Uvijek sam voljela miris lavande, od onih dana kada su mama i baka vrećice lavande stavljale u ormare sa robom da je zaštite od moljaca, pa preko vremena kada su se počela pojavljivati razno-razna eterična ulja i aroma lampe kao i mirisne soli i kupke za kupanje. Lavanda je kod mene uvijek imala svoje mjesto.
Najviše naravno volim kada sam u blizini prirodne lavande gdje raste, cvjeta , miriše. Danas većina nas ima barem neku malenu lavandu posađenu u vrtu, na balkonu, na lođi, u lončiću negdje u stanu. E da, većina nas/vas ali ne i ja :(. Ne znam što se na mojoj lođi događa, ali donijela sam do sada valjda milijun što manjih što većih lavandi, neke ostavila tako u originalu da rastu dalje, neke presadila, a niti jedna da mrdne i preživi.Svaka ali baš svaka se osušila i to rekordnom brzinom, pa baš ne razumijem zašto. A a onda sam i odustala, neće pa neće, ima i drugog bilja koje raste na lođi, a lavandu po potrebi nabavljam od onih koji sa njom imaju više sreće.
Ostala je lavanda i dalje glavni stanovnik mog ormara, nisu je izbacili svi mogući industrijski pripravci takve vrste, ostala je i dalje glavno eterično ulje, ostala je i u kupaonici u obliku soli, kupke, maske za lice (i čega li još sve može biti u te svrhe :) ), a diskretno, fino i polako (kakva lavanda i jeste) ušuljala se i u kuhinju :).
Naravno, prvo gdje sam je u kuhinji upotrijebila je kao dodatak u marmelade :), do sada u dvije u mojoj izvedbi, ali sada nećemo o marmeladama jer ove zime našla se i u keksićima sa kojima sam se doslovno oduševila pa ćemo danas o njima.
Recept za keksiće "snimila" sam ima već dulje vrijeme na blogu "Sweet Sensation", i gledam ga i čitam i spremam se isprobati ga a nikako da to i napravim. Pa hoću kada prođe ljeto, pa evo nisam, pa hoću ovaj vikend, onaj vikend, ...., i onda je došla zima, koja još uvijek ne prolazi. Ok, teoretski ne treba još ni proći ali ja ne volim zimu i uporno dozivam sunce i toplinu i proljeće i ljeto i eto konačno da ga dozovem i ovim keksićima :).
Zamirisali su ovi fini aromatični keksići, zamirisao je stan, zima u tom trenutku više nije bila samo zima, ......, a lavandu sam na kraju i pojela :) :)
Prenosim recept po kojemu sam bez izmjena napravila ove keksiće:
65 g šećera u prahu
1 žlica cvjetova lavande (svježih ili suhih)
140 g omekšalog maslaca
korica jednog limuna
250 g brašna
3 velika žutanjka
80 g kristal šećera (za umakanje keksića)
- Maslacu dodajte šećer u prahu, lavandu i koricu limuna te sve zajedno pjenasto izradite mikserom.
- Dodajte brašno i kuhačom ga dobro umiješajte u smjesu.
- Na kraju dodajte žutanjke i mijesite tek toliko da se formira tijesto.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta, a potom ga razvaljajte na debljinu od 5-8 mm.
- Iz tijesta željenim kalupićem vadite keksiće.
- Dobivene keksiće uvaljajte u kristal šećer i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 18o°C 10-12 minuta.
- Potom ih ohladite i čuvajte u dobro zatvorenoj limenoj kutiji.
Ja sam ih čuvala u plastičnoj kutiji, jesam, nisam ih odmah sve pojela :), prvo jer su mi bili tako fini da mi ih je bilo žao odmah sve pojesti već sam ih uzimala dnevno po 2-3 za gušt :) . A drugo, kako su dani odmicali primjetila sam da su keksići sve mekši i prhkiji i sve finiji pa sam htjela vidjeti koliko dugo ostaju takvi . Zato mogu reći da se mogu čuvati sigurno oko mjesec dana , a najfiniji su u onom periodu 2-3 tjedna nakon što ste ih pospremili. Bitno je da kutija bude dobro zatvorena.
I malo o lavandi:
Već više od 2000 tisuća godina lavanda ukrašava mnoge vrtove svijeta. Od rimskih vremena do danas lavanda je donijela razna bogatstva; od cvijeta i parfema do poznatih ljekovitih svojstava i aromaterapije. Pretpostavlja se da je riječ lavanda izvedenica od latinske riječi lavare koja znači: prati, budući da su Rimljani imali naviku svoje kupke obogaćivati lavandom. Trošili su mnogo novca na ritualne obrede sa lavandom, te losione od lavande u javnim kupeljima. Također su koristili sušenu lavandu kod religijskih obreda, te kod poroda djece.I stari Grci su mnogo poštivali lavandu, no više su je koristili u medicinske svrhe. Grčki liječnik i botaničar Dioscorides uvidio je i njezine prednosti kao laksativa i stimulansa kod problema s disanjem.
Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti čaj od cvjetova lavande ima široku primjenu. Tradicionalan je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice te protiv glavobolje. Lavandin cvijet djelotvoran je i kod prehlade i infekcije dišnih putova. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, a nezaslađen čaj pomaže kod želučanih tegoba i nadutosti.
Osušeni cvjetovi omiljeni su za punjenje jastuka za opuštanje i bolji san. Koriste se kao i dodatak pri izradi domaćih kozmetičkih pripravka, losiona, kupki i sl.
Za bočicu eteričnog ulja lavande s pravom se kaže da je „prva pomoć“ u kući, a neizostavna je u aromaterapiji. Eterično ulje, dobiveno parnom destilacijom, opušta, okrepljuje i balansira duh. Izvrstan je antiseptik. Ulje se upotrebljava za njegu svih vrsta koža, može se nanositi izravno na kožu ili pomiješano s baznim uljem. Kod opekotina i rana značajno ubrzava zacjeljivanje, a pomaže i kod akni, gljivičnih oboljenja, uboda insekata, upala i alergija na koži.
Upotreba ulja u aroma lampi ili lagano inhaliranje koristi kod bronhitisa i gripe a „grgljanje“ razrijeđena lavandina ulja ( jedna kap u čaši mlake vode) pomaže kod upale grla i promuklosti.
Kupka s uljem lavande smiruje napetost, visoki krvni pritisak, opušta grčeve i menstrualne tegobe, a kod reumatskih problema koristi se masažno ulje sa lavandom.
Nekad vrlo popularan u kulinarstvu, cvijet lavande, ponovno se sve više koristi. Naročito cvijet od engleskih vrsta L.angustifolia koji je finijeg i blažg mirisa u odnosu na lavandine. Zbog slatkastog mirisa najvše se primjenjuje za deserte, poput sladoleda sa lavandom, krema i kolačića sorbeta i sl. Lavandom se začinjava pečeno meso i riba, a sastavni je dio poznate provansalske mješavine začina. Kao začin mogu se koristiti i mladi lisni izboji.
Jednostavan je način primjene oplemenjivanjem šećera kojim možemo kasnije zasladiti čaj ili slastice. Aromatizirati se mogu i ocat i ulje.
Prekrasni keksi. I ja sam ih negdje vidjela, u nekoj svojoj knjizi čini mi se, ali nisam imala lavandu pa ih nikad nisam napravila. A baš su zanimljivi.
OdgovoriIzbrišiOvaj recept mi je zapao za oko dok sam bila na moru i mogla ubrati svezu lavandu i jesam ali recept jos nisam isprobala... A sto se lavande i gajenja tice iste smo :(
OdgovoriIzbrišiGledala sam ja njih kod Sweet Sensation, gledam ih sad kod tebe i mislim si kako bi ih ipak trebala probati napraviti, uprkos činjenici koju mi je čak i bedasto priznati, ali mene lavanda guši i smeta mi miris. Možda kao kolačići prođe! Izgledaju prekrasno, tako nježno i prhko!
OdgovoriIzbrišiPrekrasni, prhki, mirisni i nježni keksići. I ja sam ih gledala na blogu, zanimljivi su mi, ali se još nisam usudila praviti ih. Ne znam kako bi prošli kod mojih momaka upravo zbog mirisa...
OdgovoriIzbrišiI ja sam zapamtila te kekse,elem radila sam mafine sa lavandom,i uopste volim njen miris!
OdgovoriIzbrišidrago mi je da si se ipak odlučila probati ove keksiće i još mi je draže to što su ti se toliko svidjeli. jako si ih lijepo napravila :) pozdrav od Monike
OdgovoriIzbrišisvima vam puno hvala na javljanju i komentarima !!
OdgovoriIzbriši"Dajana" - drago mi je da ti se keksići sviđaju, nabaviš li lavandu isprobaj ih, zbilja su zanimljivi.
"maslinka" - nadam se da ćeš uskoro i ti uživati u ovim keksićima. I haval ti za utjehu po pitanju uzgoja lavande :)
"Tadeja" - nije bedasto reći da te guši miris lavande, moguće je da ti ne odgovara. Ipak, nadodala bih da se u ovim keksićima ona zapravo malo osjeti, ovo su pravi "butter-cookies" uz nježan osjet limuna i lavande u okusu.
"Snježa" - hvala ! evo da ponovim što se tiče mirisa i okusa - lavanda se zapravo malo osjeti, ovo su pravi "butter-cookies" uz nježan osjet limuna i lavande u okusu.
"Vera" - ovo sa muffinima mi odlično zvuči !
"Monika" - hvala ti na posjeti i jako mi je drago ako sam te isprobavanjem ovih keksića razveselila. ne izgledaju baš vrhunski (kod tebe su prekrasni) ali baš su mi jako fini :)
Branka
I evo me još jednom, na vlastitom blogu sam postavila komentar kao "Anonimno" :), o joj, evo ispravljam se i još jednom zahvaljujem vam svima na lijepim komentarima za keksiće.
OdgovoriIzbrišiPozdrav, Branka
i meni raste jedna lavanda, ali mislim da nece jos dugo :( keksici su odlicni, sjecam se da sam ih radila i da su bili prefini, ali pitaj boga gdje su fotke :)
OdgovoriIzbriši"Sweet Corner" - hvala ti na komentaru, drago mi je da se i tebi sviđaju ovi fini keksići :)
OdgovoriIzbrišiDivno si ih napravila, bas nezno izgledaju :)))
OdgovoriIzbrišijako dobra ideja te kolačiće i lavande, volim
OdgovoriIzbriši