nedjelja, 26. kolovoza 2012.

Marmelada od smokava sa limunom i lavandom

Opet smokve ! Moram još malo :)
Još osjećam njihov miris koji me svakodnevno pratio na odmoru. Još osjećam i njihov okus, a dobro se  sjećam i okusa prve žličice ove marmelade. Smokava još uvijek ima i biti će ih još neko vrijeme, neke su već dozrele, neke smo već pojeli, a neke tek dozrijevaju. U svakom slučaju imamo još puno prilike u njima uživati. 






Prve smokve, one lijepe, velike, obično i najskuplje u sezoni smokava, dozrijevaju krajem 6. mjeseca odnosno oko blagdana Sv.Petra, smokve Petrovače. Moja sestra ih posebno voli, a kako joj je tada i imendan prigodno uz poklon osiguramo i kilogram ovih smokava i to ispadne najbolji i najdraži dio poklona :)
Od njih nikada ništa ne pravimo već skromnu količinu koju si priuštimo pojedemo svježe. I čekamo na dozrijevanje ostalih kojih sredinom ljeta bude toliko da doslovno ispadaju sa svih strana. Nađemo ih odmah na stablima, ili kasnije na tržnicama, osim u standardnim gajbama često i simpatično smještenim u  košarama koje se poklanjaju ili prodavaju. I sada ih ima na placevima u Zg i biti će ih još sigurno još oko  mjesec dana, kasnije manje kvalitetnih ali još uvijek se sa njima može počastiti i ponešto napraviti.
Dio smokava se ostavlja za sušenje i u Dbk je već sada bilo suhih smokava od ove sezone iako njihovo pravo vrijeme tek dolazi (rekla mi je gđa na placu da će domaćima reći da još malo pričekaju i da ih kupe kasnije   :) )  Suhe, ali još uvijek mekane i punog okusa, sa upletenim listovima lovora,  kao na ovoj crtici sa tržnice.  Rado ih ovakve vidim, kupim, poklonim, a iako ih puno više volim svježe rado i  sama pokoju pojedem.






Kupuju se smokve, ali se idu i brati, i to molim sa punim oprezom jer koliko god mi volimo smokve toliko njihova stabla vole i zmijice koje se često zaviju baš oko njihovih grana. A znate kako ide ono na moru, smokva, međa, ....., prigodan teren :) Pa tko se boji neka dobro otvori oči. Mi smo nekada imali smokvu u vrtu i svakodnevno sam bila na njoj ili ispod nje i nikada nisam imala neki ovakav bliski susret. Sve i da sam ga imala mislim da moja ljubav prema smokvama ne bi bila ništa manja. I dalje ostajem pri tome da je stablo smokve ono koje uvijek rado vidim i čiji miris me posebno ispunjava.






Naše nekadašnje stablo davalo je dio bijelih i dio crnih smokava. Na jednoj strani jedne, na drugoj strani druge, ne znam kako se to dogodi, ali kažu da nije neuobičajeno. Meni su obje vrste u redu i ne pravim neku razliku osim što crne imaju nešto deblju koru koju je potrebno guliti dok su bijele mekše i laganije kore i često se ne trebaju guliti i niti najmanje ne smeta pojesti ih onako zajedno sa korom. Dalo bi se razmisliti o tome koliko je to zdravo obzirom na ono "nisu oprane", ali tko bi razmišljao o tome kada ih onako mekane, sočne i ukusne jedet direktno sa stabla za koje znate da nije tretirano. Uostalom, čašica travarice poslije njih sve će to riješiti :)

I konačno, kada sam ih se ovo ljeto najela i prejela ostao je dio smokava koje su već pomalo počele prolaziti, sa kojima je u ovoj fazi već trebalo nešto napraviti i koje sam sa veseljem pretvorila u ovu marmeladu u koju sam dodala limun i lavandu. Kada sam već bila na moru neka sve bude morski i neka bude jedna morska marmelada od smokava.






Marmelade od smokava radila sam i prošlo ljeto, tri vrste, sve tri objavljene u ovom postu. Ovo ljeto htjela sam nešto drugo i nešto novo. Uz to, trebala sam i željela nešto laganije i svježije. Smokva je sama po sebi dosta slatka i pomalo teška , dodatkom šećera i ukuhavanjem to još više dolazi do izražaja i zato mi je trebalo nešto što će je učiniti svježijom, laganijom, mirisnijom. I to sam pronašla u limunu i lavandi. Ovo sa limunom sam probala još prošle godine i pokazao mi se kao odličan dodatak koji osim što osvježava kombinaciju utječe i na zadržavanje svjetle boje, a lavanda je sa svojom aromom i mirisom i ovaj put opravdala moju ljubav prema njoj :)


Marmelada od smokava sa limunom i lavandom

- 1 kg očišćenih smokava ( meso smokava bez kore, može i crveni i bijeli dio)
- 250 g šećera
- 2 vanilin šećera
- sok 1 limuna
- 1 velika žlica cvjetova lavande

- Smokve pripremiti tako da ih očistimo od kore, stavimo u posudu za kuhanje i po želji dodatno usitnimo štapnim mikserom
- Dodati sok limuna i dobro ga umješati
- Dodati šećer i vanilin šećer, dobro ih umješati i sve staviti kuhati na jaču vatru dok ne uzavri, a zatim smanjiti vatru i kuhati stalno mješajući dok se smjesa ne počme zgušnjavati (ovdje treba biti pažljiv jer smjesa dosta prska i potrebno je stalno mješanje)
- Nakon 30- 45 minuta smjesa će se početi zgušnjavati i tada dodati cvjetiće lavande, dobro ih umješati i završiti sa kuhanjem.
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke i dobro ih zatvoriti. Okrenuti ih na poklopac i neka tako stoje 10 minuta, zatim ih vratiti na pravu stranu i pustiti da se ohladi.
I zatim degustirati :)







Ja sam odmah namirisala da će mi ova marmelada biti dobra, a kada sam je probala to sam i potvrdila.
U okusu se sve osjeti, smokve, limun, lavanda. Pomalo je kiselkasta, a opet dovoljno slatka.






Za sada sam je probala samo "na žlicu" i nisam je kombinirala sa nečim drugim, ali kao i sa mnogim marmeladama kombinacije su neizmjerne.
U ovoj možemo uživati u kombinaciji sa ljetnim slasticama, uglavnom hladnim kremama i sladoledu, a možemo i kada malo zahladi pa nam zamiriše između dva keksića koja ćemo baš njome spojiti ili izviri iz sredine neke fine mekane buhtlice :)






Naravno, uvjet bi bio da je do zime i sačuvamo. A bojim se da će kod mene biti isto kao sa smokvama, žao mi je nema više i za ovu sezonu sa smokvama sam gotova i nastavljam slijedeće ljeto :) .

32 komentara:

  1. Ne volim smokvice ali tvoja marmelada izgleda savršeno, svaka čast. Možda bi mi u ovom obliku smokve bile dobre.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se marmelada sviđa iako baš ne voliš smokve.

      Izbriši
  2. Obožavam smokve i ćim počnu dobijem i kilicu viška jer ne znam mjere;)
    Odlična je ova marmelada, zamišljam je u onim štrudlicama od smokava!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se marmelada sviđa, u štrudlicama bi sigurno bila super. I ja imam istu situaciju sa kilicama u sezoni smokava :)

      Izbriši
  3. Zbilja mi se sviđa, volim smokve do neba i nazad :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa, a ljubav prema smokvama dijelimo ! Hvala ti !

      Izbriši
  4. Ovo je toliko lijepo, obozavam smokve i jela sam ih ove godine dosta na moru. Ovdje dolaze sad iz Turske, ali nisu ni slicne, nekako nisu slatke. Sjajan post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa post i marmelada, hvala ti ! Ja vjerujem samo u domaće smokve, a moram priznati da neke iz uvoza nisam kod nas niti vidjela.

      Izbriši
  5. Volim sve tvoje postove, ali posebno uživam u ovim marmeladastima. Smokve obožavam i moj je kraj krcat stablima, ali nikad nisam čula da je zmija bila na stablu smokve. Kod nas samo postoji pravilo da se smokvu prije jela prepolovi da se vidi da unutra nije mrav, škarica ili neki drugi kukac

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, drago mi je da voliš moje postove, a ovi sa marmeladama su i meni nekako posebno dragi :).

      Izbriši
  6. jooj draga moja Branka, i ja obožavam smokve.. i to crne, pune okusa, moj su favorit.. :) A ova tvoja marmelada me je osvojila na prvu, savršen spoj aroma i začina, divota!.. kod nas u Primorju su sad u punom jeku, ima ih na tžnicama, ima ih u mom kvartu, na Krku, posvuda.. neki dan sam brala polu-ossušene crne, zapravo samo sam pretresla stablo i popadale su a kako nije bilo vlage osušile su se na stablu.. i napravila pitu od njih, ja se nadam da će ubrzo bit na blogu.. eto.. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na komplimentima za marmeladu, drago mi je da si i ti ljubitelj smokava i čekam recept za pitu, sigurno si nešto posebno dobro napravila !

      Izbriši
  7. Smokve obožavam, ali proljetos se, usprkos brizi i zaštiti, naša dvorišna smokva smrzla. Tako do danas nisam pojela ni jednu jedinu smokvu, a vjerojatno ove godine ni neću (osim sušenih). Marmelade od smokava jako volim, a ova tvoja sigurno je pravi nektar. Mmmmmmmm .....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što se smokva smrzla i ne daje plodove. Ove godine dosta čujem o tome da su se voćke prvo smrzle, a zatim im je naštetila suša i plodova je puno manje. Hvala ti na komplimentima za marmeladu !

      Izbriši
  8. Obozavam smokve!!! Nase su se bile smrzle ove zime i kasno su krenule sa rastom. dale su dosta plodova, ali jos uvek su zeleni. Nadam se da ce sazreti pre mrazeva...
    Obicno jednom godisnje idemo u Zagreb i tada uvek kupimo kilogram smokava i grickamo ih onako sveze. Stvarno ih mnogo volim...
    Marmelada je bas super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno će vam smokve uskoros biti zrele i onda ćeš uživati u njima, drago mi je da ih voliš jednako kao i ja, a posebno me veseli da ti se sviđa ova marmelada.

      Izbriši
  9. Uh ova marmelada miriši preko ekrana! mmmm Predivne slike i odličan recept!
    Obožavam smokve i kaj se mene tiče ovakvih postova nikad dosta.:)

    OdgovoriIzbriši
  10. uh, što volim smokve, u svim oblicima :) krasan pekmez!

    OdgovoriIzbriši
  11. Tko bi odolio ovoj marmeladi,savršena je zaista,inače smokve volim suhe,i u obliku marmelade ali svježih jednostavno nisam ljubitelj,to prepuštam mojim ukućanima koji su ludi za njima:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super ste se rasporedili, ti suhe smokve, ukućani svježe, za svakoga ponešto :). Hvala ti na komplimentima za marmeladu !

      Izbriši
  12. Jako volim smokve, fotografije su ti divne a marmelada čarobna :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, jako mi je drago da ti se sve sviđa !

      Izbriši
  13. Tako si lijepo opisala ljubav prema smokvi. Odmah sam imala asocijaciju na ono rajsko drvo s plodovima, svi kažu jabuka, sigurno je to bila smokva. Ona je senzualna, zavodljiva, jako privlačna i na kraju tu je i "smokvin list".
    Sad jedno pitanje, molim te nemoj mi se smijati, ja sam dijete betona i asvalta. Jel je ta lavanda ona koja ide u ormar protiv moljaca, ili neka druga? Prolazim pokraj žena koje izvikuju, lavanda, moljci... i uvijek me bilo sram pitati da li se ona može koristiti i za jelo.
    Marmelada ti je predivna, fotografije sve bolje i bolje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dunja hvala ti ! Jako mi je drago da ti se sviđa marmelada i hvala ti na komplimentu za fotografije, uz novi aparat ide lakše, a i više se trudim oko njih pa se i rezultat vidi.
      Za stablo i ja mislim da je bila smokva.
      A što se lavande tiče naravno da se neću smijati, pitanje je sasvim logično i na mjestu. To je ta lavanda, uz napomenu da ja uvijek nastojim imati grančicu one koja raste u nečijem vrtu ili na nečijoj terasi, odnosno da znam gdje sam je ubrala. Izbjegavam kupiti onu "usput" i koristiti je za kuhanje iako je općenito gledajući to ta lavanda.

      Izbriši
    2. Hvala ti na odgovoru, sad mi je jasno, i srce na mjestu.

      Izbriši
  14. Dobrota prirode u staklenki...Nadam sa da ce ih jos biti u sezoni za 3-4 tjedna ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! I ja se nadam da će ih još biti, trebalo bi sve do kraja 9. mjeseca !

      Izbriši
  15. Branka, predivan post! I mi Petrovače pojedemo svježe jer si priuštimo skromnu količinu budući budu skupe kao suho zlato. Ali zato uživamo u ovim našima kojih ima cijelo lito. Radim i džemove i likere od njih, a anjdraži dodatak mi je rogač u džemu od smokava, a u likeru lavanda. Nisam još probala lavandu za marmeladu, al sudeći po likeru, volit ću i to :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maja hvala ti puno ! Jako mi je drago da ti se post sviđa i hvala ti na podsjetniku za liker. Nisam ga još napravila od smokava a pripremam se , staviti ću i lavandu, mora biti dobro !

      Izbriši
  16. joj mislim da nikad neću imati dovoljno smokava da još i marmeladu napravim, ali divno mi je vidjeti je, možda nekad ipak bude pa ću isprobati nešto u tvojoj kombinaciji

    OdgovoriIzbriši