petak, 4. prosinca 2009.

"Najbolji keksi na svijetu" - kako ih je autor recepta nazvao :)

Ne znam da li su ovo baš najbolji keksi na svijetu kao što ih je nazvao autor recepta (Josip Zekić) ali znam da su odlični i da kada ih krenete jesti teško ćete stati. Isto tako znam da i kada ih krenete raditi i pročitate sastojke pitati ćete se da li baš trebate raditi ove keksiće i jesu li toliko najbolji da se sa njima pozabavite, ali odlučite li se na to isto tako znam da nećete zažaliti već da ćete biti oduševljeni njihovim mirisom i okusom a i trajanjem. Keksi uistinu dugo traju i ostaju mekani tako da sam ih ja još prošli vikend napravila i pospremila u limene kutije da dočekaju Božić. Pravila sam ih i prošle godine i darivala i bilo je ovako : "hm, čuj, oni keksi, što imaju ono svašta nešto u sebi :) daj, imaš li možda još malo......? " :):). Nisam imala više niti malo pa sam ih napravila i opet i opet i na neku foru jednu kutiju tada zametnula i našla je nakon 2 mjeseca a keksi u njoj "kao novi".
Eto, nadam se da je dovoljno da vas nagovorim da ih isprobate , možda od pola količine , što slobodno možete jer od originalnih količina sastojaka dobiti ćete puuuunnnnooooo keksića (kao što se vidi iz priloženih slika).
Odmah skrećem pažnju i na vrijeme izrade, dok sve izmjerite i pripremite, umješate, a zatim ih pečete, pečete, pečete, ...... trebati će vam koji sat , meni su trebala oko 3 sata pa ako nemate toliko vremena po danu odreknete se subotnjeg izlaska u ime ovih keksića, i nitko vam neće zamjeriti ako ste ga za izlazak  odbili a kasnije sa keksićima  počastili :):)

Za kekse vam je potrebno:

500 g  Raženog brašna
500 g  Crnog brašna
250 g  Kukuruzne krupice
250 g  Pšeničnih posija
250 g  Suhih pšeničnih klica
125 g  Zobenih pahuljica
125 g  Cjelovitog lana
125 g  Bučinih sjemenki
125 g  Suncokretovih sjemenki
1500g  Meda
500g  Maslaca
1 žličica  Soli
3 žličice  Sode bikarbone
2 žličice  Limunske kiseline
3 žličice  Cimeta
1 žličica  Muškatnog oraščića
1 žličica  Klinčića
1 žličica  Anisa
5 žličica  Sušene narančine kore
10  Jaja
1/2 žličice  Papra


- Maslac otopite i dodajte mu med pa sve zajedno zagrijte da bude tekuće
- Suhe sastojke dobro promješajte
- Dodajte im jaja i također dobro umješajte





- Zatim dodajte otopljeni i zagrijani med i maslac i mješajte, mješajte, mješajte, ........, ovo treba dugo i dobro mješati dok se sve ne promješa u kompaktnu masu. Mislim da je ovo zapravo najteži dio ili ja nemam dovoljno snage za to mješanje ali dosta teško ide pa imate li nekog snažnog muškarca u kući eto prilike da ga iskoristite :):).
Smjesa će izgledati otprilike ovako, naravno uz još mješanja da se sve ovo suho sjedini u smjesu:





- Kada ste ovaj dio riješili dio po dio smjese razvaljajte na radnu površinu na debljinu oko 0,5 cm. Nastojte koristiti minimalno dodatnog brašna (onoako samo da se ne lijepi)  jer njegovim dodavanjem keksi postaju tvrđi,  a za to niti nema potrebe.
Razvaljana smjesa:





- Kalupima ili jednostavno šalicom ili čašom izrezujte oblike po želji.
- Slažite ih na namašćeni papir na limu, razmak neka bude do 2 cm jer narastu

- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite ih 10 minuta .

a kada ih izvadite mirišuuuuu i mekani su......., a kada ih probate mmmmmm :):)

Od navedene količine ja sam ih dobila evo ovoliko u raznim formama:









Broj komentara: 8:

  1. ovoliko sastojaka jos nikad ne vidjeh u keksicima:))) ali moram priznati da zvuce zanimljivo i uopce ne sumnjam u okus. ovo bi vrijedilo isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  2. uuuu koliko sastojaka..
    ali sigurno su prefini

    OdgovoriIzbriši
  3. "Sweet Corner" , "Shangri La Food" - hvala vam na komentarima ! Da, puno je sastojaka, ali isplati se :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo Josipa... Keksi su stvarno dobri... prvotna im je ideja bila da budu iznimno zdravi keksi posto se bavim medicinom. Oni to i jesu unutac sto bi neko nasao prigovor kod 10 jaja i pola kg masla no nesto kekse mora spojit i cuvat. Keksi su hranili pola sljemena u sezoni skijanja pa je okus ispitan na sirokom uzorku. Mana im je cijena kad se zbroje sastojci, al posto traju i traju siguran sam da imaju i cost i taste benefit po onoga ko ih pravi. Josip Zekic

    OdgovoriIzbriši
  5. Josip, hvala ti na javljanju ! Taman je došao komentar kada sma nešto gledala po blogu.
    Slažem se da kekse treba nešto spojiti odnosno jaja i maslac i ovako to izgleda velika količina ali onoliko koliko se pojedinačno pojede mislim da je skroz u redu. Interesantno je ovo sa Sljemenom, i ja sam ih gore nosila kada sam vodila nećakinju u školu skijanja pa su hranili i nas i instruktore. Kada se sve zbroji imaju svoju cijenu, ali po mome mišljenju vrijede. Dobije ih se puno, dugo traju, okus im je poseban i kada bih išla takve kupiti ne bi ih našla a neke druge isto bih platila. Meni su odlični i još jednom hvala ti na receptu !
    Branka

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmmm probala bi ih napraviti ali nisam sigurna sta je to Bučin? Papar je predpostavljam biber?

    OdgovoriIzbriši
  7. Aha, semenke od bundeve, nasla sam! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Godine lete a okusi i mirisi ostaju...

    ‘Miris i okus; premda nježniji, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu’

    OdgovoriIzbriši