utorak, 26. veljače 2013.

FBI rukavice - Mimi´s kingdom

U ovom krugu blog-igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac istražujemo blog drage Milkice, Mimi´s kingdom.

Kada god zavirim u ovo kraljevstvo osjećam se baš lijepo , kraljevski, i uvijek dobro došla iako obično stižem nenajavljeno i samo se ubacim se u Milkicine riječi, slike, recepte.
Čitam, gledam, uživam, isprobavam, …… i tako još od početaka na Coolinariki gdje sam prepoznala Milkicu i njezinu sestru pod nadimkom „Jojo i Miki“. Ovaj tandem nas je častio uvijek zanimljivim receptima sa naglaskom na zdravije varijante , posebno slastica, i prvi njihov kolačić koji sam isprobala , a koji i danas pamtim je Kolač od prosa i rogača kojega rado preporučujem.
Zavirila sam i ovaj put i na Coolinariku i na blog, neke recepte naći ćemo na oba mjesta, neki su samo na blogu i u ovom istraživanju ja sam se orjentirala baš na te blogerske i već uobičajeno pripremila listu želja – „za isprobati“ :) No želje su jedno , a mogućnosti drugo i do sada je tek dio toga zamirisao i u mojoj kuhinji.






Mimi´s kingdom je mjesto za uživanje, mjesto na kojemu nas  Milkica lijepo ugošćava i gdje nas  prije svega upoznaje sa svojom kuhinjom, a zatim i sa svojima najdražima, upoznali smo bolje i samu Milkicu i onog najvažnijeg malog-velikog člana ovog kraljevstva,  njezinog Iću čije zgode ali i nezgode su dio Milkicinih postova. U kraljevstvu se, osim dragih ljudi i dobre hrane, nalazi i vrt ili bašta  sa domaćim povrćem, voćem, začinskim biljem, cvijećem, ……, krasne slike iz vrta prate Milkicine recepte (kao npr.ovdje), a domaći proizvodi od tog voća i povrća su tek posebno dobri. I ne možemo ne primjetiti koliko je ljubavi i truda uloženo u taj vrt.Isto je toliko ljubavi i truda uloženo u odlična jela i slastice kojima nas Milkica časti. Jela su ukusna i zdrava, slastice su jako fine, zanimljive, od onih domaćih do onih iz stranih kuhinja, od onih jednostavnijih do onih kompliciranijih za pripremu. U jednom od postova Milikica je napisala da se zaželjela napraviti neki kompliciraniji slatkiš. To mi zvuči poznato :), u utrci sa vremenom i ja se često odlučim za nešto brzo i jednostavno i onda mi nedostaje malo detaljnije baviti se oko kolačića, no kod Milkice ćemo naći odličan izbor i jednih i drugih. Posebno mi se sviđa što kroz Milkicinu kuhinju osim što putujemo po samom kraljevstvu putujemo i izvan njega i često ćemo upoznati neki recept, namirnicu ili začin nekog drugog podneblja i nešto novo naučiti.

Tijesta, kruh i peciva su Milkicina posebna ljubav i za one koji paze na kilograme poželjno je u ovoj avanturi istraživanja zadovoljiti se gledajući :) iako im je baš teško odoljeti. Obzirom da smo u mjesecima nakon blagdana i da red slatkoga i slanoga sada izlazi na površinu :) , ovaj dio sa kruhom sam na moju žalost preskočila ali znam gdje se uvijek mogu vratiti po kubanski kruh, raspucala peciva i po još puno delicija od tijesta.  

Iako je istraživanje i isprobavanje u još uvijek vremenu nakon blagdana i sada je opet bilo red slanoga – red slatkoga .... :) , pa krenimo sa mojom šetnjom po Milkicinom kraljevstvu.
Onako kao što krećemo za stolom, prvo slano , a zatim slatko.

Recepte neću prepisivati već su u linkovima u naslovu


O da, u itekako finom sosu i ovo je jako dobra kombinacija, nova dimenzija u konzumiranju brokule , doslovno :)
Brokula, kraljica zdravlja , moje je omiljeno zeleno povrće i ima kraljevski status u mojoj kuhinji. Znači, ulaskom u kraljevstvo odmah sam krenula po kraljicu koja se smjestila u fini sos i čeka da je isprobam :)
Recept je jednostavan i brz i slijedila sam ga u potpunosti. Brokulu sam skuhala, sos pripremila kako piše, sjedinila ih i ispred mene se našao mirisan i ukusan tanjur






Zanimao me jako okus sosa i probala sam ga malo prije slikanja i jedva sam dočekala tih par „klik“-ova da se mogu baciti na degustaciju. Dragi I.nije bio u blizini , a  vidjevši slike kasnije samo je rekao „ovo ti jako dobro izgleda“ :)
Ukusno, fino, meni prefinooo……., uz komadić prepečenca, za mene odličan lagani obrok.






Iskreno priznajem da ovi krekeri nisu bili na prvoj listi za isprobavanje, ali sreća je upetljala svoje prste pa su ih počele isprobavati i objavljivati ostale kolegice. Divila sam se tako Laninoj izvedbi, Jeleninim keksićima, pa onima od Vere. I zatim sam ih istu večer i sama napravila. I oduševila se , doslovno.
Ovo je tako jako dobar slani keks !!!

Milkica ih je isprobala u okviru blog igrice Daring Bakers. U ovoj igrici ne sudjelujem , ali se divim radovima koji iz nje izlaze, možda se jednom odvažim i pridružiti :)
Slijedila sam recept, ali kada sam ih trebala finalno zamijesiti smjesa mi je ostala nešto suhlja i koliko god sam se trudila pretvoriti je u tijesto nije išlo i dodala sam 2 žlice jogurta i tek tada sve uspješno sjedinila. Umjesto svježeg ruzmarina koristila sam sušeni i koristila sam sir ementaler koji je pojačao pikantnost keksića. Kada su konačno zamirisali iz pećnice bilo je teško dočekati ih da se ohlade.






Slikala sam ih doslovno još tople i čim su se malo prohladili I. i ja smo navalili i nastala je „borba za svaki keksić“ :). Praviti ću ih sigurno i opet !



Kada mi dolaze gosti i želim ih sa nečim počastiti onda nekako volim da je to nešto provjereno i dobro. Tako je bilo i tu  nedjelju kada sam imala goste na ručku i kada smo I.i ja smišljali što bismo poslužili za predjelo. Uz jednostavan narezak željela sam i neki dobar namaz, a gledajući u ovaj recept odmah sam znala da u ruci imam nešto dobro i da će se to naći na stolu. I našlo se, odmah u duploj dozi :) , procjena je bila ona prava, namaz nije samo dobar već je predobar !

Prvi korak, ispeći luk i ostaviti ga da se ohladi. Koristila sam ljubičasti luk tako da i sam namaz na kraju ima boju po ovom luku.






Sve sam napravila po receptu i dobila namaz možda malo rjeđi od očekivanog. Ništa strašnom, drugi put ću staviti malo manje vrhnja i to je to.
Ono što je važno je da je i mene , i I.-a , i goste ovaj namaz oduševio, malo tko je jeo nareske, uglavnom smo "mazali" :) Ukusno, osvježavajuće, pečeni luk i origano su posebno dobra kombinacija okusa, sir se odlično slaže, a točka na i je bio krupno mljeveni šareni papar kojim smo sve skupa začinili.
Dobar kruh i čašica crnog vina………., teško da može bolje :)






Leblebija ili slanutak se ne preskače :)  Moj omiljeni slanutak u „gulaš izdanju“ mi je bio i više nego zanimljiv jer ga obično radim kao juhu, dosta laganija varijanta i odlična za ljetne dane. Ovo je recimo laganija zimska varijanta. Jednostavno se priprema i jedini uvjet je osigurati priprema slanutka natapanjem u vodi kako bi kuhanje išlo brzo. Ali, ….., opet ja imam ali :) , koristila sam slanutak iz staklenke, prvi put sam ga kupila i nisam baš niti znala što bih sa njime pa sam ga čuvala i čuvala dok nisam došla do ovoga gulaša. Mislila sam, ako je neki slanutak natopljen u vodi dovoljno dugo onda je to ovaj, i krivo sam mislila , tvrd je i kuhao se i kuhaoooo…….. :) No, isplatilo se pričekati i uživati u ovom odličnom jelu.






Napravila sam sve po receptu, dodala predviđene začine (osim smilja kojega nemam) i kuhala dok slanutak nije omekšao.
I bilo je tako dobro i ukusno da ću ovo sigurno još koji put ponoviti.



Šira indijski puding od griza

Jednog hladnog i snježnog jutra otišla sam ponovno do Milkicinog kraljevstva, a zatim i u posjet Indiji. Na listi želja bio je i ovaj puding, a slobodno jutro prilika za polagani topli doručak, i ovaj puding kao idealan ! 
Na prvo čitanje recept me osvojio, ovo je kombinacija koja mami da je se isproba. A kada sam tek vidjela teglicu sa šafranom kojega je Milkica dobila na poklon od sestre, duuuugoo sam je gledala :) 
Naime, šafran je kod nas dosta skup i koristimo ga u sasvim ograničenim količinama tako da je i ono što kupim uvijek u nekoj minijaturi.  Međutim, za ovaj puding bilo je i više nego dovoljno. 

Krenula sam po receptu i jedino sam kod šećera napravila iznimku, stavila sam smeđi šećer, 2 žlice. Bilo je dovoljno slatko, i grožđice su u tom smislu  napravile svoje. Moj dodatak je bio malo cimeta, mislila sam da bi bio dobar u ovoj kombinaciji i bilo je odličan, onako taman da sve bude kako treba :)





U ovom pudingu sam istinski uživala, ne znam što mi je bilo bolje, okus pomalo preprženih oraha, grožđica i griza, dašak cimeta ili šafran koji je dosta preuzeo. Ma super je , super ! :) 



Ovaj pekmez sam prmjetila čim je Milkica objavila post, u njezinom izdanju izgleda prekrasno, pekmez ali i slike  koje posebno mame.
Za Novu Godinu je mama bila kod mene i donijela mi dunje koje su joj preostale nakon kuhanja kontonjate i kaže mi da nešto od njih napravim, eto npr.mogla bih džem :) . I mogla bih, i to baš ovaj, dunje su mi se našle u ruci , i recept mi se našao u ruci, ali mi se smeđi šećer ovaj put nije našao  pri ruci pa sam koristila bijeli. Možda sam trebala odmah odustati, kupiti smeđi šećer pa ići dalje, ali ne, nekada i nisam najstrpljivija i jednostavno sam htjela napraviti ovaj džem "odmah".
Korak po korak po receptu plus malo više cimeta i zamirisale su dunje, a kasnije je zamirisao i džem od dunja.






Nešto je drugačijeg izgleda nego onaj kod Milkice, ali kada ga probate izgled i nije na prvom mjestu već se skoncentrirate na okus. Jednu teglicu smo pojeli, i drugu ćemo, ...., i treću, ...... :):)






Pita od griza
Griz u kolačima i pitama sve više preferiram i sve više mi se sviđa njegov okus u tim slatkim izdanjima. Nakon Šira pudinga isprobala sam ga i u ovoj piti i to na moje veliko veselje. Međutim , jednako kao što je i Milkica imala neočekivani trenutak sa knjigom recepata koju je kupila preko interneta ,a u kojoj je i recept za ovu pitu tako sam i ja u pripremi ove pite doživjela svoj neočekivani trenutak :)
Milkica je naručila knjigu, a dobila knjižicu, ipak dovoljno dobru da se u njoj našla i ova pita koja mi se jako svidjela, a kako sam vidjela svidjela se i još mnogima koji su je isprobali.
Ja sam se krenula napraviti i razmišljala ovako : „hm da, malo pazimo u zadnje vrijeme da ne bude previše slatkoga, ali ja ovu pitu moram probati pa ću je ispeći od pola mjere, za probu“.
Prvo pravim tijesto : „ opet hm :), pa malo je pola mjere, napraviti ću cijelo tijesto pa ako nešto ostane nema veze“:
I napravim tijesto prema receptu, odlično tijesto sa kojim se jako lijepo radi.
Dok je tijesto čekalo u frižideru bilo je vrijeme za kremicu i tu sam se baš proslavila. U glavi mi je ostalo onih „pola mjere“ koje sam primjenila na griz i mlijeko , a zatim nastavila sa jajima i šećerom u punoj mjeri. To bi se realno nazvalo „zbogom pameti“ :):)
Ipak, nije bilo toliko nepametno umjesto grožđica staviti brusnice koje jako volim i koje su mi se ovdje savršeno uklopile i to je moja izmjena u odnosu na originalne sastojke.

Na kraju sam pitu napravila u okruglom plehu promjera 22 cm, potrošila sam oko ¾ tijesta i kremu koju sam dobila od pola količine griza i mlijeka i ostatka u punim količinama. I na kraju sam, neočekivanom trenutku usprkos, dobila jedan jako ukusan kolač koji smo pojeli , pa moram priznati,  poprilično brzo :)





Slijedeći put ću biti pažljivija sa mjerama, odnosno neće mi niti pasti na pamet praviti pola mjere, ovaj kolač zaslužuje da odmah ide u duploj mjeri. Vidjela sam zapažanje od drage Gage (ovdje)  da joj je kremica na tragu one od kremšnita i slažem se sa time, to je bio i moj dojam odmah sa prvim zalogajem.  Kolačić smo probali I.i ja odmah poslije ručka , zatim opet navečer uz čaj, zatim se I.pobrinuo za ostatak :), a ja sam sakrila jedan komadić za sutra ujutro :)

Pita za svaku preporuku !






Gingersnaps keksići
I evo nas kod keksića kapitalaca, hit ovog istraživanja :). Dragi I. i ja volimo uvijek imati pokoji keksić pri ruci uz kavu ili čaj tako da svakih 10-tak dana neki keksići mirišu iz pećnice. I ovi su došli na red , čim pročitate recept i vidite ih kako dobro kod Milkice izgledaju znate da će vas primamiti i mirisom i okusom. Uistinu odlična kombinacija sastojaka i začina koje sam zamijesila u tijesto i keksiće ispekla točno po receptu. Osim, ...., ostavila sam ih mrvicu dulje u pećnici i rezultat se vidi, mrvicu prepečeni, ali samo mrvicu :)

Probala sam ih i zaključila da su dobri, ali da su meni malo preslatki i da im okus više vuče na medenjake nego na ginger, ali sam ih svejedno jela jedan po jedan, mmmmmmm :) Posebno su dobri uz šalicu toplog čaja, uživanje !!







Zatim je došao I., probao jedan, drugi, treći, ........, pitao me odakle mi ovaj recept i samo rekao : "ovi keksi su mi toliko dobri da ih mogu jesti svaki dan , napravi ih još koji put ", što bi tek bilo da sam ih izvadila na vrijeme iz pećnice ? :)

Obzirom da su mu se toliko svidjeli I.je dobio čast i fotkati keksiće, prije nego što isprazni staklenku :)  tako da su ove dvije fotkice njegove, a ja preuzimam odgovornost za ostale :)






Draga Milkice, na kraju ovog istraživanja ostaje mi još da ti se zahvalim što si nam otvorila vrata svoga kraljevstva i što nas svakodnevno tamo ugošćavaš i  častiš svim ovim divnim jelima i slasticama u kojima sam uživala. I nadalje ću rado zaviti u Mimi´s kingdom , veselim se tvojim novim postovima, prošetati ću tvojim vrtom, kroz tvoje priče, ali i isprobati još neki od tvojih odličnih recepata !



Broj komentara: 27:

  1. Divno, ne znam šta je bolje i ljepše. Ja nisam u Zgb i kuham neke neobične kombinacije kao glina i sl. pa se moj štednjak odmara. Ponjela sam sa sobom heljdu i suho voće, fenomenalan doručak, izdašno i okrepljujuće, još uvijek je hladno. Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Dunja ! drago mi je da ti se sviđa ovaj izbor iz Milkicine kuhinje. I veseli me da su heljda i voće našli mjesto na tvome meniju i da uživaš u tom odličnom doručku !

      Izbriši
  2. Draga Branka, ti uvek u FBI rukavicama tako divno predstavis istrazivani blog, da sam zaista bila nestrpljiva videti tvoj post... :) Puno, puno ti hvala na isprobanim receptima i na ukazanom velikom poverenju. Drago mi je da ti se ono sto si isprobala i dopalo. Promene koje si unela su super i sigurno su jos doprinele ukusu... Jos jednom - hvala puno!!! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Milkice ! i veseli me da ti se sviđaju tvoji recepti u mojoj izvedbi, uistinu sam uživala u tvojoj kuhinji !

      Izbriši
  3. Branka, ti si zaista najvrednija među nama po pitanju istraživanj blogova. Ne samo da ih istražiš nego u tvojim postovima uneseš i tako lepa zapažanja koja nastaju samo kad čovek sa velikom pažnjom čita i prati nečiji blog. Mnogo du lepi recepti. Ovaj gulaš moram napraviti, a toplo ti preporučujem i empanadu Milkicinu koju smo probali na okupljanju na Adi, samo što sad nije vreme patlidžana. Ja sam mislila da je u pitanju mlevena junetina, a ono tunjevina. Pravila sam namaz od luka ali sa dodatkom tikvice koju sam pekla rezane na krugove sa lukom, jer je Milkica i taj namaz donela na Adu u toj varijanti. Kad sam ga poslužila niko nije mogao da odgonetne šta je glavni sastojak, ali niko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jelena hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa ovo što sam odabrala kod Milkice i svakako bilježim tvoje preporuke , posebno ću još jednom isprobati namaz sa dodatkom tikvice !

      Izbriši
  4. Branka, fantastično! Prosto me peče savjest da ovaj puta ne učestvujem u igri jer Mimin blog je zaista više nego divan. Možda još i stignem:)) Sve odabrano je odlično, a ti si to zaista minuciozno pripremila i uslikala. Div - no!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala Katarina, drago mi je da ti se sviđaju moji rezultati istraživanja kod Milkice, a nešto odabrati i isprobati uvijek stigneš !

      Izbriši
  5. mati mila kojih divnih jela ima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! drago mi je da ti se sviđaju ova jela u mojoj izvedbi !

      Izbriši
  6. koji krasan izbor recepata!
    zanima me posebno ovaj kolač s grizom, morat ću probati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa moj izbor Milkicinih recepata, hvala ti. Kolač sa grizom je svakako za preporuku !

      Izbriši
  7. Ajme koliko isprobanih recepata, svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako si samo lijepo predstavila Milkicin blog :) Divne stvari si izabrala i tako lijepo prezentovala na tvoj nacin. Prelijepo, pravi dozivljaj sve ovo pogledati na jednom mjestu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na lijepim riječima, drago mi je da ti se sviđa ovaj izbor recepata kao i prezentacija !

      Izbriši
  9. Divne fotke koje si prekrasno stilizirala; uvod je 'matching'!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa, i hvala na komplimentu za fotkice.

      Izbriši
  10. kada ti odradiš FBI rukavice meni dođe pokriti se po glavi.
    fantastično, draga moja, baš fantastično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Snježo hvala ti puno na komplimentima, uživam u ovoj igrici i drago mi je što ti se moji rezultati sviđaju !

      Izbriši
  11. Draga Branka, necu puno kuckati, jednostavno uzivam u izboru i lepim fotkicama, svidja mi se sve sto si napravila i volim da procitam tvoje utiske.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno ! Jako mi je drago da ti se sviđa ovaj izbor recepata i fotkice !

      Izbriši
  12. Posebno mi je zapela za oko pita i to jako, tako jako da ju sada idem radit;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Pita je zbilja odlična i nadam se da si je napravila i u njoj uživala !

      Izbriši
  13. uvijek se divim tvojim postovima za FBI, toliko truda i prekrasnih riječi za svaki blog, svaka čast, recepti su prekrasno izvedeni i opisani

    OdgovoriIzbriši