petak, 30. studenoga 2012.

Marmelada od mandarina sa anisom


Mandarine, ili kako ih u Dbk zovemo narančini , doslovno obožavam. One su ukusne, mirisne, uvijek dobro došlo voćno osvježenje. Isto tako ih uvijek imam pri ruci , doma , na poslu, bilo gdje u pokretu pokoja mala mandarina stane u torbu i nađe se u pravo vrijeme na pravom mjestu :).  
Sezonu mandarina sa radošću dočekam i kada bih obraćala pažnju na količinu koju u sezoni pojedem mislim da bih došla do lijepog broja, ali nećemo sada brojati nego ćemo u mandarinama uživati :)






Poznati su dubrovački vrtovi narančina i naranči, a još poznatije su mandarine iz doline Neretve. Na tim i takvim mandarinama ili narančinima sam odrasla, ulazile su u kuću kašete i vrećice pune malih narančastih loptica :), mirisne, sa košticama, bez koštica, razne sorte među kojima su meni najomiljenije klementine. Bez obzira na te velike količine mandarina koje smo imali nekako nismo od njih nešto posebno radili. Ne pamtim kolače od mandarina, ne pamtim bilo koje druge pripravke,  mandarine su se jele svježe, a korice su se stavljale na peć na kojoj su se sušile i prekrasno mirisale.
Danas, u Zg mandarine nalazim na placu, srećom kod provjerenih prodavača za koje znam da donose one prave domaće koje se lako prepoznaju i po izgledu i mirisu i okusu. U Dbk i dalje jedem narančine :), one koji još uvijek dolaze u stan u kašetama i vrećicama , uglavnom neretvanske. 

Danas je došlo vrijeme da svoju ljubav prema mandarinama okrunim jednom mirisnom marmeladom :). Da, napravila sam do sada puno marmelada, razne vrste voća pa i povrća kombinirala i pospremila u staklenke, a od omiljenih mi mandarina tek sada radim svoju prvu marmeladu. 

No prije nego što na pređemo na recept, nisam zaboravila na darivanje iz ovog posta.  Paketić mojih marmelada je spreman, a mandarine su uskočile u pomoć i pripremile bicikl za poštara koji će ih donijeti do dobitnice :) 



                            (slika preuzeta sa neta) 


Prije svega svima vam se želim zahvaliti na komentarima koje ste napisale, hvala vam na čestitkama za blogorođendan, hvala vam što čitate i pratite ovaj blog i hvala vam na vašem mišljenju o marmeladama, posebno onima koje volite. 
Dobitnica paketića je izvučena i to izgleda ovako: 

True Random Number Generator

20Powered by RANDOM.ORG
Komentar br.20 napisala je "Ja u kuhinji" - Olivera / maslinka . Čestitam !!!
Draga Olivera , molim te pošalji mi podatke na mail i paketić kreće prema tebi :)


Olivera će se počastiti marmeladicama iz paketića, a svi zajedno ćemo se počastiti ovim mirisnom marmeladom. Spojiti mandarine i anis, sa mirisom i okusom vanille došlo mi je u trenutku kada sam na stolu ugledala posudu sa zvjezdastim anisom. Gledala sam taj zvjezdasti anis u receptima, na netu, pa svi ga nekako imaju, a ja ga nigdje ne mogu naći. U trenutku kada sam ga ugledala na polici u trgovini nisam točno znala što bih sa njime, ali kupila sam ga odmah. Stavila na stol i čekala da ga upotrijebim. I dočekala :) 

Pitala sam malo degustatore mojih marmelada što misle sa čime bih mogla spojiti mandarine, "ne znam" bio je odgovor, "ne, ne znam" bio je opet odgovor, ....., no dobro, evo znam ja , spojiti ću  ih upravo za zvjezdastim anisom. I tako je nastala moja prva marmelada od mandarina :)






Marmelada od mandarina sa anisom

- 500 g mandarina (očišćene, samo meso)
- 200 g šećera 
- 3 vrećice vanilin šećera 
- 5-6 zvjezdica anisa 
- 1/2 vrećice želina + 1-2 žličice šećera 

- Mandarine oguliti i očistiti od bijelih kožica te meso mandarina staviti u posudu za kuhanje 
- Dodati šećer i vanilin šećer i dobro ih umješati 
- Umješati i zvjezdice anisa 
- Kuhati na srednjoj vatri dok ne uzavri , zatim na laganijoj vatri oko 20-tak minuta , uz stalno mješanje 
- Želin pomiješati sa 1-2 žlićice šećera, dodati ga u smjesu i dobro umješati. 
- Ponovno uzavreti i kuhati još cca 3 minute . 

Marmelada je gotova, izvaditi zvjezdice anisa i razliti je u čiste i zagrijane staklenke. 
Po želji u svaku teglicu može se na vrh staviti zvjezdica anisa koju kasnije nećete pojesti :) , ali će i dalje razvijati svoju aromu i miris u marmeladi. 
Staklenke dobro zatvoriti, okrenuti ih na poklopac i neka tako stoje 10 minuta. Vratiti ih na pravu stranu i ostaviti da se ohladi. 

A zatim,......, ono najzanimljivije, ..... degustacija ! :) 
Otvorimo staklenku, malo pomirišemo, izvadimo zvjezdicu anisa , pa još jednom pomirišemo......






.......o da, jako lijepo i dobro miriše, anis tome dosta doprinosi iako je meni ipak najdraži onaj primaran miris i okus mandarine u kojemu se osjeća i vanilla, a zatim i anis kao točka na i :)
Što se okusa tiče, definitivno nije razočarao, ali ostaje činjenica da mandarinu nekako uvijek malo usporedimo sa narančom pa smo isto napravili i dragi I. i ja degustirajući ovu marmeladu i zaključili  da ako možemo birati,  marmelade od naranči ipak ostaju prvi izbor iako niti ovu ne odbijamo :) 






Posebno je ne odbijam danas kada je  nešto jače zahladilo, prava zima nam dolazi na vrata, a stigao je i vikend, stiže i divna nedjelja stvorena za polagani doručak. Otvoriti ću tada novu teglicu ove marmelade, poslužiti je na komadiću tostiranog kruha i uz omiljene novine uživati u zimskom doručku sa okusom i mirisom mandarine i anisa. 
Pridružite mi se ! :) 












Broj komentara: 16:

  1. super marmelada:) uh taman za doručak :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno, koja boja! Mmmmm :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasna marmelada! nisam još takvu probala, ali jesam od naranče,
    koja mi je jedna od boljih, pa bi mi se i ova sigurno jako svidjela.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mogu da zamislim kako divno mirise, a i boja joj je zavidna!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno Branka, znaš kad radim ovu marmeladu? Odmah!

    OdgovoriIzbriši
  6. Imam u planu napraviti curd od mandarina, samo nikako da uhvatim vremena i sačuvam mandarine jer ih odmah smažemo. Odlična ti je ideja iskoristiti ih za marmeladu, sigurna sam da je ukusna. Čestitke Oliveri!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sramota je reći ali ih ja slabo jedem i to samo zbog lijenosti, mrzi me da ih gulim mada se tako lako gule da bi me trebalo biti dvaput sramota.
    Već godinama pričam da ću napraviti džem ili marmeladu od narandži ali se uglavnom sve poremeti pa ne stignem.
    Baš me sad "golica" kakav li je ta marmelada od mandarina?

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj, kako ovo divno izgleda a mogu zamisliti kako tek lepo miriše...

    OdgovoriIzbriši
  9. Joj beskrajno ti hvala draga Branka baš si me sad obradovala poklonom... Jupi!!!! Evo pišem ti mail...

    OdgovoriIzbriši
  10. Dzem od mandarina je jednom reci bozanstven! Jedino sto ti oci ispadnu dok skines kozice a mora da se uradi jer su debele...i onda i koscice...ali kada se to uradi i kada su ti se prsti skuvali od toga...rezultat je sjajan! Ja cak i u dzem od pomorandzi stavim nekoliko korica od mandarina i dobije nekako jaci miris..

    OdgovoriIzbriši
  11. Što je divna ova marmelada! Branka, ti si stvarno majstor za te stvari. Jako mi se sviđa što isprobavaš razne kombinacije. Kad jednom budem pravila džemove, a sigurno hoću jer moj Miljanče obožava, znam gde ću doći:)

    OdgovoriIzbriši
  12. znaš da sam čuvala domaće nešpricane mandarine baš za marmeladu ali smo ih ipak na kraju pojeli!!

    OdgovoriIzbriši
  13. ova marmelada mi se baš sviđa, mandarina mi je omiljeno voće i pojedem je jako puno ali većinom nikad ništa od njih ne napravim jer niti ne dočekaju da bih se dosjetila što napraviti :)
    slike su ti jako lijepe, prekrasna boja marmelade

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga moja paketići su stigli i beskrajno nas obradovali... a marmelade su savršenstvo bez mane, stvarno si kraljica marmelada!!!

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=518286844862481&set=a.208605589163943.54266.115128205178349&type=1&theater

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja iz Zagreba a završio u Dubrovniku!!! I zamisli, imam đardin pun narančina ( eh da mi je još koja klementina ) i dvije vašingtonke (nema bolje naranče od nje).
    Godinama gledam kako mi padaju na zemlju, propadaju (kiša koliko hoćeš ), a ja tugujem za njima. Jedemo ih non stop, dijelim, šaljem mojima u ZeGe, ali ih je toliko da mi ipak i propadnu. E, ove godine radit ću marmeladu i to ovu tvoju, ipak si iz Du. Vjerujem da ćemo uživat u njima.
    Pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Miro na javljanju ! Moji u Dbk na žalost nemaju đardin sa narančinima, đardin je tamo, mali je i ugurali smo stablo, ali ne znam kada će nas razveseliti i narančini. Iskoristi maksimalno to što imaš i spremi ih u marmelade, likere, želei su isto tako dobri, nešto kasnije namažeš na kruh, palačinke, nešto pođe za kolače i keksiće, a kod mene dobar dio završi kao poklon kako za Božić tako i u bilo kojoj prigodi, meni drage razveseli, a onda veseli i mene. A možeš dati i lokaciju đardina :), dolazim u Dbk za blagdane :):) Šalim se, u svakom slučaju nadam se da ćete uživati u marmeladi, pogledaj i kod mene one od limuna i naranči, još su bolje od ove ! Pozdrav šaljem !

      Izbriši