četvrtak, 18. veljače 2010.

Lavanda i keksići sa limunom i lavandom

Uvijek sam voljela miris lavande, od onih dana kada su mama i baka vrećice lavande stavljale u ormare sa robom da je zaštite od moljaca, pa preko vremena kada su se počela pojavljivati razno-razna eterična ulja i aroma lampe kao i mirisne soli i kupke za kupanje. Lavanda je kod mene uvijek  imala svoje mjesto.
Najviše naravno volim kada sam u blizini prirodne lavande gdje raste, cvjeta , miriše. Danas većina nas ima barem neku malenu lavandu posađenu u vrtu, na balkonu, na lođi, u lončiću negdje u stanu. E da, većina nas/vas ali ne i ja :(. Ne znam što se na mojoj lođi događa, ali donijela sam do sada valjda milijun što manjih što većih lavandi, neke ostavila tako u originalu da rastu dalje, neke presadila, a niti jedna da mrdne i preživi.Svaka ali baš svaka se osušila i to rekordnom brzinom, pa baš ne razumijem zašto. A a onda sam i odustala,  neće pa neće, ima i drugog bilja koje raste na lođi, a lavandu po potrebi nabavljam od onih koji sa njom imaju više sreće.
Ostala je lavanda i dalje glavni stanovnik mog ormara, nisu je izbacili svi mogući industrijski pripravci takve vrste, ostala je i dalje glavno eterično ulje, ostala je i u kupaonici u obliku soli, kupke, maske za lice (i čega li još sve može biti u te svrhe :) ), a diskretno, fino i polako (kakva lavanda i jeste) ušuljala se i u kuhinju :).
Naravno, prvo gdje sam je u kuhinji upotrijebila je kao dodatak u marmelade :), do sada u dvije u mojoj izvedbi, ali sada nećemo o marmeladama jer ove zime našla se i u keksićima sa kojima sam se doslovno oduševila pa ćemo danas o njima.
Recept za keksiće "snimila" sam ima već dulje vrijeme na blogu  "Sweet Sensation", i gledam ga i čitam i spremam se isprobati ga a nikako da to i napravim. Pa hoću kada prođe ljeto, pa evo nisam, pa hoću ovaj vikend, onaj vikend, ...., i onda je došla zima, koja još uvijek ne prolazi. Ok, teoretski ne treba još ni proći ali ja ne volim zimu i uporno dozivam sunce i toplinu i proljeće i ljeto i eto konačno da ga dozovem i ovim keksićima :).
Zamirisali su ovi fini aromatični keksići, zamirisao je stan, zima u tom trenutku više nije bila samo zima, ......,  a lavandu sam na kraju i pojela :) :)

Prenosim recept po kojemu sam bez izmjena napravila ove keksiće:

65 g šećera u prahu
1 žlica cvjetova lavande (svježih ili suhih)
140 g omekšalog maslaca
korica jednog limuna
250 g brašna
3 velika žutanjka
80 g kristal šećera (za umakanje keksića)

- Maslacu dodajte šećer u prahu, lavandu i koricu limuna te sve zajedno pjenasto izradite mikserom.
- Dodajte brašno i kuhačom ga dobro umiješajte u smjesu.
- Na kraju dodajte žutanjke i mijesite tek toliko da se formira tijesto.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta, a potom ga razvaljajte na debljinu od 5-8 mm.
-  Iz tijesta željenim kalupićem vadite keksiće.
- Dobivene keksiće uvaljajte u kristal šećer i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 18o°C 10-12 minuta.
- Potom ih ohladite i čuvajte u dobro zatvorenoj limenoj kutiji.

Ja sam ih čuvala u plastičnoj kutiji, jesam, nisam ih odmah sve pojela :), prvo jer su mi bili tako fini da mi ih je bilo žao odmah sve pojesti već sam ih uzimala dnevno po  2-3 za gušt :) . A drugo, kako su dani odmicali primjetila sam da su keksići sve mekši i prhkiji i sve finiji pa sam htjela vidjeti koliko dugo ostaju takvi . Zato mogu reći da se mogu čuvati sigurno oko mjesec dana , a najfiniji su u onom periodu 2-3 tjedna nakon što ste ih pospremili. Bitno je da kutija bude dobro zatvorena.









I malo o lavandi:


Već više od 2000 tisuća godina lavanda ukrašava mnoge vrtove svijeta. Od rimskih vremena do danas lavanda je donijela razna bogatstva; od cvijeta i parfema do poznatih ljekovitih svojstava i aromaterapije. Pretpostavlja se da je riječ lavanda izvedenica od latinske riječi lavare koja znači: prati, budući da su Rimljani imali naviku svoje kupke obogaćivati lavandom. Trošili su mnogo novca na ritualne obrede sa lavandom, te losione od lavande u javnim kupeljima. Također su koristili sušenu lavandu kod religijskih obreda, te kod poroda djece.I stari Grci su mnogo poštivali lavandu, no više su je koristili u medicinske svrhe. Grčki liječnik i botaničar Dioscorides uvidio je i njezine prednosti kao laksativa i stimulansa kod problema s disanjem.
 
Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti  čaj od cvjetova lavande ima široku primjenu. Tradicionalan je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice te protiv glavobolje. Lavandin cvijet djelotvoran je i kod prehlade i infekcije dišnih putova. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, a nezaslađen čaj pomaže kod želučanih tegoba i nadutosti.
Osušeni cvjetovi omiljeni su za punjenje jastuka za opuštanje i bolji san. Koriste se kao i dodatak pri izradi domaćih kozmetičkih pripravka, losiona, kupki i sl.
 
Za bočicu eteričnog ulja lavande s pravom se kaže da je „prva pomoć“ u kući, a neizostavna je u aromaterapiji. Eterično ulje, dobiveno parnom destilacijom, opušta, okrepljuje i balansira duh. Izvrstan je antiseptik. Ulje se upotrebljava za njegu svih vrsta koža, može se nanositi izravno na kožu ili pomiješano s baznim uljem. Kod opekotina i rana značajno ubrzava zacjeljivanje, a pomaže i kod akni, gljivičnih oboljenja, uboda insekata, upala i alergija na koži.
Upotreba ulja u aroma lampi ili lagano inhaliranje koristi kod bronhitisa i gripe a „grgljanje“ razrijeđena lavandina ulja ( jedna kap u čaši mlake vode) pomaže kod upale grla i promuklosti.
Kupka s uljem lavande smiruje napetost, visoki krvni pritisak, opušta grčeve i menstrualne tegobe, a kod reumatskih problema koristi se masažno ulje sa lavandom.

Nekad vrlo popularan u kulinarstvu, cvijet lavande, ponovno se sve više koristi. Naročito cvijet od engleskih vrsta L.angustifolia koji je finijeg i blažg mirisa u odnosu na lavandine. Zbog slatkastog mirisa najvše se primjenjuje za deserte, poput sladoleda sa lavandom, krema i kolačića sorbeta i sl. Lavandom se začinjava pečeno meso i riba, a sastavni je dio poznate provansalske mješavine začina. Kao začin mogu se koristiti i mladi lisni izboji.
Jednostavan je način primjene oplemenjivanjem šećera kojim možemo kasnije zasladiti čaj ili slastice. Aromatizirati se mogu i ocat i ulje.

Broj komentara: 12:

  1. Prekrasni keksi. I ja sam ih negdje vidjela, u nekoj svojoj knjizi čini mi se, ali nisam imala lavandu pa ih nikad nisam napravila. A baš su zanimljivi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovaj recept mi je zapao za oko dok sam bila na moru i mogla ubrati svezu lavandu i jesam ali recept jos nisam isprobala... A sto se lavande i gajenja tice iste smo :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Gledala sam ja njih kod Sweet Sensation, gledam ih sad kod tebe i mislim si kako bi ih ipak trebala probati napraviti, uprkos činjenici koju mi je čak i bedasto priznati, ali mene lavanda guši i smeta mi miris. Možda kao kolačići prođe! Izgledaju prekrasno, tako nježno i prhko!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasni, prhki, mirisni i nježni keksići. I ja sam ih gledala na blogu, zanimljivi su mi, ali se još nisam usudila praviti ih. Ne znam kako bi prošli kod mojih momaka upravo zbog mirisa...

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja sam zapamtila te kekse,elem radila sam mafine sa lavandom,i uopste volim njen miris!

    OdgovoriIzbriši
  6. drago mi je da si se ipak odlučila probati ove keksiće i još mi je draže to što su ti se toliko svidjeli. jako si ih lijepo napravila :) pozdrav od Monike

    OdgovoriIzbriši
  7. svima vam puno hvala na javljanju i komentarima !!
    "Dajana" - drago mi je da ti se keksići sviđaju, nabaviš li lavandu isprobaj ih, zbilja su zanimljivi.
    "maslinka" - nadam se da ćeš uskoro i ti uživati u ovim keksićima. I haval ti za utjehu po pitanju uzgoja lavande :)
    "Tadeja" - nije bedasto reći da te guši miris lavande, moguće je da ti ne odgovara. Ipak, nadodala bih da se u ovim keksićima ona zapravo malo osjeti, ovo su pravi "butter-cookies" uz nježan osjet limuna i lavande u okusu.
    "Snježa" - hvala ! evo da ponovim što se tiče mirisa i okusa - lavanda se zapravo malo osjeti, ovo su pravi "butter-cookies" uz nježan osjet limuna i lavande u okusu.
    "Vera" - ovo sa muffinima mi odlično zvuči !
    "Monika" - hvala ti na posjeti i jako mi je drago ako sam te isprobavanjem ovih keksića razveselila. ne izgledaju baš vrhunski (kod tebe su prekrasni) ali baš su mi jako fini :)

    Branka

    OdgovoriIzbriši
  8. I evo me još jednom, na vlastitom blogu sam postavila komentar kao "Anonimno" :), o joj, evo ispravljam se i još jednom zahvaljujem vam svima na lijepim komentarima za keksiće.
    Pozdrav, Branka

    OdgovoriIzbriši
  9. i meni raste jedna lavanda, ali mislim da nece jos dugo :( keksici su odlicni, sjecam se da sam ih radila i da su bili prefini, ali pitaj boga gdje su fotke :)

    OdgovoriIzbriši
  10. "Sweet Corner" - hvala ti na komentaru, drago mi je da se i tebi sviđaju ovi fini keksići :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Divno si ih napravila, bas nezno izgledaju :)))

    OdgovoriIzbriši
  12. jako dobra ideja te kolačiće i lavande, volim

    OdgovoriIzbriši