srijeda, 21. travnja 2010.

Utjeha propalog putovanja i čokoladni vulkan

Danas sam trebala hodati po Londonu, zapravo od nedjelje sam trebala hodati po Londonu, u ponedjeljak navečer sam trebala uživati u koncertu Olivera u Royal Albert Hallu, sve sam to trebala ali evo nisam. Zbog vulkanske prašine i otkazanih letova.
Prijateljica i ja smo se pripremile na tjedan dana Londona i dok smo prošli tjedan rješavale zadnje sitnice za put  ni slutile nismo da na kraju London vidjeti nećemo. London je jedan od mojih omiljenih gradova i sada već nakon par posjeta imam tamo neka "svoja mjesta" , mjesta gdje volim prošetati, mjesta koja volim vidjeti, mjesta gdje volim nešto kupiti, nešto pojesti, ....., i naravno svaki put otkrijem i neko novo lijepo mjesto koje mi je po guštu i novi razlog za opet se vratiti u taj zanimljivi kozmopolitski grad.
Karta je kupljena za nedjelju a već tamo u četvrtak-petak su počeli problemi sa vulkanskom prašinom sa Islanda i zračni promet je stao.  U subotu predvečer je bilo već poprilično jasno da u nedjelju neće biti ništa od leta pa smo počele gledati opcije vlak-auto-La Manche, kako što okrenemo tako zaključimo : predugo, preumorno, preskupo, ....., ne isplati se i ne  treba forsirati. U nedjelju se na neko vrijeme otvorila zračna luka u Zagrebu, ali ne i u Londonu ili nekom bližem gradu, no bilo je dovoljno da me uhvati neki optimizam da ćemo u ponedjeljak sigurno poletjeti . Iako je oblak i dalje visio nad Europom i iako smo za oba leta u ponedjeljak bile na listi čekanja, u  nedjelju navečer je kofer bio spreman, karta za let, voucher za hotel, karta za Olivera, putovnica, ...., sve imam i u ponedjeljak u 5 ujutro bila sam  budna   (jer let je u 8, idemoooo....), ali ništa nije pomoglo, kao što se nije letjelo od petka tako se nije letjelo niti u ponedjeljak. Vulkan Eyjafjallajokull (kako li se ovo izgovara ? ) se ne da i kako sam čula tek sinoć su  krenuli neki letovi u taj dio Europe uz daljnje prijetnje vulkanske prašine.
Karta je vraćena (vratili su odmah lovu :) , hotel je storniran (čekamo da vrate lovu i nadamo se visokom postotku povrata :) , a Olivera ćemo opet jednom kod nas poslušati. A u London opet nekom drugom prilikom otići. Godišnji odmor je storniran i vratila sam se na posao jer sam skontala da mi se baš ne stoji doma i odrađuje sva moguća generalna čišćenja i preslagivanja stana , ormara, cipela......., radije storno pa iskoristiti ove dane kada se bude moglo negdje otići a ove generalke po stanu  ću već riješiti :). Kolege kažu da im je žao što nisam uspjela otići. Naravno i meni je žao, a u sebi mi i nije tako jako žao, jer biti će još Londona, a ovo sa vulkanom i vulkanskom prašinom sam doživjela kao poruku i pouku. Svašta čovjek može izmisliti i na svašta utjecati, ali protiv prirode ne može ! Priroda se javila i kaže "stanite ljudi, malo stanite, ......."
Taj vulkan me toliko zainteresirao da sam odlučila da prvom prilikom idem na Island, i do sada mi je Island bio interesantan ali ne neka top destinacija na koju bih žurila, međutim sada baš želim  vidjeti tu zemlju vulkana, gejzira, i to čudo od Vulkana koje meni i milijunima putnika na tisućama otkazanih letova nije dalo ovih dana živjeti onako kako smo navikli i po svojim planovima. Financijska konstrukcija je u tijeku (nije najuspješnija ali dobro, biti će već) :) i iako sam se nadala se da ću već krajem ovog ljeta imati priliku javiti se sa "hello Zagreb, Reykjavik calling" :) mislim da će to ipak ostati za slijedeće ljeto što i nije tako daleko, naravno ako nas do tada ne potope porezne (ne)olakšice i ostala sva moguća umanjenja od plaća o kojima smo jučer informirani i o kojima još nismo informirati ali možemo zamisliti da se spremaju.

A do odlaska na Island , i sada , trebalo se utješiti  zbog propalog putovanja, jer ipak mi je zbog svega žao. A kako drugačije utješiti se nego nečim finim čokoladnim, i što je to onda ako nisu  ČOKO VULKANI !  :):)
Recept za ove čoko vulkane preuzela sam od drage Anamarije sa bloga Da mi je nešto slatko.
Ima na netu dosta sličnih recepata pod nazivima "Vulkan kolač, Lava kolač,...." , svi dobro zvuče i kolači super izgledaju, ali ja sam se odlučila na ovaj i u mojoj izvedbi uz mali dodatak viskija - ipak se trebalo utješiti :), napravila sam ga ovako, sa prepolovljenim mjerama jer mi nije trebalo 6 vulkana nego su 3 manja bila dovoljna :

- 45 g maslaca
- 50 g čokolade (60-70% kakaoa)
- 1,5 jaje (za dobiti 1/2 jaja, 1 jaje sam stavila u šalicu i žličicom prepolovila žumanjak pa ga premjestila u posudu za miksanje i odoka pola bjelanjka)
- 50 g šećera
- 1/2 vrećice vanilin šećera
- 18 g brašna
- 1/2 žlice kakaa u prahu
i moj dodatak : 2 žlice viskija

(u Anamarijinom receptu je i žlica likera od kakaa, ja nisam imala taj liker i izostavila sam ga. Tu je zato viski :)

- Kalupiće za čoko vulkane premazati maslacem i malo ih posuti brašnom . (kalupi mogu biti za muffine ili male zdjelice za souffle)
- Čokoladu i maslac rastopite (na pari ili u mikrovalnoj) i ostavite dok se ne prohladi.
- Miksati jaja, šećer i vanilin šećer, mikserom na najvećoj brzini, 3-4 minute dok ne bude pjenasto
- Dodati viski (ili liker ako stavljate), brašno i kakao prah.
- U tu smjesu uliti rastopljenu čokoladu i maslac i lagano izmješati (kuhačom, ručno) dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Smjesu  rasporedite u kalupiće i stavite ih oko 1 sat u zamrzivač.
- Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva.
- Izvadite kalupiće iz zamrzivača, stavite ih u pećnicu i pecite cca 20 minuta .
- kada su gotovi , uživancija :)

Većina vas je već isprobala čoko vulkane ili lava kolač ili neku varijaciju ovog kolača pa znate da su najbolji topli , posluženi sa slatkim vrhnjem ili sladoledom (tko bi i dočekao da se ohlade)
Možete ih samo posuti štaub šećerom , a ne morate im niti to dodavati jer su i sami super i tako fino čokoladni . Izvana zapečena korica , a kada je probijete i zagrebete žličicom unutra vas dočeka tekuća lava od čokolade :) i fino sočno kremasto čokoladno tijesto....., mmmmmm, i ovi vulkani a ne samo oni pravi su me zainteresirali :)











- note:  Slike čokoladnih vulkana su moje , dok su slike pravih vulkana preuzete sa neta.

Broj komentara: 11:

  1. Divno si se ti tješila, iako znam da bih ja bila u komi da mi je propao sličan plan.
    Nisam nikad pravila pravi lava kolač, ali jesam nešto slično bez maslaca (utjeha da je malo lakši :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajoj, baš mi je žao! Mrzim takve situacije, kada sve treba biti savršeno, a onda se sve sruši kod kula od karata. :( Bit će još prilike, a važno da si našla dostojnu utjehu! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mojim prijateljima je isto propalo putovanje u London, zapravo oni su sami odustali isto pod krilaticom ne forsiraj. Žao mi je da su ti propali planovi za godišnji ali kao što si i sama rekla bit će još Londona.
    Što se Islanda tiče ja sam jedno vrijeme opsesivno željela preseliti tamo. Ta zemlja mi zvuči savršeno od klime do krajolika. Ipak nakon ovih događanja nisam više toliko sigurna. Naime, imala sam bliske susrete s aktivnom Etnom dva put i uopće mi nije bilo ugodno. :)
    Ovaj recept sam vidjela na Aninom blog i odmah se oduševila, i u tvojoj izvedbi izgleda krasno. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super ti izgledaju tvoji čokoladni vulkančići. I ja se već neko vrijeme spremam napraviti taj lava kolač, pa nikako. Žao mi je zbog godišnjeg, ali možda sad te dane iskoristiš na nekom drugom mjestu na kojem još nisi bila :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Branka,žao mi je zbog tvog nesuđenog puta u London (grad moje mladosti :-)) ali ipak nešto dobro u svemu tome. Moram puno pohvaliti tvoju inspiraciju, kreativnost, stil pisanja, ..... a tek slastice. Imala sam priliku neke probati i stvarno su odlične. Samo naprijed! Tvoj sam fun! :-)
    B.P.

    OdgovoriIzbriši
  6. ovo para super...i roćkas se bliži pa bi mogla iznenaditi cure ;-)

    OdgovoriIzbriši
  7. "Dajana" - hvala ti, drago mi je da ti se moja utjeha sviđa :). Propali plan sam već nekkao preboljela, uspjeti će drugi put ! :)
    "Vali" - hvala ti. Tako je, biti će još prilike, a čoko-utjeha je zbilja bila dostojna :)
    "Andrea" - hvala ti. Drago mi je čuti da i tebe interesira Island, iskreno meni baš nije toliko atraktivan za preseliti, najviše se bojim zime i njihovih polarnih noći, uh, uh :) ali za vidjeti ga mislim da je zbilja zanimljiv. Vjerujem da ti pod aktivnom Etnom nije bilo ugodno, ali trebalo je i to doživjeti, neka novih iskustava pa taman bila i vulkanska :). Drago mi je da ti se moja izvedba čoko vulkana sviđa !
    "Tadeja" - hvala ti, drago mi je da ti se moji čoko vulkančići sviđaju, preporučam ti ih u svakom slučaju , zbilja su finiiii :). Dobro kažeš, ovo je svakako prilika za iskoristiti dane za posjetiti i neko drugo, novo mjesto !
    "B.P." - hvala ti na komentaru i na svim komplimentima :). Drago mi je da ti se postovi sviđaju, nadam se da ćemo se i dalje ovdje družiti, i obećajem ti da će biti još slalstica za isprobavanje :)
    "M" - hvala ti ! ma super je , čokoladnooo....., super ideja za roćkas, bilo bi iznenađenje , staviš peći dok su cure tamo, serviraš toplo uz sladoled, mmmmmm, ....,ako se odlučić javi kako je prošlo :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Žaj mi je za London, šmrc.....
    A Island je i meni želja br. 1 šta se tiče putovanja i to da mi je opalit jedno krstarenje Škotska, Island i Norveška ajme!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. "Hana" - hvala ti draga ! Nije loša ova ideja sa krstarenjem :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Divna uteha :) I ja uvek trazim utehu u cokoladi. Stvarno prelepo izgleda! Za velikog ljubitelja cokolade veliki je izazov ovome ne odoleti...
    Super su ti ti kalupcici.

    OdgovoriIzbriši
  11. Cokolada je najbolja uteha, samo da se ne tesimo previse sa njom :) Divna poslastica, probala sam je i kod nas i u inostranstvu, i predivna je. Sa sladoledom i vocnim prelivom je tek super, malo osvezi ovaj mali vulkan bombasticne cokolade. Ali nisam probala sama da ga napravim nikada, delovalo mi je komplikovano. Probacu sada :)

    OdgovoriIzbriši