četvrtak, 20. rujna 2012.

Bakalar na bijelo i pasutice sa mladim lukom , i ......gost kuhar i fotograf :)

Gost u mojoj kuhinji i gost na mom blogu !? Da, upravo tako :) Do sada nisam baš imala goste na blogu osim što bih predstavila poneki recept moje mame, sestre ili prijateljice, ali to zapravo i nisu bila gostovanja u ovom smislu. Nisam niti ovaj put baš onako službeno pozvala gosta, dogovorila termin i sve onako kako bi po nekoj proceduri išlo, ........ovaj gost se sam ušuljao :), donio, skuhao, fotkao, ....., meni se to sve skupa jako svidjelo i zamolila sam ga da kao što je on mene počastio ovim jelom sada zajedno počastimo i vas. "Može" rekao je , ali uz jedan uvjet : "ti pišeš post, a moje je sve ostalo" . U redu, uvjet sam naravno prihvatila i još ga proširila, ja ne samo da pišem nego i degustiram :) . Dogovoreno !


Sada bi bilo u redu i da predstavim moga gosta i krenuti ću sa time da ste sigurno primjetili da već par mjeseci na blogu imam bolje fotkice od onih ranijih i to me baš veseli i dalo mi je neki novi poticaj ne samo u kuhanju nego i da se malo više pozabavim samom fotografijom. Spomenula sam već  i dragog I. koji se za to najviše zaslužan, koji se osim što je ljubav prema fotkanju i fotografiji prenio i na mene, pobrinuo i da sada imam puno bolji fotić, a i danas je prisutan kao  mentor kada malo zapnem i zapravo svaki dan imam priliku nešto novo naučiti .Kada već predstavljam dragog gosta kroz njegovu fotografiju moram reći i da je I. samozatajan i skroman, za svaku fotkicu reći će da je trebala ispasti još i bolja i da je ne treba baš nešto hvaliti i pokazivati. Ali ja sam odlučila da treba :), sviđaju mi se njegove fotkice, a posebno ove današnje koje su nastale prije nešto više od mjesec dana, a ja ih uvijek iznova rado pogledam. Ovaj bakalar koji u današnjem jelu ima glavnu ulogu mi je definitivno favorit:






Obzirom da I.danas nije samo gost fotograf već i gost kuhar lako je zaključiti da se voli ušuljati u kuhinju i sa nečim finim iz nje izaći, uvjet je da tamo boravi sam, jer kako kaže "niti u najvećoj kuhinji nema mjesta za dvoje :) . Iz kuhinje od I. izaći će uglavnom jednostavna jela  uz poneki začin koji se ja ne bih sjetila staviti, ili pripremljena i servirana malo drugačije od onoga kako uobičajeno radimo, i gurmanski užitak je zagarantiran.

Gosta sam predstavila, a što se tiče današnjeg jelovnika volite li bakalar onda ga sigurno volite i pripremljenog "na bijelo", ja ga definitivno volim , a ponajviše jer mi ovako ostane najviše njegovog izvornog okusa.
A pasutice koje su mu pridodane kao prilog su mi otkriće. Mali kvadratići domaće tjestenine kupljene u trgovini na Krku su me skroz osvojili, probala sam je i do sada mi je ostala najdraža tjestenina koju sam jela. U ovu kobinaciju uklopila se izvrsno. 

Za pripremiti bakalar potrebno je malo pred-pripreme  i planiranja jer je glavni sastojak u tom smislu malo zahtjevniji :) i sve skupa kreće 2 dana ranije. Da, točno dva dana ranije na moja vrata pozvonio je I. sa veeelliikim metalnom posudom u rukama, vrećicom krupne morske soli i  u društvu glavnog sastojka, ovdje prisutnog bakalara :






I krenuli smo. Jednostavno, bakalar je potrebno namočiti u hladnu vodu, poklopiti i neka tako stoji 2 dana. Imate li posudu predviđenu za to , super , a ako nemate i bilo koja druga posuda u koju će se bakalar udobno smjestiti biti će dobra.  Kod mene se cijeli postupak događao na lođi, iako sam u cijeloj priči bila u svojstvu promatrača lijepo sam dva dana živjela sa bakalarom koji se namakao, srećom vrijeme je dozvoljavalo širom otvorene prozore što je dobro došlo iako je bakalar boravio u poklopljenoj posudi. Dobila sam samo zadatak povremeno ga otvoriti i pogledati. Ne znam čemu je to služilo, ali jesam, povremeno sam ga otvorila i pogledala :)






I nakon dva dana namakanja evo nas konačno kod trećeg dana kada kuhamo i jedemo :)



Bakalar na bijelo i pasutice sa mladim lukom
(za 2 osobe)

- 1 sušeni bakalar , cca 250-300 g
- 2 manja krumpira
- maslinovo ulje , cca 300 ml, dodavati ga po potrebi
- sol
- papar
- 2-3 režnja češnjaka (mi smo izostavili , alergija :()
- 300-400 g pasutica
- 2-3 mlada luka - zeleni dio

- Bakalar izvaditi iz vode u kojoj se namakao, vodu proliti i zamjeniti je novom hladnom vodom, posoliti , vratiti bakalar u posudu i kuhati dok potpuno ne omekša, trebati će oko 2 sata.
- Omekšali bakalar očistiti i ostaviti samo bijeli dio mesa.
- Krumpire narezati na kockice, skuhati i dodati mesu od bakalara
- Zatim pridodati i nasjeckani češnjak, soli i papra i oko 1 dcl maslinovog ulja. Sve umješati i koliko je moguće usitniti štapnim mikserom.
- Sada slijedi najdulji i zapravo najteži dio pripreme. Bakalar će dosta upijati ulje i treba ga stalno nadodavati i istovremeno usitnjavati, malo štapnim mikserom, malo ručno. Zatim opet, malo ulja pa malo štapnim mikserom , pa malo ručno, ........., trajalo je ovo dobrih 20-tak i više minuta , sve dok se ne dobije skoro pa "pjenica" od bakalara. Muška ruka i strpljenje je tu od velike pomoći :), mislim da ga ja sama nikada ne bih baš ovako uspjela usitniti. Uostalom, uvijek se može u nekoj fazi prekinuti i ostaviti da bude i poneki krupniji komad bakalara. Potrebno je još zabilježiti da će bakalar u početnoj fazi imati više žućkastu boju koja će daljnjim usitnjavanjem i dodavanjem ulja biti sve svijetlija, skoro do sasvim bijele.

Na kraju, gotovo je kada dobijemo konzistenciju namaza, još ga posolimo i popaprimo po želji.
Mi smo ga servirali sa listom lovora i komadom sušene rajčice iz ulja i dodatno posuli šarenim paprom.






- Pasutice skuhamo standardno kao tjesteninu (ne zaboraviti posoliti vodu).
Tu se današnji glavni kuhar i ja malo razmimoilazimo jer je njemu standardno vrijeme kuhanja onoliko koliko piše na pakiranju, a može i minutu manje, dok meni može i minutu više :). Sada je bilo minutu manje i pasutice su bile "al dente" , a ja sam morala priznati da su bile i više nego dobre ! 
- Zeleni dio mladog luka, i manji dio bijele glavice, nasjeckati na komadiće
- Skuhane pasutice isprati, a u posudu u kojoj su se kuhale staviti 1-2 žlice maslinovog ulja i nasjeckani luk
- Luk minimalno zapržiti, pridodati skuhane pasutice i na laganoj vatri sve dobro promješati
Maknuti sa vatre, neka se koju minutu odmori i spremno je za serviranje.

Sada mogu priznati :), koliko god je bakalar ovdje nekako "glavni", toliko su mene prije svega oduševile ove pasutice.






I konačno, serviramo sve zajedno i  prava degustacija može početi :)






Koji komadić kruha će dobro doći , bez obzira što je na tanjuru tjestenina, degustacija bakalara na komadiću finog, hrskavog kruha je i više nego poželjna






Naravno, bez čašice vina ovakvo jelo ne treba niti početi jesti. Crno molim ! :)






Već sam rekla da se meni sve skupa jako svidjelo i nadam  se da ćemo uskoro ovo ponoviti, spremna sam i na ponovni suživot od 2 dana sa bakalarom u namakanju :)

Hvala mom današnjem gostu, dragom I. što nas je počastio ovim bakalarom i pasuticama . Hvala mu što je pristao biti gost u mojoj kuhinji i na blogu !  I nadam se da ćemo se još družiti i ovako fino častiti :)







Broj komentara: 45:

  1. Brankaaa,mogu li da posudim tvoga gosta?? :D,obozavam bakalar ,a i o fotografiji trebam dosta da naucim..sve je tako fotogenicno i na profesionalan nacin pripremljeno..dobar tek !!!!!ja cu samo da gledam ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Mirjana u moje ime i u ime gosta. Drago nam je da ti se sve sviđa,a za posudbu se dogovorimo :)

      Izbriši
  2. Sviđaju mi se fotke na crnoj podlozi! Nisam ljubitelj bakalara, ali zato biram pasutice

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tamara hvala ti na komplimentu za fotke u moje ime i u ime gosta ! Pasutice su u svakom slučaju dobar izbor !

      Izbriši
  3. bakalar još nisam zavoljela, barem za sada još nisam otkrila u kojoj kombinaciji mi paše
    slike mi se jako dopadaju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nina hvala ti, I. i ja se zahvaljujemo na komplimentu za fotkice. Nadam se da ćeš vremenom naći svoju kombinaciju bakalara.

      Izbriši
  4. Divnoooo, i fotke i recept i koncepcija posta. Hvala i tebi i gostu na ovakvoj prezentaciji. Ma ima puno u fotografiji, ona te zavede i dobiješ odmah volju počastit se nečim finim. A ovaj bakalar je sigurno u vrhu naj delicija. Neću ga pravit prije, ali pred Božić sigurno, a i neću zaboravit jer ću ovaj tvoj post sanjati još dugo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Dunja na ovim komplimentima, u moje ime i u ime I. Drago nam je da ti se fotke i recept sviđaju, a posebno će nam biti drago ako se odlučiš pred Božić uživati u bakalaru na ovaj način.

      Izbriši
  5. Predivno! I jelo i fotografije.
    Obožavam bakalar na bijelo.
    Sve pohvale tebi i tvom kuharu/fotografu! Odličan ste tim! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala, u moje ime i u ime gosta, jako nam je drago da ti se sve sviđa i da si kao i mi ljubitelj bakalara !

      Izbriši
  6. Pre svega nekoliko objasnjenja moras da nam das: 1. kako se zove ovaj carobnjak od kuvara i fotografa? I. deluje dosta u Kafkinom stilu... 2. onima koji te ne poznaju nije jasno da li je I. prijatelj-fotograf tvog dragog ili je on sam tvoj dragi...? Vazne su te stvari...recept za recept, ali mi hocemo i oztalo da znamo....
    sto se tice bakalara ja ga obozavam iako nisam bas na bakalaru odrasla a ovaj "beli" krompirasti mi se strasno dopada...ja ga vec zamisljam onako na parceetu prepecenog hleba ili, jos bolje, uz parce prepecene palente...i uz casu dobrog belog vina..... Pre dve godine sam donela jedno suvo parce iz Norveske i mic po mic...necu ga danas...necu ga sutra...na kraju se pokvario...Ja ga u Rimu na pijaci kupim vec "namocenog" da bih izbegla to visednevno gledanje bakalara u kadi...
    Pozdrav !!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marina draga, hvala ti prije svega na komentaru i na komplimentima kuharu ! I drago mi je da voliš bakalar, posebno u ovoj verziji, a žao mi je za onaj iz Norveške koji se pokvario, šteta.
      Zatim, baš si me razveselila ovim direktnim pitanjima i zapravo mi je drago da te interesira i malo više. Kako vidim interesira i ostale :) pa za sada dajem samo kratku informaciju da:
      1.) I.=Ivo
      2.) moj dragi
      Detaljnije u slijedećem postu :)

      Izbriši
  7. FENOMENALNE FOTKE!!!! Bravo za fotografa, sjajno!
    Doduse i mene kao i Marinu svasta nesto kopka, ali dobro, necemo ispitivati... :)
    Ja nikad nisam jela bakalar, ali inace volim svu ribu, pa bi mi se verovatno svideo...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako to mislis necemo ispitivati...????? naravno da cemo ispitivati...to upravo i radimo !!! To be continued...

      Izbriši
    2. "Miki" - hvala ti puno na komplimentima, u moje ime i u ime gosta. Jako nam je drago da ti se fotkice ovako sviđaju.
      Ostatak sam pojasnila i još ću :)

      "Marina" - odgovoreno, i još će biti :)

      "Senka" - :)

      Izbriši
  8. Ovo izgleda savršeno fino :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasne slike i sjajan post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Gordana, u moje ime i u ime gosta !

      Izbriši
  10. Branka, divno je kad neko na nas prenese svoju pasiju i strast prema nečemu, kada obogatimo svoja interesovanja jer imamo od nekoga da naučimo. Bakalar nikada nisam probala iako sam ga videla u prodaji. Beležim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Jelena hvala ti na komentaru, slažem se da je jako lijepo kada od nekoga možemo učiti i kada nas taj želi naučiti.
      Ako se odlučiš probati bakalar nadam se da će ti se svidjeli, bilo u ovoj ili nekoj drugoj verziji !

      Izbriši
  11. Zaboravih...super su mi bakalar i mornarska majca na štriku, suuuuupeeer:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Senka, veseli nas da ti se sviđa ta slika sa mornarskom majicom, i meni je ona baš dobra.

      Izbriši
  12. Nikada nisam jela bakalara i baš sam radoznala kakvog je ukusa. Fotke su čarobne i sve pohvale kuvaru-fotografu-... i šta već ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na pohvalama u moje ime i u ime gosta, jako nam je drago da ti se fotkice sviđaju ! Ovaj zadnji dio sam odgovorila, a biti će i još malo priče o tome :)
      Nadam se da ćeš imati priliku probati bakalar i nadam ti se da će ti se njegov zanimljiv okus i razne varijate pripreme svidjeti.

      Izbriši
  13. Slike su odlične, a bakalar obožavam iako ga jedem samo tradicionalno na Badnjak, a namaz mi je poseban:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na komplimentu za slike i jako nam je drago da si i ti ljubitelj bakalara i da ti se sviđa u ovoj verziji !

      Izbriši
  14. Moram priznati da si dobrog gosta našla pa da svi skupa uživamo i udobroj hrani i u čaši vina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Dilajla, drago mi je da ti se sviđa izbor današnjeg gosta i da uživaš u ovoj hrani i vinu !

      Izbriši
  15. Bakalar obožavam,ali zaista samo jednom u godini ga jedem,ovaj namaz je izvrstan,sve pohvale tvom gostu na svemu,fotografije su me posebno oduševile:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Nely, jako nam je drago da ti se fotkice sviđaju, a bakalar se obično i jede jednom do dva puta godišnje, no ubaciti ga još koji put tijekom godine nije loše :). Drago mi je da si ljubitelj bakalara i da ti se ovaj namaz sviđa !

      Izbriši
  16. jako lijepo gostovanje, i fotke! nisam duuugo jela bakalara,a baš ga volim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Tamara , veseli me da ti se sviđa ovo gostovanje kao i fotke moga gosta. Nadam se da ćeš uskoro opet uživati u bakalaru !

      Izbriši
  17. odlično jelo, sve skupa, divne fotke... obožavam bakalar i jela bih ga svaki tjedan, iako to obično završi na jednom godišnje, za Badnjak :(

    imaš nagradu na mom blogu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i jako mi je drago da ti se sviđa i jelo i fotke. Veseli me da si i ti ljubitelj bakalara i nadam se da će biti na meniju još koji put u godini.
      Za nagradicu ti puno hvala, sa veseljem ću je preuzeti !

      Izbriši
  18. Zračiš ti, post, fotke, jelo... Sve :)
    Veliki pozdrav za vas dvoje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Maja ! I mi tebi šaljemo puno pozdrava ! :)

      Izbriši
  19. Obožavam bakalar na belo! Ne znam da li ću ikada imati prilike da ga pravim, nadam se da hoću, al baš vam hvala na ovom receptu!
    Fotke su tako maštovite i jako mi se sviđa što imaju neku mušku notu.
    Još jedan divan post si nam poklonila:)

    OdgovoriIzbriši
  20. Trebalo vam je posuđivanje novca među pojedincima kako bi se nosile s financijskim poteškoćama da bi konačno prekinuo zastoj izazvan od strane banaka, odbijanjem njihovih dokumenata da se primjenjuju? Ja sam financijski stručnjak koji je u stanju zajam u iznosu koji vam je potreban, a uz uvjete koji olakšavaju život, lakše nas kontaktirajte; chrisrichardloanfirm@hotmail.com putem aplikacije Whats App +1 (845) 731 5341 Ovdje su neke od područja na kojima možemo pomoći:
    * Financijski zajam
    * Poslovni zajam
    * Posuditi najam
    * Investicijski zajam
    * Auto kredit
    * Konsolidacija duga
    * Druga hipoteka
    * Isplata kredita
    * Osobna pozajmica
    * Studentski kredit pa ako ste zainteresirani za dobivanje pravi kredita jednostavno Email: chrisrichardloanfirm@hotmail.com putem usluge Whats App +1 (845) 731 5341

    OdgovoriIzbriši
  21. Do you need a loan to consolidate your debt? Do you need a loan to finance or expand your business? Or for the purchase of cars, the purchase of a house and other personal loans ETC we give you a long term loan of five to fifty years maximum with an interest of 2%. You are 100% guaranteed. Contact us through the email address: ((ELLINASFinances@gmail.com))....

    OdgovoriIzbriši
  22. Postovana Branka, zanima me mozemo li uzeti jednu od ovih divnih fotki za clanak o top 10 istarskih jela koji bi izasao na stranici Total Croatia News? Naravno, naveli bismo autora fotografije kao i link na Vaš blog. Unaprijed zahvaljujem na razmatranju molbe :) LP, Anica

    OdgovoriIzbriši
  23. Moje ime je gospođa Rita iz SAD-a, dobila sam zajam od 30.000 dolara od Heartland Financial USA, Inc. u roku od 2 sata nakon što sam se prijavio. kontaktirajte ih Heartland Financial USA, Inc. putem e-pošte> (trustloan88@gmail.com) ili WhatsApp broja: 1-443-281-3404

    OdgovoriIzbriši
  24. Želite se zadužiti, a ne znate gdje dobiti pravi kredit?
    Želite pokrenuti posao, ali nemate kapitala?
    Trebate li iz bilo kojeg razloga podnijeti zahtjev za kredit?
    Trebate li božićni kredit.

    Vaša je nada konačno tu jer Elena Nino pruža brze i pouzdane zajmove, njihova je usluga 100% originalna i jamči vam da ćete dobiti zajam prilikom podnošenja zahtjeva, obratite se e-poštom i odobrite ga danas na: elenanino0007@gmail.com

    Hvala vam i Bog vas blagoslovio
    SAMOUVJERENOST
    Ingrid

    OdgovoriIzbriši
  25. SVJEDOČANSTVO KAKO SAM DOBIO KREDIT OD 2% KOLATERA. Trebate li kredit? Jeste li u dugovima? Da li želite da pokrenete posao i potreban vam je kapital? Trebate kredit ili financiranje iz bilo kojeg razloga? Ovdje imate pravu lokaciju za svoja rješenja kredita! Preporučujem (kreditne kreditne institucije) svima vama. Nude zajmove svima koji su zainteresovani da dobiju bilo koju vrstu kredita. Pozajmili su mi iznos od 36.000 dolara sa ILI bez kolaterala po stopi od 2%. Nude sve vrste kredita, čak i sa lošim kreditnim rezultatom. Njihove usluge uključuju kredite za obrazovanje, zajam za automobil, zajam za kamione, zajam za refinansiranje, osigurani i neobezbeđeni zajam, lični zajam, zajam za konsolidaciju duga, poslovni zajam, hipotekarni zajam, stambeni zajam, studentski zajam itd. Molimo Vas da nam pišete na Whatsapp broj: +393512640785 ili : +393509313766
    ili :+393512114999. email: loancreditinstitutions00@yahoo.com
    ili email: loancreditinstitutions00@gmail.com
    molim vas, ja sam referent koji uzima moj kredit od njene kompanije.

    OdgovoriIzbriši