srijeda, 18. srpnja 2012.

Džem od pečenih marelica

Ne znam kako ali evo nekako mi sada već redovno uspije recept za džem od marelica objaviti nakon što sezona marelica već pomalo prolazi. Ali , kako se kaže da nikada nije kasno tako niti za ovaj recept nije kasno, a ako sezona marelica sada već pomalo prolazi to ne znači da neće doći i slijedeću godinu pa se džem može i tada napraviti. A stigne se još i ovu godinu, ja pogotovo stignem jer rijetko radim džemove u nekim velikim količinama pa se kilogram-dva željene voćkice uvijek može naći , kako na tržnici tako i u mom džemu :) . Tako su se našle i  marelice :)





Već sam spominjala da marelice posebno volim i baš primjećujem da se u njihovom prisustvu ne mogu posebno kontrolirati :), stvarno, kada je zdjelica marelica negdje u blizini ruka sama leti po još jednu, pa po još jednu, ...., a kada je zdjelica marelica u frižideru nije mi problem ustati se koliko god puta treba da bi uzela jednu, pa još jednu, ..... Posebno ih volim ponijeti na posao za gricnuti u pauzi, volim ih ponijeti i na plažu (ta varijanta mi puno bolje zvuči :):), volim ih u džemu, u kolačima, u jogurtu, ....... ,uglavnom volim ih. Moram priznati da marelice nikada nisam posebno isticala kao najdraže voće, ali nakon višanja koje su mi na prvom mjestu, a uz bok šumskom, bobičastom, voću tu su definitivno marelice.
Narančaste, pa onako malo rumenkaste :), ......, lijepa voćkica, sočna i slatka :






Cijena marelica svako ljeto krene od one kada ih pogledam, kažem "uh" i čekam dalje. I onda odjednom postaju i više nego pristupačne i tada je moje vrijeme za pravljenje džema. Onda to vrijeme potraje kratko i ako želim još jednom ponoviti džem ili isprobati neki novi onda krećem po nove kilograme jer usprkos što im sezona prolazi  marelica još uvijek ima. Ovo ljeto baš uživam u njima, džemove sam napravila i sada sam ih odlučila jesti svježe dok mi ne dosade, a kako se čini to se neće tako brzo dogoditi :)

Prošlo ljeto radila sam džem od marelica po receptu koji je objavljen u ovom postu.
Oduševio me ovaj džem, baš oduševio, i naravno da sam ga ovo ljeto ponovila. To je bilo prvo što sam napravila i evo ovogodišnjeg "izdanja" :)






Malo mojim curama, malo prijateljima, malo meni, ....., žlica po žlica i moram priznati da se dosta brzo troši. A fini je, jako fini :)






No, ja ne bih bila baš mirna da je moje eksperimentiranje na temu džema od marelica, ili kako volim upotrijebiti moju omiljenu riječ  marmelada :), završilo na ovome. Razmišljala sam što još da napravim na ovu temu i vrlo brzo sam smislila da bi to mogao biti džem od pečenih marelica. Zašto ne ? Jedan od svima nam omiljenih ljetnih deserata je pečeno tj.grilano voće. Pečemo tako breskve, nektarine, marelice, dodajemo im razne dodatke, pa kuglicu sladoleda ....., pa ih isto tako možemo ispeći i od njih napraviti džem. Upravo to sam napravila. A zapravo mi je , moram priznati , pao na pamet i pečeni džem od šljiva koji sam ja vidjela na Coolinariki kod Snece i kojim smo se mnogi oduševili, moja verzija je ovdje.

Teško je reći da li je ovaj od marelica ispunio moja očekivanja u odnosu na onaj džem od šljiva. Nema tu usporedbe, oba su odlična na svoj način, a ja ću reći da je ovaj od marelica ispunio pa i premašio moja očekivanja, generalno i apsolutno ! :)







Džem od pečenih marelica

- 1 kg marelica - očišćenih od koštica
- 650 g šećera (150 g +500 g )
- 2 vanilin šećera
- 1/2 limuna sok
- 2-3 žlice ruma

- Marelice narezati na komadiće, na 1/4. Preliti ih sokom od limuna i promiješati da se sok ravnomjerno rasporedi.
- Poslagati ih u pleh od pećnice, maksimalno ih rasporediti da prekriju dno i što ostane rasporediti po njima.
- Odvojiti 150 g šećera i posuti preko marelica.
- Staviti u pećnicu da se peče na 180 stupnjeva, cca 30 minuta. Marelice će pustiti svoj sok, šećer će se pomalo karamelizirati, sve će fino zamirisati.
- Pečene marelice prebaciti u posudu za kuhanje, dodati preostalih 500 g šećera i vanilin šećere i sve dobro umješati.
- Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, zatim smanjiti vatru i na laganijoj vatri kuhati i stalno mješati još oko 1 sat dok se ne zgusne.
- Na samom kraju dodati rum, umješati ga i kuhati još oko 1-2 minute.
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i držati tako 10 minuta. Zatim vratiti na pravu stranu i ostaviti da se ohladi.

A zatim, ........oprez pri otvaranju :), miris, aroma, okus, ............jao što je ovo dobrooooo.......:):)






Koliko god me oduševljava onaj "standardni" džem od marelica toliko mi je ovaj još posebniji. Volim okus pečenog voća, pa kada se još sjedini sa šećerom i vanilin šećerom, i uz dodatak malo ruma ispred mene se pojavila uistinu prava poslastica i nešto što ću sigurno opet napraviti.






Pitanje kako i sa čime jesti ovaj džem nije uopće teško, odgovor je jednostavan, žlicom i ni sa čime :)
Sam po sebi je dovoljan i ne treba mu ništa, pokoja žličica za desert ili uz neki fini liker, a može i uz rakijicu :) i takav je najbolji.






Naravno, može se  koristiti i kao nadjev za razne kolače, kekse, a uz kuglicu sladoleda od vanilije ili čokolade posebno je dobar........, sve može i već se veselim što ću ga opet praviti :)









Broj komentara: 39:

  1. Džem od marelica je meni uz onaj od jagoda, najdraži! Bilo uz maslac za doručak ili kao premaz nekom kolaču ili torti, on uvijek paše..a da ne spominjem s palačinkama koliko ga volim..Odlično izgleda, posebno me osvojila ova fotka s polegnutom teglicom..Super Branka!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Nada ! jako mi je drago da ti se ovaj džem sviđa, a i meni je drag onaj od jagoda . To su pravi ljetni džemovi. Hvala za fotkice !

      Izbriši
  2. Obozavam marelice kako svjeze tako u marmeladi i inace svijetle marmelade. Ova tvoja je jako zanimljiva i tako lijepo sve izgleda. Fotografije su predivne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da i ti voliš marelice i da ti se sviđa moj džem kao i fotkice !

      Izbriši
  3. Prvo Maxivida, pa ti. Opis, fotke, mirisi, boje... Ovaj vikend moram napraviti džem od marelica ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, vidjela sam i ja odličan džem kod Maxivide, drago mi je da ti se i ovaj sviđa. A za vikend neka sve zamiriše :) . Hvala ti !

      Izbriši
  4. Mogu samo zamislit kakav samo okus ima ovaj od pečenih marelica! Ja sam kao i ti što se tiče marelica, jagoda i trešanja - moja ruka leti po još i najčešće niti ne završe u kolačima jer se ne mogu kontrolirat :) Ali najdraže su mi palačinke s pekmezom od marelica - nema im ravnih!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Maja ! Drago mi je da ti se ovaj džem sviđa, a ja sam kao i ti, iskreno ne znam koji kilogrami ovog divnog ljetnog voća prođu kroz moju kuhinju, koliko za skuhati toliko još i više za svježe pojesti.

      Izbriši
  5. Zaista me svaki puta oduševiš svojim džemovima,ja samo mogu misliti koji se miris širio dok si ga pripremala,a tek finalni dio isprobavanja,eh tu bih tek voljela da sam ti bliže,i meni su palačinke sa pekmezom od marelica najdraža poslastica:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno i drago mi je da te moji džemovi vesele i da ti se sviđaju. Miris je uistinu krasan, a za palačinke sa džemom od marelica se slažem. Budeš li nekada bliže, navrati na koju marmeladicu :)

      Izbriši
  6. mmmm, miriši mi s ekrana :). Ovaj ću svakako isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa i ako ga isprobaš nadam se da ćeš biti zadovoljna jednako kao i ja :)

      Izbriši
  7. Krasno, palačinke s ovim pekmezom, domaći kruh za doručak, nema boljeg. :) Jako lijepa svijetla boja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, veseli me da ti se sviđa, i točno je da su kombinacije džema sa palačinkama i domaćim kruhom najbolje :)

      Izbriši
  8. Ja isto tako pravim džem od šljiva, ima recept na blogu. Prste da poližeš!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjela sam tvoje džemove, uistinu su odlični ,i od šljiva i od marelica. Baš kako kažeš, prste da poližeš ! Hvala ti na komentaru !

      Izbriši
  9. Kod nas sezone marelica nije ni bilo, sve ih nešto pobilo proljetos. Sve mi cure sline gledajući ovaj džem (ne marmelada, po izgledu vidim da nije): prekrasna boja, komadići voća taman, konzistencija savršena.... Sigurno divno miriše. Ahhhhhhhh

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i jako mi je drago da ti se ovaj džem tako sviđa. Da, ovaj džem je baš odličan spoj okusa i mirisa.
      Marelica nisma niti ja vidjela pretjerano puno na placu, ranije su znali biti prepuni pultovi, a sada ih je znatno manje.

      Izbriši
  10. A za dorucak...? namazan na parcetu svezeg hleba...? I bela kafa uz to...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Idealno.... ! :) . Ovako ga zadnjih dana najviše pojedem osim što umjesto kruha preferiram dvopek. Hvala ti na komentaru !

      Izbriši
  11. Kod mene sezona marelica još nije počela, tek sad lagano sazrijevaju. A najrađe bih ih sve zamijenila za ove tvoje mirisne teglice

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super da marelice kod tebe tek dolaze, baš ćeš lijepo uživati kada dozru, a ja računam da će ih i ovdje još biti dovoljno za kupiti. Hvala ti što ti se moi džemovi sviđaju , baš me veseli !

      Izbriši
  12. Mora da je posebno ukusan; boja mu je svakako divna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Jasna, drago mi je da ti se ovaj džem sviđa !

      Izbriši
  13. Ovo s pečenjem mi se posebno sviđa, znam taj božanstveni miris. Žurim još kupit koju kilicu marelica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Dunja , drago mi je da te privlači verzija sa pečenjem i da i ti uživaš u tom divnom mirisu ! Nadam se da ćeš naći lijepe marelice, i ja ću ih sutra još potražiti ! :)

      Izbriši
  14. A mora li zaista toliko šećera? Inače mi zvuči i izgleda fantastično.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se ovaj džem sviđa ! Po pitanju šećera, svatko može izmjeniti količinu po osobnim preferencijama. Ako je manje šećera kuha se nešto dulje dok se ne zgusne. Ja sam ga isprobala i sa manje šećera, bio je ok, ali nije imao niti ovakvu teksturu, a niti punoću okusa koje sam dobila ovom količinom pa sam se odlučila raditi ga ovako kako piše u receptu.

      Izbriši
  15. Radila sam marmeladu sa svježim marelicama, a baš me zanima okus marmelade s pečenim. Više ih nemam, valjda se dogodine sjetim ovog recepta i isprobam ga :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Budeš li se dogodine sjetila recepta svakako isprobaj, drugačije je nego sa svježima i nadam se da će ti se sviđati. Hvala ti na komentaru !

      Izbriši
  16. preplavili ste blogosferu ovim divnim džemovima, i tvoj je zaista krasan! ja ove godine nisam radila od marelica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se i moja verzija džema sviđa, hvala ti !

      Izbriši
  17. Definitivno si me osvojila ovim džemom, prekrasnim slikama i ovaj tjedan ću se uhvatiti u koštac i javim utiske u koje ne sumnjam jer ga obožavam i onaj običan od marelica a kamo ne ovu deliciju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo ga hladi se okrenut naopačke i čeka degustaciju iako sam već par žlica oblizala onako toplog.Zaista jako fin okus karameliziranog šećera mu daje poseban okus.Savršen.

      Izbriši
    2. Hvala ti puno draga Dilajla, na povjerenju u recept i na isprobavanju ! Drago mi je što ti se džem iz prve svidio, a posebno mi je drago što ti se sviđa i nakon isprobavanja. Baš si me razveselila i nadam se da uživate u njegovom mirisu i okusu.

      Izbriši
  18. Toliko izgledna divno!!! Kao blago je!
    Fotke su mi tako lepe i sad mi se tako jedu marelice a nema ih više uopše...
    I meni su jedno od najomiljenih voćki!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se sviđa i džem i fotke. Ja još uživam u marelicama, ali kako prolaze na žalost sve manje, zato je tu džem da ih nadoknadi :)

      Izbriši
  19. Raspištoljili ste se svi ove godine s marelicama i dođe mi da krenem od jedne do druge i pokupim po teglicu. Izgleda čarobno doista, i boja i tekstura, mogu i miris osjetiti.
    Ako uspijem iduće godine, pokušati ću s tom pečenom varijantom, baš ste me zaintrigirale! :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Zašto se marelice moraju i peći i kuhati? Zar nije dovoljno ili jedno ili drugo?

    OdgovoriIzbriši