je stvarno posao. ali, zato je užitak na kraju. stvarno djeluje fenomenalno i vjerujem ti kako i jest.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, i mi oboje ti uzvraćamo pozdrave ! I.je inače stalno sa fotićem u ruci , a ja se stalno izmičem, ne volim kada me je previše na slikama :). Hvala ti i za marmeladu, da malo ima posla oko bijelih kožica, ali isplati se potruditi.

      Izbriši
  7. Baš ih volim, sve marmelade! Pogotovo ih volim kuhat :) Eto, moram, dakle, i od naranči i limuna napravit, divno izgleda :))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se ova marmelada sviđa, a isto tako i da ih i ti voliš i jesti i kuhati, veseliti će me isprobaš li i ovu !

      Izbriši
  8. krasna marmelada,a što se fotki "fotkanja" tiče ne brini,
    svima su nam oči pobjegle na naranče i grejpove i limune.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa marmelada kao i ovi veseli citrusi :)

      Izbriši
  9. Divna je marmelada...I ja se spremam raditi ali od gorkih naranči pa ću iskoristiti tvoj receptić;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, veseli me da ti se sviđa, a marmelada od gorkih naranči će sigurno biti super !

      Izbriši
  10. Diiiivan post! Bas mi je drago da sam i tebe videla... :) Napredak je ocigledan i samo nastavi tako... Drago mi je da u tome uzivas.
    A marmelada je odlicna! Volim marmelade sa citrusima, mada ovu kombinaciju nisam probala...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i hvala na podršci za nastavak u fotkanju , a drago mi je i da ti se marmelada sviđa, voliš li citruse ovo je zbilja dobar izbor !

      Izbriši
  11. Evo čitam i super je kako to izgleda iza kamere. Ja bi voljela isto bolje. Još uvijek nemam makro objektiv pa improviziram, koristim samo danje svjetlo. Drago mi je da se piše o fotkanju jer ima toliko dobrih zapravo mogu reći profesionalnih fotografija na blogovima. Marmelada je super, jako volim narančinu marmeladu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iza kamere je uvijek zanimljivo :) , i ja bih voljela da je još bolje i dobro je dok je tako jer je to samo dodatni motiv za dalje. Nemam niti ja makro objektiv, a foto studio je pomalo riješio nedostatak danjeg svjetla iako mislim da ga ništa ne može u potpunosti zamjeniti. Hvala ti za marmeladu, drago mi je da ti se sviđa !

      Izbriši
  12. Moramo se nekako dogovoriti oko tih marmelada, pekmeza i džemova - samo gledanje mi je pomalo dojadilo:) Fotke su ti divne. Ja sam dobila novi fotić za rođendan od svoje djece, ali nije to profi fotić, nemam stalak i nemam mjesto za fotkati, osim kuhinje i elemenata, te stola na terasi. A i kako bih stalno nosila rajngle i ostale posude i sve negdje gdje su uvjeti idealni. Zato sam se odlučila za cinéma-vérité pristup:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema problema za dogovor, tu sam i samo se javi pa da bude i degustacija , a ne samo gledanje :). Drago mi je da si dobila novi fotić, niti ne treba biti profi da razveseli. Ja sam muku mučila sa prostorom za fotkanje prije ovog mini studia jer su mi je kuhinjska ploča skroz neprikladna, stol smješten tako da nije rješenje....., e kada sam sve namještala dok blog još nije bio niti u planu :)

      Izbriši
  13. Draga Branka ti si pravi foto profesionalac,baš mi je drago da uživaš u svemu tome i to se i vidi.Tvoje marmelade su posebne takva je ova.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Nely, jako mi je drago da ti se sviđaju i moje fotkice i marmelada !

      Izbriši
  14. Fotke su ti zaista super i vidi se napredak i to veliki... Ma po meni I. je uneo osveženje u sve svere tvog života ;)
    Ukus ove marmelade mogu da predpostavim jer posle paketića tvojih marmelada znam kako su fine, ukusne i tako mirisne ... najbolje koje sam ikada probala, pa nisi ti džabe "kraljica marmelade" ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na komplimentima za marmelade, kako za ovu tako i za one koje si probala i zbilja mi je drago da su ti se svidjele ! A hvala i za titulu :) . Drago mi je da vidiš napredak u fotkanju i uvijek mi razvučeš osmijeh na lice kada pročitam kako ti doživljavaš dolazak I.-a :)

      Izbriši
  15. Koleginice, da vidimo šta se kova kod vas.
    Ova marmelada je strava.
    Moj omiljeni doručak (izuzimam jaja, ona su neprevaziđena): hleb, maslac, džem od pomorandže, mleko, kafa...
    Samo što do sada nisam pravio ovako nešeto.
    Deluje sjajno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti što si zavirio u moju kuhinju i drago mi je da ti se sviđa ova marmelada. Voliš li ovakve marmelade svakako je isprobaj, nije ništa komplicirano i nadam se da ćeš biti zadovoljan !

      Izbriši
  16. Znaci sada smo i tebe videli !! Ne nam zasto ali sam te drugacije zamisljala, a da me pitas kako ne znam...!! Obozavam tvoje dzemove, nekako mi uvek mirise dok citam i veliki sam ljubitelj crvenog grejpa..spremam se da pravim dzem od crvenih pomorandzi...onaj obican sam vec pravila a sada su konacno dosle one crvene...jako ih volim jer su nekako sladje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni se često dogodi da ne znam kako sam nekoga zamišljala, ali nisam onakvog kakvog sam ga vidjela :) Za džemove ti puno hvala, drago mi je da ti se tako sviđaju, a sigurna sam da će i ovaj od crvenih naranči koju se spremaš napraviti biti odlična !

      Izbriši
  17. Joj, srušio mi se komentar, nema veze, pišem ponovo.
    Divan post, divna marmeladica, san snova! Ja sam isto greipomanijak, volim ih i žute i crvene, uvijek ih imam u smočnici, a nikad mi nije palo napamet da nešto iz njih napravim. Baš sam se neki dan sjetila da im sezona polako prolazi.
    A što se tiče tvog foto studija, famozan je, pozdravi I.a, svaka čast, super, drago mi je da si uronila u foto svijet, u tu prekrasnu čaroliju koja nam obogaćuje život. Uživaj i raduj se prekrasnom hobyu. Fotografija me uvijek fascinirala jer očima vidim jedno, a fotografijom nešto drugo. Eh da mi je nekad bio digitalac.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno draga Dunja i žao mi je što ti se prvi komentar srušio, hvala na trudu da ga napišeš ponovno !
      Drago mi je da si i ti ljubitelj grejpa i da te ova marmelada osvojila, a ako se odlučiš nešto od grejpova iz smočnice u nju smjestiti nadam se da ćeš biti zadovoljna.
      Hvala ti na pozdravima za I., uzvraćamo i veseli me da ti se sviđa moj ovakav ulazak u foto-svijet, trudim se učiti i napredovati. Vjerujem da bi ti sa digitalcem nekada fotkala čuda kao što su i danas tvoje fotke prekrasne i dovedene do samog savršenstva !

      Izbriši
  18. Ovo sam veće komentarisao ali gledam gde bih mogao da ti napišem za ribić. To je deo noge, kao list kod čoveka. Shank na engleskom. Specifičan je zbog brojnih tetiva i fascija koje su između mišićnih vlakana i koje se istope u toku dužeg dinstanja, pa se jelo topi u ustima.

    Da napišem opet da obožavam ovakve marmelade.
    Sviđa mi se kamera.

    OdgovoriIzbriši
  19. Ja nemam pojima o slikanju a nemam ni prostora za studio ali mislim da mogu prepoznati dobru fotografiju. Stvarno se u zadnje vrijeme vidi napredak. Nikako da stignem napraviti bilo kakvu marmeladu od narandži, evo već par godina mi nešto iskrsne i ne bude ništa od toga.
    I da znaš, umirem od ljubomore, ovdje kod nas je nemoguće nabaviti neprskane citruse, svi su puni pesticida pa sam odustala od pravljenja svega gdje ide korica. Ustvari lažem, kad se baž zaželim nečeg zamutim u vodi sodu bikarbonu i so i ostavim voće par sati. Nemam pojima da li djeluje ali nekako umirim savjest.

    OdgovoriIzbriši
  20. MORA ČITATI RJEŠENJE:

    Imam ime Anna, ja sam iz Velike Britanije, želim podijeliti svoju priču s vama i dati vam rješenje za svoje probleme, tražim online kako da dobijem pravi čarobnjak koji može vratiti svog muža za mene, dobio sam oženjen prije 9 godina bez djece i financijska situacija bila mi je gore, nemam novca Nemam dijete, moj suprug me ostavljao misleći da mu donosim lošu sreću, do 2016./2017. upoznala sam svjedočenje dame na internetu koja govori o dr. Ogundele, ohrabrujem se i kontaktiram za pomoć, a on mi je odgovorio, prva riječ koju je rekao je da su mi problemi gotovi, rekao je da će me opet osmijehiti, bio sam zadovoljan njegovim ohrabrenjima, počeo je raditi i rekla mi da se moj muž vratio za manje od 24 sata da me zamolim da ga prihvatim, nakon svega što sam rekao po prvi puta u životu bio sam sretan sa svojim mužem, nekoliko tjedana kasnije trudna sam , Rekao je da moram biti financijski stabilan da bih bio sretan sa svojim mužem, on je bacio još jednu čaroliju za mene, danas me ljudi vole gdje idem, moj život je financijski stabilan, ja i moj muž radimo veliku, najvažnija stvar je to on je okončao moju žalost i sada imam svoje dijete koje me zove mumija, nikad nisam upoznao pravog i moćnog spell castera kao što je dr. Ogundele, on ima rješenje za bilo kakav problem na zemlji, njegova magija nije štetna i može radim za vas bez vašeg prisustva, govorim to sve zato što sam mu rekao da ću se pobrinuti da obavijestim svijet o svom dobrom radu i znam da mnogi ljudi trebaju pomoć, pa ako trebate pomoć bilo koje vrste, učinite to ne odgađajte ga kontaktirati ga ili ga želite zahvaliti za mene, obratite se dr. Ogundeleu na e-mail adresu: ogundeletempleofsolution@gmail.com i njegov broj Whats-app: +2349065101630. I Viber broj: +27638836445.

    OdgovoriIzbriši