četvrtak, 29. srpnja 2010.

Marmelada od bresaka sa likerom od marelica i mentom


Vrijeme nam je nekako baš promjenjivo zadnjih dana i iako volim ljeto i vrućina mi sigurno manje smeta od zime, moram priznati da sada uživam i u ovom vremenu kada je malo kiša, malo vrućina, malo sunce, malo prohladno...... Iako mi to stvara i određeni umor jer se organizam vjerovatno ne privikava iz sata u sat na te promjene, ne smeta mi, već mi više smeta umor od nezaustavljivog tempa na poslu koji me prati u zadnje vrijeme i koji će me kako stvari stoje pratiti još dulje vrijeme. Malo je i imunitet pao i  fizički, psihički, ...., sve se skupilo i treba to izdržati. I hoću !  već sam naučila da u bilo kojim okolnostima dio dana, nekada više a nekada manje,  pa bilo to i 15 minuta dnevno odvojim za sebe i nešto što volim. I odmah mi je sve bolje, lakše, pozitivnije.

Tako je i ovih dana i naravno da u to vrijeme koje odvajam za sebe iskoristim i za blog, marmeladice, vaše blogove, ..... :) .

I tako sam u prošlom postu pisala o marmeladama od bresaka i sa dvije smo se upoznali. A virkala je tamo iz pozadine i treća. I ona je danas na redu za upoznavanje.

Dok sam kuhala prve dvije marmeladice razmišljala sam što još iskombinirati sa breskvama pa sam zavirila malo i u ovu knjigu :




To je knjiga koju sam već spominjala, koju sam kupila prošlu zimu i  čija cijena mi je bila nekako čudna kako je niska pa sam pitala blagajnicu da li je to stvarno ta cijena a ona mi je odgovorila da jeste jer da to u toj knjizi ionako nikoga ne zanima :):) . Ajme, kako li sam tada rekla samo "e, dobro hajde neka je tako,a  ja ću je ipak kupiti",  umjesto da sam odmah tamo na blagajni pala u nesvjest ili ljutnju  kada sam to čula :). Danas mi je sve skupa baš smiješno i kada god otvorim knjigu toga se sjetim.

Uglavnom u knjizi kaže da napravim marmeladu od bresaka sa dodatkom "apricot likera ".

Ok, promislim , to bi bila dobra kombinacija, a još bolje je što imam likera od marelica i to domaćeg. I isti tren zaključim da mi je to još uvijek nedovoljno jer želim neku malo jaču i neobičniju kombinaciju.

I dok su se prve dvije marmelade hladile, dok sam izvadila liker od marelica (kajsija) i počela pripremati breskve za ovu treću marmeladu , imala sam svoju kombinaciju !

Koja uključuje i liker od marelica (kajsija). I to ovaj domaći kojega sam dobila od moje prijateljice Jadre iz Dbk-a. Prošlo ljeto kada sam se ja ukazala sa marmeladama, Jadre se povratno ukazala sa likerima :). Predivan poklon kojim me darivala, baš predivan. Bilo je tu nekoliko vrsta njezinih domaćih likera. Evo ih :


 Pomalo ih trošim i moram priznati da su mi što dulje stoje to bolji. Tako je i sa ovim od marelica, sigurno tvrdim da mi je sada kada sam ga malo probala bolji nego što je bio dok je bio "friški". Uz likere Jadre je dala i recept, napisan na dubrovačkom koji ćete malo teže razumjeti pa sam ga ja prenosim u književnoj verziji :)
Dakle, Jadre je liker od marelica napravila ovako:

- 1,35 kg marelica (očišćenih od koštica)
- 5 kom koštica od marelica
- 35 dkg šećera
- 1 litra votke ili rakije (za ovaj liker korištena je rakija)
- 1/8 litre konjaka 85%
- 1 mahuna vanilije

Marelice narezati , dodati ostale sastojke i držati 3 tjedna u rakiji. Zatim procijediti i čuvati na tamnom mjestu. Nakon 2-3 tjedna opet procijediti i liker je spreman za upotrebu. Nadalje ga čuvati na hladnom mjestu.




A ja sam zatim moju iskombiniranu marmeladu napravila ovako:

- 1 kg bresaka (oguljenih i narezanih na komadiće)
- 500 g smeđeg šećera
- 2 vrećice vanilin bourbon šećera
- sok od pola limuna
- 2-3 žlice likera od marelice
- 10-tak listića svježe mente (ili u zamjenu vrhom ravna mala žličica sušene mente)
- 2/3 vrećice želina + 2-3 žličice šećera

- Breskve oguliti i narezati na komadiće. Pola količine usitniti u blenderu (da bude kao kaša) , a pola količine narezati na manje kockice (ako ne volite komadiće u marmeladi usitnite sve u blenderu)
- Listiće mente  (ako koristite svježu) oprati i nasjeckati na komadiće
- U posudu za kuhanje staviti breskve, šećer , vanilin bourbon  šećer i sok od limuna. Sve dobro umješati.
- Kuhati dok ne uzavri i zatim još 10-tak minuta
- Dodati nasjeckanu mentu, dobro je umješati  i kuhati još oko 5 minuta  
- Zatim dodati želin sa 2-3 žličice šećera i dobro ga umješati.
- Neka opet uzavri i kuhati još oko 3 minute uz stalno mješanje (u ovoj fazi dosta se zgušnjava i  počinje lijepiti za dno)
- Pred sam kraj umješati liker od marelica, dovoljno je da se samo umješa i eventualno kuha još 10-15 sekundi.

Marmelada je gotova, razlijte je u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvorite i okrenite na poklopac, neka tako stoje 10 minuta. Vratite ih na pravu stranu, neka se ohladi i uživancija :)









 
Ova marmelada je gusta , slatka, jaka, svježa, ...., sve u isto vrijeme. Meni je baš interesantna, sviđa mi se taj okus koji ne mogu u jednoj riječi opisati.

Za konzumaciju ? ........ zamislite jednu finu, debelu, palačinku , a iz nje viri ova marmeladica....., mmmmmm, ..... :):)

A ja sam blizu tome da napravim jedan tart od prhkog tijesta i napunim ga breskvama + ovom marmeladom, kako će ispasti, javim ! :)

Broj komentara: 14:

  1. Prekrasne su ti sve marmelade, pa tako i ova i svaka čast: nikada se neću odvažiti na pripremu domaće zimnice. Nešto i zbog čisto psiholoških razloga, uvijek mi se to činilo staromodno i baš onak "domaćinski". Bez veze, ali tako sam mislila kao mlada domaćica koja je i radila, pa je do danas ostala ta neka neutemeljena odbojnost. Sigurna sam da je ovo odlično, a liker je nešto što bih jako rado napravila!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja obožavam marelice (kajsije) ali zaboravila sam reći koliko volim košpice od kajsija, isto toliko ili još više... I zato i ovaj liker a bome i tvoja marmelada sa ovim divnim sastojcima mame uzdahe:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Marmelada zvuči jaako jaako fino,a marelice baš volim..

    OdgovoriIzbriši
  4. ah, što bih dala za malo ovog finog liketa i žličicu marmelade! inače, marmelada od marelica mi je stvarno jedna od najdražih oduvijek i teško joj odolijevom, pogotovo ako je domaća i aromatična poput tvoje :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Obozavam marelice! A jos sa likerom...san snova. Ja ove godine imam samo obicnu marmeladu, a ovu sa likerom jos stignem napraviti (jos ima marelica). Likeri su prekrasni, kakve bocice!!! Sto ja nemam takve prijateljice?

    OdgovoriIzbriši
  6. pravo zlato u teglici BRAVO za trud, rad i rezultat...moze i da se stavi na YOUTUBE da vide stranci sta se kuva u ovoj kuhinji!

    OdgovoriIzbriši
  7. e to je ono što mislim da bi se i meni dopalo, morat ću se čim prije primiti kuhanja marmelada, ova bude sigurno isprobana, ako ne ove godine sljedeće sigurno

    OdgovoriIzbriši
  8. "Κάθαρσις" -hvala ti i drago mi je da ti se sviđaju i marmelada i liker. Ako se odlučiš napraviti liker biti će mi drago i nadam se da ćeš biti zadovoljna. Što se tiče pravljenja zimnice ja nekako ove moje silne marmelade tako ne doživljavam jer nisu to neke veće količine, sve uglavnom ode od mene čim se ohladi :) i zapravo mi za neku zimnicu ostane vrlo malo, a ionako opet napravim neku novu pa se stalno vrti u krug.
    "Snježa" - hvala ti ! drago mi je da ti se i jedno i drugo sviđa. Za ljubitelje marelica liker je super, baš se fino osjete.
    "Nada" - hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa !
    "Monika" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa ! Ova marmelada je takva da je i ne možeš puno pojesti, žličica-dvije i dovoljno je.
    "Melrose" - hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa ! A prijateljica će sigurno biti sretna kada pročita komentar :)
    "jelena" - hvala ti puno i jako mi je drago da ti se sviđa ! A Youtube, hm, ne znam baš da smo ti ja i marmelad za tamo dorasle :)
    "Nina" - hvala ti i drago mi je da ti se sviđa !Pomalo, kada se odlučiš tada ćeš krenuti sa kuhanjem, recepti su tu :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Zaista prava uživancija a nogu misliti kakav je miris i aroma,nešto božanstveno.

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivno, a ovaj liker... fantazija!

    OdgovoriIzbriši
  11. "Dilajla" - hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa !
    "Surac" - hvala ti na komentaru ! Drago mi je da ti se sviđa !
    "Dunja" - hvala ti ! Drago mi je da ti se marmelada sviđa, a posebno i ovaj fini liker !

    OdgovoriIzbriši
  12. Moram priznati da je liker fantastičan.praviću,breskve su mi uvek bile omiljene,zato i ne sumnjam da je marmelada preukusna!

    OdgovoriIzbriši
  13. Joj, izgleda mi fenomenalno. Ovaj liker je novost za mene, nisam vicna tome ali me mami da ga probam:)

    OdgovoriIzbriši