nedjelja, 12. prosinca 2010.

Salata od mrkve i jabuke, mrkvasta peciva i ......još nešto :)

U ovom krugu blogerske igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon sa bloga Dalmacija Down Under , naš ovomjesečni domaćin odnosno host kako za sebe kaže je Zoran sa bloga Good Food (maybee) . Zoran nam je za temu zadao mrkvu i pastrnjak. Meni je mrkva jako omiljena i odlučila sam se sudjelovati sa tim pripravcima tako da  prilažem odmah 3 ulaznice koje su nastale sasvim spontano jedna za drugom.

Ovaj mjesec nam je blagdanski i kraj godine je blizu. Kao i svaku godinu pripreme krenu već početkom mjeseca a krenu i domjenci odnosno okupljanja poslovnih partnera. Zadnjih godinu-dvije toga je definitivno puno manje nego ranije ali ipak ih još uvijek ima. Neki mi kažu da izbjegavaju te domjenke i da im se ne sviđaju. Ja pak volim otići, pokazati time poštovanje poslovnom partneru, sresti ljude koje inače rijetko viđam, popričati, nekada se malo i zabaviti. Tako sam se zabavila i u petak navečer. Nije to bio obični domjenak, već fešta, prava fešta sa puno hrane i pića, sa živom glazbom i plesom. Sa odličnom atmosferom gdje postajemo prijatelji a ne samo poslovni partneri i gdje se uvijek super provedemo.

Provela sam se tako  i u ovaj petak. Lijepo sam se opustila, sve je bilo odlično i za početak navalila sam na bogati stol i najela što odavno nisam i čega odavno nisam (ajme bolje da ne pričam, to mi baš i nije trebalo :) ) a kasnije sam se i  isplesala se što odavno nisam stalno kukajući "ajme moja leđa" :( ali nisam izdržala sjedati, ma nikako, pa kud puklo. I evo ispalo je sasvim dobro.

I nakon što sam se dobro i do kasno ili bolje reći ujutro rano  provela zamislila sam da ću sutra dan nastaviti normalnim tempom i obaviti što treba i onako već kako izgleda jedna obična subota. Ehehe, lijepo sam zamislila ali ne bi išlo. Pa niti mi je više 20, niti sam u nekoj formi kao prije, a što sada,  morala sam to prihvatiti i malo se primiriti pa ponešto od planiranog i preskočiti.

Uz to, niti kuhanje nije dolazilo u obzir. Još sam bila sita od te večere i jedino što je došlo u obzir je neka osvježavajuća salata. I upravo to sam i napravila.
Sjetila sam se salate od mrkve i jabuke i odlučila nju pripremiti.
Recept sam pokušala naći negdje na netu ali sam nailazila na uglavnom neka slatka izdanja pa sam se odlučila za neku moju kombinaciju.
Iako je poanta bila da pojedem što laganiji i po mogućnosti što manji obrok uz salatu mi je ipak trebalo neko malo pecivo. Koje bi pecivo bolje išlo nego ono sa mrkvom. Pa sam napravila i pecivo.
A kada sam već kraj štednjaka i kada su tu ova fina peciva napravila sam i još nešto :)

Salata od mrkve i jabuke
(količine su za jednu zdjelicu salate kao što je na slici)


- 1 veća mrkva
- 1 manja jabuka
- 1 žličica soka od limuna
- pola žličice senfa
- 1 žlica jogurta
- 2 žlice kiselog vrhnja
- malo papra
- malo sira po izboru

- mrkvu oguliti i grublje naribati
- jabuku oguliti, odstraniti sjemenke, grublje naribati i pridodati mrkvi
- dodati sok od limuna i promiješati
- dodati senf, jogurt i kiselo vrhnje i dobro promiješati
- dodati papra po želji
- na kraju dodati malo naribanog sira (ja sam ga dodala po vrhu kada je salata bila već gotova i kasnije sam ga umješala)
- ukoliko sastojci nisu već dovoljno hladni (iz frižidera) salatu stavite malo u frižider da se rashladi a zatim uživajte :)




Mrkvasta peciva
Uvijek su mi bila primamljivi kruhovi i peciva sa raznim dodacima pa takoi sa mrkvom. Kada god bih tražila nešto takvo bilo bi uglavnom u slatkoj verziji a ja sam htjela baš pravo krušno pecivo, iako nemam ništa protiv kolača od mrkve, još ako je u kombinaciji i neka krema ili preljev od vanilije onda mu ne mogu niti odoljeti.  Za ovaj put trebao mi je slani recept i kako nisam bila baš za traženje odlučila sam po nekom sjećanju napraviti ih sama. Radila sam ovakva peciva već prošlu godinu ali receptu pri ruci niti traga pa sam ih napravila ovako:

(količina je za 7-8 malenih, tanjih  žemljica)

- 150 g brašna (može da dizana tijesta)
- 100 g mrkve
- 1 jaje + 1 žumanjac za premazivanje
- malo hladne vode (10-20 ml)
- 1 žlica ulja
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice muškatnog orašćića u prahu
- 1/4 žličice soli

- 1/4 kocke svježeg kvasca
- 1/2 žličice šećera
- malo mlake vode (za otopiti kvasac)

- Namrviti kvasac , dodati šećer, mlaku vodu i ostaviti ga na toplom mjestu 10-tak minuta
- Mrkvu oguliti, narezati na komadiće (ili kolutiće) i staviti kuhati dok ne omekša
- U posudu za zamijesiti tijesto staviti brašno, đumbir, muškatni oraščić, sol i ulje i pomiješati.
- Kada je mrkva skuhana staviti je u sjeckalicu ili multipraktik ili se može usitniti štapnim mikserom
- Mrkvi dodati jaje i hladnu vodu  i sve usitniti (nema veze ako ostane koji krupniji komadić)
- Usitnjenu mrkvu dodati smjesi sa brašnom, dodati i kvasac koji je sada pripremljen i umijesiti tijesto. Po potrebi dodati malo brašna za podmijesiti.
- Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se diže (oko 45 minuta)
- Zatim premijesiti tijesto, formirati žemljice i opet ih ostaviti da se dižu (oko 30 minuta)
- Sada po želji žemljice zarezati na vrhu , premazati žumanjcem i peći na 200 stupnjeva , 15 minuta

Peciva su me čak malo i iznenadila kako su mekana i fina. Okus mi sto posto odgovara, mekana su jako, jako, i nježna. Prave male mrkvaste žemljice :)
Jedina zamjerka sa moje strane je što su mi malo suhe, možda bi žlica vrhnja u tijesto drugi put pomogla.


Kakogod, uz ovu salatu su bila taman ! :)





I sada je trebalo stati, ali gdje bih ja stala kada ne mogu ove žemljice samo ovako ostaviti , a i da mogu imamo li za temu mrkvu , a ja imam već recept sa mrkvom koji, usput, otkrivajući nove okuse nisam dugo niti napravila. I tako sam napravila "još nešto" . Ma marmeladu naravno ! :):) .
Marmeladu od naranče i mrkve koja me lani osvojila. Objavila sam već recept za nju i evo ga ovdje - Marmelada "naranča - mrkva". Ali ovaj put malo sam ga doradila. Sve manje stavljam šećera jer mi sve manje odgovaraju jako slatke stvari pa sam i ovdje smanjila šećer, dodala malo vanilin šećera , smanjila sam i mrkvu jer mi je se činilo malo previše i evo recepta :

Marmelada od naranče i mrkve

- 6 naranči
- 300 g mrkve
- 600 g šećera
- 200 ml vode
- 1 vanilin šećer
- 1/2 vrećice želina

- 3 naranče oguliti, odstraniti bijele kožice i meso naranči nasjeckati na komadiće.
- 3 naranče iscijediti u sok
- mrkvu oguliti i naribati (trebalo bi je sitnije naribati)
- u posudu za kuhanje staviti meso naranči isjeckano na komadiće, naribanu mrkvu,  sok od naranče, vodu, šećer i vanilin šećer. Sve dobro umješati.
- kuhati na jačoj vatri uz mješanje dok ne uzavri, kada uzavri smanjiti vatru i kuhati  još 10 minuta uz  mješanje
- želin pomješati sa 1-2 žličice šećera i umješati  u smjesu
- kada opet uzavri kuhati  još oko 3-5 minuta uz stalno mješanje

Marmelada je gotova , razliti je u čiste i zagrijane staklenke , zatvoriti i okrenuti na poklopac i nek tako stoji 10 minuta. Nakon 10 minuta vratiti  na pravu stranu, neka se ohladi pa uživati :)






Uživala sam i ja, jutros za doručak sa mojim mrkvastim pecivom, ma super kombinacija :):)
A pecivo je ostalo sasvim dobro od jučer do danas, i dalje je mekano i jednako fino i ukusno.


Broj komentara: 15:

  1. Lepo :) Mnogo vam je lepa ova igrica, svasta sam nesto zanimljivo i inspirativno videla na blogovima :)
    Salaticu sam pravila slicnu i jako mi se svidela :)
    Hlepcice... hm, moracu da ih probam, nikad nisam jela nista slicno :)
    A marmelada me je osvojila - vec sutra cu da je napravim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Salata je izvrsna ideja za zdrav obrok, odlična ideja, sirovu mrkvu baš tako volim, kada je malo zakiseljena.
    Kraljice marmelada - vjerujem da je i ova odlična.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajd, sve ovo... ali stvaaaarno si Kraljica marmelada! Gdje se sjeti!? To moram probati napraviti!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sva tri recepta mi se dopadju, posebno ona zdrava salatica. Volim jabuku u salatama; pogotovu one kiselkaste.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve zvuci jako fino, a marmelada me osvojila :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično si sve napravila. Podsjetila me je tvoja salata na coleslaw koji nisam jela sto godina, baš bih ga mogla pripremiti ovih dana. Ja sam isto radila peciva, zapravo pogačice s mrkvom ovaj tjedan i jako su mi se dopale, još da sam imala malo ovog pekmeza od njih... Boja me očarala

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj koliko drangulija! Pa, svaka ti čast, jako si uspešno prikazala sve a ova marmelada je fenomenalna! Pogačice su divne, takođe. Jako lepoooo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Salata s mrkvom super, ali marmelada, koja ideja... profinjeno i divne boje. Odlično si se sjetila.

    OdgovoriIzbriši
  9. Znam ja Branka, da kod tebe i jednostavne stvari lepo izgledaju, tako da uvek sam zadovoljan, sta vidim na tvome blogu. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  10. Uh ja sam jedna od onih koje ne vole domjenke, ali imam i dobar razlog za to. Ja naime radim u državnoj firmi i za mene je domjenak samo rasipanje tuđeg novca i ništa drugo. Od uvijek sam taj u firmi bojkotirala. Drago mi je da su ukinuli taj domjenak prije dvije godine i nadam se da će tako i ostati. :D
    Tvoji svi prijedlozi mi se jako sviđaju, obožavam mrkvu svakako pripremljenu tako da je ovo sve po mojoj mjeri.
    Inače ja isto radim jednu salatu od mrkve sličnu ovoj samo bez jabuke i s puno, puno češnjaka. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Na pijaci kod nas skoro da nema one fine, kvrgave i krive, domaće šargarepe. Sve su pod konac jednake. Šta je tu je i šargarepe se moraju prilagoditi EU.
    Divna salatica i tako zdrava. Od kraljice marmelada nismo ni očekivali da neće biti jedne mrkvaste marmelade.

    OdgovoriIzbriši
  12. sviđa mi se sve redom i sve bi rado isprobala, ali marmelada je nešto što ću sigurno isprobati, baš mi se dopada kombinacija s narančom

    OdgovoriIzbriši
  13. Mnogo su mi svi recepti interesantni,pogotovo marmeladica!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. "MilaJeDraga" - hvala ti na posjeti i dragomi je da ti se sve sviđa a posebno marmelada.
    "cosmo2503" - hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa salata a posebno ti hvala za ovo Kraljica mermelada :)
    "Mala kuharica" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa marmelada i hvala za ovo Kraljica :)
    "Jasna" - hvala ti, drago mi je da ti se posebno sviđa salata, uistinu je fina i osvježavajuća.
    "Casa de vainilla" - hvala ti, posebno za marmeladu !
    "Dajana" - hvala ti i jako mi je drago da ti se sviđa, posebno peciva i boja.
    "Nale" - hvala ti, drago mi je da ti se sve sviđa, posebno marmelada!
    "Dunja" - puno ti hvala , posebno zamarmeladu i drago mi je da ti se sviđaju boje , i meni su ovdje drage.
    "Surac" - puno ti hvala na komplimentu, drago mi je da ti se sve sviđa !
    "Andrea" - e to je sa domjencima fora, i ja preskačem onaj u vlastitoj firmi ali na one druge volim otići :) . Drago mi je da ti se sviđaju ovi mrkvasti uratci, a što se češnjaka tiče vjerujem da je sa njime sve ukusnije ali ja sam toliko na njega alergična da ga ne smijem niti primirisati bez posljedica (sada znate kako me se možete lako riješiti :))
    "Jelena" - hvala ti i drago mi je da ti se sve sviđa. A što se mrkve tiče ja sam ovaj put imala problem naći neku malo ljepšu za slikanje, sve su bile neke velike i kvrgave ili male i suhonjave, ništa po EU mjerilima :)
    "Nina" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa i ako ćeš isprobati marmeladu nadam se da ćeš biti zadovoljna.
    "Sanja" - hvala ti, drago mi je da ti se ovi recepti sviđaju.
    "vera" - hvala ti i drago mi je da ti se sve sviđa a posebno marmelada.

    OdgovoriIzbriši