Došlo je vrijeme Uskrsa i došlo je vrijeme da se za blagdanski stol pripremi Uskršnja pogača, Pinca ili Pinica.
U Dbk je zovemo Pinica, dio je košarice koja se nosi na blagoslov i obavezna je na blagdanskom stolu.
Kako je slatka mi je rijetko jedemo uz jaja i šunku, svrstavamo je pod slatko i jedemo kao kolač, prvi komad nakon uskršnjeg doručka, a kasnije je najbolja uz šalicu tople kave ili čaja nakon što se vratimo iz šetnje. Tako obično provedemo blagdansko poslijepodne i predvečer.
Veselim se što ću i ovaj Uskrs provesti sa mojima, prvo ćemo se svi skupiti u Splitu kod moje tete i njezine obitelji, a zatim ostatak blagdana i tjedna idemo u Dbk. I skupiti ćemo se kao što se uvijek svi okupljamo za blagdane, i stariji i mlađi i mali i veliki. Navratiti će i netko od prijatelja i susjeda, ......, a na stolu će između ostaloga biti i pinica koju sam ja napravila :)
Kada sam prošlu godinu kod drage Monike na blogu Sweet Sensation vidjela recept za Uskrsne zečiće koje je napravila od tijesta za brioše odmah sam ih isprobala i odnijela mojima za blagdane. Oduševljeni okusom ovoga tijesta moji su mi odmah rekli neka za ovu godinu i pinice budu takve. I kako smo lani odlučili tako sam sada napravila.
Monika, još jednom hvala ti na ovom super receptu !
Ovo tijesto je uistinu odlično, lijepo se umjesilo, diglo, lako se oblikovalo i ja sam prezadovoljna rezultatom odnosno pinicama, pletenicom i zečićima :) . Sve sam ih napravila , radila sam količinu od 1 kg brašna i prema tome uvećala i ostale sastojke.
Ovo tijesto je uistinu odlično, lijepo se umjesilo, diglo, lako se oblikovalo i ja sam prezadovoljna rezultatom odnosno pinicama, pletenicom i zečićima :) . Sve sam ih napravila , radila sam količinu od 1 kg brašna i prema tome uvećala i ostale sastojke.
Od pola tijesta napravila sam 4 zečića i pletenicu a od pola tijesta 2 pinice. U dio tijesta za pinice dodala sam liker od ruže, malo arome kruškovca i grožđice.
Stoga, recept preuzet od Monike i na 1 kg brašna uz ovo što sam ja nadodala išao bi ovako:
Stoga, recept preuzet od Monike i na 1 kg brašna uz ovo što sam ja nadodala išao bi ovako:
Za tijesto:
- 1 kg glatkog brašna
- 80g svježeg kvasca (2 kocke)
- 400 ml mlakog mlijeka
- 160g šećera
- 4 vanilin šećera
- 1 žličica soli
- korica 3-4 limuna
- korica 3-4 naranče
- 8 većih žumanjka
- 240g otopljenog maslaca
Za ukrašavanje zečića
- 1 žumanjak
- 1 žlica mlijeka
- 4 lješnjaka
- 8 grožđica
- (umjesto lješnjaka i grožđica koji su za oči i usta zečića , možete uzeti boje za ukrašavanje i samo ih iscrtati)
Za pinice
- 50 g grožđica
- 2 žlice likera od ruže
- 1 žličica arome kruškovca
- 7-8 kocki šećera
- Kvasac razmrvite u mlakom mlijeku, dodajte žličicu šećera i ostavite na toplom da se zapjeni.
- U međuvremenu u posudu prosijte brašno, dodajte sol, šećer i vanilin šećer i promiješajte.
- Podijelite odmah sve na dva dijela i u svaki dio dodajte pripadajuću količinu korice limuna i naranče, maslaca i žumanjaka, te na kraju uzašli kvasac.
- U dio tijesta koji će biti za pinice dodati grožđice, liker od ruže i aromu kruškovca.
- Jedno pa drugo tijesto umijesiti ručnim mikserom sa spiralnim nastavcima dok se ne bude glatko.
- Tijesto izvadite na pobrašnjenu plohu te ga mijesite rukama još 5 minuta. Ono mora biti meko, gipko i elastično ali ne i ljepljivo, pa po potrebi dodajte još brašna.
- Tijesto vratite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom dok ne udvostruči volumen, cca 1 sat.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i veliki lim obložite papirom za pečenje.
- Uzašlo tijesto kratko premijesite na pobrašnjenoj radnoj plohi.
- Polovicu tijesta (onu bez grožđica i ostalih dodataka) podijeliti na 4 manja dijela za zečiće i 1 veći dio za pletenicu.
- Zečiće formirati tako da od svakog dijela odvojite jednu veću lopticu za trbuščić i jednu manju za glavu, Ostatak tijesta podijelite na šest malih kuglica, pa oblikujte četiri šapice i uši. Sve dijelove dlanom malo spljoštite i prebacite na lim te pažljivo spojite. Po potrebi ih možete slijepiti sa malo vode.
- Žumanjak razmutite uz dodatak mlijeka i time premažite zečiće, pa im kao oči i njuškicu utisnite grožđice i lješnjake. (ako se odlučite za iscrtavanje očiju i usta bojama to ćete napraviti nakon što se zečići ispeku i ohlade)
Ostavite ih da se dižu još 10-15 minuta, a zatim pecite 15-20 minuta, ovisno o pećnici.
- Pletenicu formirati kako to uobičajeno radite, netko iz 2 , netko iz 3 dijela tijesta. Ja sam je stavila iz 3 dijela ( što se naravno na slici baš i ne vidi jer je nisam stavila u kalupu u pećnicu već je pekla na plehu i lijepo se po sredini raširila, ...., ah, uglavnom to bi trebala biti pletenica)
- Premazati je žumanjkom i ostaviti da se diže još 10-15 minuta te peći oko 20-30 minuta (provjeriti čačkalicom u tijesto)
- Drugu polovicu tijesta (onu sa grožđicama i ostalim dodacima) podijeliti na 2 dijela i svaki dio formirati u "loptu", kao pogače (Pinice) . Na vrhu je zarezati škarama tako da se dobiju 3 dijela.
- Šećer u kockama usitniti , ali da opet ostane u krupnijim komadima.
- Pinice premazati žumanjkom te posuti komadima usitnjenog šećera u kocki.
- Peći oko 45 minuta.
- Nakon 15-tak minuta pokriti je folijom jer će zagoriti po vrhu dok se sredina još peče
Ja sam baš oduševljena ovim tijestom i njegovim okusom. Uz to, i pogača i zečići i sve je tako mekano i nježno, divno ! I kako mi se čini opet će se ponoviti ono "i dogodine neka pinice budu ovakve" :):)
- 400 ml mlakog mlijeka
- 160g šećera
- 4 vanilin šećera
- 1 žličica soli
- korica 3-4 limuna
- korica 3-4 naranče
- 8 većih žumanjka
- 240g otopljenog maslaca
Za ukrašavanje zečića
- 1 žumanjak
- 1 žlica mlijeka
- 4 lješnjaka
- 8 grožđica
- (umjesto lješnjaka i grožđica koji su za oči i usta zečića , možete uzeti boje za ukrašavanje i samo ih iscrtati)
Za pinice
- 50 g grožđica
- 2 žlice likera od ruže
- 1 žličica arome kruškovca
- 7-8 kocki šećera
- Kvasac razmrvite u mlakom mlijeku, dodajte žličicu šećera i ostavite na toplom da se zapjeni.
- U međuvremenu u posudu prosijte brašno, dodajte sol, šećer i vanilin šećer i promiješajte.
- Podijelite odmah sve na dva dijela i u svaki dio dodajte pripadajuću količinu korice limuna i naranče, maslaca i žumanjaka, te na kraju uzašli kvasac.
- U dio tijesta koji će biti za pinice dodati grožđice, liker od ruže i aromu kruškovca.
- Jedno pa drugo tijesto umijesiti ručnim mikserom sa spiralnim nastavcima dok se ne bude glatko.
- Tijesto izvadite na pobrašnjenu plohu te ga mijesite rukama još 5 minuta. Ono mora biti meko, gipko i elastično ali ne i ljepljivo, pa po potrebi dodajte još brašna.
- Tijesto vratite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom dok ne udvostruči volumen, cca 1 sat.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i veliki lim obložite papirom za pečenje.
- Uzašlo tijesto kratko premijesite na pobrašnjenoj radnoj plohi.
- Polovicu tijesta (onu bez grožđica i ostalih dodataka) podijeliti na 4 manja dijela za zečiće i 1 veći dio za pletenicu.
- Zečiće formirati tako da od svakog dijela odvojite jednu veću lopticu za trbuščić i jednu manju za glavu, Ostatak tijesta podijelite na šest malih kuglica, pa oblikujte četiri šapice i uši. Sve dijelove dlanom malo spljoštite i prebacite na lim te pažljivo spojite. Po potrebi ih možete slijepiti sa malo vode.
- Žumanjak razmutite uz dodatak mlijeka i time premažite zečiće, pa im kao oči i njuškicu utisnite grožđice i lješnjake. (ako se odlučite za iscrtavanje očiju i usta bojama to ćete napraviti nakon što se zečići ispeku i ohlade)
Ostavite ih da se dižu još 10-15 minuta, a zatim pecite 15-20 minuta, ovisno o pećnici.
- Premazati je žumanjkom i ostaviti da se diže još 10-15 minuta te peći oko 20-30 minuta (provjeriti čačkalicom u tijesto)
- Drugu polovicu tijesta (onu sa grožđicama i ostalim dodacima) podijeliti na 2 dijela i svaki dio formirati u "loptu", kao pogače (Pinice) . Na vrhu je zarezati škarama tako da se dobiju 3 dijela.
- Šećer u kockama usitniti , ali da opet ostane u krupnijim komadima.
- Pinice premazati žumanjkom te posuti komadima usitnjenog šećera u kocki.
- Peći oko 45 minuta.
- Nakon 15-tak minuta pokriti je folijom jer će zagoriti po vrhu dok se sredina još peče
Ja sam baš oduševljena ovim tijestom i njegovim okusom. Uz to, i pogača i zečići i sve je tako mekano i nježno, divno ! I kako mi se čini opet će se ponoviti ono "i dogodine neka pinice budu ovakve" :):)
Svima Vam želim Sretan Uskrs i lijepe blagdane !!
Hvala draga ! TESTO JE SJAJNO A TVOJA IZVEDBA OSTAVLJA BEZ TEKSTA!! BRAVO!! :-))
OdgovoriIzbrišiBrankić sve izgleda savršeno, a zeke su posebno simpatični. :)
OdgovoriIzbrišiEvo i moje se sirnica (pince) upravo dižu, kako je krenulo mislim da će to potrajati cijelu noć ali već mi stan miriši pa sam zadovoljna.
Inače moj recept se ne razlikuje previše od tvoga, ja satavljam malo manje jaja i kvasca ali mislim da su to sve samo varijacije na temu.
Sretan ti Uskrs i uživaj s obitelji. :)
Sve je prelepo.Ja ću možda isto raditi zeke...sutra...:)
OdgovoriIzbrišiSretan Uskrs!
ajme kako si bila vrijednaa, sve ti je predivno ispalo :))), mislim da si me upravo nagovorila da sutra napravim još jednu turu pinca, u obliku ovih zečića :D stvarno su famozni :D. Sad sam upravo i ja spekla pince po noninom receptu koji je vrlo sličan ovom, i to po prvi
OdgovoriIzbrišiput sam ih radila. Želim ti sretan Uskrs, da ga provedeš lijepo i opušteno u okružju tebi najdražih osoba, obitelji. :)
Predivno sve izgleda, svaka čast, sretan Uskrs Branka tebi i tvojima!
OdgovoriIzbrišiHvala, i tebi takođe Srećan Uskrs! Prelepi su i zečići i pletenica!
OdgovoriIzbrišiJao Branka, pa to je predivno, savršenstvo i oblika i okusa. Napravit ću nešto baš po tom receptu. Sretan ti Uskrs!
OdgovoriIzbrišipredivna pinca, a i ovi zečići su kmi stvarno preslatki. Želim vam ugodne Uskršnje blagdane!
OdgovoriIzbrišiZeke su predivne!
OdgovoriIzbrišiSrećan Uskrs :)
svaka čast! sve izgleda prekrasno, a zečići su posebno slatki :) jako mi je drago da si ponovo napravila ovo tijesto po mom receptu i da si ga "prisvojila". užuvaj u krugu svoje obitelji. sretan uskrs i sve najbolje!
OdgovoriIzbrišiAma, neko se lijepo razigrao i iz toga je ispalo malo savršenstvo!:) Predivne su ti i zečići i pletenica a naravno i pinca.
OdgovoriIzbrišiI meni nikako ne ide ova pinca uz jaja nego, brate dragi, slatko je lstko:)
Sretan Uskrs, draga i lijepo se provedi u krugu svojih najmilijih
Opet si vredna, ali baš:) Pa, svaki put kad te posetim, ne znam čega sve ima. Svaka čast! Preslatke su zeke:) Srećan Uskrs i svako dobro ti želim:)
OdgovoriIzbrišiBranka, ja sam posle svake posete tvom blogu gladna! Iskreno rečeno sad bih maznula jednog tog zečića :D
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda sve što si napravila, čini se da ti je bilo vrlo zanimljivo igrati se sa testom :)
Želim ti sretan Uskrs i lep provod!
Sretan Uskrs tebi i tvojoj porodici! Ova uskršnja peciva su prelijepa!
OdgovoriIzbrišiDraga moja Branka, tebi i tvojoj porodici zelim srecan Uskrs i da u radosti i miru provedete uskrsnje praznike!
OdgovoriIzbrišiZeke su ti preslatke, a testo od kojih si pravila njih i Pinicu mora da je odlicno.
Hvala vam svima na lijepim željama !
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da vam se sviđaju pinica, pletenica i zečići. Hvala !
Svima vam još jednom želim Sretan Uskrs i lijepe i vesele blagdane !
Baš si vrijedna. Sretan Uskrs tebi i tvojima!
OdgovoriIzbrišiDraga Branka, tebi i tvojim curama želim srećan Uskrs. ove godine sam svašta nešto novo naučila a naročito me veseli znanje koje sam stekla o kuhinjama drugih zemalja.
OdgovoriIzbrišiZeke su medene!