nedjelja, 9. listopada 2011.

Žele od citrusa sa timijanom (majčinom dušicom)

Ovih dana pomalo smo ostali bez ljeta, bez topline, bez sunca, ......, bez lijepog vremena. Zahladilo je, kiša se dobro ispadala, i sada se već dva dana oblaci i sunce bore tko će biti jači. Danas se sunce izborilo za svoje mjesto, ali je i dalje dosta hladno i osim jesenskih plodova koje smo već dočekali, čini se da sada dočekujemo i pravu jesen. Volim jesen, volim njezine boje, padanje i šuštanje lišća pod nogama, sve to volim, ali ipak više volim kada je sunčano i toplo. 

Iz godine u godinu na prve hladnije dane reagiram tako da prvo na što pomislim su  citrusi, njihov miris, okus, Vitamin C :) i malo po malo  limuni, naranče, grejp, limete, ......,sve češće se nalaze u košaricama i na stolovima, iako će svoje pravo vrijeme tek će dočekati jer  sezona citrusa tek stiže.
Ja sezonu citrusa otvaram već danas,  sa mirisnim želeom od limuna, limete i naranče u koji sam dodala timijan ili majčinu dušicu. Čista i prava aromaterapija ! :) 



Timijan ili majčina dušica je ovomjesečna tema blog-igrice "Ajme koliko nas je" koju je za nas odabrala naša domaćica ovoga kruga , draga Katarina sa bloga "Laka kuharica".
Ova tema me prvo iznenadila, a u isti mah mi je bila jako interesantna i originalna. I majčina dušica je originalan začin, posebnog mirisa, a u jelima daje poseban okus.
Nisam je do sada baš puno koristila, tek povremeno i obično u kombinaciji sa nekim jelima od piletine. Sada sam joj malo više posvetila pažnju i dulje se zadržavam kraj nje i uživam u tom posebnom mirisu.

Znači, sada majčina dušica kod mene ide prvi put u nešto slatko, a po prvi put napraviti ću i  žele.  Napravila sam do sada valjda stotine kilograma marmelade od isto tako više stotina kilograma voća. Ali nikada ništa od tog  istog voća nisam smjestila u žele. Listajući malo knjige recepata naišla sam na ovaj žele od citrusa sa majčinom dušicom i nije mi trebalo puno da zaključim da je to to. Recept nisam puno prilagođavala, osim majčine dušice pridodana mu je i aroma lovorova lista što me tek posebno oduševilo. Ono što nisam imala je želirni šećer pa sam ga radila sa običnim šećerom i stavila želin.

I tako je nastao moj prvi žele :) koji sam napravila ovako:

- 350 g limuna (oko 3 malo veća komada)
- 350 g limete (oko 4 komada)
- 250 g naranče (kod mene je to bila jedna veća naranča)
Kako se ovdje radi i sa korom dobro je imati neprskane citruse, moguće one kupljene u Bio&Bio, ili one "redovne" namočiti na koji sat u vodu i dobro ih istrljati.
Ili ako želite ogulite koru.

- 1 list lovora
- 1 litra vode
- 500 g šećera
- 1 puna žlica listića svježe majčine dušice
- 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera

- Nakon što su citrusi pripremljeni (sa korom ili bez) , narezati ih na manje komade i staviti u posudu za kuhanje.
- Dodati im lovorov list i preliti vodom
- Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavru, zatim smanjiti vatru i kuhati ih na laganoj vatri još oko 1 sat, dok sasvim na omekšaju.
- Procijediti vodu u kojoj su se kuhali citrusi u posudu u kojoj ćete nastaviti sa kuhanjem želea
- Skuhane citruse iscijediti u sok. - može u sokovniku (ja sam zajedno sa korom), a može ih se staviti u cjedilo, pritisnuti sa nečim težim i ostaviti da se cijede nad posudom.
- Sok od citrusa dodati u posudu za kuhanje i dodati šećer i dobro ga umješati.
- Kuhati na jačoj vatri do vrenja, zatim smanjiti vatru i kugati još oko 10 minuta.
- Dodati želin pomješan sa 2-3 žličice šećera i dobro ga umješati. Kuhati još oko 3 minute uz stalno mješanje.
- Zatim dodati listiće timijana (ja sam ih škaricama izrezuckala sa grančice) , dobro ih umješati u smjesu
Smjesa želea je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke i dobro ih zatvoriti. Okrenuti ih na poklopac, neka tako stoje 10 minuta, a zatim ih okrenuti na pravu stranu i ostaviti neka se hladi.
Hlađenjem se smjesa želira i tek tada postaje pravi žele.



I kada se konačno ohladilo došlo je vrijeme za isprobavanje prvog želea iz moje kuhinje. 
Otvorim, pomirišem, i......, mirišem, udišem, mirišem......, ma ne trebam ga niti isprobati, ovo je već dovoljno. Aromaterapija kažem vam :) 
Miris citrusa, miris timijana, a ne zaboravimo niti onaj list lovora koji je također ostavio svoj trag.




Ipak, treba žele i probati. Iako je dosta veliki udio šećera, citrusi su ipak citrusi i žele je kiselkast i čini mi se da nema tog šećera koji bi ga učinio slatkim. Zapravo, ima alija toliku količinu ne bih baš stavila. A i ovako mi sasvim odgovara. Toliko, da mi niti ne smeta što nije marmelada :):)



Pojela sma ga malo onako žličicom, sada baš i ne znam sa čime sve bih ga iskombinirala iako mislim da vrlo dobro ide u sve slatko da ga osvježi, a i uz komad mesa će sigurno naći svoje mjesto.

Ili, ......,samo uživati u njegovom mirisu može nekada biti sasvim dovoljno :)















22 komentara:

  1. Baš sam danas mislila na tebe dok sam se sladila džemom od šljiva - kako sljedeće sezone imam hrpu tvojih recepata za isprobavanje. I sad dođem na blog, a kad tamo kraljica marmelade počela i želee raditi.
    Nisam baš od limuna i limete, ali baš me zanima ako se nešto slično može iskombinirati s narančom i mandarinom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Branka,od tebe opet nesto divno i originalno i mirisno!!!Bas mami ovaj tvoj mirisni zele!!Svaka ti cast:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. ajme meni, predivan je, bilježim recept, ovo ljeto sam radila marmeladu od jagoda sa timijanom i baš mi se svidjelo, ali ovo, ovo je nešto što moram napravit "pod obavezno" a i zato jer obožavam citruse, pogotovo naranče. Stvarno ti je žele prelijep na fotografijama, zadnja fotka me oduševila!. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Žele mi zvuči baš super, volim citruse ! Ja bi to sa žličicom onako povremeno i malo po malo, uživala!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikad nisam probala ovaj žele, izgleda jakoo lijepo a recept mi se čini posebno zanimljiv.
    Originalan i zanimljiv post uz prekrasne fotografije,sve pohvale!
    I kod nas na moru je jako zahladilo, pao je i prvi snijeg u Gorskom kotaru, ide nam zima pomalo:)

    Pusa i veliki pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nikad ne bih posumnjala u tvoje kombinacije:), zvuci odlicno a izgleda predivno ova zuta boja sa timijanom. Jako mi se svidja:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam majčinu dušicu, a po sastojcima se slažem da je kod tebe prava aromaterapija na djelu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Uvijek iznenadis novim kombinacijama okusa. Ova gore mora biti aromaticno osvjezavajuca!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo mi je skroz neobična kombinacija. Mislim da je ovaj tvoj "pronalazak" idealan za premazivanje mesa prije pečenja, da mu korica dobije onaj braonkasti, karamelisani sjaj i slatkasto kiseli ukus, protkan mirisom limuna, majčine dušice i lovora. Uh, baš zvuči dobro!

    OdgovoriIzbriši
  10. draga Branka, kod tebe uvijek nešto jako zanimljivo i novo!

    OdgovoriIzbriši
  11. Divna ideja.I u pravo vreme.Kad s evratim kuci imam jedno drvo limuna i jedno drvo pomorandze koje se savilo do zemlej.A cini mi se ovaj tvoj zele ce odlicno moci:))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo je sigurno odlican zele! Jako mi se dopada kombinacija! Volim i citruse i majcinu dusicu. Jedino me lovor iznenadio, ali verujem ti na rec da daje super smek... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivno, osjećam miris ovog želea, i vidim neki fini Božićni kolač.

    OdgovoriIzbriši
  14. E ovo je taman po mom ukusu. Obožavam timijan u svim kombinacijama, a pogotovo sa agrumima. Spremam recept! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Tvoje kombinacije su mi uvijek savršene i ovo je jako divno,vjerujem extra aromatičnog ukusa:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Moram da priznam da timjan, tj. kod nas majčinu dušicu nisam nešto koristila. Mislim da imam kesicu suve u plakaru i da sam je kupila za jedan recept koji sam spremala. Nemam pojma kakva je sveža.

    Ja se takođe radujem citrusim koji stižu. kako volim da kažem, stiže zima bar ćemo se najesti narandži i mandarina. Bilo je voća ove godine kao i uvek, ali je nekako se od jedne pomorandže najedem, a kilo trešanja za 2.5 evra slistim dok si rekao keks, kao i kilogram malina ili jagoda. Kod nas su banane i narandže zimi jeftinije od voća koje se prodaje tokom godine.

    Ovaj žele ti je divan. Ameri jedu namaz od kikiriki putera sa sličnim želeom ali je crven. Moram to da proučim koje voće stavljaju, jer jedino tako se kikiriki puter na hlebu može pojesti i strava je. Iskoristiću ovaj tvoj polazni recept, a možda imaš na blogu i neki crven žele koji sam propustila. Moram da prevrtim.
    Iako slatko, marmelade i džemove nisam pravila skupljam ove recepte sa limunom. Oni me tako mame. Prvo da skupim teglice pa u akciju.

    OdgovoriIzbriši
  17. Predivno i originalno! Jedino što mi nisi poslala slikicu i link kako bih te imala u evidenciji i na kraju igre objavila. Molim te, pošalji i jedno i drugo. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  18. Divno i aromatično! Jako mi se dopada kombinacija. Bravisimo, Brankić:)

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala vam svima na lijepim komentarima. Jako mi je drago da ste ovako pozitivno reagirali na moj prvi žele. Sigurno ću još koji napraviti jer se i meni svidjelo. Sigurno će biti još koja kombinacija sa citrusima.
    "What´s for dessert" - sigurno idu i naranča i mandarina zajedno, vjerujem da će se svaka kombinacija citrusa fino uklopiti.
    "Jelena" - ovo je moj prvi žele tako da nemam crveni, ali sigurno bude.
    "Κάθαρσις" - poslati ću prijavu ovih dana, mislila am možda još ponešto napraviti sa timijanom pa sve zajedno prijaviti. Stiže slikica i link.

    Još jednom, hvala svima na posjeti i komentaru !

    OdgovoriIzbriši
  20. divan ti je ovaj žele i jako mi se dopada ovaj dodatak timijana, mora da miriši...

    OdgovoriIzbriši
  21. divna marmelada, mogu ju zamiliti u palačinkama ili nekom finom kolaču

    OdgovoriIzbriši
  22. It is a very informative and useful post thanks it is good material to read this post increases my knowledge. Dakovo misna vina

    OdgovoriIzbriši