A da ova ljubav ne ispadne samo stvar hedonizma prilažem i ovo :
"Datulje su veoma bogate različitim vitaminima i mineralima među kojima se ističu vitamini B1, B5 i folna kiselina, te kalcij, magnezij, pa čak i željezo. Odličan su prirodan izvor energije koji brzo daje snagu, bez kasnijeg pada koncentracije šećera u krvi."
E sada, što bih ja mogla napraviti od datulja ako to nije neka fina marmelada ili džem :):). I naravno, jedan paketić je žrtvovan za isprobavanje džema od datulja. Početna ideja je stigla sa jednog od onih letaka kojima su nam zatrpani poštanski sandučići u zgradama i koje niti ne nosim u stan već odmah ostavim u kutiji za papir pored sandučića. Ali, prije par dana malo sam "bacila oko" na jedan od njih i ugledam naslov "džem od datulja", hmmmmm......, vrijedno pažnje ali......., od tog recepta do ovog finalnog ostali su tragovi jer sam već dok sam čitala znala što ću izmjeniti, čega dodati a čega oduzeti i uglavnom na kraju završilo je ovako:
- 200 g sušenih datulja (1 pakiranje)
- 200 ml vode
- 100 g smeđeg šećera
- 1/4 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog orašćića
- malo naribane korice limuna
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žličica (5-6 g) maslaca
- Datuljama izvadite koštice i narežite ih koliko sitnije možete
- Stavite ih u posudu , prelijte vodom, i stavite kuhati. Kada zakuhaju kuhajte ih još 10-tak minuta , mješajući.
- Zatim dodajte šećer i kuhajte mješajući još oko 2-3 minute. Dodajte i ostale sastojke (cimet, muškatni orašćić, sok od limuna i koricu, maslac) , umješajte i kuhajte još oko 5 minuta.
Pospremite ga u zagrijanu staklenku/e. Ja sam od ove količine napunila staklenku od 314 ml.
Džem bi trebao biti dovoljno gust da nije potrebno dodavati želin, ja sam čak u tijeku kuhanja dolijevala još malo vode jer je bio pregust.
Što se tiče šećera, ja ga slijedeći put neću dodati, datulje su same po sebi dovoljno slatke a ja baš i ne volim kada je marmelada/džem preslatka tako da ću ovdje šećer sasvim izbaciti. U toj verziji je moguće da će trebati malo želina za zgušnjavanje , na ovu količinu dovoljna će biti 1-2 žličice, pomješane sa 1-2 žličice šećera . Umješati ćete ga na kraju i zakuhati još oko 2-3 minute.
Ljubiteljima datulja sigurno će se svidjeti, dodaci baš fino obogate okus i svakako vam dajem preporuku za isprobavanje.
Osim što ga možete jesti samoga jako dobro se slaže sa integralnim dvopekom.
nisam ljubitelj datulja, ali mislim da bi mi se u ovoj kombinaciji svidjele! odlicno!
OdgovoriIzbriši"Sweet Corner" - hvala ti na komentaru ! Da, kombinacija je zanimljiva pa i ako ne voliš datulje možeš isprobati, stavi malo više limuna i ostalih dodataka i moglo bi biti skroz ok :):)
OdgovoriIzbrišiPusa, Branka
Koja zanimljiva kombinacija. Nisam ovako nešto probala ali kako volim datulje mislim da bi mi pasalo. Vjerujem da bi džem bio sasvim dobar i bez šećera, a limun ga vjerojatno malo i osvježi. :)
OdgovoriIzbrišiVoljela bi negdje naći svježe datulje koje nikad nisam jela, ne znam zašto to kod nas niko ne uvozi?
Inače lijepa ti je cijela kolekcija džemova, imaš baš zanimljivih kombinacija.
"Andrea" - hvala ti na komentaru i na komplimentu za marmeladice :) , jako mi je drago da ti se sviđaju, biti će tu još puno raznih kombinacija i recepata, stalno nešto "mućkam" sa njima :):)
OdgovoriIzbrišiDa, za datulje si u pravu, ne razumijem ni ja zašto nitko ne uveze svježe datulje, nadam se da jednom bude.
Pozdrav, Branka
Imam ih brdo doma i sad budem sutra pripremila džem, jer džem od datulja može poslužiti kao zdravi izvrstan zaslađivač, umjesto šećera. Tvoje marmelade su nenadmašive! :)))
OdgovoriIzbriši