utorak, 9. veljače 2010.

Đumbir (ginger, ingwar) i marmelada od naranči sa đumbirom

Moj prvi pravi susret sa danas sveprisutnim đumbirom bio je prije oko godinu i pol  u Hamburgu. Mama i ja išle smo na par dana u posjetu rodici koja  tamo živi i stalno nas poziva nas da je posjetimo, i eto konačno smo odlučile otići i  krenule.
Hamburg mi se jako svidio, vrlo lijepi , kulturni grad, sa visokim standardom, mjesto prilagođeno čovjeku, gdje se može lijepo živjeti, barem sam ga ja tako doživjela.  Naravno, naših 5 dana iskoristile smo da ga što više obiđemo i pogledamo i jako me veselilo što je dosta toga bilo vani tako da smo puno šetale i puno vidjele i dosta se družile osim sa turistima i sa ljudima koji tamo žive.  I naravno fino se počastile svim "uličnim" delicijama tipa "wurst" na ovaj i onaj način i sa ovim i onim dodatkom :) , a pri svakom sjedanju na kavu neizbježan je bio neki od predivnih kolača koji su svugdje u ponudi, veliki i lijepi, ne uvijek i preukusni ali sa "apfelstrudel" ne možete pogriješiti !
A osim "wursta", štrudela  i ostalih sličnih delicija stvorio se tu i đumbir !  Dakle,  ......., došle smo u Hamburg, večera, meso u saftu, i meni se odmah saft posebno svidi,  odličan, poseban, nešto u njemu ima što mi ne stavljamo, meso me prestane zanimati, posvetim se tom saftu  i dođemo do toga da je to nešto tanko narezano što mi se jako sviđa korjen đumbira. Hm, dobro......, zatim ujutro uz doručak pijemo čaj, opet poseban okus, a  to je čaj od đumbira sa limunom (ne filter vrećica nego baš mješavina sušenog i nasjeckanog đumbira i limuna). Nakon toga u gradu odmah potražim "nešto od đumbira" i kupim kutijicu kandiranog đumbira u tamnoj čokoladi, ......, e tih kutijica sam se kasnije pošteno nakupovala :) :) , a đumbir je dobio posebno mjesto u mojoj prehrani i u korištenju za sve i svašta.
Ja ga koristim doslovno za sve i svašta, teško da će nešto proći bez komadića svježeg korjena đumbira ili barem prstohvata mjevenog sušenog đumbira. Najviše volim njegove kandirane kockice koje su česti "snack" na stolu, a naravno da nikako nije moglo proći da se đumbir ne nađe i u ...., pogađate gdje, ....marmeladi ! :):)

Kandirani đumbir:


Prva marmelada koju sam napravila bila je od čistog đumbira, jakaaaaa......, uh, niti ja je nisam mogla baš jesti. Jedini poklonik joj je ostala i danas samo moja mama koja obožava takve okuse i super ih podnosi :). Sa ostalima koji su je probali konverzacija je izgledala uglavnom ovako:
ONI: "Čuj, ona marmelada od đumbira, mislim, to je sve vrlo individualno , znaš, dobra je ona, ali........."
JA: "....., ali je ne možeš baš jesti jer je jakaaaa, palllliiiii, pečeeee...., ni šećer joj ne pomaže" :):)
ONI "joj, da,da, ...." :)

Zato je trebalo đumbiru nešto pridodati i pridodana mu je naranča. Savršen spoj.
Takvu marmeladu ima draga "rijeka" na Coolinarici i prvu sam napravila po njezinom receptu. Međutim i dalje je ostala dosta jaka pa sam joj odlučila promijeniti i mjere i  omjere i dobila marmeladu od naranči sa đumbirom koja je baš po mome a obzirom na komentare "degustatora" i po njihovome , sada je svi jedu i kažu "napraviš opet onu što malo pecka" :):)
Napravim naravno, i to ovako:

100 g svježeg korjena đumbira
4 kom naranči
500 ml vode
800 g šećera
1/2 vrećice želina

- Đumbir naribati , po želji na krupniju ili sitniju stranu ribeža, ja se obično odlučim za sitniju.
- Naranče oguliti i od jedne zadržati koricu. Korici odstraniti bijeli dio i narezati je na rezance
- 2 naranče iscijediti u sok
- 2 naranče očistiti od bijelih kožica i meso im narezati na komadiće
- U zdjelu za kuhanje staviti meso naranči, naribani đumbir, sok od naranči i vodu. Prokuhati.
- Dodati šećer i dobro ga umješati. Opet zakuhati i kuhati mješajući oko 10 minuta.
- Želin pomješati sa 1-2 žlice šećera , dodati ga u smjesu, umješati, zakuhati , i kuhati oko 3 minute uz mješanje.
- Teglice (staklenke) neka budu zagrijane, razlijte marmeladu, dobro zatvorite, okrenite teglice na poklopac i neka tako stoje 10 minuta.
- Nakon 10 minuta vratite ih na pravu stranu i neka se marmelada ohladi.

A sada uživancija u ovom neobičnom, jakom, a slatkom, finom okusu :):)
Naravno, kod mene obavezno na dvopeku. (ne znam zašto ali od kada sam počela jesti bilo koju marmeladu na dvopeku umjesto na kruhu počela sam osjećati njezin pravi okus, zato stalno i preporučujem taj način konzumacije)

Marmelada:


Đumbir, kandirani đumbir i marmelada:


Znam da mnogi od vas već naveliko koriste đumbir, kao i ja  za "sve i svašta" i da puno već o njemu znate, ali evo još koja riječ da se podsjetimo na to koliko je uistinu poseban, ljekovit, osvježavajući, zdrav, i da ljubav prema njemu nije samo stvar hedonizma :) .......evo što je zapravo đumbir :

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, podrijetlom iz Kine
Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u voku.

Posebnost đumbira je u noti egzotičnosti i orijentalnosti koja ga razdvaja od udomaćenih, mediteranskih začina. Poprilično je aromatičan, jakog i oštrog (palećeg) okusa i ugodnog mirisa zahvaljujući eteričnom ulju i raznim mirisnim smolama. Obilno se koristi u kuhinjama Azije, gdje njegovu važnost nadmašuje jedino sol. Spada u najskuplje, najtraženije i komercijalno najviše korištene aromatične tvari (osim papra i paprike). Njegova je cijena posljedica vrlo dugog procesa zrenja (5-9 mjeseci).


Đumbir se najviše proizvodi u Indiji, gdje se i potroši više od polovice u bezbroj specijaliteta. Naveliko se koristi i u drugim azijskim zemljama, zatim u arapskoj kuhinji, u Švedskoj te svim zemljama britanskog Commonwealtha.
Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4 st. prije Krista navodi kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva, a u 16. stoljeću korišten je kao prirodno sredstvo protiv kuge. U Indiji se žuti đumbir koristio u tradicionalnom ayurvedskom liječenju za poboljšanje probave, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana.
Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu.

Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.
Danas se u industriji manje koristi za proizvodnju lijekova, ali je znatno zastupljen u proizvodnji alkoholnih pića, slatkiša i kozmetike.


Imate li mogućnost izbora, uvijek dajte prednost svježem nasuprot sušenom i đumbiru u prahu. Svježi đumbir najčešće se prodaje u specijaliziranim trgovinama hrane. Prilikom kupovine odaberite čvrst i gladak podanak đumbira, što je pokazatelj njegove svježine, dok je dužina pokazatelj zrelosti. Zreli podanci bit će ljući i s više vlakana
Đumbir u prahu svakako je dostupniji od svježega, a možete ga kupiti u svakom većem supermarketu. Čuvajte ga u čvrsto zatvorenoj staklenoj bočici na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Ukoliko ga čuvate u hladnjaku, povećat ćete mu trajnost na godinu dana.
Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u voku. Za guljenje đumbira koristite nož za štedljivo guljenje, a zatim ga, prema potrebi, narežite na ploške, štapiće (julienne) ili ga naribajte.


Osim što su ga uzimali za zdravlje i snagu , u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva.


Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu marinadama, prženim jelima, juhama, curryjima, žitaricama te svježem povrću.


Svakako nov okus dat će plodovima mora, a teškim mesima, poput patke i svinjetine, smanjit će masnoću. Toplu i mirisnu notu dat će poširanom voću, kompotima, tijestima za pripremu kolača i napicima.


Sušeni đumbir ne može zamijeniti svježi. Najbolje ga je koristiti u pripremi biskvita, peciva i klasičnog pudinga

Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje, osobito u podizanju imuniteta, đumbir je i čest sastojak napitaka. Dodajte ga svježe pripremljenom soku od odabranog povrća i voća, limunadi s dodatkom meda ili jednostavno prokuhajte nekoliko ploškica đumbira u vodi i dobit ćete tradicionalni čaj od đumbira. A tek kuhano vino s đumbirom!

* Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003)

Broj komentara: 8:

  1. Kada sam prvi put napravila napitak sa djumbirom malo sam strijepila od reakcije ukućana na njegov izuzetno paljivi ukus, što je bilo bezrazložno jer smo se svi u kući oduševili i od tada djumbir spremam u svim kombinacijama: slatki, slani, marinirani, u čorbama, u soku. Čini mi se da sam pravila sve od njega ...osim marmeladu:)Ovaj tvoj recept mi je došao kao poručen!

    OdgovoriIzbriši
  2. Djumbir sam probala te radila na nekoliko različitih recepata.Kandirani djumbir sam imala zelju jos mnogo ranije da spremim...i moraću napokon.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam ga, posebno kandirani djumbir preliven cokoladom. Fenomenalno ti izgleda marmelada, jako mi se svidja kako si sve ovo napravila :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Uhhhhh, da mi je sad bar žličica! :) Odlično izgleda! Ja đumbir volim i koristim, gdje god mi se učini da bi pasao. Stavljala sam ga u marmeladu od kakija, taman joj je dao jedan malo interesantniji ton.
    Čini mi se jako dobra ova tvoja kombinacija, probati ćemo!

    OdgovoriIzbriši
  5. obozavam djumbir i sve s njim, a ovo ti izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Drage cure svima vam puno hvala na lijepim komentarima ! Veseli me da smo svi ljubitelji đumbira i nadam se da ćemo razmjeniti još puno recepata gdje ćemo u njemu uživati . Biti će mi drago ako se netko odluči i na isprobavanje ove marmelade, pa javite kako je prošlo :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Super zanimljiv post. :)
    Ja volim đumbir ali moj dragi ne dijeli tu moju strast tako da ga vrlo oprezno doziram zbog njega.
    Marmelada mi se sviđa kao i sve koje si dosada objavila. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. "Andrea" - hvala ti na komentaru, drago mi je da ti se post sviđa , a za kompliment za marmelade ti posebno hvala, zbilja mi je jako drago da ti se sviđaju.
    Sa đumbirom pomalo pa će ga i dragi zavoljeti :)

    OdgovoriIzbriši