srijeda, 13. lipnja 2012.

Marmelada od rabarbare i jagoda

Nakon aronije koju sam nedavno otkrila i isprobala (ovdje i ovdje)  na red je došla i rabarbara. Rabarbara nije ništa novo, otkrila sam je već odavno, ali nisam je još probala, nisam je koristila, nisam ništa od nje radila, do danas. A sada kada sam je isprobala skoro da ne mogu stati smještati je prije svega u slatke kombinacije, a nekako se nadam da ću iskombinirati i nešto slano.


(slika preuzeta sa net-a)

Rabarbaru sam dobila zamrznutu, pakirana po kilogram. Može je se takvu nabaviti, cijena pristupačna :) Istovremeno, za razliku od ranije, u zadnje vrijeme počela sam je viđati na Dolcu i svježu, ali nije mi došla na red da je kupim tako da  za sada koristim zamrznutu. U zamrznutom pakiranju je samo stabljika koja se i koristi u prehrani, listovi nikako nisu preporučljivi jer sadrže toksine. Kada je krenete kuhati ne miriše baš najbolje, kada se raskuha niti ne izgleda baš najbolje, ali uz dobro tretiranje dobiti ćemo povrće izuzetno osvježavajućeg okusa. I nikako ne smijemo zaboraviti da je rabarbara dobar izvor vitamina B, malo manje vitamina C, ali iznimno puno kalcija, magnezija i mangana.

Stoga, ne treba propustiti priliku kada nam je rabarbara pri ruci da je pripremimo i njome se počastimo, a ja sam se prije svega odlučila od nje napraviti marmeladu. Baš čudno, je li tako ? :):)




Marmelada samo od rabarbare bila je prva ideja, ali kada sam je stavila u lonac i kada je krenuo taj ne baš najbolji miris i izgled brzo sam odlučila da joj treba nešto dodati :). Sjetila sam se recepta od drage Helene sa bloga Marina Kuharica za male (i velike) gdje je rabarbaru spojila sa jagodama i bila jako zadovoljna dobivenim. Stoga sam i ja odlučila isto napraviti. Iako prava sezona jagoda pomalo prolazi još uvijek ih ima dovoljno da ih se može odvojiti za jednu finu marmeladicu, a ja sam ionako sada radila jednu manju količinu.


Marmelada od rabarbare i jagoda

- 500 g jagoda
- 500 g rabarbare - samo stabljike
- 750 g šećera
- 2 vanilin šećera
- sok od pola limuna
- 1/2 - 2/3 vrećice želina + 2-3 žličice šećera


- Rabarbaru staviti u lonac za kuhanje, preliti vodom da ih pokrije i staviti kuhati. Nakon što uzavri kuhati još oko 10 minuta dok ne omekša.
- Jagode oprati, očistiti i narezati na kockice te nakon što je rabarbara kuhala 10-tak minuta dodati i jagode
- Zatim dodati i sok od limuna i sve pomiješati i kuhati još oko 10-tak minuta dok i jagode ne omekšaju, a zatim usitniti štapnim mikserom
- U smjesu dodati šećer i vanilin šećer i dobro ga umješati.
- Nastaviti kuhati i kada ponovno uzavri kuhati još oko 10 minuta
- Želin (ja sam stavila 1/2 vrećice) pomiješati sa 2-3 žličice šećera i umješati ga u smjesu. Kada ponovno uzavri kuhati još oko 5 minuta

Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Držati tako oko 10-tak minuta, a zatim vratiti na pravu stranu i ostaviti da se hladi.

A zatim ide degustacija :)
Ovaj put sa posebnim uzbuđenjem jer ipak se radi o prvom kušanju rabarbare.
Iako je u kombinaciji sa jagodama i njihov okus osjetiti ćete odmah, nakon par zalogaja sve više ćete osjećati i rabarbaru i njezin osvježavajući okus.





Posebna je ova marmelada, nekako "pjenasta", lagana, doslovno se topi u ustima, imate osjećaj kako vam se na jeziku otapaju mali mjehurići.

Idealna je za toplije dane koji nam stižu, barem kažu da nam stižu nakon ovih (pre)kišnih dana.




Za doručak na finom, mliječnom pecivu, ........, divan početak jednog ljetnog dana :)





Ovaj put sam rabarbaru spojila  sa jagodama, međutim nisam bila mirna jer sam htjela samo rabarbaru. Sada kada sam shvatila koji dobar okus se dobije nakon onog ne baš lijepog izgleda i mirisa odmah sam krenula na slijedeće isprobavanje. Ponovno nešto u staklenkama, ali nije marmelada :), ........, o ovome drugom prilikom :)

Broj komentara: 16:

  1. Vjerujem da je odlična, tako izgleda, a i što tu može omanuti (u pogledu okusa). Kako nemam rabarbaru, a i nisam vična pravljenju marmelada, mogu samo ovako uživati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam ni ja nikad pravila doma marmeladu.
    Ali otkad vas blogere pratim, svako malo naiđem na neki dobar receptić za marmeladu i samo je pitanje vremena kad ću ju pokušati spremiti :)

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  3. marmelada baš izgleda pjenasto i lagano kao što si napisala, krasna je

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam još imala priliku probati rabarbaru. Ova tvoja marmelada baš dobro izgleda, ima prekrasnu boju i vjerujem ti da je dobra. Ali, mene zanima sama rabarbara? Na šta li to sliči?

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikada je nisam probala...jedva uem i ime da iygovorim. Nisam je vidjala ni na pijaci...bas raymisljam gde da potrazim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mene tako veseli što kreće "tvoje razdoblje" odnosno vrijeme voća i marmelada. Uvijek napraviš neku zanimljivu kombinaciju, poput ove današnje. A već me i kopka što se još skriva u staklenkama.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jednom davno probala sam kompot od rabarbare i jako mi se svideo. Od tada ne videh ni rabarbaru ni kompot. Moram se raspitati, jer se kako vidim, svašta lepo raditi. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  8. Cini se da tvoja marmelada ima onu finu svilenkastu struktur;, boja joj je svakako prekrasna.
    Ni ja jos nista nisam radila sa rabarbarom ;-(

    OdgovoriIzbriši
  9. Mogu zamisliti kakvog je okusa ta tvoja slatka i fina marmelada.

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni je ova "voćka" poznata samo sa slike tako da ukus ne mogu ni da pretpostavim, ali ne sumnjam da si napravila divnu marmeladicu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Nisam još imala priliku probati niti sam ju vidjela igdje u bilo kom obliku, i moram priznati da me baš jako zanima okus..

    OdgovoriIzbriši
  12. krasna marmelada, a gdje ima za kupiti smarznute rabarbare???

    OdgovoriIzbriši
  13. Svima vam puno hvala na komentarima. Drago mi je da vam se i ova marmeladica sviđa, uistinu je jako ukusna i odlična sada po ljetnim vrućinama.
    "Tamara" - smrznuta rabarbara ima za kupiti u jednom manjem dućanu u predgrađu Zagreba, ukoliko si zainteresirana za detalje napišem ti na mail točno gdje treba ići.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Branka,
      Jel može i meni upute za taj dućan na mail pliz (smunitic@yahoo.com)
      Zahvaljujem,

      Izbriši
  14. Branka, nisam ni sumnjala da ćeš napraviti marmeladu od novog voća :) Kažem novog jer je meni rabarbara ma koliko ja čitala o njoj i gledala fotke, još uvijek nova jer je nisam imala do sada prilike probati. Tražila sam i sadnice i sjeme pa bi ju barem posadila ako je već ne mogu nabaviti, ali ništa od toga. Ako netko zna da li tu kod nas ima kupiti sjeme/sadnice ili barem ovako zamrznuta, molila bih vas da nam javite :)

    OdgovoriIzbriši
  15. iako sam već u nekoliko navrata tražila rabarbaru nisam je uspjela pronaći, izgleda da je kod nas nema za sad
    i ja imam jedan receptić za marmeladicu, ali dok ne nađem potrebno voće mora da pričeka

    OdgovoriIzbriši