Evo nas još malo u Dubrovniku, samo ovim postom, ne za sada i fizički . Godišnji odmor još nije na vidiku, ali biti će slijedeći mjesec i znam da će to brzo doći i moram priznati da jedva čekam :) . Do tada, u Zagrebu "kuham" i "kuham se" :) Ok, danas se baš i nisam skuhala jer je stiglo obećano osvježenje i bilo je jako lijepo provesti ono malo vremena što ostane poslije posla vani na svježem zraku. No, u stanu je i dalje vruće, dulje će trebati da se i ovdje rashladi, a mislim da će prije nego što se to dogodi ponovno stići vrućine i eto me opet na istom.
Kako je tako je, pa evo, obzirom na vrućinu danas neću kuhati već ćemo se počastiti desertom koji nam je pripremila moja sestra.
Sjećate se, u prošlom postu pojeli smo maminu pašticadu i ostala sam dužna sestrin desert.
Častimo se rozatom , kako je draga Katarina sa bloga Laka kuharica pogodila (svaka čast :) ), za desert je dubrovačka rozata.
Rozata je poznata pod imenom rožata, ali u Dbk je "bez kvačice" i kaže se rozata sa poznatim dubrovačkim naglaskom , onako malo otegnuto , pa već dok izgovarate znate da će biti nešto slatko, fino, ..... :)
Rozata, rožata, ....., naći će se u ponudi mnogih restorana i pod nazivom "karamel krem". Ok, ima nešto od toga, ali ja to dvoje ipak ne bih mješala i rozata je jedno, a karamel kremovi i slično je drugo. Stoga , danas jedemo rozatu.
Baza za rozatu su jaja, po ovom receptu ide 10 kom jaja. Dakle, nema vage i mjerenja nego jednostavno 10 kom jaja , veličina nije specificirana pa recimo da su to ona "M" jaja. Uostalom kada se rozata počela raditi i kada su se recepti nekada davno počeli razmjenjivati nije bilo tako preciznih mjera, nije bilo mjerenja na grame, uglavnom se išlo na "komad", "žlicu", "šaku"......., a kada već pričamo o mjerama ja se uvijek sjetim i mjere "na lakat" :). Ok, ta se mjera nije koristila za namirnice već radi se o mjeri za dužinu i sigurno se pitate zašto mi je i sada pala na pamet. Zato što ćemo zaviriti još malo u Dbk, otići ćemo na Stradun, ući na Pilama, prošetati do drugog kraja ili kako mi kažemo "do dna" i doći do Orlandovog stupa. Ili ćemo ući na Pločama i čim uđemo na Stradun Orlando je tu.
Orlandov stup, vitez sa mačem (kojega su huligani uspjeli par puta slomiti i/ili iskriviti, pa zašto ??) na kojemu se od 10.7. - 25.08. svake godine vijori barjak "Libertas", otvorene su Dubrovačke Ljetne igre. Međutim, Orlando ne gleda u zrak, ne gleda niti ispred sebe, već gleda onako malo iskosa prema dole, ......na podnožju stupa je mjera , za lakat. Crta koja kaže "od šake do lakta".
Pogledajte kako Orlando, simbol dubrovačke trgovine, motri, i nema varanja :), radi se o 51,2 cm i ova mjera se koristila za mjerenje tkanina kojima se nekada trgovalo u njegovoj blizini.
Ali nas opet zanima mjerenje namirnica i krenuti ćemo dalje od Orlanda i zaviriti u stare kuće gdje se kuhalo nekada , a kuha se i danas. Osim što se kuhalo, povrće i voće se prodavalo na placi , a i za skuhati i za prodati moralo se izvagati. Stoga su u upotrebi bile ovakve vage.
Hvala dragom I. što mi je ustupio ovu, nekada obiteljsku, vagu za slikanje.
Vage koje važu ne samo na kilograme, nego i na dekagrame, za svaku mjeru imaju svoj manji ili veći uteg.
A danas ? Namirnice možemo mjeriti i vagati sve do težine jednog grama. Modeli vaga i vaganja su mnogobrojni, digitalne ili ne , manja ili veća posuda , dizajni i boje po želji, u popriličnom rasponu cijena. Sve to dobro dođe i često je potrebno da budu što preciznije, ali u današnjem receptu najmanje će nam trebati baš vaga. Idemo po onom starom "na komad" i "na žlicu" :), idemo po rozatu kako je radi moja sestra koja je naslijedila recept od bake. I odmah da napomenem, niti ovdje kao niti kod pašticade nema ništa na brzinu, rozatu pečemo jedan dan, a serviramo sutra dan. Tada je ona prava, dobro rashlađena i sjedinjenih aroma u okusu.
I krećemo od već najavljenih 10 kom jaja:
I krećemo od već najavljenih 10 kom jaja:
Rozata
- 10 kom jaja
- 20 žlica šećera (10 + 10)
- 8 dcl mlijeka
- 2 žlice ruma
- 1 limun - korica
- Jaja, mlijeko i 10 žlica šećera umutiti mikserom , max 10 minuta, zatim dodati rum i koricu limuna i sve umješati. - Ovdje posebno treba paziti da se jaja ne zapjene jer kasnije u rozati ostaju mjehurići što se mojoj sestri dogodilo. ne utječe na okus, ali gubi na izgledu.
- U posudu u kojoj će se peći rozata (može vatrostalna ili bilo koja druga, sa poklopcem), promjera cca 22 - 25 cm staviti preostalih 10 žlica šećera i rasporediti ih po dnu posude.
- Staviti na štednjak i na laganoj vatri rastopiti šećer da se pomalo karamelizira. Šećer će dobiti karakterističnu smeđu boju i miris, ali će ostati rastopljen , u tekućem stanju.
- Na karamelizirani šećer izliti smjesu sa jajima , posudu poklopiti i staviti je u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva. Peći tako oko 1 sat.
- Zatim drugu posudu na koju će stati ova sa rozatom napuniti vodom, staviti je u pećnicu, i na nju staviti posudu sa rozatom ("banja-marija") , otklopiti i tako ostaviti u pećnici još oko 1/2 sata.
- Ohladiti je i ostaviti da se hladi preko noći, u frižideru.
- Zatim izvaditi na tanjur za serviranje i izliti cijeli preljev (karamelizirani šećer koji je dodatno upio arome ruma i limuna iz rozate).
Vadimo je tako da je preokrenemo iz posude u kojoj se pekla na tanjur za serviranje .
Rezati je na komade kao tortu. Preliti preljevom i tako poslužiti.
Ovdje vidimo "mjehuriće" koji su nastali zbog duljeg mućenja jaja koja su zapjenila, a nisu trebala. Drugi put će biti malo više pažnje pa će i rozata biti glatka i lijepa i za vidjeti, a ne samo okusom.
A okus je zbilja dobar, da , znam da zvuči neskromno :)
Ali, radi se o desertu na bazi jaja, a ne osjeti se onaj njihov okus koji zna preuzeti kompletno jelo ili slasticu i biti pomalo težak. Ova rozata je lagana, svježa i tražili smo komad više :)
Draga moja P., rasveselila si nas i uživali smo u ovom desertu. Hvala !
Draga moja P., rasveselila si nas i uživali smo u ovom desertu. Hvala !
Pojeli smo koliko smo mogli, a ostatak nas je u frižideru pričekao za sutra dan kada smo opet uživali u ovom desertu i evo ostavila je takav dojam da se i danas rado spomenem ove rozate.
Lijepo smo se počastili u Dbk, koliko god volim nešto skuhati toliko je lijepo i kada netko drugi to napravi , a ja sjednem za stol pred mirisni tanjur :)
A sa slijedećim postom vraćamo se opet u moju malu zagrebačku kuhinjicu gdje ponovno sama smišljam, kombiniram, isprobavam, ......., kuham :)
A sa slijedećim postom vraćamo se opet u moju malu zagrebačku kuhinjicu gdje ponovno sama smišljam, kombiniram, isprobavam, ......., kuham :)
Rožata ti je super ispala. Fotke su prekrasne.
OdgovoriIzbrišiHvala ti !
IzbrišiPrvo Dubrovnik - predivno, kao da sam na čas bila tamo, fotografije očaravajuće i poučno, hvala ti na tome. Vaga, sjajno... pohvalno da ne netko sačuvao ovu staru ljepoticu. Rozata - to je priča za sebe, nigdje nisam naišla na tako pažljiv opis rada na ključnim momentima. Taj desert je jednoatavan, a opet baš i nije. Imala sam prijateljicu i kolegicu, Dubrovkinju, koja na žalost više nije među nama, kod nje sam zavoljela taj predivni anđeoski desert koja ga je pri našim druženjima uvijek spremala, a i jednu famoznu tortu čija se krema sastojala od skupljenog vrhnja s kuhanog mlijeka. Na žalost, ne znam ni kako se zove ta torta, a nisam je stigla pitati recept, možda ti znaš za to? A što se tiče ovih rupica, baš zgodno, kao kriška fermentiranog sira.
OdgovoriIzbrišiDunja hvala ti ! I drago mi je da ti se i ove crtice i slikice iz Dbk-a sviđaju. Za rozatu si u pravu, jednostavno ali baš i nije , upravo tako. Žao mi je za prijateljicu Dubrovkinju, ali drago mi je da imaš lijepa sjećanja na nju kao i na njezin desert. Torta o kojoj govoriš je "torta od skorupa", poznata je i u mojoj obitelji, ali nismo je pravili dugo, dugo. Da bi ova torta bila prava poželjno je imati domaće punomasno mlijeko koje na vrhu radi "skorup" koji se skuplja i to je baza za ovu tortu. Današnja mlijeka koje god da kupiš teško da naprave nekakav skorup, no ja sam ipak prije godinu-dvije pojela komad ove torte u domaćoj izradi. Hvala ti što si me podsjetila na nju, i kada otiđem na g.o.malo ću pogledati oko skorupa, napraviti tortu i postaviti recept :)
IzbrišiIzgleda divno, kremasto... Tako malo treba za perfektan dezert!
OdgovoriIzbrišiHvala ti, drago mi je da ti se sviđa !
IzbrišiZaista obožavam tvoje postove vezane za Dubrovnik,jer otamo donosiš uvijek nešto prefino tako i ovu rozatu,izgleda toliko krasno da bih odmah poželjela probati komadić.Slike su prekrasne Branka:)
OdgovoriIzbrišiHvala ti Nelyce, drago mi je da ti se sviđaju moje priče i slike iz Dbk.-a, kao i recepti i ova rozata !
IzbrišiI predivno izgleda, mnogo volim rozatu. Pravicu po tvom receptu!
OdgovoriIzbrišiVera draga hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa i posebno hvala na povjerenju u recept ! Ako se odlučiš napraviti je javi kako ti je uspjela, nadam se da ćeš biti zadovoljna !
IzbrišiAhhhhh, obožavani mi Dubrovnik. Ja bih se svakog ljeta vratila onamo na odmor, baš kao u djetinjstvu s mamom i tatom. Ali zamisli, u sve godine što sam odlazila u Dubrovnik nikad nisam probala rozatu. Sram me bilo. Još kad pomislim na taj krasni karamel pitam se kako i zašto. Sljedeći put (kad bude) ne odlazim iz Dubrovnika bez da je probam, a tko zna možda se odvažim napraviti je po receptu tvoje sestre, izgleda jako dobro, bez obzira na mjehuriće.
OdgovoriIzbrišiHvala ti Dajana ! Jako mi je drago da voliš Dbk i nadams e da ćeš ubrzo opet tamo. Što se tiče ovoga da nisi probala rozatu moram priznati da sam se i ja nahodala po Beču dok nisam pojela Bečku šniclu :) . Drago mi je da ti se sviđa rozata, hvala na povjerenju u recept i ako je napraviš nadam se da će ti se svidjeti !
IzbrišiKrasne fotografije iz Dubrovnika...rožata izgleda fino :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti, drago mi je da ti se sviđa i Dbk i rozata !
IzbrišiOdlično, a još je nisam spremala. Sad kad vidim kako lijepo ispadne, hoću :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti na povjerenju, ako je napraviš nadam se da ćeš biti zadovoljna, drago mi je da ti se sviđa !
IzbrišiPredivna rozata, nisam imala priliku probati, ali odlicno mi zvuci. Inace, slike su prekrasne, kako rozate, tako grada. Sjajan post.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđa i Grad i rozata, hvala ti !
IzbrišiFotke su prekrasne, kako Dubrovnika tako i rožate. Nisam ljubitelj karamela pa preskačem desert, ali moram reći da je meni puno simpatičnija ova s rupicama nego ona glatka.
OdgovoriIzbrišiHvala ti i drago mi je da ti je rozata ovako sa rupicama simpatičnija od one glatke, iako su rupice zapravo posljedica nepažnje niti meni ne smetaju :) . Hvala za fotkice !
IzbrišiHvala na receptu, za mene je to baš Dubrovački i rozatu ne jedem nigdje drugdje. Znači da je baš i ne jedem. Sada je mogu napraviti kod kuće. O Orlandu sve znam (lakat) i drago mi je da si to napisala, ljudi baš i ne znaju taj podatak.
OdgovoriIzbrišiEto, baš divno.
Hvala ti Katarina i drago mi je da rozata kod tebe ima ovaj status, Dubrovački ! Ukoliko se odlučiš napraviti je kod kuće nadam se da ćeš biti zadovoljna dobivenim i hvala ti na povjerenju u recept.
IzbrišiDrago mi je da ti je poznato ovo oko Orlanda i "lakta", taj detalj se obično propusti, primjetila sam da ga čak niti vodiči uvijek ne spomenu kada vode turističku grupu, a meni je baš interesantno i vrijedno pažnje.
Nekada davno pravila sam puding od jaja i karamela i tek poslije puno godina, zahvaljujući kablovskoj televiziji i hrvatskim programima, saznala sam sa se zove rozata/rožata. Moram reći da me taj moj pokušaj i nije baš oduševio, jaja su dominirala. Da li je moguće rozatu prepeći?
OdgovoriIzbrišiHvala ti na komentaru ! Niti ja ne volim kada jaja dominiraju i zato mi je ova rozata posebno draga jer nema toga. Rozatu je moguće prepeći i treba se držati navedenog vremena. U slučaju da ostane dulje u pećnici postaje tvrda i sve tvrđa.
Izbrišiodličan recept... podseća malo na crem brulje ili crem catalan... biće isprobano . Slike odlične !
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđa recept i hvala ti na povjerenju, ako ga isprobaš nadam se da ćeš biti zadovoljna ! Hvala za slikice !
Izbrišikrasan post, nisam nikala bila u Dubrovniku. A rožatu obožavam, no isto tako ju nisam nikada radila kod kuće
OdgovoriIzbrišiHvala ti , drago mi je da ti se post sviđa. Nadam se da ćeš ubrzo put Dbk-a, a i da ćeš se odlučiti okušati u domaćoj rozati :)
IzbrišiBranka jaaako volim Dubrovnik ali i rožatu! Baš sam je jučer radila, malkice drugačiji recept, ali to je to! Naša divna tradicija, pa ima li što ljepše od recepata naših djedova i baka koji se prenose s generacije na generaciju i tako divno nisu zaboravljeni?
OdgovoriIzbrišiPrekrasne fotke!!
Hvala ti Maja ! Jako mi je drago za tvoju ljubav prema Dbk-u, a posebno mi je drago da i ti sama radiš rozatu. Sigurno da svaka kuća ima nešto malo drugačije u svome receptu, ali sve je to naša divna tradicija koju je lijepo sačuvati .
IzbrišiHvala ti za fotkice !
Interesantan post, divne fotke a rozatu nisam nikada pravila a podseća me na sufle. Strašno volim ukus karamela, pa ću ovo svakako isprobati...
OdgovoriIzbrišiZora hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa ovaj post kao i rozata i ako se odlučiš napraviti je nadam se da ćeš biti zadovoljna !
IzbrišiAh Dubrovnik! Ah rozata! :)
OdgovoriIzbrišiZa Dubrovnik me vežu lijepe uspomene.
A rozatu već duuugo vremena želim napraviti
ali nikako da dodje na red. Ali bude! :)
Komplimenti sestri na krasnoj rozati.
I tebi naravno koja si nam sve to divno prezentirala.
Hvala ti puno na lijepi riječima. Drago mi je čuti za lijepe uspomene na Dbk. A ako se odlučiš na pravljenje rozate nadam se a ćeš i u njoj uživati. Hvala ti na komplimentima u ime sestre ! :)
IzbrišiUh, dugo nisam bila u Dubrovniku, tvoje slike me bas mame da ovo leto skoknem. Branka da li jos uvek postoji podvodni muzej? Dok sam bila mala to mi je bila omiljena atrakcija. :) Rozata je odlicna. Recept biljezim. :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti i biti će mi jako drago ako ovo ljeto posjetiš Dbk, bude li to u 8.mj javi se i vidimo se :)
IzbrišiPodvodni muzej koji spominješ je pretpostavljam Akvarij koji je uistinu atraktivan, smješten u sklopu zidina u tvrđavi Sv.Ivan. Akvarij je još uvijek tamo, ali na žalost nema više toliko zanimljivih riba kao nekada, uginula je i velika morska kornjača, a ne stiže ništa novo. No svakako je doživljaj tamo ući i vidjeti.
Hvala ti i za rozatu, drago mi je da ti se sviđa !
Ja sam rođena bosanka, bolje reći sarajka, a rozatu sam prvi put pravila prije petnaestak godina. Odlična je. Naravno volim ja baklavu.
OdgovoriIzbrišiHvala ti na posjeti i na komentaru ! Drago mi je da ti se rozata sviđa ! A baklavu i ja volim :)
IzbrišiPredivna je, ima tako finu teksturu. ja je nikad nisam pravila....steta, moracu uskoro. jako volim Dubrovnik...caroban grad!
OdgovoriIzbrišiHvala ti i drago mi je da ti se sviđa rozata kao i Dbk ! :)
IzbrišiRožata, volim, volim jako!
OdgovoriIzbrišiBaš ću probati da napravim, hvala na receptu!
Samo da utvrdim, prvo se peče u rerni sat vremena pa onda još pola sata u rerni u banja mariji:)?
Hvala ti mi je da voliš rozatu i da ti se i ova sviđa . Hvala na povjerenju u recept, što se pečenja tiče ide upravo tako, 1 sat poklopljeno u pećnici a zatim još pola sata u pećnici otklopljeno u banja mariji. Ako je isprobaš javi kako je uspjelo , nadam se da ćeš biti zadovoljna !
Izbriši