srijeda, 30. studenoga 2011.

Kuvarijacije - Nana Anine kiflice sa sirom

U ovomjesečnom krugu blog igrice Kuvarijacije isprobali smo recept drage Tanje sa bloga U džaku brašna - Nana Anine kiflice sa sirom




Tanjin post sa receptom za ove kiflice je uistinu jedan od posebnijih postova, ljubav prema nana Ani, ljubav prema nana Aninim kiflicima, a zatim i same kiflice u Tanjinoj izvedbi. Kiflice koje plijene pogledom, a sada sam se uvjerila i okusom. Kako Tanja kaže: "Odes po jednu, pa se vracas po jos jednu i jos jednu i jos" ......, i baš je tako, vraćaš se po još i još .... :)

Za mene su ove kiflice bile poseban izazov, jer antitalentu za kiflice,  napraviti one prave , lijepe,  pomalo već postaje tiha patnja. Onda sam ih u zadnje vrijeme počela nešto češće raditi, manje ili više uspješno, a sada sam se našla i pred ovim izazovom u Kuvarijacijama. Čim sam vidjela da smo izglasali kiflice pomislila sam "ok, znala sam da ću ih napraviti, a sada ću ih morati i pokazati kako god da ispadnu " :)

Tanja je bila jako susretljiva i uz recept koji je odlično objašnjen dodatno nam je dala i slikovni prikaz izrade kiflica. Sve je tu i sada je potrebno samo zasukati rukave, ruke staviti u brašno i idemo........., kiflice će ubrzo zamirisati.

I evo, uz neke greške koje sam ipak napravila i kasnije uočila , jer bez obzira na dobro objašnjeni recept + slikovni recept, tko ne zna taj ne zna :(.  kiflice su ispale su sasvim pristojno :), ....a  tek okus, ....., Tanja je sve objasnila, mogu i ja objašnjavati, ali spoznat ćete tek kada ih probate !

Tanjin recept koji prenosim u cjelosti , uz moje "dojmove" , je u nastavku:

Nana Anine kiflice sa sirom

Potrebno je:

- odmeriti 500g brasna, a potrosicete otprilike 450g :)
- 1 kasicica soli i 1 kasicica secera
- pola kockice kvasca (20-25g) + kasicica secera
- 250ml toplog mleka; od toga odvojiti 50ml za narastanje kvasca
- 1 jaje- zumance ide u testo, belance za premazivanje
- 80ml ulja
- 175g margarina; meni je najlepsi Dijamant za fina peciva - necemo o losim stranama, na zalost je neizbezan u ovom receptu :(
- 250-300g sira i 1 jaje za fil
- krupna morska so i kim za posipanje.

- Margarin se izvadi malo ranije da omeksa, a brasno proseje, pa se u vanglicu odmeri 400g brasna. Doda se so i kasicica secera brasnu. Kvasac se zamuti sa mlekom i secerom pa ostavi da naraste, najbolje pored tople ringle na kojoj se pre toga grejalo mleko. Zumance se razmuti sa uljem jer je tako najsigurnije izbeci da se nesrecno u komadicima zalepi za brasno.

Sastojke sam pripremila, margarin izvadila iz frižidera, izvagala brašno, pripremila kvasac, žumance razmutila u ulju (ovo mi je dobar sistem da se žumanjce lijepo sjedini sa brašnom).

- U brasno se doda ostatak toplog mleka, ulje i zumance i na kraju narastao kvasac, pa se sve lepo izmesa - izbucka kratko varjacom. Dobije se jedna premekana smesa, koja jos uvek ne lici na testo sa kojim bi moglo da se uopste radi. Onda se uzme od onih preostalih 100g sakom malo brasna, varjacom malo pomeri testo pa sipa brasno na slobodno mesto i opet varjacom, malo izmesi testo. Sledi uzimanje sledece sake brasna, koja se podmetne malo ispod i preko testa i sada se rukom kratko zamesi testo jer vrlo brzo pocinje da se lepi za ruku. Cim pocne da se lepi, prekida se mesenje. Treci put, cistom rukom uzme se malo brasna, podigne se testo drugom pa pospe dno posude delom brasna iz sake, spusti testo, i ostatak brasna se natrlja odozgo po testu i sa svih strana. Testo se pokrije krpom i ostavi da odstoji oko pola sata, otprilike dok se kolicina ne uduplira.
Cela ova prica je u cilju da se zamesi sto mekse testo, jer sto je testo mekse, finalni proizvod je meksi, duze opstaje kao takav i sporije se susi.

U ovom dijelu nisam imala potrebu za trećom šakom brašna. Tijesto je nakon prvog mješanja bilo mekano i ljepljivo, ali ne previše, prva šaka brašna i bilo je relativno ok, druga šaka brašna i već je bilo dovoljno čvrsto da mu još brašna nije bilo potrebno. Zamjesila sam ga, pokrila i ostavila da se diže oko 1 sat.  

- Nakon sto se testo udupliralo, istrese se na radnu povrsinu koju nije potrebno pobrasniti jer vec ima brasna na samom testu. Podeli se na osam jednakih delova pa se svaki premesi i formira 8 jufki (jufka - mala lopta od testa) tako sto se krajevi od spolja prebacuju ka sredini dok se ne dobije oblik lopte, pa se okrene da glatka strana bude odozgo.

Ovaj dio sam napravila kako piše, ne znam jesam li dobila baš prave loptice , ali ok, bilo je okruglo :)

- Zatim se svaka jufka razvalja u "tacnicu" i cetiri tacnice se premazu margarinom (utrosi se tridesetak grama margarina) pa se poklope sa one nenamazane cetiri. Preciznije, spojene su margarinom po dve tacnice testa, tako da na kraju imamo 4 dela testa.

Razvaljala sam loptice tijesta, maksimalno okruglo koliko sam znala i koliko je išlo, namazala ih margarinom i to je izgledalo ovako:




Prekrila zatim nenamazanim drugim dijelom tijesta, malo pristisnula i rezala trokutiće.

* Ovdje je moja prva greška: tijesto sam očigledno pretanko razvaljala. Vidi se na Tanjinoj slici da je dosta deblje od ovoga kako je meni ispalo. Ali sada je bilo gotovo i idem dalje.

- Svaki deo testa se razvalja u krug i podeli na 8 trouglova. Trouglovi se malo recnu da bi se kiflica lakse zamotala, pa se filuju smesom sira i jajeta.

Trokutići su tu, fil je pripremljen i na svakom trokutiću se našla mala žličica sirne smjese.
Ovo sa zarezivanjem tijesta je odlično, puno se lakše i bolje kiflice zamotaju.





- Dok se kiflica mota, samo malo se razvuce testo pa se zamotana kiflica ubaci u pleh za pecenje sa onim vrhom podvucenim ispod. U pleh se redjaju po horizontali 4 kiflice, po vertikali osam ... bar je tako uslovljeno mojim dimenzijama pleha. Izmedju kiflica se ne ostavlja preveliki prostor da bi sve stale. Moze da se pece u dve ture, ako neko ne voli kad se kiflice spoje zbog narastanja tokom pecenja.

Kiflice sam formirala i poslagala u pleh za pečenje. Rasporedila sam ih u dvije ture i tako ih i posložila u pleh.

- Preostalo belance se dobro umuti viljuskom u cvrst sneg, pa se svaka kiflica obilno premaze njime. Najlakse je to uraditi silikonskom cetkom, mada je nana viljuskom prebacivala taj sneg od belanaca na kiflice.

Bjelanjce sam umutila i to miserom, u prilično čvsti snijeg i tako ga malo kistom a malo žličicom prebacila na kiflice. Ne znam da li je to ok, nije mi se cijelo istopilo u pečenju već na nekim kiflicama malo i zapeklo, ali to mi nije smetalo.

- Zatim se preko kiflica pospe morska so i kim, ali ne mora nista, mi smo ih kod nane jeli samo premazane belancem.

Ovdje je došlo vrijeme za improvizaciju, nema krupne morske soli, nema kima, nema ni lana kojega sam htjela staviti , ........, uh koja domaćica :). Ali srećom dođe mi onaj neki "klik" da koliko.-toliko spasim stvar i nešto stavim pa se tu našlo začinsko bilje. Na dio kiflica stavila sam sušeni vlasac, na dio kiflica sušeni kopar, a na treći dio je išao sušeni ruzmarin.




- Od preostalog margarina se seckaju komadici i redjaju po kiflicama. Na svaku kiflicu se stavi jedan. Margarin moze unapred da se isecka na 32 komada.

** I došli smo do dijela gdje sam napravila drugu grešku. "Strah od margarina". Iako je Tanja naznačila da ovdje treba ići margarina onoliko koliko piše, ja sam pogledala moje pripremljene komadiće i svaki odlučila prepoloviti i takav staviti na kiflicu. Koliko god mi se to činilo u tom trenutku ok, kasnije se vidilo da nedostaje.
Ali ok, kiflice su otišle u pećnicu sa "pola kockice" margarina.




- Kiflice nakon pravljenja idu na pecenje, ne narastaju. Peku se 15 - 20min. Temperatura zavisi od rerne, kod mene je to 175C kod moje nane 200C.

Kiflice sam pekla na 190 stupnjeva, točno 20 minuta.
Već za vrijeme pečenja počeo se širiti divan miris iz pećnice, što od kiflica , što od začinskog bilja, ......., uh, trebalo je dočekati da se ispeku.

- Kada su kiflice potpuno ohladjene, u plehu ce ih biti u najboljem slucaju dvadesetak. Sada je vreme da se prebace na tanjir ili ciniju i prekriju providnom folijom jer najcesce u stomaku vise nema mesta za kiflice, posto je popunjen onim toplim krckavim.

Kiflice sam prebacila na tanjur, ali prekrivanje nekom folijom ili nešto slično nisu dočekale. Naime, imala sam taj dan goste i računam dok su oni otišli prošetati ja ću im napraviti kiflice. Vratili su se malo ranije i već sa vrata je krenulo :" ajme, ajme, što to miriše, ...., kada će biti gotovo". :)



... ili mogu da se spakuju u dve plasticne kesice, pa jedna ostane muzu da ponese ujutru za dorucak, a druga se stavi u zamrzivac pa prvom zgodom pogricka u drustvu nove prijateljice. :)

E, ovo tek nisu dočekale :):)

Jedino što sam uspjela to je spasiti dio za slikanje i dok sam ja pokušavala napraviti koju sliku ostatak je pojeden, a onda su pojedene i ove.




Zbilja, ostaje po onoj Tanjinoj " Odes po jednu, pa se vracas po jos jednu i jos jednu i jos " :):)



Ja sam ih također probala i meni su odlične, izvana krckave, unutra mekane, punjenje sa sirom im baš pripada. Neskromno, ali reći ću da mi je začinsko bilje bila skroz ok ideja , dalo je na zanimljivom okusu i od moje tri varijante najbolje se ovdje uklopio vlasac. Drugi put stavljam samo vlasac :) . Drugi put ću i pametnije razvaljati tijesto, ne onako pretanko, a staviti ću i propisanu količinu margarina.

Što se tiče margarina i moje smanjene količine, kako ja skoro nikako ne koristim margarin tako sam ga i u ovoj smanjenoj količini osjetila. Ali isto tako ostaje činjenica da mu količinu ne treba smanjivati jer sam već kod prve kiflice zaključila da bi bila još i bolja da je se malo više margarina po njoj razlilo i da ga je upila, stoga ako želimo prave kiflice ne smije biti straha :)  

I na kraju ostaje samo jedan zaključak: imamo odlične kiflice kojima se treba počastiti,  da ugodiš sebi, da ugodiš onima za koje ih spremaš, ....., imamo kiflice koje svakako treba isprobati !!



Draga Tanja, hvala tebi i tvojoj Nani Ani na ovom odličnom receptu i na prefinim kiflicama kojima ste nas počastile !











24 komentara:

  1. Odlicno izgledaju, a ukusom su i nas odusevile. Vecina je nestala jos dok su bile vrele.

    Svidja mi se ovaj dodatak vlasca, verujem da se super uklopio u celu pricu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Improvizacija sa zacinskim biljem je odlicna ideja. :) Dopadaju mi se kako izgledaju kod tebe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako su ti lijepo ispale, da nisi rekla da si antitalent za kiflice mislim da nitko uopće tako nešto ne bi pomislio :) Sviđa mi se eksperiment sa začinskim biljem!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas si prenela lepe utiske i zaista se slazem sa tobom da su kiflice predobre. Aromaticni dodatak ti je prava stvar:) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. kiflice u tvojoj izvedbi su prekrasne, meni se sviđa jako ova tvoja varijanta posipa :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ide to tebi Brankić! Bravo, kiflice su ti ispale odlično a samo je važno da ste ti i tvoji degustatori uživali! I, ovo su kiflice sa tvojim "touch" -om:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Lepo su ispale, a za manje margarina, nema baš toliko veze. Pravim vrlo slično ovim nana-Aninim, i na ovu meru testa ide 125 g margarina, i bude sasvim dovoljno, moglo bi i sa 100 da prođe. Ne treba da se izostavi skroz, a malo manje ili malo više ne pravi veliku razliku.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ma, odlicne su, nemoj se nista brinuti ide to tebi sasvim fino... a ove kiflice zasluzuju svakako reprizu i to samo zato sto su taaako ukusne i jednostavno nemoguce im je odoleti, svaka cast za divno i detaljno napisan post i utiske!:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ma predivno si ih napravila i tako lepo sve uslikala...

    OdgovoriIzbriši
  10. Auuu kod tebe prava mala kiflic-avantura! :)
    Super su ti ispale, i ovo za zacinskim biljem ti kradem. Ali ozbiljno! :)
    Kada se vratim kuci (na putu sam i citav dan blejim po blogovima :D), ima da ponovim gradivo i namjesto sjemenjki tipa susam ili kim, ima da stavim vlasac. :)
    Jedva cekam isprobavanje! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Svaka ti cast, kako ti iscrpno prodjes kroz zadatak! Kiflice su ti super i sjajna je ideja sa zacinskim biljem. Sledeci put cu i ja tako probati! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Uuuuuuu, mogu zamisliti kako su fine uz dodatak vlasca. Moram ti isprobati kad budem sljedeći put radila neke slane kiflice. Žao mi je samo što ne mogu ispružiti ruku u ekran i poslužiti se.

    OdgovoriIzbriši
  13. Branka,i sa "greskama" kiflice su ti prelepe,ali su ti to vec potvrdili gosti.Dodatak ti je super ideja!!Ja sam jako zadovoljna sa receptom:))

    OdgovoriIzbriši
  14. Odlične slike, naročito proces izrade. A i začinsko bilje je odlična ideja za varijacije na temu.

    OdgovoriIzbriši
  15. Kako me samo mamite sa tim kiflicama?!
    Odlican prikaz postupka!

    OdgovoriIzbriši
  16. Brankic, sta god ti mislila, odradila si bez greske! ;)
    Kad su 'tacnice' deblje, onda se lakse sa njima radi, specijalno ako margarin nije dovoljno smeksao pa nije bitno ako negde ostane deblji premaz jer se to posle razvuce i lepo rasporedi po testu.

    Ovi aromaticni dodaci mi se mnogo svidjaju. Mozda bih mogla da napravim varijaciju na temu, pa da se na margarin za premazivanje pospu zacini i preklopi i tako dobije aromaticno testo. Pravim neke kiflice sa belim lukom, jednom godisnje doduse, pa mi sad pada na pamet da bi i ovde moglo da se ubaci.

    Sve u svemu kuflice su super i lepe su. :) I hvala ti puno na ovako divnom predstavljanju. :*

    OdgovoriIzbriši
  17. Fin dodatak začinskog bilja! Izgledaju jakooo ukusno :)

    OdgovoriIzbriši
  18. kako kaže narod practice makes perfect, a tebi ne treba vežba pošto vidim da su ti sjajno ispale. Aromatični dodatak je odlična ideja. Pamtim!

    OdgovoriIzbriši
  19. Branka, prekrasne su, tebi to baš leži, imaš ih u malome prstu. Zapravo, mislim da tebi leži sve čega se dotakneš :)

    P.S. Odgovorila sam ti na mom blogu :) Uključit ću te u nagradnu igru jer neću od nikog tražiti da se ulogira na fejs protiv njegove volje :) Uostalom, moji redoviti food blogeri to svakako zaslužuju :)
    kiss

    OdgovoriIzbriši
  20. Svima vam hvala na lijepim komentarima i jako mi je drago da vam se ove kiflice sviđaju i u mojoj izvedbi !
    Kiflice su uistinu izvrsne i vrijedne isprobavanja, drago mi je da vas je zainteresirao ovaj dodatak začinskog bilja.

    "mamajac" - hvala ti za ovu informaciju oko margarina, znači nisam puno propustila što sam ga stavila manje.
    "Taci" - hvala ti još jednom što is ovaj recept podijelila sa nama ! Dobra je ideja staviti začinsko bilje između dva dijela tijesta, time će kiflice biti još aromatičnije.
    "Maja" - hvala ti draga Maja ! Stižem k tebi na blog :)

    OdgovoriIzbriši
  21. fantastično izgledaju ove tvoje kiflice!

    OdgovoriIzbriši