nedjelja, 22. svibnja 2011.

Artičoke - namaz sa svježim sirom i zapečene

Prošlu subotu, u mojoj redovnoj šetnji po Dolcu pažnju su mi privukle artičoke. Već sam više puta rekla kako volim te šetnje i kupovinu po placu, a dolaskom proljeća plac uvijek živne, osim što su ljudi veseliji i glasniji, klupice su pune plodova svih boja i šetnja placom postaje pravi doživljaj.

Nakon subotnje kave u gradu, obavljanja poneke sitnice na placu sam obično negdje pred zatvaranje jer mi ne ide shema da kupim sve to ranije pa nosim po gradu do polaskla doma. Nema veze, kada dođem ponuda je još uvijek dobra, a obzirom da bi prodavači išli doma može se "ispregovarati" i niža cijena. Nisam se prije nikada cjenkala, ali obzirom na cijene koje su poprilično podivljale i obzirom da ja čvrsto mislim da su isto tako  poprilično nerealne , u zadnje vrijeme nemam nikakvih problema sa ovom vrstom "pregovora" :)



Artičoke sam tako našla na pultu starije gospođe kod koje često nešto kupim. Ta gospođa mi je jako draga, kroz kupovinu uvijek izmjenimo koju riječ, a zapravo mi se najviše sviđa što je izbor kod nje relativno malen, počesto i sa par neuglednih primjeraka, ali je zato sve njezino domaće. I to se osjeti u okusu onoga što kod nje kupim. Za artičoke je nisam puno ispitivala , tek sam se pogodila za cijenu :)
Imala je velike,lijepe i male, malo manje lijepe. A ja sam samo znala da želim pokušati nešto sa njima napraviti, u tom trenutku nisam znala što.

Velika je  15 kn a male su po 8 kn , kaže. Hm, znate da to neće tako ići , kažem ja :).
Hajde dogovoriti ćemo se, 1 velika, 4 male , ovo ti smanjim, ovo ovako, ovo onako, sve sam dobila za 30 kn i još mi je ubacila jednu malenu, onako da mi se nađe,  pa sam odvojila  i  primjerak za  fotkanje :)
Eto, nije do 10-tak kn ali baš mi je fora kada ovako prođem.

A da bi stvarno i u konačnici dobro prošla trebalo bi artičoke na pravi način spremiti. Nikada nisam, ali spremna sam za prvi pokušaj. Sjetila sam se da sam par receptića sa artičokama vidjela u Montignacovoj knjizi. Njegovi recepti mi se sviđaju a sviđa mi se i što su poprilično jednostavni za pripremu.
Idem po tome i napraviti ću artičoke na dva načina. Kao namaz sa svježim sirom i zapečene artičoke isto sa svježim sirom.

Korak 1 u svakom slučaju je očistiti artičoke. Da bi ih očistila kako treba trebala sam pomoć. I našla sam je jako brzo. Naša draga Laka kuharica je u jednom postu objavila video o čišćenju artičoka - ovdje . Također je  i draga tracy na Coolinarici objavila video gdje ona čisti artičoke i uči nas o tome - ovdje. 
Odlična i korisna dva vide, problema definitivno nije bilo. 

Montignac kaže da prije čišćenja skuhamo artičoke kako bi omekšale i kako bismo ih kasnije lakše očistili. Tako sam i napravila, skuhala sam ih u vodi u koju sam dodala sok od pola limuna i ubacila koricu iscjeđenoga pola limuna, da ne izgube boju jer inače dosta brzo pocrne.
Kada su bile skuhane (provjerila sam tako što sam oštri nož gurnula u sredinu i kada je lako ušao to je bilo to. Za male je trebalo oko 30 minuta, a za veliku oko 50 minuta) ostavila sam ih da se ohlade.

Zatim sam ih očistila prema uputama iz jednog i drugog videa (male artičoke nisu imale "dlačice" u sredini pa je išlo dosta lako, a kod velike trebalo je odstraniti i "dlačice" ).
Listovi velike artičoke doslovno su se sami od sebe odvajali:



A zatim sam rekla "ajme pa što ovo od njih ostane, skoro pa ništa":),  kasnije ću tek utvrditi da nije baš da ostane ništa već ostane ono fino, mekano ukusno, ono što ostati treba.

Od malih je ostalo ovo:




Nakon što su artičoke očišćene krenula je priprema po ovim receptima:
(ja ću napisati po količinama koje sam koristila, a ako će netko htjeti ovo probati neka jednostavno po potrebi uvećava količine)

Namaz od svježeg sira i artičoka

- 1 veća artičoka
- 2 velike žlice svježeg sira
- 1 žlica slatkog vrhnja
- 1 žlica soka od limuna
- malo muškatnog orašćića 
- sol i papar

- Artičoku skuhati i očistiti ( kako je gore napisano) tako da ostane samo središnji dio.
- Sir i vrhnje sjediniti (ovu malu količinu ručno, a kod većih količina može mikserom)
- U sir i vrhnje dodati sok od limuna, malo muškatnog orašćića, posoliti i popariti po želji
- Središnji dio artičoke usitniti sjeckanjem ili štapnim mikserom
- Dodati usitnjene artičoke sirnoj smjesi , sve dobro umješati.

I eto jednostavnog, laganog, a ukusnog namaza.
Ukoliko želite pojačati okus dodajte još i neki sir jačeg okusa (može npr. roquefort ili slično).




Kruhić uz koji mi se namaz super složio prezentirati ću vam u nekom slijedećem postu :)




Zapečene artičoke sa sirom

- 4 manje artičoke
- 1/2 glavice luka
- 200 ml mesne juhe (ako nemate domaću može i od kocke)
- 80 g svježeg sira
- 20 g sira jačeg okusa , npr. ementaler
- 1 žlica maslinovog ulja + 1/2 žličice
- sol i papar

- Artičoke shuhati i očistiti (kako je gore opisano ) tako da ostane samo središnji dio
- Luk nasjeckati, u tavi zagrijati 1 žlicu maslinovog ulja na koje dodati luk i artičoke i popržiti ih.
- Poprženi luk i artičoke zaliti mesnom juhom.
- Posoliti i popapriti po želji (paziti ukoliko je juha od kocke već je poprilično začinjena) i kuhati 15-20 minuta.
- Procijediti artičoke i luk od juhe i staviti ih u vatrostalnu posudu, malo ih "poprskati" maslinovim uljem (1/2 žličice), po njima namrviti svježi sir, naribati ementaler (ili neki drugi sir jačeg okusa).
(pošto sam ja radila ovu vrlo malu količinu stavila sam sve u malu zdjelicu koja se pokazala već dobra za pećnicu)
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i zapeći artičoke sa sirom , cca 10 minuta.
- Poslužiti toplo.



Meni se ovo jelo sviđa, artičoke i sir su mi super kombinacija.



Ovo je neka osnovna verzija pripreme ovog jela. Uz artičoke, ovoj kombinaciji mogu se dodati i šparoge koje se samo poprže na ulju i dodaju daljnjoj pripremi u pećnici. Može se dodati i malo popržene pancete. Dodatak po dodatak , može se dobiti i neko sasvim drugo jelo sa artičokama :)



I tako sam se konačno okušala u pripremi artičoka. Zapravo me iznenadila jednostavnost korištenja artičoke u kuhinji, a obzirom da mi se okusom sviđaju, a uz to su i jako zdrave mislim da ću se od sada sa njima i češće družiti :)

Broj komentara: 18:

  1. Ovo je super i čestitam, ali ima jedan tradiocionalni način pripremanja artičoka kako se to radi u Dubrovniku, sa bobcima (zrna boba) kojih sada ima u izobilju na tržnici i prezlom (krušne mrvice). Poslat ću ga pa isprobaj.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljivi recepti. Namaz idealan za doručak, a kasnije zapečene artičoke za ručak.

    Da li u namaz ide baš slatko vrhnje? Nekako mi se čini logičnije da ide kiselo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ove godine sam ih spremala češće nego ranijih godina. Ne samo da ih volimo zbog okusa, već je i muž inzistirao da ih pravim češće jer se preporučuju za snižavanje kolesterola :)))
    Jedino što mi je žao što je sezona nekako prebrzo završila. Na početku se nećkam jer su preskupe (1,60 eura), a onda kad cijena padne začas i one ispare.
    Dobra su ti oba ova recepta. Jednostavni a ukusni

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš sam se razveselila tvom postu o artičokama. U zadnje vrijeme ih baš ne pravim, ali mi ih je suprug obožavao. Pravila sam često rižote, salate... možda nešto i napravim ako ne prođu. A ovi recepti sa sirom mi je jako sviđaju novo i osvježavajuće.

    OdgovoriIzbriši
  5. Artičoke nisam jela nekih desetak godina. Moja mama ih je spremala po receptu jedne tete iz Prekog i takve su mi najomiljenije. Treba da ih kupim u Merkatoru, da i suprug proba ovu divotu. Ljudi ih ne kupuju jer ne znaju šta sa njima. Nadam se da si i one liske isisala od mesa. One su mi gušt. A ovaj dip je pravo malo bogatstvo.
    I ja volim da kupim kod onih koji prodaju malo na pijaci jer tada znam da je njihovo. čekam jednu baku sa bosiljkom letos. Obično idem sama na pijacu ili pošaljem supruga jer on nikako ne voli da idemo zajedno. Ja ga samo šetam gore-dole. Sad sam našla caku. Otvorio e naš omiljeni Costa Coffee do pijace, pa ga ostavim tamo a ja onda pozovem da dođe po kese i onda guckamo kafu onako sa kesama okolo. Prava subotnja uživancija.

    OdgovoriIzbriši
  6. Moram priznati da još nikada do sad nisam probala artičoke i nemam pojma kakvog su okusa, a jako me to zanima..Ova kombinacija sa sirom i još zapečeno mora biti - delicious! Već mogu zamisliti..

    OdgovoriIzbriši
  7. Articoke (svjeze) jos nisam pripremala; tvoj recept zvuci primamljivo i jednostavno za isprobavanje, eto mi prilike.
    Sto se 'cjenjkanja' tice, tu sam ZA! Ovdje se i u prodavnicama mozes cjenjkati/ traziti diskont.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pripremala sam i bas je steta sto se moraju dugo i kuvati i ljustiti.Odlican ti je recept.nisam ni aj probala sa sirom:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam artičoke i tako mi je žao da su postale gotovo zaboravljene u našim kuhinjama. Nekoć su se uzgajale u velikim količinama po dalmatinskim vrtovima, a sada moramo kupovati uvozne. :(
    Imam i ja svoju provjerenu ženu na placu, ona drži domaće artičoke i baš mi je u subotu rekla da ih više neće imati jer su "bacile četvrti cvit".
    Najčešće ih radim s bobom i graškom, ovako kako Anonimno kaže, ali volim i eksperimentirati s njima.
    Jako mi se sviđaju ove tvoje i ideje i svakako će biti isprobane. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Maštoviti i krasni recepti. Artičoke volim, ali ih ove godine nisam probala jer ih nisam ni vidjela. Čitam ove komentare i ne znam na koju količinu je Dajana mislila kada je napisala da je u Italiji oko 1,60 EUR. U Sarajevu su oko 6 maraka za 350-400 grama. Vjerujem i imam osjećaj da su i u ZG vrlo skupe i precijenjene, ne u smislu njihove hranljive vrijednosti, već čiste ekonomske računice.
    Inače nikad ih bisam kupovala konzervirane (odnosno u zatvorene u teglicama) i nemam blagog osjećaja kako bi mi se dopale. Ovaj bi se namaz mogao i od takvih pripremiti.
    Moj favorit su gratinirane, ali mi ideja sa bobom izgleda vrlo mediteranski autentično i rado bih je isprobala.

    OdgovoriIzbriši
  11. Branka, vrhunska stvar!!
    Artičokama je sada sezona, u nas nisu skupe jer ih ima poprilično, a najčešće ih spremamo kuhane s bobom - kad pojedeš bob i onaj fini toć šta ti se skuha, baš je gušt na kraju svega toga "poćućat" listove artičoka (kako mi u Dalmaciji kažemo) :)
    Sviđa mi se namaz, a pogotovo ovaj način pečnja s sirom, za mene nešto novo, a zvuči odlično :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličan post, poželim odmah otići na plac po artičoke. Na mom kvartovskom ih nema, morat ću pričekati da odem do nekog bolje opskrbljenog ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Sto su dobri recepti!!! Svaka cast! Ali ono sto me je iznenadilo je da su articoke tako skupe!!! Pa skuplje su nego u Njemackoj! Ovdje kostaju komad 0,8 eura, doduse uvozne, ali...sve da su od te babe i bio articoke, puno je.
    melrose

    OdgovoriIzbriši
  14. prefino, radila sam ih prije mjesec dva kad su bile dosta jeftine u Trstu, ali ih nisam dobro pripremila, jer nisam stavila limuna odmah na početku kuhanja, pa su pocrnile.. servirala sam ih sa vinaigretteom. Ovaj namaz ti je savršen, a pečene sa sirom bi mi se još više svidjele..morati ću probati, možda i s kupovnim artičokama iz ulja, konzervirane.. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo je za mene nesto novo i bas mi se dopada!

    OdgovoriIzbriši
  16. Upala sam u skupinu onih kojima ne ide ulogiravanje zadnjih dana i nigdje ne mogu ostaviti uobičajeno komentar, doskočila sam tako da upisujem sama ime i url i svakako se nadam da će se problem uskoro riješiti.

    Hvala vam svima na komentarima i drago mi je da vam se sviđaju ove kombinacije sa artičokama.
    Ovako sa odmakom ja mogu reći da mi je namaz izbio ipak na prvo mjesto, jako mi je ukusan, a može se kombinirati uz još puno stvari.

    "What´s for dessert ?" - točno je da ide slatko vrhnje, iako se kiselo čini logičnijim ipak ide slatko. I nema bojazni da će se slatkoća osjetiti u okusu, ne osjeti se na slatko već više daje neku blagost cijelom namazu.

    OdgovoriIzbriši