subota, 9. travnja 2011.

Marmelada od banana sa makom

U ovomjesečnoj blog igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon sa bloga Dalmacija down under naša domaćica Jovana sa bloga Jojini isprobani recepti zadala je temu Mak.

Kao što sam u prošlom postu rekla nakon što se mak već našao u marmeladi od bresaka i jabuka nisam imala trenutnu inspriraciju sa čime ga još spojiti.
Sve je ukazivalo na to da ću u ovom krugu igrice sudjelovati bez marmelade. A to baš i ne bi bila neka fora :)
I onda kako to obično bude ideja sa čime ga spojiti došla mi je odjednom i nenajavljena, u sekundi :)

Ovih dana sam baš u nekoj gužvi a i pod nekim pritiskom o kojemu sada neću pisati, zapravo uopće o tome ne želim niti puno misliti  do konačnog ishoda za koji očekujem da će biti samo i isključivo pozitivan :)  kako god na kraju da ispadne (javim kako je prošlo kada prođe :) ). Tako mi je nakon cijelog dana potreban moj trenutak večeri i trenutak mira. Tada sjednem na lođu i tako sjedim i gledam u prazno i jednostavno se primirim i opustim. Taj mali ritual si redovno priuštim i osim što gledam u prazno često smislim nešto što inače u svakodnevnici ne bi. I evo ga, u trenutku sam  pogledala košaricu sa voćem iz koje su virile banane i „klik“ – banane i mak, to bi moglo biti dobro !
I dobro je , ispalo je baš dobro :)

Marmelada je skroz jednostavna, malo sam iskombinirala omjere i evo ga, napravila sam je prema ovom receptu :

- 500 g mesa banane
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice maka
- ½ limuna – sok ili malo limuntusa rastopljenog u cca 50 ml vode 
- 1 žličica želina  + 1 žličica šećera




- Meso banane usitniti u blenderu ili štapnim mikserom
- U posudu za kuhanje staviti usitnjene banane, preliti ga sokom od limuna (ili limuntus)
- Dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati  
- Kuhati dok ne uzavri uz stalno mješanje 
- Mak malo popržiti na laganoj vatri (tek 1-2 minute )
- Poprženi mak dodati u marmeladu, umješati i kuhati mješajući oko 5 minuta
- Zatim dodati želin pomiješan sa šećerom
- Dobro ga umješati i kuhati još oko 2-3 minute

Marmelada je gotova.
Razliti je u čiste i zagrijane staklenke. Dobro zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10 minuta.
Zatim ih okrenuti na pravu stranu. Ohladiti. I uživati :)



Uživati u okusu banane, sa laganim okusom vanille , i naravno maka . Ova zrnca su dala svoj okus marmeladi, a dala su i simpatični točkasti izgled :)





 
Za ljubitelje banana i pripravaka od banana ova marmelada naći će svoje mjesto prije svega u palačinkama, nekom finom rolatu, ...., kod mene je našla mjesto uobičajeno na dvopeku, a najdraže mi je uzeti je žličicu onako same.



Ovu marmeladu šaljem Jovani kao moju drugu ulaznicu u ovomjesečnu igricu.



22 komentara:

  1. Čarobnica teglica! Branka, mogla bi ti da zaštitiš ove tvoje recepture pa da vidiš neku saradnju sa nekom manjom manufakturom domaćih džemova. Zašto da ne!

    OdgovoriIzbriši
  2. NEVEROVATNA SI ! Svaka čast na fenomenalnim idejama !! Slažem se sa Jelenom ! Sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  3. wow, mogu samo misliti kako je ovo fino, definitivno si nasa kraljica marmelada:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Branka ti si fenomenalna, bravo. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantastično, odlično zvuči!

    OdgovoriIzbriši
  6. Stvarno si nepresušan izvor ideja za razne marmelade. Vjerujem da je tako i u životu! Fantastična kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  7. znas koji osmijeh razvučem kada vidim tvoj novi post - nova marmelada! :D Stvarno si nenadmašna što se tiče ovih kombinacija i bilo bi stvarno prekrasno kad bi imala jednog dana priliku da to sve objaviš na jednom mjestu - kuharici! Mislim da na hrvatskom tržištu nema kuharica isključivo sa marmeladama, u Trstu pikiram jednu već dugo, ali ta nema nikakve recepte za džemove i marmelade ako bi ih išli uspoređivati sa tvojima :)

    OdgovoriIzbriši
  8. "Jelena" - hvala ti ! Ma znaš da i ja sve više razmišljam o ovome što si napisala, i Andrea i druge cure ostavljaju komentare da bi trebalo nešto napraviti. Možda se u skorije vrijeme i odvažim, nađem neke kontakte i nešto poduzmem.
    "Vera" - hvala, znam da si ti ljubitelj maka :)
    "Jovana" - hvala ti na lijepim riječima , drago mi je da ti se sviđa !
    "Sweet Corner" - hvala ti Jasenka na divnom komplimentu !
    "Surac" - hvala tu puno, pozdrav !
    "Nada" - hvala , drago mi je da ti se sviđa !
    "Snježa" - hvala ti! . Ideje za kombinacije u marmeladama mi zbilja dođu u nekom trenutku, ne mogu to baš niti pratiti. A da li je tako u životu, ....., ne znam, imam ideja :) . Drago mi je da ti se i ova kombinacija sviđa.
    "Ebba" - draga Nevena puno ti hvala na ovom komentaru, da znaš da si i ti meni razvukla osmijeh na lice i raznježila me. Jako mi je drago da moje marmelade jednako na tebe djeluju :). Ovo sa kuharicom, ....., hvala ti na poticaju, razmišljam i o tome, ali ne znam zašto nikako da skupim dovoljno samopouzdanja i krenem u neku realizaciju. Nastavite li me svi skupa ovdje ovako poticati moguće je da za neko vrijeme neka kuharica ili već nešto ugleda svjetlo dana :). Hvala !

    OdgovoriIzbriši
  9. Branka, marmelada zvuči odlično, nisam ni sumnjala da ćeš sudjelovati bez marmelade) Kraljica marmelada :)
    Držim fige za pozitivan ishod problema :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ti si mala fabrika marmelade:) Svaka čast i za ideju a i za veštinu! Stvarno sam oduševljena i iznenađena idejom koju si sprovela u delo. Bravo, draga.

    OdgovoriIzbriši
  11. Koja luda kombinacija, baš me zanima kakav je okus ove marmeladice. Ovo definitvno treba isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako privlačno, fini kroasan i malo ove marmelade, originalno.

    OdgovoriIzbriši
  13. odlična kombinacija, svaka čast na idejama

    OdgovoriIzbriši
  14. Drzimooo palceve da poslovni poduhvat bude podjednako uspesan bas kao sto su i ove male kreacije u teglicama koje nam sa puno maste spremas...zaista, mak mi nikada ne bi pao na pamet u ovoj kombinaciji, ali ti se tako lepo igras u tvom "slatkom" carstvu, samo nastavi!:)

    OdgovoriIzbriši
  15. "Maja" - drago mi je da ti se marmelada sviđa ! hvala ti za "fige", nadam se brzom i pozitivnom rješenju :)
    "Nale" - hvala ti na lijepim riječima, jako mi je drago da ti se sviđa !
    "Andrea" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa i ako se odlučiš isprobati nadam se da ćeš biti zadovoljna !
    "Dunja" - hvala ti puno ! Tako je, uz fini kroasan ova marmelada bi odlično išla.
    "Nina" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa !
    "mignonne" - hvala ti i jako mi je drago da ti se sviđaju moje kombinacije marmelada. A što se poslovnog poduhvata tiče, ..., neka još malo, a nadam se i ja da ću se pokrenuti. I da će biti uspješno :). Hvala ti na podršci !

    OdgovoriIzbriši
  16. Marmelada izgleda njamii...obožavam mak!
    Super ti je ideja, bravo!

    OdgovoriIzbriši
  17. Kombinacija prva liga iako doduše nikad nisam stavila mak u pekmez ili džem ali vrijedi probati.

    OdgovoriIzbriši
  18. "Zondra Art" - hvala ti puno, drago mi je da ti se sviđa ova kombinacija !
    "Dilajla" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa. Ako voliš mak probaj , ide odlično sa breskvama i jabukama, a evo sada se pokazao dobar i sa bananama.

    OdgovoriIzbriši
  19. svaka čast na nadasve originalnoj (i ukusnoj) ideji!

    OdgovoriIzbriši
  20. Ja bi kod tebe sve mogla isprobati, sve mi toliko ukusno zvuči!

    OdgovoriIzbriši
  21. "Volim boje" - hvala ti na posjeti i drago mi je da ti se ova marmelada sviđa !
    "Marina" - hvala ti puno na lijepim riječima ! Drago mi je da ti se ovo kod mene sviđa :)

    OdgovoriIzbriši