četvrtak, 26. svibnja 2011.

Tapioka sa jagodama, kokosovim mlijekom i čokoladom

U zadnje vrijeme malo sam zanemarila slatkiše. Nije da ih više ne volim, mislim da se to niti ne može dogoditi :), nego kao da mi u zadnje vrijeme nešto više odgovara slano, salate, juhe, variva. Zatim tek dođu  slatkiši . I to uglavnom za doručak. Jutro je moje vrijeme za voće i slatko. Uvijek je tu neko sezonsko voće, a  sada su aktuelne jagode koje ne propuštam kupiti, tako su lijepe, mirisne, ukusne, a znam da će brzo proći i do slijedeće godine ništa od pravih domaćih jagoda.

Puno je slastica koje se mogu napraviti sa jagodama i ja već par dana želim nešto napraviti, ali  svaki dan kako krenem tako odustanem. Prvi razlog je što su mi jagodice ove godine toliko dobre da uglavnom sve što kupim odmah svježe i pojedem. Zatim je slijedeći razlog što znam da ne želim peći neki kolač sa jagodama (osim što se preko vikenda spremam za pitu, ali o njoj ćemo poslije vikenda :) ) i znam da želim da to bude neki hladni desert , ali ne znam koji :). Eh da, i trebalo bi nešto što je  brzo gotovo.

Naravno, pogledala sam i sve vaše divne recepte koji zadovoljavaju ovim kriterijima i spremila ih za isprobavanje koje će zasigurno i uslijediti, ali....., htjela sam i nešto novo napraviti. I tako mi dan po dan dođe na red ovo pitanje , i sada već kao i obično sustigao me moj „klik“ :) , došla sam do toga što ću pripremiti. Tapioku sa jagodama, kokosovim mlijekom i tamnom čokoladom.

Baš ta kombinacija jagoda, kokosa i tamne čokolade mi je jedna od najomiljenijih i u čemu god i kako god da se nađe ja je volim.

Tapioku imam stalno u ormariću ali ne pripremam je baš često i danas sam je se sjetila i odlučila iskoristiti. Kokosovo mlijeko sam neki dan otvorila da ga isprobam i ostatak je u frižideru, znači mora se trošiti. Jagoda ima na svako uglu, a i čokolada je svepristuna. Ok, hajdemo sve ovo iskmbinirati i ukomponirati.

Zanimljivo, prije nego sam krenula u pripremu gledala sam u moj recept za Tapioku sa ananasom da vidim malo omjere i postupak, i skužim kako sam tu tapioku napravila i objavila točno na današnji dan prije godinu dana :):). Valjda mi je 26.05. „tapioca day“ :)

A ovu današnju napravila sam ovako:

- 100 g tapioce
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 300 ml mlijeka
- 1 vrećica vanilin šećera
- 200 g jagoda + 4-5 komada jagoda
- 1 žlica meda
- 30-40 g tamne čokolade + 20 g tamne čokolade
- malo kokosov brašna za posipanje

- Tapioku staviti u posudu za kuhanje, preliti mlijekom i kokosovim mlijekom ,  i neka tako stoji pola sata - do sat.
- 30-40 g tamne čokolade izrezati na komadiće (ili možete koristiti čokoladne kapljice)
- 200 g jagoda očistiti, oprati i izrezati na komadiće
- nakon 30-60 minuta što je tapioka stajala u mlijeku (ja je držim max 45 minuta) , dodati joj vanilin šećer i med i stavite je kuhati. Dok ne uzavri na jačoj vatri a zatim smanjiti vatru i stalno mješati jer se počinje jako lijepiti (obavezno treba na to paziti). Kuhati je uz stalno mješanje dok kuglice tapioke ne postanu prozirne . To će biti oko 15-20 -tak minuta.
- Tapioku maknuti sa vatre , dodati narezane jagode i tamnu čokoladu i kratko ih umješati.
- Rasporediti u pripremljene zdjelice ili čaše za posluživanje
- Kada se malo prohladi staviti u frižider da se skroz rashladi
- Zatim, prije posluživanja , posuti po vrhu kokosovo brašno
- Preostale jagode (4-5 komada) očistiti i oprati
- 20 g čokolade istopiti na pari.
- Umakati jagode u tamnu čokoladu tako da dio jagode dobije čokoladni omotač.
- Kada se čokolada na jagodama osuši njima ukrasiti tapioku

I eto ga, hladni desert u mojoj omiljenoj kombinaciji je tu.
Tapioka poprilično neutralnog okusa ali sa zanimljivom teksturom malih, prozirnih , ljepljivih kuglica, uz okuse kokosa, jagoda i tame čokolade.



Malo, samo malo sam večeras probala....., ali zato sutra za doručak će biti mmmmmmm....... :)




Što se tiče slatkoće , meni je ovo i više nego dovoljno slatko, ali ako želite još slađe možete uz med dodati i žlicu do dvije šećera, a možete i narezane jagode posuti šećerom i neka tako čekaju svoj red za dodatak tapioki.
Ako želite pojačati okus kokosa tada pred kraj kuhanja tapioke umješajte žlicu kokosovog brašna.



Broj komentara: 18:

  1. Mmmm... kako ovo fino izgleda Branka! Vrijedilo bi probati ovaj zanimljiv desert, jako mi se sviđa.

    Pusa i ugodan vikend:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda primamljivo! I jedva čekam da prođe vikend da vidim o kakvoj se piti radi

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je divna i pre svega zanimljiva kombinacija! Bas bih volela da se posluzim jednom cinijicom, nikada nisam probala tapioku :)
    Vidim da su jagode aktuelne po blogovima, tako ni ja nisam odolela vec spremila nesto sa jagodama.

    OdgovoriIzbriši
  4. zvuči jako interesantno,baš dobra kombinacija:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda odlično, pogotovo jagodice u čokoladi ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. da tapioka i jagode..zasto da ne..toga se nisam setila.Njami:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Vidim svi uživate u jagodama. mene je volja i želja za jagodama prošla. Svaku koju sam probala je bilo potrebno naknadno umočiti u tonu šećera.
    Tapioka je sjajna. Jela sam je pre 13 godina poslednji put i nikako da je kupim. Mislim da je super stvar za klince kada vide one kuglice medene, a nije sutlijaš.

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasan doručak. Što se tiče slatkog za doručak, slažem se, mi slabo jedemo slatkiše, ali ujutro je ok, prolazi. Tapoika uz kokos mi je savršen spoj, i jagode i čokolada, zašto ne.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo odlično izgleda, mada nisam neki ljubitelj tapioke, ovo tvoje mi se čini kao odlično pogođena kombinacija i kao osvježavajuće!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo mora biti jako dobro. Inače tapioku jako volim, ne toliko zbog okusa, već upravo zbog tih perlica koje mi je zanimljivo jesti. Jako mi se sviđa kombinacija okusa i ovo ću isprobati čim opet nabavim tapioku. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Mljac, mljac kokosovo mljeko i jagode!! Tapioku volim, najčešće ju spremam kao puding s svježim sezonskim voćem, a može i sa čokoladom :D
    Divno Branka!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Fino si sve spremila, posebno su mi slatke ove jagodice u cokoladnom kaputicu...tapioku jos nisam imala prilike da probam, mislima da ovde nema kod nas ali mi sve skupa jako zanimljivo izgleda, mljac!:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Pravila sam je nekoliko puta, moji nisu bili bas nesto odusevljeni, a meni se svidela, inače mislim da je najbolje da se kombinuje sa voćem!

    OdgovoriIzbriši
  14. Nisam nikada probala tapioku. E sada ću je probati čim je kupim i to s jagodama i kokosom :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Hvala vam svima !
    Drago mi je da vam se ovaj desert sa jagodama sviđa i da vas je zainteresirala kombinacija sa tapiokom. Ja ću ga sigurno još koji put ponoviti. A jagodice u čokoladi se tako jednostavno i brzo naprave a skroz su lijepa i ukusna dekoracija.

    OdgovoriIzbriši
  16. Pravila sam pudiong od tapioke u kombanicaji jagoda i kokosa. Mmmm, mislim da se cokolada u svemu tome savrseno uklapa.

    OdgovoriIzbriši