četvrtak, 5. srpnja 2012.

Pašticada - iz Dubrovnika :)

Nakon toplotnog udara evo i novog toplotnog udara :) . Što se mene tiče, kao da je stalno ovako jer sam ono kratko osvježenje prošlog tjedna propustila i iz jedne vrućine stigla u drugu i iako "dišem na škrge" kao da sam se već i navikla na ovo vruće stanje. Relacija moga kretanja je već poznata,  Zagreb-Dubrovnik-Zagreb. Iako sam već odradila tjedan pa i dva u Zg , danas ćemo malo skoknuti na jug i ovim postom se vraćamo u Dbk.

Kada sam najavila odlazak , ovaj put na 4-5 kratkih ali ne zato manje slatkih :) dana draga Katarina sa bloga Laka Kuharica napisala je jako lijepi komentar vezano za Dbk i ono što u njemu možemo doživjeti i vidjeti. A to opisuje zadnja Katarinina riječ "jedinstveno ! ". A da je upravo tako dokazuje to što nakon godina odrastanja u tome gradu, selidbe i zatim redovnih dolazaka nekoliko puta godišnje kada još uvijek govorim da idem "doma", svaki put ponovno zadrhtim kada ugledam naše zidine, kada uđem u Stari Grad, bilo to ujutro, u sumrak, navečer, ......, uistinu je jedinstveno !

Za početak, evo par slikica koje je slikao dragi I.koji je bio sa mnom u Dbk i koji je zaslužan što sam se i ja malo više zainteresirala za fotkanje, što sam dobila puuunnnoooo bolji fotić od onoga nekada i što moje fotke sada nešto drugačije izgledaju.

Stari Grad, vječna inspiracija !




Detalj iz Starog Grada, uličica i neizbježni skalini. U Dbk se svako kretanje svede na "uza skale, niza skale" :)




More i na moru Dubrovačka Karaka, ....., more je definitivno moja vječna inspiracija !




Kako je inače bilo u Dbk ? Ma super je bilo, kako uvijek i bude :). Nasmijao me komentar drage Maje sa bloga Dalmatia Gourmande da se uvijek vidi kada se vratim iz Dbk jer su mi postovi veseliji , a donesem i neku dobru "spizu" :). Da, da, tako je , i ovaj put sam vesela , a donijela sam i dobar recept za pašticadu koju nam je moja mama skuhala za jedan ručak i u kojoj smo baš uživali.

Toplotni udar i sve što on nosi neću više spominjati, na škrge dišem danas, a disala sam i u Dbk. Lagana odjeća, šešir na glavu , sunčane naočale na lice, zaštitna kremica i boca vode. "Full oprema" :) je tu i krećemo lagano u đir. Jutarnje kavice u Starom gradu, u Lapadu, đir do Cavtata, pogled na grad sa Srđa, malo kupanja, zatim večernje šetnje gradom, koncert Ane Rucner i kvarteta Rucner u Kneževu dvoru koji je bio odličan. Kvartet Rucner me posebno oduševio svojom izvedbom argentinskog tanga, za svaku preporuku imate li ih prilike poslušati.

I naravno, obavezno druženje sa mojim najdražim curama (joj kako je K. narasla, ......, vidjela sam je prije 2 mjeseca a tako se promjenila, prava je cura sa svojih 13 godina :) i mojim dragim prijateljicama i prijateljima (kako su lijepa i vrijedna ta dugogodišnja prijateljstva, bez obzira što živimo daleko jedni od drugih kada god se vidimo kao da smo sinoć zajedno popili piće u gradu :)




Nego, dosta je sunca, mora, Grada i điravanja ......, idemo konačno na klopicu ! :). Ne mogu se pohvaliti nekim velikim angažmanom u kuhinji tih dana, mama je bila ta koja nas je počastila finim ručkovima, a nakon što smo pojeli kolače koje sam donijela iz Zg sestra i nećakinja K. su se pobrinule da poslije ručka bude i neki fini desert.

Danas jedemo pašticadu. Neću je baš nazvati pašticada sa njokima zato što njokice nismo sami napravili već smo ih kupili.

Pašticada je jedno od onih jela koje je kuhala moja baka. Baka je tada radila i domaće njoke i kada bismo namirisali da to priprema za ručak baš smo bili veseli. Pašticada sa njokima se obično radila kada su nam dolazili rođaci iz Splita i tada je bio potreban, ne lonac nego lončina :) koliko smo je svi voljeli pojesti. Nakon bake neko vrijeme iz naše kuhinje nije mirisala pašticada dok jedan dan mama nije rekla da će je napraviti i da ima negdje zapisano kako je to baka radila. I odlučila je da je napravi baš onako "polako", kuhati satima dok to ne bude to.

Naravno, i brže varijante su dozvoljene, express lonci i slično, ali mi danas idemo onako po bakinom i po maminom, onako kako je mama skuhala a mi sa zadovoljstvom pojeli.

Recept prenosim onako kako mi ga je mama izdiktirala i sa njezinim objašnjenjima na što treba obratiti pažnju. Izmjenila sam tek pokoju "dubrovačku" riječ u književnu radi lakšeg razumjevanja recepta. I , skrećem pažnju da za pripremu trebaju 2 dana :), naime kada se meso pripremi mora odstajati 12 sati da bi se krenulo kuhati. Stoga večer prije priprema, a dan kasnije kuhanje.


Pašticada (sa njokima)
(za 6 osoba)

- 1-1,5 kg goveđeg frikandoa  - može i juneći
- 1 litra goveđeg  temeljca
- 3-4 fete suhe pancete (po mogućnosti sušena na dimu)
- 4-5 režnjeva češnjaka
- 3-4 veće mrkve
- 2 veće crvene kapule
- 1 glavica luka
- 10-15 suhih šljiva bez koštica
- 3-4 mrkve
- korjen celera i korjen peršina
- ulje
- vinski ocat + voda da prekrije meso, omjer pola-pola
- 2 dcl crnog vina
- 1 dcl prošeka
- 2 žlice  masti
- 5-6 kom klinčića
- 2-3 lista lovora
- grančica svježeg  ruzmarina (ili žličica sušenog)
- grančica svježeg timijana (ili 1/2 žličice sušenog)
-  papar i sol
- 1 veća jabuka

- Meso u komadu našpikati u trake rezanom pancetom, češnjakom rezanim na prutiće , malo na trake rezane mrkve (1 mrkva) i tu i tamo klinčićem.
- Špikati u pravilu po dužini , sa strane,  ali se može , ako je deblji komad mesa, špikati i odozgo. Voditi računa da ne bude previše klinčića, količina navedena u receptu neka bude maksimalna.
- Tako špikano meso staviti u vinski ocat razrijeđen vodom (da prekrije meso) . Staviti u staklenu ili zemljanu zdjelu (ne u metalnu) da odstoji najmanje 12 sati. Ako meso slučajno  nije skroz u octu, s vremena na vrijeme ga okretati. Najbolje je ostaviti preko noći.
- Sutradan narezati luk, mrkvu (ostatak, 2-3 mrkve) , korijen celera i peršina na veće komade, jabuku na pola (npr. veću glavicu luka na 6 dijelova).
- Pripremiti goveđi temeljac.
- Meso izvaditi iz octa i dobro posušiti krpom ili papirnatim ubrusom.
- U lonac za kuhanje staviti 2 žlice masti i pustiti da se dobro ugrije i na tome prepržiti meso na naglo. Okretati ga da se svih strana preprži. Meso će se stisnuti i u sebi sačuvati sokove.
- Izvaditi meso, doliti  ulja i na smanjenoj vatri prepržiti luk i ostalo povrće.
- Kada je povrće staklasto preprženo (ne smije biti prejako), u lonac opet staviti meso, dodati suhe šljive, jabuku,  i podliti sa 2 dcl crnog vina i 1 dcl prošeka, te dodati jušni temeljac tako da prekrije meso.(suhe šljive i vino daju toću tamnu boju i smanjuju kiselost dok je jabuka tu malo zgusne toć i daje mu određenu blagost u okusu)
- Dodati lovor, klinčiće, ruzmarin, majčinu dušicu (timijan), sol.
- Kuhati cca 3 sata na laganoj vatri. Ne miješati, eventualno povremeno protresti.
- Nakon toga izvaditi meso i rezati ga na ploške otprilike prst debele (ne smiju biti predebele, ali ni pretanke).
- Sa štapnim mikserom dobro usitniti svo povrće, šljive i jabuke u toću dok ne postane gusta smjesa.
- Vratiti ploške mesa unutra i još malo kuhati na lagano da se sve sljubi. Sada dodati papar i eventualno još soli ukoliko nedostaje. Dignuti sa vatre i pustiti da malo odstoji prije posluživanja.

Za prilog bi idealno bilo pripremiti domaće njoke od krumpira .


U slast!:-)


Kuhala se , kuhala, i skuhala :) i baš je bila u slast !!
Dodali smo i pokoju njokicu (kupovnu , pssstttt :), nisu uopće loše iako bi sa domaćima bilo puno bolje.




Meso u pašticadi mi se posebno sviđa zbog "špikanja" , ali toć mi je nekada čak i draži. Sve te arome koje se prožmu ......., mmmmm...., volim !




Uistinu smo uživali u ovom ručku, hvala mama ! :) 





Kasnije smo imali fini desert, poslasticu koju nam je pripremila moja sestra. Da nam danas ne bi bilo previše ostavljam je za slijedeći post :)

43 komentara:

  1. Draga Branka zaista sam uživala u ovim divnim slikama voljenog ti grada,predivno je,istina je zvučiš vedrije i puna energije pri svakom povratku iz Dubrovnika.Ovo jelo mi je tako po mjeri,sve u svemu post za pravo uživanje.Lijep pozdrav ti leti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Nely , jako mi je drago da ti se sviđa i post i pašticada !

      Izbriši
  2. Ah, divno. Danas sam na TV čula ono poznato "o lijepa, o draga, o slatka slobodo" i sve su me prošli srdi. Ima jednostavno mjesta na ovome svijetu koja su posebna, a Dubrovnik je to. Na sreću, nije na kraju svijeta ili preko oceana (kao D.C.). Divne fotke. A pašticadu sam Pinala za malo hladnije vrijeme. A desert, da nije rožata???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! I ja sam se sinoć posebno osjećala uz Himnu slobodi, posebno je uistinu. Drago mi je da ti se post i slike sviđaju, a desert...., pogodila si !! :)

      Izbriši
  3. Pašticada je super ispala i rado bi ju degustirala ali mene su omamile ove predivne fotke Dubrovnika. Nadam se da ću jednom ljetovati u Dubrovniku i istražiti sve te divne kutke u njemu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! drago mi je da ti se pašticada sviđa i nadam se da ćeš isto tako uživati u Dbk kada ga jednom posjetiš !

      Izbriši
  4. uh ovo mi jedno od naj jela definitivno :) drago nmi je što si uživala, istin aje što kažu cure da se uvijek vratiš iz Dubrovnika potpuno poletna i puna inspiracije :) kako i ne bi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da tako voliš pašticadu i hvala ti za lijepi komentar !

      Izbriši
  5. Kada sam 2007 boravula u DBK, penjuci se uz famozne stepenice Starog Grada, (saleci se i onako vise za sebe) rekla sam:" Ovdje dolazimo sljedeci put kada cujemo da su ugradili lift." Na to je jedan stari gospodin reagovao: "O, pa gdje ste to vidjeli,...onda Dubrovnik ne bi vise bio Dubrovnik!"
    Upravo je tako! (Kasnije sam otkrila 'zaobilazni put bez stepenica ... bilo je to divno ljeto.
    Pasticada (pa jos spikovana) sa njokima izgleda tako dobro - za mene savrsen obrok u bilo koje doba dana!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jasna, odlično mi je ovo sa liftom, to i meni nekada padne na pamet kako bi lakše bilo na taj način savladati skale. Ali kao što je rekao gospodin kojega ste sreli to tada više ne bi bilo to. Drago mi je da imaš lijepe uspomene iz Dbk.
      Hvala ti za pašticadu, veseli me da ti se sviđa !

      Izbriši
  6. nevjerojatno koliko kuham ali pašticadu se još nisam usudila napraviti... nemam pojma koji je tomu razlog. Dubrovnik, moj fav, obožavam, moj medeni mjesec proveden je upravo tu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jackie, hvala ti na posjeti i komentaru. Nisam se niti ja još okušala u pašticadi, ali ima vremena. Drago mi je da ti se Dbk sviđa i da si baš medeni mjesec tamo provela ! :)

      Izbriši
  7. Divan post Branka, baš sam uživala. Bila sam u Dubrovniku s mamom kao curetak od 6 ili 7 godina i tamo naučila plivati, to je bilo 1956. godine!? Mama je iznajmila sobu u nekoj uličici odmah pokraj Straduna, kuhale smo si na rešou u sobici!!! Kupile smo krumpira, paradajza, paprike, jaja.... svaki dan stavile mlijeko da se kiseli, kupile neki fenomenalan kruh (pekara je bila u kući), još sad mi je njegov miris u nosu. Oko podne na plažu, a navečer na koncerte, kazališne predstave, nikad to neću zaboravit. No nikad poslije nisam bila u Dubrovniku, osim jednom na proputovanju. Predivne uspomene, koliko skromnost može biti neizrecivo bogata, stigle smo u Dubrovnik brodom iz Rijeke, a vratile se avionom u Zagreb (nekim aviončićem).
    Pašticada, fenomenalno, hvala ti na ovom iscrpnom receptu, nisam ju nikad pravila, daj zamisli. Ali sad sigurno hoću, baš se veselim, prva veća fešta pa javim kako mi je uspjela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj ispravak pogrešnog navoda, radila sam pašticadu onu Snježinu kad smo istraživali njezin blog. Sjetila sam se da je bila fantastična, no pravit ću svakako i ovu tvoju.

      Izbriši
    2. Draga Dunja jako mi je drago da da imaš ova lijepa sjećanja na tvoj boravak u Dbk i nadam se da ćeš ubrzo opet imati priliku posjetiti ga. Grad je i dalje onaj jedinstveni Stari Grad , ali mnoge stvari su se od tada promjenile i sigurno bi i danas jednako uživala. Prekrasno si ovo rekla " koliko skromnost može biti neizrecivo bogata" ! Apsolutno je tako !
      Hvala ti na komplimentima za recept. Sjećam se Snježine pašticade u tvojoj izvedbi, a odlučiš li se nekada isprobati i ovaj recept nadam se daćeš biti jednako zadovoljna !

      Izbriši
  8. Ja obožavam Grad jer tamo sam ipak provela četiri godine (srednja škola), ali u proljeće ili jesen. U ljeto mi se nikako ne sviđa. Prevelika gužva, loše rješen promet i parkiranje i sl. Čim malo zahladi napravit ću pašticadu (hvala na provjerenom receptu).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da obožavaš Grad i da te za srednjoškolske dane vežu lijepa sjećanja. Istina je sve što si napisala o ljetnom Dbk-u, ali ja ga svejedno i tada volim :). Hvala ti za komplimente za pašticadu !

      Izbriši
  9. Ja pasticadu nisam nikada jela. Dubrovnik je prelep i draga moja Branka nema spojma koliko ti zavidim sto najlepsi grad na svetu je tvoj grad!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga ! Drago mi je da ti se sviđa moj grad , a nadam se i da ćeš ubrzo imati priliku probati pašticadu !

      Izbriši
  10. Ni Dubrovnika, ni pašticade nikad previše! :) Zavidim ti!
    Ja se već godinama spremam sastaviti post u baš istoj kombinaciji, Dubrovnik-pašticada, ali .... 'ko će mene dočekati! :))))
    Recepti nam se donekle razlikuju, ja ga ne ostavljam u kvasini nakon što ga našpikam i moram jednom probati i taj način, a sastojci za umak su manje više isti!
    Divan post i probuđena žudnja i za Dubrovnikom i za pašticadom!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tadeja, i drago mi je da ti se sviđa ova pašticada. A jednako tako čekamo i tvoju, u istoj ovoj kombinaciji , sa Dubrovnikom :), sigurna sam da ćeš nam opet nešto jako dobro pripremiti.

      Izbriši
  11. Odličan post. Baš sam uživala u tekstu i fotkama kao da sam i sama bila tamo. Nadam se da ćeš uskoro opet do Dubrovnika na punjenje baterija i da ćeš nam donesti još domaćih recepata.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i jako mi je drago da ti se post sviđa. Obaćajem da će biti još Dbk-a i domaćih recepata :)

      Izbriši
  12. jedva čekam ponovo posjetiti Dubrovnik!
    odlične fotke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa i nadam se da ćeš uskoro ponovno put Dbk-a !

      Izbriši
  13. Hm, Dubrovnik... prelijep ali, ljeti je to za mene živa mora a pogotovo za moga muža. Najveći problem je parking. Zato ja najviše volim ići autobusom i onda nemam tih problema:)
    Pašticada je fenomenalna kao i tvoj post naravno. Upravu je Maja a ja te potpuno razumijem. Ista sam takva kada odem u svoj rodni kraj kao da dobijem neku dodatnu pozitivnu energiju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Snježo i razumijem ovo što kažeš za ljetni Dbk. Parking je definitivno poseban problem, ali ja toliko sve tamo volim pa nekako ne obraćam pažnju na ono što nije ok. Kako si i rekla, na autobus i mirni smo :)
      Drago mi je da ti se pašticada sviđa !

      Izbriši
  14. Bas sam juce gledala dokumentarac o Dubrovniku. Prelijep je, ali nemam ja vise zivaca za Dalmaciju u sezoni. Za mene je sada pred i post sezona, tada se bas moze uzivati u ljepotama, manjku turista i guzve, ugodnim temperaturama i famoznoj pasticadi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maja hvala ti ! Pred i post sezona je isto jako lijepa u Dbk i Dalmaciji i to je zapravo pravi odmor. Hvala za pašticadu !

      Izbriši
  15. Dubrovnik mi je prelep grad i volela bih ga još koji put posetiti a i klopa koju si nam predstavila deluje podjednako lepo i "zanosno" ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Nadam se da ćeš ubrzo opet imati priliku posjetiti Dbk i drago mi je da ti se tako sviđa ! Hvala ti za pašticadu !

      Izbriši
    2. Kada sam ti pisala gornji komentar nisam ni sanjala da ću 20-ak dana kasnje šetati ulicama Dubrovnika... Grad je zaista prelep i baš sam mislila na tebe tih dana i o tome kako je život ponekad zaista ČUDO :))i kako zna i lepo da me iznenadi a ne samo....

      Izbriši
  16. Ja zapravo nisam nikad bila u Dubrovniku, ali smo pricali da bi mozda iduce godine mogli. Mogu zamisliti koliko inspiracije dobijes u ovako lijepom gradu. Slike su fenomenalne.
    Druga stvar je i pasticadu nisam nikad pravila sama i ako se nekad odlucim bice po ovom receptu, odlicno zvuci.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da će se plan za posjet Dbk-u ostvariti i da ćeš iduće godine uživati u njemu, uistinu je inspirativno.
      Hvala ti za pašticadu i ako se odlučiš napraviti je nadam se da ćeš biti zadovoljna !

      Izbriši
  17. E to je to! Ne samo pašticada koju obožavam i koju svaka kuća u Dalmaciji ima, već i tvoji postovi kad se vratiš iz Dubrovnika :) Znala sam da ćeš se nasmijat, ali činjenice ostaju da se čovik uvik veseli malom odmoru, kamenom gradu i domaćoj spizi. I moru kao vječnoj inspiraciji :)
    Pašticada je definitvno jelo za pamćenje, nije zaništa jedno od najpoznatijih jela kod nas. Ja je obožavam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Maja i veseli me da ti se i ovaj post sviđa. U pravu si, kada se vratim iz Dbk uvijek je nekako drugačije i zapravo jedva čekam sa vama podijeliti svoje dojmove.
      Drago mi je da voliš pašticadu i da ti se i ova sviđa !

      Izbriši
  18. dubrovnik je uvijek imao posebno mjeseto u mom zivotu. doista sam uzivala ostavljajuci dijelove svog odrastanja u njemu, stoga mi je drago da ima onih koji - kao ti - znaju uzivati u njemu, jer najcesce oni koji u njemu zive, ne znaju sto imaju. veliki pozz...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i jako mi je drago da Dbk i u tvome životu ima posebno mjesto i da dijeliš sa mnom uživanje u njemu. Slažem se da oni koji u njemu žive uglavnom ne znaju što imaju, često moje dole pitam jesu li svjesni gdje su, ali oni samo odmahnu glavom. Veliki pozdrav ti šaljem i možda se jednom sretnemo u gradu našeg odrastanja ! :)

      Izbriši
  19. Zdravo...! I ja sam, kao i masa mojih beogradskih ddrugova i drugarica prakticno odrasla u Dubrovniku...svakog jula od otvaranja Igara...! prelepi utisci i jos lepsa secanja...vec nekoliko godina se spremam da se vratim...moja tetka jos uvek ima kucu u starom gradu - zaista poseban grad..! A pasticada je zaista fenomenalna...cim prodje ovo ludilo od vrucine probacemo...i javicemo..!
    Pozdrav iz Rima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na posjeti i na komentaru !
      Drago mi je da imaš lijepa sjećanja iz Dbk i nadam se da ćeš ga opet posjetiti posebno što teta ima kuću u Starom Gradu.
      Hvala ti na povjerenju u recept i ako isprobaš pašticadu javi svakako dojmove a ja se nadam da ćete uživati u njoj.
      Navratila sam na tvoj blog (onaj dvojezični) , jako lijepo i krasne recepte imaš.
      Pozdrav !

      Izbriši
    2. Dogovoreno za recept....! drago mi je da ti se dopada moj blog a i ja sam prosvrljala kroz tvoj.....!
      stavicu te medju blogove koje pratim pa mogu da te "drzim na oku"
      Pozdrav!

      Izbriši
  20. Branka, kakav divan izlet si mi priredila:)! Fotke su divne...
    Ja sam pre neku godinu probala neku varijantu pašticade, sve ono što si nabrojala u receptu samo bez mesnih dodataka. I jako mi je bilo fino! Znam da to nije to al nekako, sam barem blizu bila da saznam kakvog je ustvari ukusa pašticada:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Nevena, drago mi je da si uživala u ovom postu kao na izletu u Dbk. Super mi je da si isprobala svoju varijantu pašticade i drago mi je da ti je bilo fino :)

      Izbriši