petak, 18. lipnja 2010.

Jagode i marmelade

Znam da je prva asocijacija na ovaj naslov sezona jagoda pa su onda od njih nastale i marmelade. Tako nekako i jeste  ali ne baš sasvim. Ovdje se prije svega radi o početku jednog divnog prijateljstva, zatim su na red došle jagode, a onda , naravno kod mene neizbježno i marmelade :)

Već sam  spominjala moju dragu Cool-prijateljicu Đ. (jussi044) i prikazala sam njezin recept za kolač od bjelanjaka koji uvijek preporučujem.
Nakon što smo se tako virtualno družile došlo je vrijeme da se i susretnemo što ne bi trebalo biti teško iako je ona u Sisku a ja u Zagrebu (nije uopće daleko), ali poklopilo se nekako da prvi pokušaj nije uspio, pa onda nije niti drugi, i konačno prije 15-tak dana pao je naš prvi čvenk ! ☺. Bio je praznik, neradni dan, i poslijepodne sam sjela u auto i pravac Sisak. Prvi put sam vozila tom cestom ali nikakvih problema nije bilo, putokaz za putokazom, samo ravno i ubrzo sam bila na parkiralištu trgovačkog centra gdje me čekala Đ. Jako lijepo je ovako se susresti i sva dragost i toplina koju inače dijelimo putem komentara i porukica odjednom postane stvarna. Nisam imala potrebu ranije nešto zamišljati Đ., pa kakva će biti, kako će nam biti....., i sve te neke misli kada se idete ovako sa nekime naći. Nekako sam znala, Đ.je Đ., jako draga i topla osoba, jednostavna, obična a opet posebna, rekla bih da smo se baš nekako našle. Đ.me odvela na šetnicu uz Kupu, kavica sa pogledom na stari most u Sisku, priča na priču o svemu i svačemu,  kao da se već dugo poznajemo i sada smo izašle na kavu. Nije potrebno dalje nabrajati , kako sam rekla ovo je tek početak jednog lijepog prijateljstva. Nakon kavice Đ.me ugostila i u svojoj kući sa svojom obitelji na čemu se još jednom zahvaljujem, a na odlasku u autu uz mene našlo se tu i još  puuunnnnoooo jagoda ! ☺ . Đ. ih je vadila iz frižidera a ja sam vikala da prestane jer ne znam kuda ću sa svim tim jagodama. Uglavnom, bile su mi pratnja do doma, tako fino mirisale, a onda........., brzo sam ih morala iskoristiti , u što, za što, ...., pa kako....., naravno za marmeladu  :) i to je ne jednu nego odmah tri meni jako drage marmelade od jagoda.

Jagode, jagodeeee.......




1. Marmelada od jagoda sa vanillom

Ovo je definitivno marmelada za djecu. Nema tog djeteta koje je probalo ovu marmeladu da nije tražilo još, a kod moje nećakinje se ne može dogoditi da je nestane, čim se približi kraju odmah naručuje „pošalji još ☺“. U marmeladu ide dosta šećera pa je time i poprilično slatka, vanilin šećer daje tek neznatnu aromu vanile i kako se čini djeci i te kako odgovara. Naravno, odgovara i odraslima, posebice ljubiteljima jagoda i slatkoga, a meni odgovara u trenutku kada mi baš prifali nešto slatko pa trk po koju palačinku sa ovom marmeladom ili jednostavno i sama žličica bude dosta.
Gdje sam našla recept na žalost više ne znam, ali imam ga zapisanoga i evo po njemu radim.

Potrebno je:

- 1 kg jagoda
- 800 g šećera
- 3 vrećice vanilin šećera (jednu možete zamjeniti i vanilin-bourbon šećerom)
- malo limuntusa
- oko ¾ - 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera

- Jagode operite, odstranite peteljke, narežite i dodatno usitnite u sjeckalici ili blenderu (da budu kao kaša)
- Usitnjene jagode stavite u posudu za kuhanje i pomješajte sa šećerom i vanilin šećerom . Da sve dobro umješate možete eventualno dodati 1 dcl vode.
- Pospite smjesu tek sa malo limuntusa
- Kuhajte na jačoj vatri do vrenja, zatim na nešto slabijoj vatri još oko 15 minuta
- Zatim dodajte želin pomješan sa 2-3 žličice šećera , dobro ga umješajte, neka opet uzavri i uz stalno mješanje kuhajte još oko 3-5 minuta.
- Marmelada je gotova, razlijte je u čiste zagrijane staklenke , poklopite ih i stavite da stoje naopako (na poklopcu) oko 10 minuta. Zatim ih vratite na pravu stranu i neka se ohladi.

Iako ide dosta šećera i skoro vrećica želina ova marmelada se neće jako stisnuti , možda je i zato djeca najviše vole.

Uglavnom, moja izgleda ovako:











2. Marmelada od jagoda sa mentom

Ovo je jedna od mojih omiljenih ljetnih marmelada. Jagode i svježina mente, idealna kombinacija za ljetno jutro. Komadić dvopeka, malo ove marmelade, pa čaj ili kavica....., skoro da mi nema ljepšeg početka dana. Marmelada nije baš slatka jer niti nema puno šećera, a i ovo što ima je smeđi šećer pa je time situacija drugačija . I taj smeđi šećer joj daje neku notu u okusu koji se meni  sviđa.

Recept sam našla prošle godine na Coolinariki kod hobbes i marmeladu sam već više puta napravila. Sastojke sam pratila po receptu uz to što sam smanjila malo količinu svježe mente i dodala malo sušene. I što sam išla sa svojim sistemom kuhanja (10 minuta + 3 minute sa želinom) . Umjesto džem fixa koristim želin, uvijek, nekako sa džem fiksom imam loša iskustva pa ga izbjegavam (vjerovatno je to individualno, ali evo ja sam se oslonila na želin pa neka tako i ostane) .

Ovu marmeladu napravila sam ovako:
- 1 kg jagoda
- 400 g smeđeg šećera
- 10-tak listića svježe mente + pola žličice sušene mente
- 1 vrećica želina


- Jagode operite, odstranite peteljke, narežite i dodatno usitnite u sjeckalici ili blenderu (da budu kao kaša)
- Usitnjene jagode stavite u posudu za kuhanje i pomješajte sa šećerom.
- Kuhajte na jačoj vatri do vrenja, zatim na nešto slabijoj vatri još oko 10 minuta
- Zatim dodajte želin pomješan sa 2-3 žličice šećera , dobro ga umješajte, neka opet uzavri i uz stalno mješanje kuhajte još oko 3 minute.
- Nakon što je kuhalo oko 3 minute dodajte sitno narezane listiće mente pomješane sa sušenom mentom i dobro umješajte. Nakon 1-2 minute završite sa kuhanjem.
- Marmelada je gotova, razlijte je u čiste zagrijane staklenke, poklopite ih i stavite da stoje naopako (na poklopcu) oko 10 minuta. Zatim ih vratite na pravu stranu i neka se ohladi.


Osim što sam kod hobbes otkrila ovu odličnu marmeladu , otkrila sam i njezin blog koji mi se jako svidio. Kako je sama rekla nije u zadnje vrijeme jako aktivna po njemu, ali to ne umanjuje moje sviđanje i svakako rado tamo  navratim.

A marmeladica je ispala ovako:








3. Marmelada od jagoda i banana

Recept za ovu marmeladu objavila je naša draga jubistacha na svom blogu. Čim sam ga vidjela znala sam da ću isprobati ovu kombinaciju, jagode i banane, može biti samo dobro. Tako je i bilo. I još nema šećera ☺ . Ipak, napravila sam neki odmak od recepta, malo sam izmjenila omjer jagoda i banana u korist jagoda, dodala sam vanilin šećera onako malo za aromu i malo stevie da je ipak na neki način malo više zasladim.

Napravila sam je ovako:

- 1 kg jagoda
- 200 g banana
- 2 vrećice vanilin šećera
- 5 žličica-dozica stevie
- 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera


- Jagode operite, odstranite peteljke, narežite i dodatno usitnite u sjeckalici ili blenderu (da budu kao kaša)
- Banane izgnječite ili također usitnite u sjeckalici ili blenderu
- U posudi za kuhanje pomješajte jagode, banane, vanilin šećer i steviu. Sve dobro umješajte.
- Kuhajte na jačoj vatri dok ne prokuha a zatim na slabijoj još 10-tak minuta.
- Zatim umješajte želin pomješan sa 2-3 žličice šećera, neka opet uzavri i kuhajte još oko 3 minute.
- Marmelada je gotova, razlijte je u čiste zagrijane staklenke , poklopite ih i stavite da stoje naopako (na poklopcu) oko 10 minuta. Zatim ih vratite na pravu stranu i neka se ohladi.

I dobili ste super kombinaciju jagode i banane, laganu, meni pomalo i osvježavajuću , bez suvišnog šećera ........., još jedna idealna ljetna kombinacija ☺
Draga jubistacha hvala ti još jednom na ovom lijepom receptu !

Marmelada je ispala ovako:







I za kraj priče o jagodama i marmeladama ostavljam vas na 10-tak dana, pogađate , malo sam spojila praznike slijedećeg tjedna i godišnji odmor je tu :). Jako se veselim što ću vidjeti mamu i sestru i ponajviše moju nećakinju K.
I svakako, iskreno se nadam da će ovo biti prilika da isprobam barem nešto od recepata koje sam preuzela sa vaših blogova, to bih jako voljela.
Pozdrav do povratka, i uživajte marmeladicama kao što ću to činiti i ja, onako kako najviše volim - na komadiću hrskavog dvopeka, evo ovako :)

Broj komentara: 14:

  1. Draga Branka, lijepo se provedi doma i baci jedan kupanac i za mene :) Drago mi je da ti se sviđa marmelada, mi smo svoju već potamanili. Ja već planiram onu s vanilijom, još samo da nabavim fine jagode...

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmm finoo :)) sve tri su fenomenalne, ali ova od mente nekako me osvojila na prvi pogled :D, zatim ova od banana, vjerujem da je prefina :D i ja sam neki dan radila marmeladu od jagoda sa acetom balsamicom by Milizca i oduševila me! :)) btw. prijateljstva koja su se sklopila na Coolinarici su zaista nešto divno, i ta cool okupljanja su posebna! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan post, evo i sada dok kuckam komentar osmeh mi ne silazi sa lica, znam kako je to kad se u stvarnom zivotu susretnu drage osobe koje smo do tada poznavali samo virtuelno...jako sam sretna zbog vas dve, a sve tri marmelade mi izgledaju bas fino, i volela bih da neku isprobam sada dok jos uvek ima jagoda.;)) Zelim ti ugodan, kreativan i ispunjen odmor!:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasne su ti marmelade, a kako još ima jagoda baš me veseli da ću ih praviti po tvojim receptima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prijateljstva ispunjavaju čovjeka i drago mi je zbog vas da ste se tako lijepo našle. A o tvojim marmeladama smo sve rekli: ti si naša kraljica. Lijepo se odmori i napuni baterije:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Oči mi jedu! A najviše mi je zamirisala ona s mentom!
    I stvarno je lijepo kad se ljudi tako pronađu i nađu! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. mmmm jagode s mentom, kako dobra ideja!
    imam svoju mentu u vrtu pa mislim da cu i ovu marmeladu uskoro pripremiti, samo da nabavim dobrih jagoda :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Uživaj na godišnjem i dobro se odmori.
    Džemovi su prekrasni, obožavam jagode samo njihova sezona mi je prekratka tako da ih uvijek rađe jedem svježe i ne sačuvam ništa u obliku džema. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. "Taša" - hvala ti, posebno me veseli da ti se sviđaju slike, u ovima sam i ja baš uživala.
    "jubistacha" - hvala ti, lijepo je bilo doma, od kupanca na žalost ništa zbog lošeg vremena ali brzo će i pravi godišnji pa ću nadoknaditi . Marmelada je zbilja odlična, potamanili smo je i mi :)
    "Ebba" - hvala ti ! I meni se sviđa ova sa mentom i biti će mi drago ako je i ti isprobaš i ako ti se svidi. Vidjela sam i ja marmeladu od Militze sa acetom i zainteresirala me, dovoljno da ću je ubrzo isprobati. Slažem se, prijateljstva sa Coolke su posebna.... :)
    "mignonne" - hvala ti na lijepom komentaru, drago mi je da ti se sviđa post i ako sam uspjela prenjeti emocije ovog lijepog prijateljstva. Hvala ti za marmeladice a odmor je bio baš takav kakav si mi poželjela :)
    "Dunja" - hvala ti i jako mi je drago da ćeš isprobati neku od ovih marmelada.
    "Snježa" - hvala ti puno na komplimentu ! Odmorila se jesam, baterije napunjene, i sada u nove pobjede do novog godišnjeg :)
    "Tadeja" - istina je , jako je lijepo ovako se naći, a za marmelade ti puno hvala, jako mi je drago da ti se sviđaju.
    "Mare" - hvala ti ! nadam se da si uspjela nabaviti jagodice i pripremiti marmeladu sa mentom i da u njoj uživaš !
    "Andrea" . hvala ti i drago mi je da ti se sviđaju džemovi . I ja sam uvijek za svježe voće, ali ovaj put je uletila Đ. sa količinom jagoda koju nisam mogla pojesti pa su marmeladice bile, za mene , logičan izbor :). Na godišnjem sam zbilja uživala i odmorila se. Hvala !

    OdgovoriIzbriši
  10. Nadam se da ste još aktivni na blogu. Čitam vaše divne recepte za marmelade i evo kreću jagode pa imam jedno pitanje. Koji želin/želatin koristite? Da li je ok upotrebiti dr.Oetker želatin u maloj kesici?
    Puno pozdrava,
    Tanja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Tatjana, hvala vam puno na javljanju i na lijepim riječima, jako mi je drago da vam se moji recepti sviđaju, malo sam u zadnje vrijeme prorijedila nove objave, ali nadam se da se ubrzo opet aktivno vraćam na blog. A sada odgovor na vaše pitanje: koristim Želin od Podravke (Dolcela). Ovo nije zato što bih na bilo koji način trebala reklamirati ovaj prozivod već zato što mi se pokazao najbolji za džemove i marmelade. Molim vas nemojte zamijeniti želatin i želin, različiti su proizvodi i u marmelade i džemove ide želin (ne želatin !). Inače ga u zadnje vrijeme nastojim skroz izbjeći, ali neko voće ćete teško ukuhati do željene gustoće bez njega, jagode su u toj kategoriji (uz cistruse) i moram ga upotrijebiti. Znači, ukoliko se odlučite za neki od mojih džemova od jagoda pratite recept i prema uputi dodajte Želin, ovaj ovdje: https://www.podravka.hr/proizvod/zelin/. Hvala vam još jednom što pratite blog, to mi puno znači i uživajte u marmeladicama ! :) Puno pozdrava, Branka

      Izbriši
    2. Draga Branka, hvala od srca na odgovoru. Baš bih napravila grešku sa običnim želatinom. Ovde želin viđam samo Dr.Oetker, u tri varijante, u zavisnosti od toga koliko šećera ide u marmeladu ili džem. Mislim da ću poslati mail Podravkinoj kancelariji u Srbiji, možda ipak ima negde i Dolcelin želin.
      A blog vam je divan! Toliko toga lepog delite sa čitaocima. Pri tome ne mislim samo na recepte, već i svoja razmišljanja i uvide. To daje onu lepu ljudsku dimenziju i zahvalnost na svemu što delite.
      Sve najbolje,
      Tanja

      Izbriši
    3. Hvala vam još jednom draga Tatjana, a vezano za pronalaženje želina molim vas javite mi se na e-mail: branka17@net.hr

      Izbriši