Vrijeme mi zadnjih dana jako brzo prolazi, sve je puno nekih obaveza. Posao, pa obično nešto treba ići obavljati poslije posla, pa dođe vikend koji isto tako proleti za tren i nekako mi je ovaj 4. mjesec baš brzo došao i još brže odmiče dan po dan. Ali sretna sam što je došao i ovaj mjesec i što nam je sa njime došlo i proljeće. Više je sunca, više je topline i to je moje vrijeme, zapravo moje drago ljeto tek dolazi pa sam svemu usprkos svakim danom sve bolje volje.
E sada, prvi proljetni dani sa kojima se sunce probije u stan obično su vrijeme kada dobro primjetim stanje stana, ormara , prozora....., i da dalje ne nabrajam :), onda se par dana pripremam na "generalku", a onda se u slijedećim danima konačno uhvatim i posla. Ti dani su upravo u tijeku, uh :). Vremenom sam naučila da ne odradim sve u jedan ili dva dana nego to nekako rasporedim pa ostane vremena i za druge stvari, a kroz tjedan i dijelom za vikend sve riješim.
Pa evo, nakon što je i kuhinja generalno sređena nema mi većeg gušta nego onda nešto fino u njoj pripremiti. Ovaj put želim upotrijebiti Mak, namirnicu koju nam je zadala draga Jovana sa bloga Jojini isprobani recepti , naša ovomjesečna domaćica igrice Ajme koliko nas je, blog igrice koju je pokrenula monsoon sa bloga Dalmacija down under.
Mak volim ali ne koristim ga često i kada ga jedem to je uglavnom makovnjača ili kolač od maka koji je netko drugi napravio. Kod mene je uvijek u zalihama vrećica maka kojoj stalno provjeravam rok trajanja a nikako da je iskoristim. Evo prilike.
Sa čime sudjelovati u ovome krugu igrice, bilo je moje pitanje samoj sebi, jer naravno bila sam uvjerena da ću napraviti još neku u nizu marmelada :) . Ali, ......., radila sam već marmeladu od bresaka sa makom koju nisam objavila na blogu , a sada nema bresaka da je ponovim. Vera sa bloga Delicious for kids stavila je mak u marmeladu od jabuka, a meni u ovom trenutku nije palo na pamet sa kojim još voćem bih mogla iskombinirati mak. Što ne znači da mi neće pasti na pamet do zaključenja ovog kruga igrice :)
Pa kada već nije marmelada, onda će biti "sa marmeladom" i naravno makom , ovaj put fini , slatki kruh ......., po ovom receptu :
- 220 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žlica sode bikarbone
- 6 žlica šećera - ja sam izostavila šećer jer mislim da je kruh i ovako dovoljno sladak , šećera je dovoljno u marmeladi a tu je i vanilin šećer
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice mljevenog maka
- 8 žlica mlijeka
- 10 žlica marmelade po izboru (ja sam stavila moju marmeladu "naranča-limun-vanilla" )
- 2 žlice ulja
- 150 g jogurta
- Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva
- Kalup namastiti, možete uljem , ja sam margarinom
- Suhe sastojke : brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer (+šećer ako ga stavljate) i mak pomješati u jednoj posudi
- U drugoj posudi pomješati "mokre sastojke" mlijeko, marmeladu, jogurt i ulje i pridodati ih u smjesu sa brašnom
- Sve dobro sjediniti lagano mješajući kuhačom
- Smjesu izliti u kalup, staviti u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i peći 30-45 minuta
- Ohladiti, izvaditi iz kalupa i posuti štaub šećerom
Kruh će u pečenju potamniti, ali bez brige, nije izgorio, jednostavno je potamnio a i dalje ostaje jako mekan i nježan :)
Šteta je jedino što zbog tamne boje zrnca maka ne dolaze toliko do izražaja pa time gube svoju dekorativnu notu. Svejedno, u okusu se osjete. Osjeti se i marmelada. I moram primjetiti da kruh i ovako zbilja dovoljno sladak tako da mu šećer ne treba dodavati.
Ja sam se odlučila na male kalupiće i male slatke krušćiće :) i dovoljno je bilo peći ih 20 minuta.
Od ove količine dobiti ćete 6 ovakvih malih krušćića.
- 220 g brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žlica sode bikarbone
- 6 žlica šećera - ja sam izostavila šećer jer mislim da je kruh i ovako dovoljno sladak , šećera je dovoljno u marmeladi a tu je i vanilin šećer
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice mljevenog maka
- 8 žlica mlijeka
- 10 žlica marmelade po izboru (ja sam stavila moju marmeladu "naranča-limun-vanilla" )
- 2 žlice ulja
- 150 g jogurta
- Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva
- Kalup namastiti, možete uljem , ja sam margarinom
- Suhe sastojke : brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer (+šećer ako ga stavljate) i mak pomješati u jednoj posudi
- U drugoj posudi pomješati "mokre sastojke" mlijeko, marmeladu, jogurt i ulje i pridodati ih u smjesu sa brašnom
- Sve dobro sjediniti lagano mješajući kuhačom
- Smjesu izliti u kalup, staviti u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i peći 30-45 minuta
- Ohladiti, izvaditi iz kalupa i posuti štaub šećerom
Kruh će u pečenju potamniti, ali bez brige, nije izgorio, jednostavno je potamnio a i dalje ostaje jako mekan i nježan :)
Šteta je jedino što zbog tamne boje zrnca maka ne dolaze toliko do izražaja pa time gube svoju dekorativnu notu. Svejedno, u okusu se osjete. Osjeti se i marmelada. I moram primjetiti da kruh i ovako zbilja dovoljno sladak tako da mu šećer ne treba dodavati.
Ja sam se odlučila na male kalupiće i male slatke krušćiće :) i dovoljno je bilo peći ih 20 minuta.
Od ove količine dobiti ćete 6 ovakvih malih krušćića.
Uz šalicu kave ili čaja uživanje u ovoj slastici je potpuno :)
BRAVOOOO!! Sjajni hlebići draga Branka!! Ne sumnjam da ćeš nas uskoro obradovati sa nekom novom marmeladom u kojoj ima maka ! Čekamo je ... :-)) ! Veliki pozdrav draga!
OdgovoriIzbrišiFinoooooooooooo!!! Može komadić? :)
OdgovoriIzbrišiBaš su proljetno mirisni! :)
OdgovoriIzbrišiA znam kako izgleda kad proljeće primi. I ja se spremam na generalku. Jedan dio sam već savladala, ostali mi prozori i kuhinja :)
I kod mene je ista situacija sa makom: oobožavam ga, imam ga,ali ga rijetko spremam i to iz razloga što ne umijem da se zaustavim u jedenju kada je mak u pitanju:)Da znas samo kako bi mi prijalo parčence ovog tvog privlačnog kolačića...
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se. Idealno je za dorucak uz solju caja ili mlijeka. A sto se tice marmelade ili dzema... Moja sugestija je sa limunom ili jagodama, mmmmmm
OdgovoriIzbrišiJako dobro zvuči ovaj kolač. I ja volim mak ali ga nekako rijetko koristim, ovaj bi recept mogao biti prilika da se i to promjeni. :)
OdgovoriIzbrišikrasan kolač!
OdgovoriIzbrišiObožavam mak. Volim taj njegov miris, okus, ali ovi moji ga jednostavno ne vole! Tatini sinovi!
OdgovoriIzbrišiOvi kruščići mi djeluju tako privlačno, meko i mogu samo zamisliti kakvi se divni mirisi šire tvojim domom!
Muka mi je kada ujutro ustanem, naročito subotom a ono sunce samo pokaže što je sve prljavo:) Ne znam od kuda početi i kada! Isto tako ne radim više sve u jednom dahu, nego rasporedim ali, kako zadnje završim ponovno ono prvo dolazi na red.... Gdje si bio, nigdje, šta si radio, ništa :)
odličan kolač :)
OdgovoriIzbrišiZnam situaciju sa suncem: zamazani prozori, prašine k'o pljeve, sve treba očistiti, a vani je lijepo. Uz to, ubi me ova promjena vremena, samo kunjam. A što se maka tiče, kada ga voliš, sve s njime je fino. I slažem se za šećer, sigurna sam da ga je sasvim dovoljno u marmeladi. Fino.
OdgovoriIzbrišiIzgleda ukusno. Pozdrav...
OdgovoriIzbrišiOdličan je, za jedan po meni savršen doručak!
OdgovoriIzbrišiOvo je pecivo kao stvoreno za mene a i ideja da se izostavi šećer. Sviđaju mi se ovi kalupi za kruščiće.
OdgovoriIzbrišiOdlično... Stvarno super ideja:) Pozdrav
OdgovoriIzbrišiKao i uvijek dosljedna samoj sebi - ako nije marmelada, onda mora biti s marmeladom, a to mi se uistinu sviđa kod tebe :) Sve ti je divno i držim fige :)
OdgovoriIzbrišiJao Brankic sta mi radis. Em mi nedostaje hlebic em jos ovaj mak :(( Ovo mora da je bozanstveno. Jos i marmelada, uh ...
OdgovoriIzbrišiKruscici izgledaju fenomenalno! Savrseno za dorucak! A sa makom imam isti problem: imam ga uvijek kod kuce ali ga vrlo rijetko upotrebljavam. Ne da ga ne volim (naprotiv), ali se rijetko sjetim da nesto s njime i napravim. Ali ovaj tvoj recept biljezim, jer me ovi tvoji kruscici bas gledaju!!! ;)
OdgovoriIzbrišiSvima vam puno hvala na komplimentima za ove slatke krušćiće . Drago mi je da vam se recept i krušćići sviđaju i ako se netko odluči za isprobavanje nadam se da će biti zadovoljan.
OdgovoriIzbriši"Dunja" - kalupiće sam prošle godine kupila doslovno za par kuna u trgovini koja se zatvarala tako da sada na žalost ne znam gdje bi se našli. Ima ih nešto u Kiki, ali cijena im nije baš mala pa sam ih uglavnom zaobilazila.
A što se "generalke" tiče, ne možemo od toga pobjeći, što se mora - mora se , a kada se nakon posla sa nečim finim počastimo tada i čišćenje i pospremanje ide lakše :)
Ja se tek spremam za generalku, ali polako ;)
OdgovoriIzbrišiSuper su mi šalice, podsjećaju me na bočicu Kenzo parfema...
"jubistacha" - i ja još rješavam "repove" od generalke, ali isto kažem polako :)
OdgovoriIzbrišiDa, šalice su kao bočice Kenza, nisam ni skužila dok nisi rekla, .... a stvarno podsjećaju :):)
Tek sad sam otkrila ovaj prekrasan blog, oduševljena sam tvojim receptima, savjetima... sa velikim zadovoljstvom ću te čitati i naravno komentirati:)
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav.
"Zondra Art" - hvala ti puno na posjeti, drago mi je da si me otkrila :) i jako me veseli da ćeš mi i česšće navratiti. Hvala ti na komplimentima za blog , i ja isto mogu reći za tvoj na koji češće navratim i uživam a potruditi ću se isto tako češće i komentirati :)
OdgovoriIzbrišiHvala lijepom na komentaru, šaljem ti veeliku pusu:)
OdgovoriIzbrišiNjam! Na hitro res dobro.
OdgovoriIzbriši