I nakon što je blogger konačno opet proradio ponavljam jučerašnji post. Nemalo sam se iznenadila kada sam u jednom trenutku primjetila da je sve blokirano a blogger javlja grešku. Znala sam da će biti popravljeno, ali svejedno sam malo razmišljala o tome hoće li svi sadržaji ostati ili ćemo nešto ipak izgubiti. Na kraju je ispalo dobro, blokada nije dugo niti trajala, a sve što ja imam za napraviti je ponovno urediti ovaj post i ponovno ga objaviti. I svakako, želim se zahvaliti onima koji su ga već jučer prije blokade vidjeli i ostavili svoje vrijedne i drage komentare. Na žalost ti komentari su sada nestali.
A prije nego što krenemo sa današnjom juhicom moram reći da je „onaj problem“ koji sam ranije u jednom postu spominjala i koji me dobar dio prethodnih večeri stavljao na lođu da sjedim i gledam u prazno, riješen ! :) I kako sam rekla, složila sam stvari tako da je svako rješenje dobro rješenje. I ispalo je dobro, ispalo je odlično !
Neću duljiti oko toga, reći ću samo : "ostajem zaposlena" ! :) . Sve vam je jasno, restrukturiranje, tehnološki viškovi, od dana objave da se to događa do dana objave tko ide a tko ostaje prošlo je dobrih mjesec i pol dana. Evo preživjeli smo i to. Napravila sam naravno plan A i plan B, na kraju je ispao neki plan C :), ali neka je, zadovoljna sam ovako kako je ispalo.
Slavljeničkog kolača ovaj put nema jer ipak je tu i dobar dio dragih mi kolega čije rješenje nije kao moje i sa kojima smo se pozdravili. Stoga, nije vrijeme za slavlje. Njima želim puno sreće i snalaženja za dalje, a nas koji smo ostali čeka naporan rad pa i nama želim puno sreće :)
A prije nego se ponovno bacim na posao, umjesto kolača, mi ćemo se danas počastiti ovom veselom proljetnom juhicom , od rotkvica i poriluka. Naglasam je na rotkvice koje, moram priznati, baš ne volim.
Nema Uskršnjeg stola bez rotkvica, nema u proljeće salate bez rotkvica , prekrasno mi izgledaju ali nikako ih ne volim i ne mogu se priviknuti na njihov okus. Trudila sam se zavoljeti ih , i danas se trudim, ali svakim novim zagrizom na licu mi je grimasa , ne ide.
Recept za juhicu našla sam u knjizi Montignaca.
Montingacovu teoriju prehrane i njegove recepte otkrila sam prije par godina kada sam malo „zabucala“ sa kilogramima i trebalo je nešto poduzeti. Poprilično sam se našla u ovom načinu prehrane tako da i danas često uzmem neki od tih recepata. Ipak, nikada u potpunosti nisam prešla na neki režim prehrane pa tako nisam niti na ovaj, držim se onoga moga „sve, ali po malo“ i tako najbolje funkcioniram.
Kada sam prošle godine u 8. mjesecu pročitala vijest da je Montignac preminuo bilo mi je baš žao, listala sam tada njegove dvije knjige koje imam i kroz koje sam ga upoznala i žalila za njime, za meni zanimljivim Francuzom.
Pa evo, njemu u čast i u mom novom pokušaju da zavolim rotkvice napravila sam ovu juhu.
Ovako:
- 2 vezice rotkvica (oko 400 g)
- 2 kom poriluka
- 1 litra bistre pileće juhe
- 1 žlica maslinovog ulja
- malo soli i papra
- 1 dcl vrhnja za kuhanje
- Skuhati bistru pileću juhu, ili domaću ili samo od kocke kao što sam ja napravila
- Rotkvice i poriluk (bez lišća) nasjeckati na sitnije komadiće
- U lonac u kojemu ćete kasnije zakuhati juhu staviti žlicu maslinovog ulja, zagrijati ga pa dodati rotkvice i poriluk i popržiti ih na laganoj dok ne omekša (oko 5 minuta)
- Zatim preko rotkvica i poriluka preliti juhu i na jačoj vatri kuhati oko 5 minuta
- Rotkvice i poriluk propasirati ili usitniti štapnim mikserom da se dobije krem-juha (ja sam usitnila štapnim mikserom i ostalo je malo komadića što mi odgovara)
- Posoliti i popapriti po želji. (budite pažljivi sa soli jer je i pileća juha već slana)
- Na kraju dodati slatko vrhnje i umješati ga
I pokušaj da zavolim rotkvice je uspio ! :)
One se dosta osjete u ovoj juhi koja je blago gorkasta i prilično osvježavajuća.
Poriluk i vrhnje su ublažili njihov jaki okus koji mi ne odgovara a u ovoj kombinaciji mi rotkvice skroz odgovaraju.
Slikice i nisu najbolje, evo u nastavku mi je "ukras" već skroz skliznuo u juhu , uh, uh, a da bih mogla staviti i koji listić da izgleda efektnije sjetila sam se upravo sada :)
Svaka čast na upornosti da zavoliš rotkvice. Ja ih nisam nikad probala, u kraju gdje živim nisu tradicionalna namirnica tako da se nikad nisam susrela s njima na pijatu
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da si ostala na svom poslu,vjerujem da ti je sada lakše:)
OdgovoriIzbrišiJuhica izgleda jakoo primamljivo i nadasve zdravo, a takvu hranu najviše volim.
Velika pusa i lijep pozdrav:)
Drago mi je da si zadovoljna razrešenjem situacije oko posla :) a rotkvice još nikad nisam jela pripremljene na ovaj način tako da je za mene ovo nešto sasvim novo.
OdgovoriIzbrišiDivno, i ja ih nisam volela, ali ih sada obožavam!
OdgovoriIzbrišiVolim čorbice ali sa rotkvicama još nisam pravila.Tvoja izgleda baš primamljivo:)Srećno dalje na poslu:))
OdgovoriIzbrišijoj niti ja nisam baš neki ljubitelj rotkvica, ali mi se jako sviđa lišće rotkvica, onako pirjano na malo maslinovog ulja pa sa tjesteninom pomiješano, njam. :) Ovu tvoju juhicu bih rado probala, možda bih i ja više zavoljela onda rotkvice.. :)
OdgovoriIzbrišiJako mi je drago da si riješila problem koji te mučio, i drago mi je da si i dalje ostala na svom radnom mjestu! :) Fotografije su ti sve ljepše i juhica zaista izgleda slasno i fino, po meni, listić bi bio viška, ova rotkivca je baš taman.. ;)
Nisam nikada stavljala rotkvice u supu ali zasto da ne .Probacu;)
OdgovoriIzbrišiI mene je zatvaranje blogera poremetilo ( dodatno uz onu 'prirodnu poremecenost'...).
OdgovoriIzbrišiRotkvice nikada nisam kuhala...odlican recept za isprobavanje!
E ja volim rotkvice, naročito one dugoljaste s bijelim vrhom, te su najljuće, čak i gorkaste. U sesoni ih tamanim od ujutro do navečer, stavljam u salate, a ova juhica, ma genijalno, svakako ću si napravit. Moji su konzervativci, baš ne prihvaćaju novo, no mene to ne brine, radim za sebe.
OdgovoriIzbrišiMontignac, to je onaj čikica koji je izmislio neki stil prehrane? Nisam na žalost upućena. Moja je baka uvijek govorila, kad puniš tanjure, sebi odmah vrati jednu trećinu s tanjura. Čestitke za ostanak na poslu.
Branka, sretna sam što si napokon uspjela riješiti svoj problem :) I nema veze za kolač, neka ova divna juhica bude slavljenička!! Zaista je jednostavna i predivna:)
OdgovoriIzbrišiOdlična je,moraću je probati,jer rotkvice volim!
OdgovoriIzbrišiBranka, molim da svratis po nagradu!
OdgovoriIzbrišiOvo je nesto novo i rado bih probala jer obozavam corbice a i rotkvice:)))
OdgovoriIzbrišiU poslednje vreme vise puta sam cula o Montingacovoj teoriji ishrane, ali nisam upucena u ovu temu uopste:(
Draga, ukoliko imaš vremena, svrati do mene - čeka te nagrada:) Bilo bi mi jako draga da je preuzmeš
OdgovoriIzbrišiVidiš, a meni su rotkvice super jedino sviježe u salati. Doduše nisam ih probala u ovom obliku pa ne znam kako bi mi ovo sjelo. Nedavno sam ih pekla s piletinom i krumpirom u pećnici i tako su mi bile bezveze, nekako bezukusne... U svakom slučaju ova juha je za mene nešto novo i zanimljivo. :)
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da je na poslu ipak sve dobro ispalo, užansno mi je čuti tako grozne priče o ljudima koji gube poslove. Nadam se da će se tvoji manje sretni kolege snaći i nadam se da tebe neće sada preopteretiti poslom. :)
Ja obožavam rotkvice-domaće. Imaju onu divnu ljutinu, koja mi kod kupovnih često nedostaje, kupovne tako često znaju biti bljutave...
OdgovoriIzbrišiHvala na nagradi, kad uhvatim malo više vremena pozabavim se njome :)