srijeda, 24. studenoga 2010.

Mozart kuglice

Ovaj mjesec započeo je kratkim putovanjem u Beč.

Kada sam na poslu čula da ću ići Beč naravno da mi je bilo drago ali me u prvi tren uhvatila panika. To bi bilo prvo putovanje nakon ukočenih leđa koja nisu još sasvim zdrava i još me znaju boljeti i za koja sam još uvijek na redovnim terapijama. A sada bi trebalo ponijeti kofer, putovati tamo i natrag, odraditi tamo što treba, i to sve sa tempom od dva dana. Uh, ići ili odustati ?  Ma uvijek ići pa i sada ! :) . Kofer sam spakirala i sve ostalo i više nego dobro izdržala, na trenutke čak i zaboravila da me nešto muči. Super, spremna sam na ponovna putovanja koja jednostavno obožavam. Iako, uvijek po principu "svugdje pođi ali doma dođi" :):)

Do sada sam puno puta  bila u Beču i uvijek mu se jednako rado vraćam.
Zapravo, moram pošteno reći da ljubav između mene i Beča nije bila ljubav na prvi pogled. Moje prvo putovanje u Beč, prije nekih 11 godina bilo je vezano za posao. Firma u kojoj i danas radim vezana je za "centralu" u Beču i ubrzo nakon što sam počela raditi došlo je i prvo putovanje u firmu u Beč, pa zatim drugo, treće...., i tko zna još koje. Kasnije sam tamo imala i neke poslovne partnere pa bi išla i kod njih i tako je malo po malo Beč postao domaća destinacija.

Kao što sam rekla ljubav nije bila na prvi pogled, nekako kada sam došla prvi pa i drugi put sve je bilo u znaku posla, radila sam non-stop a od grada vidjela put od i do hotela i nekako se nisam niti opustila niti nekim ljepšim očima sve to pogledala. Čak i ljudi koje sam tada upoznala nisu ostavili neki osobiti dojam na mene.
Ali, što se ne dogodi prvi put dogodi se kasnije. I kasnije se dogodila - ljubav prema Beču. Jednostavno počela sam ga gledati nekim drugim očima, počela sam shvaćati da mi nije Beč kriv što ga nemam vremena upoznati, a zatim sam uz posao nalazila i sve više vremena da se upoznamo. I ostajala sam zadivljena divnim, velikim, impresivnim zdanjima. Zgrade, građevine, dvorci, široke ulice, predivni parkovi, kultura i umjetnost, ekonomija i trgovina, sveučilišta i znanost , ......, sve je to ono što mi se sviđa u Beču. I svaki put pa i ovaj osjetila sam kako je to grad za život po mjeri čovjeka,  organiziran, prijateljski, i moram priznati da mi baš odgovara Bečka atmosfera :)

Tako sam i ovaj put provela 2 lijepa Bečka dana, prvo odradila posao a onda par slobodnih sati uživala u gradu. Imala sam i super ekipu sa kojom sam putovala iz Zagreba, dobre domaćine u Beču, a sreli smo se i sa nekadašnjim kolegama koji su se zadnjih godinu - dvije privremeno preselili raditi u Beč. Između ostalih tu je bila i moja draga prijateljica S iz ove priče. Dugo se već nismo vidjele i jako smo se veselile ovome susretu. I bilo je baš lijepo !

Naša draga Κάθαρσις sa bloga Laka Kuharica je također ovaj mjesec bila u Beču i lijepo nam ga predstavila u svom postu "Hello...ohohoh...Vienna Calling !"  tako da ja tu nemam što dodati.
A što se gastronomije tiče, naravno i kod mene je bio neizbježan Wiener schnitzel, ovaj put u lijepom domaćem restoranu gdje su nas domaćini izveli na večeru.
Ipak, ja ću se malo više zadržati na slatkom programu odnosno na, u Austriji,  neizbježnim Mozart kuglicama.

Wolfgang Amadeus Mozart , "čudo od djeteta" ,  kompozitor koji mi je bio posebno drag dok sam bila mlađa ali i sada ga volim poslušati kada se nađe  u programu nekog koncerta. Njegov rodni grad Salzburg nisam još posjetila iako mi je stalno negdje u planu.

Austrijanci su sa punim pravom  ponosni na Mozarta i  drago mi je da su mu posvetili puno toga - muzeji, parkovi, spomenici......, a također i  divnu čokoladno-marcipansku slasticu - Mozart kuglice.


Ono što mi kao i uvijek nije drago to je što se sve uvijek iskomercijalizira pa su se tako iskomercijalizirale i ove kuglice. Sada ih već ima u svakojakim oblicima, pakiranjima, pa i nevezanima za Mozarta.  Ali dobro, što je tu je, ja ih volim i uvijek se iz Beča vratim sa ponekim paketićem ili kutijicom.
I ovaj put kada sam hodala centrom grada ,  na Kartnerstrasse su doslovno ispadale iz izloga i sa izloga trgovina i naravno da sam i u te dućanćiće zavirila ali pravi shopping je ipak bio u samoposluzi, koji metar tamo - koji metar ovamo a cijena itekako različita. Ok, nisam ionako pravi turist pa može i ovako.

I nakon što sam došla doma sa tim finim  kuglicama sjetila sam se i  recepta za Mozart kuglice kojega već neko vrijeme čuvam i planiram isprobati. Recept je na Coolinariku postavio Broccoli, slastičar čijemu radu se divim, njegovi recepti i slastice su uvijek posebni i jako lijepi, doslovno bi ih sa slike pojeo.
Tako su njegove Mozart kuglice čekale da budu isprobane i zahvaljujući inspiraciji ovim posjetom Beču  dočekale su.

Kuglice sam napravila točno po receptu koji ide ovako:
(u linku je i original)

- 200 g marcipana
- 50 g mljevenih pistacia
- 70 g nugata
- 100 g tamne čokolade

- Marcipan možete kupiti a možete ga i napraviti prema ovom receptu (također od Broccoli-a).-  Ja ga uvijek radim po ovom receptu pa sam i sada
- Nugat sam napravila po receptu "Nougat namaz iz kućne radinosti" sa Monikinog bloga Sweet Sensation

- Marcipan masu podijeliti na 2 dijela i u jedan dio dodati samjevene pistacie i sjediniti masu
- Od nugata napraviti manje kuglice
- Od obje vrste marcipana formirati kuglice, pritisnuti ih u dlanu i napraviti malo udubljenje. (u originalnom receptu se mogu vidjeti slike postupka)
Ovdje moram napomenuti da sam sa masom u koju sam umješala pistacie imala poprilično problema jer se nije dala formirati bez rasipanja i pucanja. Dodala sam joj još malo marcipana , oko 20-30 g, bilo je nešto bolje ali ipak nije išlo bez problema.
- U udubljenje marcipan mase staviti kuglicu od nugata, preklopiti sa marcipan masom sa pistaciama i dlanovima formirati kuglicu . - moje su definitivno nesavršene zbog problema rasipanja mase sa pistaciama
- Otopiti tamnu čokoladu i preliti svaku kuglicu.
- Ostaviti ih da se stvrdnu i spremne su za čašćenje :)




Neću odmah reći da su iste kao original jer nisu, barem ne u ovoj mojoj verziji, ali da su poprilično blizu originala jesu. Kuglice su u svakom slučaju odlične, uz više domaćih sastojaka i  bez umjetnih dodataka kao kod originala , uživancija !
Uz obaveznu napomenu da su puno bolje kada ih ostavite dan-dva u frižideru nego kada ih jedete odmah.
Ja sam ih ovaj put napravila od pola količine , a drugi put ću sigurno raditi cijelu količinu jer su mi baš super i nadam se da neću opet imati problema sa masom sa pistaciama :)
Za ljubitelje Mozart kuglica ovo je izvrsno "home-made" rješenje !






I baš sada kada su po blogovima krenuli postovi o slikama i slikanju ja kao za inat imam poprilično loše slike Mozart kuglica. ne znam što se dogodilo ali blještalo je nasve strane, ja to nisam znala "ukrotiti" i eto, jednostavno nije išlo i što je tu je.
Pa evo da za kraj  malo spasim stvar tu je jedna lijepa slikica sa neta :), Mozartu u čast ! 


21 komentar:

  1. Drago mi je da si uzivala u poseti Becu!!! Meni se taj grad dopao iako nikada nisam imala prilike da ga obidjem onako uzduz i popreko. Sto se kuglica tice, ove tvoje divno izgledaju ali marcipan zaobilazim u sirokom krugu pa cu i nadalje da im se divim iz daleka ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan post Brankic, bas sam uzivala u citanju.
    Videla sam vec recpept za marcipan, ali jos nisam isporbala. Kuglice su ti sjajne i zato moraju da bljeste :D
    Meni su bas super fotografije i da nisi rekla da nije islo, mislila bih da je namerno uslikano ovako da sve sjaji.
    Belezim recept, hvala sto si nam ga predstavila :-*

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj Branka draga, ne brini za fotografiju, uopće se ne moraš s tim zamarati. Ja kad sam vidjela da si se upustila u izradu Mocart kuglica, taj poduhvat je iznad svake fotkice, pa to nije baš jednostavno, svaka čast, baš ću i ja probat, onako koju uz ostale blagdanske kolače.
    Bavim se fotografijom milion godina. Prvi aparat sam dobila kad sam bila klinkica od 10-12 godina, znači da sam s fotografijom povezana 50 godina, a još uvijek tapkam u mraku, neke momente nikako da riješim, a to iziskuje puno vremena, čitanja, ponavljanja. Možda to riješim kad odem u mirovinu, ha, ha. Samo ti nama prezentiraj svoje kuhinjske čarolije, lako čemo za sliku.
    ps. ako smijem dodati, kod fotkanja te vjerojatno zeznula zlatna folija, koja je reflektirajući dala aparatu neke druge performanse. Ali meni je svejedno dobro, jer ono što treba vidjeti, a to je čaroban presjek tvoje kuglice, jasan je i razumljiv.

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni su baš simpa tvoje Mozart kuglice. I možda bi se upustila u izradu da vidim kako će to meni ići...
    Sviđa mi se recept i "mala noćna priča" o Beču...
    (šalim se, podjetilo me na skladbu "Mala noćna muzika" od Mozarta pa sam to malo ubacila).
    Uživaj u finim kuglicama i u uspomenama na Beč :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kuglice izgledaju jaako neodoljivo, marcipan doslovno obožavam, a Beč pamtim po najljepšem dočeku nove godine ikad, kada smo je ja i moj muž, tada 2002. još uvijek mi je bio samo dečko dočekali zajedno u tom gradu..
    Drago mi je da ste se lijepo proveli i ipak bez obzira na tegobe s leđima odlučili, krenuli i dobro se proveli!

    OdgovoriIzbriši
  6. Moj sin obozava Mozart kuglice, hvala na receptu. Istina je da ih sada svugdje ima i da nisu neke ni slicne originalu :-(
    U Beču sam samo bila u 'prolazu', ali sam zato vidjela Salzburg i Graz (izbjeglistvo - tamo mi se prvi sin rodio). Posebna zemlja!

    OdgovoriIzbriši
  7. Bila sam dva puta u Beču i to ukupno oko dvadesetak dana, pa sam imala prilike da ga obiđem uzduž i popreko. Divan grad. Onakav kakvi bi svi glavni gradovi trebali biti. Moram priznati da mi je najneprijatnije (nigde drugde mi nije bilo neprijatno) bilo u MOcartovom stančću u centru jer je dama koja je bila kustos pokazivala ogromnu netrpeljivost prema posetiocima. Mora da nije bila iz Beča! Mocart kugle, one ručno pravljene, sam probala iz Salzburga i moram priznati da sam valjda navikla na ove kupovne, pa su mi one lepše.
    Ovaj receptić za marcipan je genijalan i nikako da dođe na red, a po svemu sudeći neće skoro, pošto ide vreme slava i praznika i sitnih kolača, a mi dobijemu onda tonu istih, tako da kad ih popapamo ostaje samo djeta do proleća. Doduše, što je sigurno, sigurno je, bookmarkirala sam receptić, pa ko zna.

    OdgovoriIzbriši
  8. Drago mi je da imaš lepe utiske, Beč je predivan grad! Odlično što posle recepta za ferrero rocher sada imam i recept za Mozart kugle. Međutim, ja nikako ne volim marcipan, nisam ni ljubitelj ove poslastice što ne znači da ih neću praviti onima koji ih vole. Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  9. Uživala sam čitajući post. Jako lepo upakovano, baš kao i Mocart kuglice. Beč me uvek asocira na uredjenost i sofisticiranost, od infrastrukture do kulture i pristupa životu.

    Divim ti se što si se upustila u ovaj poduhvat. Ja od njih bežim ko đavo od krsta, što bi rekli. Jednostavno, strah me da ne zeznem nešto a moji uvek kukaju za Mocart kuglicama, naročito moja majka. Rešila sam da prema tvojim uputstvima ove godine pripremim malo iznenađenjce baš njoj. Kad se spremim, moraću te "daviti" ukoliko mi bude potrebna pomoć;)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Nadam se da ću iduće godine imati prvi puta otići u Salzburg i to u slastičarnicu u kojoj su nastale i još danas nastaju originalne Mozart Kuglen. Na žalost, čovjek koji je napravio prvu kuglicu, nije je zaštitio kao svoje vlasništvo, već je Mirabell kopijom požnjeo svu slavu. Volim Mozartice, ali ne previše, a iz Beča sam donijela sasvim zanemareni zaista Bečki slatkiš Piscinger trticu!
    Tvoje kuglice izgledaju baš lijepo i znam da su jednako fine, a i bolje, od onih razvikanih.

    OdgovoriIzbriši
  11. Beč mi je baš drag grad i meni se čini da je baš po mjeri čovjeka. Mozart kugle obožavam i obavezno ih kupim kad idem u Austriju, je da ih ima kupiti i u Zagrebu ali meni je baš nekako posebno donijeti ih od tamo. :)
    Svaka čast na ovom receptu, a rezultat ni malo ne zaostaje za originalom. Što se fotki tiče čini mi se da bi Dunja mogla biti u pravu, fotić ti je na krivom mjestu mjerio svijetlo pa je zato došlo do ovog efekta sjaja. Ne brini se ništa to ne umanjuje ljepotu ovih kuglica. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. U poslednje vreme svi idu u Bec. Trebala sam i ja krajem meseca, ali je put otkazan zbog nekih porodicnih problmema:(
    U svakom slucaju, odlican recept, a kao obozavatelj mozart kugli, sigurno cu ga isprobati.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako si ih lepo napravila,i meni su omiljene,znam i za taj recept..:)Možda se odlučim za Božić da ih isprobam.

    OdgovoriIzbriši
  14. Prelep post, kao i same Morcart kugle! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ne volim ih inače, ali tvoje izgledaju super!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Odličan post! I prekrasne kuglice. Mislim da dosad još nisam upoznala osobu koja bi rekla da ih ne voli. Ja sam radila Mozart mignonne i Mozart muffine i nisam imala problema sa smjesom pistacia. Ne znam koliko se recepti razlikuju, nisam sad detaljno komparirala, ali prema mom iskustvu izrade bilo kakvih kuglica, problem se u pravilu javlja zbog topline. Da bi masu mogao oblikovati, ne smije biti prehladna, pretopla se deformira. Tu treba naći i pogoditi sredinu i ostaviti vremena da se između svake iduće etape posla, smjese opet rashlade da nanoseći novu ne uništavaš onu prethodnu. Svejedno, izgledaju ti odlično i ne bih ja njima oprostila ni tako elipsastima :) Sve bih ja to časkom rješila! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. ja sapadam isto u one koji ih obožavaju
    i sama sam već više puta imala namjeru da ih radim po istom ovom receptu, no onda je došlo nešto drugo pa to stalno odgađam, vjerujem da će kad tad doći i kod mene na red
    tebi su divno ispale, najbitnije je ipak okus, sve drugo je u kulinarstvu manje bitno

    OdgovoriIzbriši
  18. uh, nadam se da s ledjima nije nista opasno! post ti je predivan kao i kuglice, ali nazalalost marcipan nikako ne volim, mada me ove tvoje kuglice jako privlace:)

    OdgovoriIzbriši
  19. "Casa de vainilla" - hvala ti na komentaru , drago mi je da ti se kuglice sviđaju iako nisi ljubitelj marcipana. Puno vremena treba za uzduž i poprijeko po Beču, i ja sam još u istraživanju grada.
    "Taci" - hvala ti ! jako mi je drago da ti se i marcipan i kuglice sviđaju. Hvala ti i za kompliment za fotkice koje se ipak ne sjaje namjerno :)
    "Dunja" - hvala ti puno na ovakvim komplimentima ! Jako mi je drago da ti se kuglice sviđaju i biti će mi isto tako drago ako ih isprobaš. ne brini, sigurno ćeš ih napraviti bolje nego što sam ja i moram priznati da nisu tako komplicirane. Kada imaš pripremljene sastojke ide brzo i prilično jednostavno. Nadam se da ćeš biti zadovoljna !
    "Kety" - hvala ti ! drago mi je da ti se sviđaju i kuglice i priča (baš tako - mala noćna pričica :) )
    "Nada" - hvala ti na lijepom komentaru i drago mi je da ti se kuglice sviđaju. Kao i da imaš lijepe uspomene iz Beča, nisam još tamo čekala Novu Godinu ali spremam se ubrzo to napraviti, vjerujem da je prekrasno !
    "Jasna" - super, drago mi je da će sin sada dobiti i domaće kuglice. Ja sam istovremeno imala njih i original, i koliko god volim originalne nije to isto. Drago mi je da su uspomene na Austriju lijepe iako su bile u ne tako lijepo vrijeme, istina je da je to posebna zemlja, nadam se da ćeš imati priliku posjetiti i Beč.
    "Jelena" - divno je da si imala priliku obići Beč uzduž i poprijeko, to je divan doživljaj. Što se tiče iskustva sa damom u Mozartovom stančiću imala sam i ja slično kod nas u jednom gradići u Istri. Došla sam obići gradski muzej, bilo nas je valjda troje posjetitelja u muzeju i ne znaš koji je od nas više smetao, nimalo ugodna situacija na mjestu gdje to najmanje očekuješ. Drago mi je da ti se sviđa marcipan , i uživaj i nadalje u mozart kuglicama.
    "Shacky" - hvala ti i drago mi je da ti se recept sviđa iako ne voliš marcipan pa niti ove kuglice. Nadam de sa će zato ljubitelji kojima ćeš ih pripremiti uživati.
    "Nale" - hvala ti, jako mi je drago da ti se post sviđa ! Što se kuglica tiče ne brini, ništa ovdje ne možeš pogriješiti i sve je vrlo jednostavno. Da se moja smjesa sa pistaciama nije tako mrvila napravila bi ih u tren oka. U svakom slučaju budeš li imala bilo kakvo pitanje tu sam !
    "Κάθαρσις" - i ja se nadam da ću uskoro imati priliku posjetiti i Salzburg, to bih baš željela. Slažem se da je šteta što autor nije zaštitio Mozart kuglice, a ti si donijela izvrsnu tortu iz Beča, i to kako kažeš nepravedno zanemarenu. Hvala ti za kuglice, drago mi je da ti se sviđaju !
    "Andrea" - hvala ti ! drago mi je da ti se kuglice sviđaju i hvala ti na riječima za fotkice. Ja isto tako više volim donijeti kuglice iz Austrije koliko god iste te stajale i ovdje u trgovinama,ali nije to to :)
    "vera" - hvala ti ! biti će mi drago ako ih isprobaš i ako ti se budu sviđale !
    "Zelja" - hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa post i kuglice !
    "Just Cake Girl" - hvala ti , drago mi je da ti se ove kuglice sviđaju !
    "Tadeja" - hvala ti i drago mi je da ti se kuglice sviđaju . Vjeruj mi i ja sam ih časkom riješila :) . I hvala ti puno na savjetu sa smjesu sa pistaciama, namjueravam ih napraviti opet za Božić i povesti ću o ovome računa. Vjerujem da je tu "kvaka", marcipan je bio dosta hladan a pistacie tople.
    "Nina" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđaju i da ih i ti voliš. Nadam se da će doći na red na isprobavanje i da ćeš biti zadovoljna !
    "Sweet Green" - hvala ti još jednom na nagradici !
    "Sweet Corner" - draga Jasenka hvala ti puno na javljanju i drago mi je da se opet družimo :). Dobro je sada sa leđima , hvala ti . Drago mi je da ti se kuglice sviđaju a ne voliš li marcipan ništa niti od njih jer im je marcipan osnova.

    OdgovoriIzbriši
  20. Ma kako si ih fino napravila i iskombinirala, svaka ti čast Branka :-))). Ne brini ti ništa za fotke, sve se vidi jasno, a ono što se vidi su prekrasne kuglice koje mogu poslužiti sad za Božić kao prekrasan poklon. :) U Beču nikad nisam bila, ali vjerujem da je prekrasan i bilo bi lijepo posjetiti ga jednom. :-)

    OdgovoriIzbriši