subota, 24. rujna 2011.

Piletina sa šljivama, bademima i medom

Uh koja kombinacija ! :) . Kada sam je pročitala u naslovu recepta i nije mi zvučala tako neobično, ali sada kada sam je ovdje napisala pomislila sam : "ovo sam danas skuhala, hm, i pojela ? " :) . Jesam. I svidjelo mi se. Inače sam primjetila da u zadnje dulje vrijeme volim isprobavati ovakve kombinacije slatkog i slanog, mesa i voća, ......, i sviđaju mi se. Ne bi ih mogla jesti baš svaki dan, ali povremeno, malo za promjenu, svakako da.

Nedavno sam se zatekla u jednom shopping centru u Zg, nakon kave svatko je otišao na svoju stranu, a ja sam otišla u Algoritam gdje sam našla knjigu Turske kuhinje, i to po prilično popularnoj cijeni i odmah sam je kupila. Zanima me ta kuhinja, namirnice, recepti, možda čak i ne toliko da bi češće pripremala tu hranu koliko da nešto detaljnije o tome pročitam i znam i zato mi je bilo baš drago da sam kupila ovu knjigu. Nisam je stigla još detaljno pročitati, ali sam stigla uočiti ovaj recept. 
Osim što bi me i ovako privukao kombinacijom sastojaka, ovaj put ciljano sam tražila nešto sa šljivama. Zašto sa šljivama ? Zato što je u ovomjesečnom krugu blog-igrice "Ajme koliko nas je" naša domaćica, draga Snježa sa bloga Vrtaljica, zadala temu šljive. I eto šljiva :). I to sa piletinom, medom i bademima :)

Recept je tu, jednostavan i brz, sastojci su tu, ..., i sada je trebalo još uloviti "mojih 5 minuta u kuhinji" da sve što treba bude tu. Tjedan mi je proletio za tren i zadnjih dana nisam niti stigla kuhati, ali zato sam danas stigla, ne samo skuhati nego isprobati, pomalo eksperimentirati sa ovim receptom. I odmah se bolje osjećam :)

Piletinu sa šljivama, bademima i medom pripremila sam ovako:
(u receptu su originalne količine koje sam u pripremi smanjila prema mojim potrebama)

- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica maslaca
- 8 komada piletine, zabatak - (ja sam stavila pileće batake)
- 3-4 režnja češnjaka (ja nisam stavila iz poznatog razloga alergije)
- 2 žlice blanširanih badema 
- 8-10 šljiva  (u receptu su originalno zelene šljive, ja sam stavila domaće plave šljive)
- 1 žlica meda 
- sol i papar
- 1 limun narezan na komade , za serviranje 

- Ulje i maslac staviti u posudu za pečenje (sa poklopcem) i zagrijati na srednjoj vatri  
- Staviti piletinu i češnjak i pržiti oko 2-3 minute
- Dodati bademe i pržiti dok lagano ne potamne
- Smanjiti vatru i dodati šljive, bez koštica, narezane na polovice
- Poklopiti posudu i na laganoj vatri kuhati 10-15 minuta . Povremeno protresti posudu.
- Zatim dodati med, neka se zagrije i sjedini sa smjesom.
- Posoliti i popapriti po želji.
- Servirati sa kriškom limuna koju možete iscijediti po mesu prije konzumiranja.








Degustacija :)



Dobro je, neobično, ali dobro.
Meni je najneobičnije bilo dodati sol i papar na sve slatke sastojke, probala sam bez dodavanja ali nije bilo fino. Sol i papar je potrebno dodati.
Na trenutlke mi je sve bilo malo previše slatkasto, ali mi se u konačnici svidjelo.
Iako ću iskreno priznati da sam par puta dok sam ovo jela pomislila na pečenu piletinu sa krompirima :):)


Ovo je moja druga ulaznica u ovomjesečnu igricu "Ajme koliko nas je" koju šaljem dragoj Snježi.
Ujedno koristim priliku da odmah prijavim i treću ulaznicu kojom zaključujem ovaj kruig. To će biti "Šljive u brandyu" , recept koji sam prošle godine objavila i koji vam se većinom svidio. A ja još uvijek imam u frižideru malo ovih šljiva u brandyu :)





-

Broj komentara: 8:

  1. Neobicna kombinacija okusa (za nase podneblje), koje vrijedi probati!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sljive u brendiju moram isprobati, bas je dobro!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja volim d aprobam ovakve kombinacije.Nekad bas prijatno iznenade.Jos kad ih neko ko je vec probao preporuci..sto da ne;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimljiva kombinacija, nisam niti jela niti vidjela da ju netko moj poznat priprema(io). :)
    Tursku kuharicu imam i ja, ali ova moja je fokusirana više na mediteranska jela.

    A što se tiče tvoje zadnje ulaznice, one šljive sa brendijem su ti odlične! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Šljivasto medena pilatina- mmm.. baš dobro izgleda:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Neces verovati ali sam spremila nesto jako slicno sto ceka da se objavi. So i biber su obavezni kolilo god nam delovalo blesavo, i ja sam prvi put to preskocila ali ne ide tako :))
    Dobar je recept, i mislim da bi jos lepse bilo sa belim mesom ... u stvari ja visem volim belo pa zbog toga :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimljivo i odlicno. Mora da se isproba.

    OdgovoriIzbriši
  8. Je, je, znam o čemu zboriš, i ja sve više isprobavam neke "nespojive" okuse koji onda budu i više nego "spojivi". Ovaj tvoj recept bilježim jer sam, nakon Pmukovog "Museum of Innocence", postala fan Turske, tj. jako me zanima. Odlično!

    OdgovoriIzbriši