Eto, nadam se da je dovoljno da vas nagovorim da ih isprobate , možda od pola količine , što slobodno možete jer od originalnih količina sastojaka dobiti ćete puuuunnnnooooo keksića (kao što se vidi iz priloženih slika).
Odmah skrećem pažnju i na vrijeme izrade, dok sve izmjerite i pripremite, umješate, a zatim ih pečete, pečete, pečete, ...... trebati će vam koji sat , meni su trebala oko 3 sata pa ako nemate toliko vremena po danu odreknete se subotnjeg izlaska u ime ovih keksića, i nitko vam neće zamjeriti ako ste ga za izlazak odbili a kasnije sa keksićima počastili :):)
Za kekse vam je potrebno:
500 g Raženog brašna
500 g Crnog brašna
250 g Kukuruzne krupice
250 g Pšeničnih posija
250 g Suhih pšeničnih klica
125 g Zobenih pahuljica
125 g Cjelovitog lana
125 g Bučinih sjemenki
125 g Suncokretovih sjemenki
1500g Meda
500g Maslaca
1 žličica Soli
3 žličice Sode bikarbone
2 žličice Limunske kiseline
3 žličice Cimeta
1 žličica Muškatnog oraščića
1 žličica Klinčića
1 žličica Anisa
5 žličica Sušene narančine kore
10 Jaja
1/2 žličice Papra
- Maslac otopite i dodajte mu med pa sve zajedno zagrijte da bude tekuće
- Suhe sastojke dobro promješajte
- Dodajte im jaja i također dobro umješajte
- Zatim dodajte otopljeni i zagrijani med i maslac i mješajte, mješajte, mješajte, ........, ovo treba dugo i dobro mješati dok se sve ne promješa u kompaktnu masu. Mislim da je ovo zapravo najteži dio ili ja nemam dovoljno snage za to mješanje ali dosta teško ide pa imate li nekog snažnog muškarca u kući eto prilike da ga iskoristite :):).
Smjesa će izgledati otprilike ovako, naravno uz još mješanja da se sve ovo suho sjedini u smjesu:
- Kada ste ovaj dio riješili dio po dio smjese razvaljajte na radnu površinu na debljinu oko 0,5 cm. Nastojte koristiti minimalno dodatnog brašna (onoako samo da se ne lijepi) jer njegovim dodavanjem keksi postaju tvrđi, a za to niti nema potrebe.
Razvaljana smjesa:
- Kalupima ili jednostavno šalicom ili čašom izrezujte oblike po želji.
- Slažite ih na namašćeni papir na limu, razmak neka bude do 2 cm jer narastu
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite ih 10 minuta .
a kada ih izvadite mirišuuuuu i mekani su......., a kada ih probate mmmmmm :):)
Od navedene količine ja sam ih dobila evo ovoliko u raznim formama:
ovoliko sastojaka jos nikad ne vidjeh u keksicima:))) ali moram priznati da zvuce zanimljivo i uopce ne sumnjam u okus. ovo bi vrijedilo isprobati!
OdgovoriIzbrišiuuuu koliko sastojaka..
OdgovoriIzbrišiali sigurno su prefini
"Sweet Corner" , "Shangri La Food" - hvala vam na komentarima ! Da, puno je sastojaka, ali isplati se :)
OdgovoriIzbrišiEvo Josipa... Keksi su stvarno dobri... prvotna im je ideja bila da budu iznimno zdravi keksi posto se bavim medicinom. Oni to i jesu unutac sto bi neko nasao prigovor kod 10 jaja i pola kg masla no nesto kekse mora spojit i cuvat. Keksi su hranili pola sljemena u sezoni skijanja pa je okus ispitan na sirokom uzorku. Mana im je cijena kad se zbroje sastojci, al posto traju i traju siguran sam da imaju i cost i taste benefit po onoga ko ih pravi. Josip Zekic
OdgovoriIzbrišiJosip, hvala ti na javljanju ! Taman je došao komentar kada sma nešto gledala po blogu.
OdgovoriIzbrišiSlažem se da kekse treba nešto spojiti odnosno jaja i maslac i ovako to izgleda velika količina ali onoliko koliko se pojedinačno pojede mislim da je skroz u redu. Interesantno je ovo sa Sljemenom, i ja sam ih gore nosila kada sam vodila nećakinju u školu skijanja pa su hranili i nas i instruktore. Kada se sve zbroji imaju svoju cijenu, ali po mome mišljenju vrijede. Dobije ih se puno, dugo traju, okus im je poseban i kada bih išla takve kupiti ne bi ih našla a neke druge isto bih platila. Meni su odlični i još jednom hvala ti na receptu !
Branka
Mmmmm probala bi ih napraviti ali nisam sigurna sta je to Bučin? Papar je predpostavljam biber?
OdgovoriIzbrišiAha, semenke od bundeve, nasla sam! :)
OdgovoriIzbrišiGodine lete a okusi i mirisi ostaju...
OdgovoriIzbriši‘Miris i okus; premda nježniji, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu’