utorak, 21. lipnja 2011.

FBI rukavice - Cooking by Mirjana (Ruža123) - slano

U ovom krugu blog-igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac sa bloga Cooks and Bakes istražujemo blog drage Mirjane - Cooking by Mirjana (Ruža123). I naravno uživamo u Mirjaninoj izvrsnoj kuhinji.

Mirjanin blog je pun odličnih recepata, i slatkih i slanih, i mesnih i ribljih, i kruha i kolača........, odlučiti se što isprobati nije nimalo lako jer naravno , najradije bih sve :). Mirjanin rad pratim još sa Coolinarike, kasnije sam došla i na blog i kroz priče i recepte još bolje je, koliko se to ovako virtuelno može, upoznala
Mirjana se i profesionalno bavi kuhanjem, a ono što je moj prvi dojam i što stalno potvrđuje , to je da je vrlo vrijedna i da joj ništa nije teško napraviti. Ono što me kod Mirjane zadivljuje je  lakoća kojom priprema  sva fina jela i kolače koji tako ukusno i lijepo izgledaju.



Recepti su odlični, zdrave i fine namirnice , izvrsno iskombinirane i pripremljene, svaki recept ima nešto posebno što ga izdvaja od sličnih recepata. U to sam se uvjerila i kod njihova isprobavanja, uistinu posebni okusi naizgled uobičajenog jela, uz neki dodatak ili kombinaciju jelo postaje posebno. Jedino gdje sam nailazila na prepreku je poneki sastojak / namirnica koja je dostupna u Australiji ali meni na žalost ovdje nije. No, i to se riješi sa zamjenskim sastojkom ili jednostavno izostavljanjem toga sastojka , i jelo je na stolu :)

Kako sam se u Mirjaninoj kuhinji malo zadržala i malo više recepata isprobala, i ovaj put svoje istraživanje dijelim na "slano" i "slatko".
Krenimo sa "slanim".

Iako na Mirjaninom blogu ima dosta odličnih recepata za mesna jela, ja sam se nekako odlučila uglavnom za ribu i povrće uz mali dodatak mesa.

Dakle, isprobala sam slijedeće:
(recepte neću prepisivati već su u linkovima u nazivu) 

Ovo jelo sam isprobala prvo, a koliko me salsa od kapara i crvene paprike oduševila skoro da je ispalo i zadnje koje ću isprobati i samo ponavljati  :). Salsa je definitivno "glavni igrač" u ovom jelu, tako jednostavna a tako jako ukusna. Mene je doslovno oduševila. Dok su se kuhali krompirići napravila sam salsu, pričekala je krompire i filete ribe da se isprže i zatim sam je probala. I nisam stala dok je nisam pojela do kraja. Sama, cijelu količinu :)


Ovo jednostavno, lagano jelo idealno je za toplije dane ili dane kada se nema puno vremena za neku zahtjevniju pripremu. Sa salsom postaje posebno ukusno.
Salsu sam napravila točno po receptu, a od ribe sam koristila filete lista.






Konačno je i kod mene quinoa dočekala svoj red. Već je dulje vrijeme imam u ormariću a nikako da je isprobam. Kada sam kod Mirjane vidjela ovu salatu, divnih boja, primamnjivu,  rekla sam samo "vrijeme je za quinou". Napravila sam je točno po receptu, sa pola količine, bilo je dovoljno za dva obroka, uz riblji file.
Salata je odlična ! Jako ukusna, lagana, zasitna, ......, baš mi se svidjela !


Sa ribicom i malo limuna, mmmm....... :)




Ovu pitu sam se spremala napraviti nekoliko puta i svaki put nešto drugo uleti i ja je ne napravim. Konačno, došla je i ta subota kada sam je krenula raditi i nisam niti počela a najave mi se prijatelji. Pa odlično, taman ću ih ponuditi sa ovom pitom. Ali, ....., presing, brzina, ...., pita mi nije uspjela izgledom. Okusom ? To je već druga priča, fantastična je, baš fantastična ! Povrće pripremljeno sa umakom kako je u receptu je uistinu odličnog okusa. Za tijesto sam stavila integralno brašno i na žalost nisam se stigla pozabaviti trakicama na vrhu već sam naribala tijesto u mrvice. Zato mi izgleda ovako nekako neuredno i neugledno. Uz to, ne znam da li zbog integralnog brašna ili nečeg drugog tijesto mi je bilo dosta mekano tako da sam malo teže sa njim radila. Za naribati ga po vrhu držala sam ga nešto dulje u zamrzivaču. Bez obzira na te male problemčiće baš smo uživali u piti. Obzirom na odličan okus brzo smo zaboravili kako izgleda i pojeli smo je u rekordnom roku.


Pitu sam poslužila uz čašu jogurta i to je bila odlična kombinacija.



Kruh ne jedem baš često, a kada ga jedem onda je to neki ne baš uobičajeni i po mogućnosti domaći, zapravo ga nikada niti ne kupujem (neki dan sam shvatila da ne znam niti koja je cijena kruha u trgovinama i pekarama). Kada sam vidjela kod Mirjane ovaj kruh koji u sebi sadrži rogač odmah sam krenula "u proizvodnju". Napravila sam male žemljice i ono što se odmah primjeti je da moji kruhići nisu tamne boje kao što su oni kod Mirjane. Pripremila sam se da izvadim iz pećnice tamno smeđe , skoro crne kruhiće, ali evo, izašli su svijetlije smeđi. Od sastojaka nisam stavila sjemenke chia , a umjesto melase dodala sam još malo meda.
Opet, brzo sam zaboravila boju , kada sam ih probala naravno, odlični su  ! Krckava korica, mekana sredina, okus rogača......, baš kako volim, možda bih drugi put stavila koju žlicu rogača više da se još malo jače osjeti. 




Žemljice sam degustirala uz namaz od sira i artičoka koji sam također prvi put radila - recept je ovdje .




Ovaj recept me privukao zbog malo posebnije pripreme riže. Volim rižu u raznim kombinacijama pa sam odlučila isprobati i ovu. Iako u receptu ide samo povrće ja sam imala komadić piletine koji sam nasjeckala na kockice i dodala. A što se povrća tiče stavila sam sve kao u receptu uz dodatak zbilja malenog komadića crvene paprike koju sam sitno nasjeckala.



U postupku sam pratila recept i dobila odličnu rižu baš posebnog okusa. Izdvojila bih dodatak limunovog soka koji je osvježio cijelo jelo. Dio sam pojela odmah a dio odnijela sutra dan na posao za ručak, i podgrijano u mikrovalnoj bilo mi je isto tako fino. Pravim opet ! :)



U ovom receptu privukao me opet umak. Vidim da idu kapare, a ostalo mi je kapara od prvog isprobanog recepta pa sam ih odlučila ovdje iskoristiti. I nisam pogriješila. Umak mi se okusom jako svidio iako inače nisam ljubitelj umaka u koje ide brašno. Međutim ovaj mi je sasvim lagan i kapare su tu koje ga čine posebnim.
Umak sam napravila točno po receptu.


A od mesa sam koristila piletinu. Nisam ljubitelj svinjetine koja je u originalnom receptu i baš je rijetko jedem dok mi je piletina uglavnom na stolu. Iako je volim i samu sve češće tražim neke umake, dodatke, marinade koji bi joj dali na okusu. Ono što tražim definitivno sam našla i u ovom umaku.





I za kraj moga "slanog istraživanja" :)  hvala ti Mirjana na odličnim receptima koje sa nama dijeliš ! Nadam se da ću s vremenom uspjeti još ponešto isprobati, a do tada čitamo se još, ovih dana, u "slatkom dijelu " :):)









Broj komentara: 12:

  1. Sve mi kod tebe izgleda jakoo fino i lijepo,bravo! Još da se mogu pozvati na ručak kod tebe:)
    Mirjanin blog obožavam, uvijek ima odličnih recepata i prekrasnih fotografija.
    Volim kulinarske blogove, uvijek su dobra inspiracija i pomoć kad ustreba.

    Kiss.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pametno si podelila na slatko i slano. Meni se zavrti u glavi od njenih kolača i torti...Ja sam isto sve zabeležila što bi probala i probaću sigurno, jedno po jedno. Njeni recepti nikada ne omanu.Dopada mi se što ona nije kruta u receptima već uvek daje mogućnost promene, što posuda za pečenje što sastojaka. Očarana sam Mirjaninom kuhinjom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka čast! Bila si jako vrijedna u istrazi. Veselim se slatkom dijelu

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivno Branka!!!!Mali kruhici :),nasmijala sam se sto si ocekivala "crne " kruhice,ali melasa im daje dosta tamniju boju,ali to nije bitno,meni su jako fini sa dimljenim lososom i krem sirom,a vidis namaz koji si pravila sa articokama ,pravim i ja i ja ga doslovno zlicom iz zdjelice pojedem :)

    Pita sa povrcem..ne znam sta joj se desilo,kada budem imala vremena probacu ponoviti sa integralnim brasnom,pa ti javim kako sam ja prosla.....ako je bilo jos nekih i najmanjih problema samo reci jer kako sam rekla vasim isprobavanjem ,ja ispravljam svoje greske,jher nitko nije savrsen,jel' tako!!!

    Svi recepti su samo ideje,primjeri za napraviti obrok,ako se mijenja npr. meso ,tada ce se promijeniti i boja umaka !!!

    Mozda na to niste obracale paznju,ali je tako :)!!!!
    Hvala ti puno!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa ti si prava vrednica i dobrica:) Koliko si lepih stvarčica pripremila a plus ono što najavljuješ:))) Bravo! Ne brigaj za pitu sa povrćem - ja je nikako ne bih odbila:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Recepte kuharice kao sto je Mirjana je zadovoljstvo isprobavati. Odlican izbor i jos bolja realizacija!

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Branka, sve jako fino izgleda i stvarno si se potrudila, kapare nisam nikada koristila ali mislim da cu sada posle ovih krasnih receptica ici da ih potrazim.;)

    OdgovoriIzbriši
  8. jako dobar izbor, super izgledaju ovi tvoji uratci :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sve mi je odlično, svinjetina u umaku od kapra ti je odlično ispala, a verujem da je preukusna!

    OdgovoriIzbriši
  10. Svima vam hvala na lijepim komentarima, baš me veseli da vam se sviđaju moje izvedbe Mirjaninih recepata. Kako sam napisala zbilja sam uživala u Mirjaninoj kuhinji.
    "Mirjana" - hvala ti na posjeti i komentaru. Baš mi je drago da sam te razveselila mojom izvedbom tvojih recepata. Hvala ti na dodatnim pojašnjenjima, zbilja uživam isprobavati sve što si pripremila i puno sam od tebe naučila. Veseli me naše daljnje druženje.

    OdgovoriIzbriši