petak, 5. veljače 2010.

Slatka kaša od prosa

Nakon recepta za kašu od heljde sa voćem evo varijacije na temu ali ovaj put sa prosom.
Sa prosom sam se upoznala već odavno i jako ga cijenim kao žitaricu i istovremeno sam dosta ljuta na sebe što ga ne koristim više u prehrani.
Proso je prilično neutralnog okusa i može iskombinirati sa svim i svačim. nekada sam ga gotovo svakodnevno koristila u kombinaciji sa povrćem , onako najjednostavnije, kuham povrće (karfiol, brokulu, poriluk....) sa kojim krompirićem i ubacim žlicu-dvije prosa. A onda sam odjednom prestala ubacivati proso, ne znam niti sama zašto.
Vrijeme je da se proso vrati na jelovnik. Osim što sam tijekom prošlog ljeta i jeseni dosta radila složenac od prosa sa povrćem i sirom od moje mile "jussi" :) sada sam krenula i sa slatkom verzijom kaše od prosa. Za ovaj poticaj želim zahvaliti dragoj "maoz" sa Coolinarike koja mi je nakon isprobavanja heljde sa voćem prišapnula da isto mogu raditi i sa prosom. I sretna sam što sam je poslušala i uz svoje dodatke dobila sam ovo što ću vam prezentirati i što je jako, jako finoooo..... :):)

Ovo su sastojci za 2 osobe odnosno za 2 (poštene) zdjelice ove kašice :

6 žlica prosa
500 ml vode
2 kom jabuka
2 žlice sjemenki lana
1 žličica vanilin šećera
1/2 žličice cimeta
1-2 žlice sušenih brusnica ili nekog drugog sušenog voća po želji

- Proso preliti vodom i staviti kuhati.
- Jabuke narezati na komadiće i kada proso uzavri dodati mu jabuke i sve skupa kuhati povremeno mješajući.
- Kada se proso zgusne u kašu (oko 10-tak minuta kuhanja) dodati vanilin šećer i cimet. Kuhati još oko 5 minuta , mješajući.
- Maknuti sa vatre , umješati sjemke lana i sušeno voće (ja sam koristila brusnice)
- Raspodijeliti u zdjelice i uživati :)


Preporučujem jesti toplo, kada se ohladi nije ni približno fino kao dok je toplo.
Ovo je jedan divan i zdrav doručak u ovo zimsko vrijeme a može biti i isti takav desert.

p.s. sjemenke lana sam dodala samo iz razloga što kažu da su dobre za održavanje kilograma, da ne kažem mršavljenje , pa neka se nađu :):), a iskreno dobro su se i uklopile pa tim bolje :)


Proso i lan :





Kašica gotova, mmmmm....... :):)
(ovdje je pola količine od jedne "poštene" zdjelice)












Za kraj evo nešto o prosu , a ja ću dodati iz vlastitog iskustva da na kožu, nokte, kosu djeluje zaista blagotvorno i ako ga ćešće jedete to ćete sigurno i primjetiti .

Proso je veoma zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, već i zato što je to lužnati plod, što nije baš uobičajeno među žitaricama.

Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe.
Mineralni sastav prosa pozitivno utječe na rad nervnog sustava, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim toga, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Proso daju snagu te elastičnost kosi i noktima.

Broj komentara: 6:

  1. Imam brašno od prosa i koristila sam ga za peciva, ali nisam znala kako ga koristiti u zrnu. Hvala ti za ovaj prijedlog. Ja sam od onih kronično anemičnih osoba, tako da ću sigurno iskoristiti tvoj savjet.

    OdgovoriIzbriši
  2. Moram priznati da proso nisam do sada uopste koristila,mada već duze vreme razmisljam da ga ubacim u moju kuhinju bas zbog tih blagodetnih dejstava.Fotke su odlične!

    OdgovoriIzbriši
  3. "Dajana" - hvala ti na komentaru, biti će mi drago ako iskoristiš proso na ovaj ili neki drugi način kao i ako pomogne anemiji da je se riješiš.
    "Vera" - hvala ti , drago mi je ako sam te motivirala da uvedeš proso i u tvoju kuhinju. A posebno ti i veliko hvala za komentar za fotke. Znam da mi one nisu jača strana koliko god se trudim što bolje ih napraviti, zato, ovo mi je sigurno poticaj i priznanje !

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam sigurna da bi mi se svidjela slatka varijanta, ali ću svakako probati sa ubacivanjem prosa u jela od povrća!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ponekada ubacim proso u juhu. I to je za sada jedini način kako ga kristim. Morala bih promijeniti navike; bilo bi vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
  6. Probala, i dopalo mi se. Ovo je jedna zdrava i ukusna poslastica.

    OdgovoriIzbriši