utorak, 26. travnja 2011.

FBI rukavice - Astal, kuhinja moje ravnice - slatko

Nakon Uskršnjih blagdana kada smo vjerujem svi pojeli malo više ili previše hrane i kolačića što nam se u ove dane oprašta, evo još jedna "slatka doza" :) .
Stiže 2. dio mog istraživanja u okviru blog igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac sa bloga Cooks and Bakes, a u 3. i 4. mjesecu istražujemo blog drage Vere , Astal kuhinja moje ravnice.



„Slani program“ obradila sam u ovom postu, a danas je ovdje „slatki program“ , odnosno isprobani slatki recepti sa bloga Astal kuhinja moje ravnice , a našao se i poneki sa Verinog drugog bloga Delicious for kids.

Kako sam uvod u istraživanje u ovom krugu igrice dala u prošlom postu sada preostaje samo odmah prijeći na isprobane recepte.
Pa krenimo  :)

(recepte neću prepisivati već se nalaze u linkovima u nazivu)


Vojvođanska mutvara
Slani program sam započela sa receptom koji nosi naziv „Vojvođanski“ pa sam isto to htjela napraviti i sa početkom isprobavanja slatkih recepata. I ugledala sam recept za ovu mutvaru. Moram priznati da do sada nisam baš niti čula za mutvaru, nisam je nikada radila, ali odmah mi je djelovala jako mirisno i fino. I nisam se prevarila, jako fino i slatko.
Napravila sam je po receptu kako piše osim što sam umjesto masti koristila maslac, sve sa smanjenim količinama jer sam je radila samo za sebe .
Mutvara je bila moj nedjeljni doručak i sigurna sam da ću je i opet pripremiti, baš ovako, za fini , polagani nedjeljni doručak, uz šalicu kave, odlično !






Volim višnje u svakom mogućem obliku i kombinaciji, svježe, u kolačima, likerima, u mojim dragim marmeladicama :) , uz slana jela, .........., i naravno u kompotu. Ovaj kompot je drugačiji od onih koje sam do sada jela. Ovaj kompot je  predobar i višnje su u njemu zbilja posebne. Ne moram više ništa dodati, vidi se da sam njime oduševljena , i jesam.
Dodatak meda, bijelo vino, pa klinčići....., divan okus, divan miris !


Kompot sam napravila točno po receptu.
I pojela ga u rekordnom roku. Sama :):)






Istraživati Verin blog Astal a ne zaustaviti se kod kuglofa mislim da je nemoguće. Vera je ljubiteljica kuglofa , prijateljica je sa gđom Mirom Kugloff koja je velika majstorica ovog kolača i na blogu se može naći puno odličnih recepata za kuglofe u raznim varijantama. Stoga je trebalo isprobati barem jedan i evo ja sam se odlučila za ovaj čokoladni kuglof.

Krenula sam po receptu i malo zapela na količini čokolade koja mi se nije slagala u sastojcima i u postupku. Međutim, „živio e-mail“:) , kontaktirala sam Veru i to smo riješile (Vera, hvala na pomoći) .
Zatim sam krenula na posao i ovaj divni kuglof je zamirisao.
Radila sam ga od pola količine u malom kalupu a od malo tijesta što je ostalo dobila sam i tri malena kuglofića kao dodatak :)
Što se tiče količine čokolade, nakon konzultacija stavila sam 100 g čokolade i jednu žlicu kakaa odnosno u moju količinu tijesta išlo je pola od ovih količina.
Na kraju sam ga prelila čokoladom, kada je već čokoladni neka bude skroz takav :)


Kuglof je bio dio poklona mojoj prijateljici za rođendan i naše malo žensko društvo ga je baš sa zadovoljstvom degustiralo.
Odličan je, jako fini, mekan, ..........., mmmmmm :)










Pomalo se bližio Uskrs i ja sam krenula sa pripremama slastica koje ću ponijeti mojima u Dbk. U Astalu sam pronašla ovaj recept za keksiće, a na Delicious for kids Vera nam je pokazala kako ove keksiće možemo lijepo ukrasiti.
Kada god vidim recept sa naslovom „bakini“ ili „bakino“ odmah se nekako raznježim i to mi je odmah garancija da je ispred mene nešto dobro. Nisam se niti ovaj put prevarila, ovi keksići su zbilja dobri, tako mekani, nekako "pahuljasti",  odlični ! Jedino što ću drugi put napraviti je smanjiti šećer. Dosta su slatki, meni  i preslatki, 250 max.300 g šećera biti će sasvim dovoljno.

Radila sam točno po receptu i dobila jako fino tijesto koje se lako razvaljalo i bez problema sam izvukla oblike. Tijesto sam napravila ujutro i ostavila ga u frižideru, keksiće sam ispekla navečer , a sutra dan sam ih ukrašavala. Dio sam ukrasila bojama a dio sam prelila tamnom ili bijelom čokoladom i posula šarenim šećermim mrvicama. Našlo se tu uz jaja i malo zečića i pilića :)


Keksići su bili dio našeg Uskršnjeg stola i svima su se svidjeli, moja teta ih je posebno zavoljela pa sam joj proslijedila i recept.







Ovakvi kruhići su nešto na čemu bih mogla živjeti :).
Ovaj recept sam kod Vere vidjela još ranije i dobro ga zapamtila, ali nikako da ga isprobam. Znam, ako ga napravim pojest ću ga sama a to ne bi bilo baš poželjno, mogu reći da ću ga odnijeti "degustatorima" ali bojim se da do njih jednostavno ne bi stigao , treba mi malo jači motiv da ga sačuvam :). I evo, sada kada sam već dovoljno disciplinirana da ono što skuham probam a ne da sve pojedem i kada sam se razveselila što ću u Dbk odnijeti i ovaj kruhić odlučila sam ga i napraviti.

Osim što recept imamo kod Vere na Astalu tu je i link na originalni recept  od gđe Mire Kugloff.

Kruhić sam napravila po receptu osim što nemam slatko od bijelih trešanja pa sam u zamjenu stavila marmeladu od jabuka sa cimetom (ne znam zašto baš tu ali baš mi se činilo da bi dobro išla, i ide dobro :) osim što je kruh dosta potamnio.
Pod „tiha vatra“ ja sam stavila 180 stupnjeva i pekla sam ga točno 1 sat.
Na kraju sam ga prelila topljenim maslacem i posula štaub šećerom. Dobro sam ga zamotala u prozirnu foliju i tako je stajao tjedan dana.
Kada sam ga raspakirala i narezala bio je sasvim svjež i mirisan.
A okus ? Za mene odličan, za moje doma odličan , ........., brzo se pojeo ovaj kruhić, uz svaku degustaciju išlo je neizbježno „otkrivanje“ njegovih sastojaka :)






I korak po korak stižemo opet do točke kada zavirujem i u Verin drugi blog Delicious for kids , a tamo me dočekaju:


Na zadnjem putu u Londonu  sam se počastila kalupom za praline. Stalno sam kukala kako valjda još jedino ja nemam kalup za praline a tako bi ih rado napravila. Nije da je kod nas nemoguće kupiti taj kalup ali je fora bila u tome što se meni niti jedan od viđenih kalupa nije sviđao. E sada, da li mi se ovaj kojega sam u Londonu kupila baš toliko sviđao zbog samoga  kalupa  ili zbog toga što je bio u Londonu to ne bih mogla objasniti :) Kako god, kalup je tu, recept je tu, praline svi oko mene vole, čokoladu i kokos također, ......., idemo na isprobavanje.

Praline sam napravila točno po receptu, recept se pokazao jednostavnim i odličnim a i moj novi kalup se isto iskazao na djelu  :)

Jako sam zadovoljna mojim prvim pralinama :). Njih su pojeli degustatori pa sam za odnijeti u Dbk napravila nove.




Da li je moglo bez ovoga, mislim, da li je moglo bez marmelade  ? Pa naravno da nije :)
Sa time da ću prvo pošteno priznati – ja sam ovu Verinu marmeladu već jednom prije par mjeseci isprobavala i nije mi uspjela. Banane su mi toliko potamnile, doslovno su bile tamno smeđe, sve se nešto zakuhalo i zabrljalo i od marmelade nije bilo ništa. Ponovno isprobavanje ostavila sam za neka bolja vremena kada će mi sigurno uspjeti. I evo boljih vremena :) . Uzela sam recept i baš sam bila uvjerena da će sada sve ići kako treba  (važno je misliti pozitivno :), i da ću dobiti jednu divnu , mirisnu marmeladu. Upravo tako !!
Dobila sam odličnu marmeladu pravog okusa banane , sa vanillom, uz miris klinčića. Ma jednostavno nešto prekrasno !
Naravno, opet su mi banane potamnile i ništa od zlatno-žute boje, ali ovo je ipak bolje od onoga prošli put . Uz to, marmelada mi je toliko ukusna da sam na boju i zaboravila.

Napravila sam je  po receptu osim što sam smanjila količinu šećera na 2/3.
Degustatori kažu da je  kombinaciji sa palačinkama ova marmelada  savršena a ja sam je uglavnom probala ovako samu.


I malo na dvopekiću :)




Ovime završavam moje istraživanje Verinog bloga Astal kuhinja moje ravnice sa malim izletima na Delicious for Kids.

Još jednom moram reći da se divim Veri kako paralelno vodi oba bloga i – draga Vera hvala ti prije svega na lijepom blog-prijateljstvu, i na svim divnim receptima i pričama koje dijeliš sa nama ! Uživala sam biti gost u tvojoj kuhinji !

I moram nadodati da iako sve ukazuje na suprotno, tijekom ova dva mjeseca zadala sam si malo pripaziti na kilograme i u tome sam uspjela :). Bez obzira na sve ove delicije sistem "sve, ali po malo" se pokazao dobitnom kombinacijom. Sve sam isprobala i usput nešto i smršavila, yes ! :)

Zato su najviše uživali  moji degustatori kojima je u ovom istraživanju baš pala "sjekira u med" :)......., kako pjeva Balašević "Al´ se nekad dobro jelo baš" ....,. kod mojih se i sada dobro jelo,  baš ! :):)

Broj komentara: 9:

  1. Koliko divnih delicija! Sve gledam, čitam i ne znam što bih prije izabrala :) Možda ove krasne pralinice :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Stvarno je sve predivno,kokos praline sam radila jaako davno,već sam zaboravila da ih imam na blogu kao i marmeladu od banana,koja je zaista mnogo dobra. Voćni hleb ti je fantastičan a i kuglof. Ma sve je Bozanstveno!Bravo!Hvala!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Koliko samo divnih stvari, ti si nam uvek vrednica...keksici su mi se posebno dopali a i pralinama bih tesko mogla odoleti, sve tako lepo izgleda!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Savršeno napravljen posao i slanog a pogotovo slatkog djela.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično Branka sve izgleda, ali ti se uvijek posebno potrudiš i uvijek oduševiš..Sve je super, divim ti se..
    Eh..ali moram reći još nešto, ja redovito imam problem s otvaranjem tvog bloga, i to tako samo tvog..Otvorim ga i onda moram najmanje 5 minuta čekati jer ne mogu mišem gore dolje, ništa, zblokira se potpuno, tek nakon nekog vremena (5 min.otprilike)..odblokira se..a kako sam ja redovito u stisci s vremenom odustanem od čekanja..Eto neznam ima li još tko takav problem..
    Veliki pozdrav, Nada!

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno Branka, prekrasno. Kako si odlično napravila zadatak. Sve čestitke.

    OdgovoriIzbriši
  7. Branka, ti si baš, ali baš bila vredna. Mene naročito mame ovi kuglofi iz Vojvodine. Ovde u Zemunu ponekad prodaju na Keju Karlovačke kuglofe i svaki put sam u iskušenju da ih kupim iako nisam ljubitelj suvih kolača. Ovi iz domaće radinosti su sigurno mnogo bolji posebno što nam Vera otkriva tajne Vojvođanske kuhinje.

    ps ja nemam nikakav problem sa otvaranjem bloga. Možda to ima veze sa pretraživačem koji nada koristi. Ja koristim Google Chrome, a Mozzila zna nekad da uspori stvari. Treba proveriti. meni sve radi kako treba

    OdgovoriIzbriši
  8. Branka moja ti si stvarno bila jako vrijedna. Sve izgleda savršeno i ne znam što mi se više sviđa. :)

    P.S.
    Ja nemam nikakvih problema s otvarenjem tvog bloga.

    OdgovoriIzbriši
  9. Svima vam puno hvala na lijepim komentarima, drago mi je da vam se sviđa moj izbor i izvedba Verinih slatkih recepata !

    "Vera" - hvala tebi na ovim odličnim receptima, baš mi je bilo zadovoljstvo biti gost u tvojoj kuhinji. Jako mi je drago da si zadovoljna kako je to kod mene ispalo !

    "Nada" - hvala ti za obavijest oko problema sa otvaranjem bloga. Kada su pročitali još neki su mi se privatno javili i isto mi rekli.
    "Jelena, Andrea" - hvala i vama na informaciji da nemate problema sa otvaranjem postova.

    Zamolila sam ljude koji su mi pomogli oko kreiranja i započinjanja bloga da pogledaju o čemu bi se ovdje moglo raditi pa da poravimo što se može tako da nitko ne nailazi na ove blokade kod otvaranja. Nadam se da ćemo uspjeti to ubrzo riješiti.

    OdgovoriIzbriši