Još uvijek sam kod oraha i pistacia koji su preostali od domaćeg kruha iz prošlog posta. Napravila sam taj kruh kao ulaznicu u igricu "Ajme koliko nas je" koju je pokrenula "Monsoon" , ali nisam ostala mirna po pitanju toga da je to jedino sa čime ću sudjelovati. Pa zar neću napraviti i neku marmeladu ? :). Hm, a kakvu marmeladu da napravim od orašastih plodova i sjemenki koje su ovomjesečna tema koju nam je zadala draga domaćica Jasenka . Sjemenke teško da ću ovdje iskoristiti ali preostale orahe i pistacie svakako hoću.
Malo sam u glavi kombinirala, nešto i iskombinirala, ali kako ovaj put nije od početka krenulo samo od sebe odlučila sam se i konzultirati sa mojom dragom prijateljicom S. koja je uvijek tu kada u nečemu "zaškripim" pa je tako bilo i ovaj put. Sjele smo poslije posla na kavu i nakon što sam joj objasnila što zapravo želim krenulo je :
Malo sam u glavi kombinirala, nešto i iskombinirala, ali kako ovaj put nije od početka krenulo samo od sebe odlučila sam se i konzultirati sa mojom dragom prijateljicom S. koja je uvijek tu kada u nečemu "zaškripim" pa je tako bilo i ovaj put. Sjele smo poslije posla na kavu i nakon što sam joj objasnila što zapravo želim krenulo je :
JA - čuj mislila sam napraviti neku kombinaciju sa orasima, možda jabuke i orasi , dodala bih i pistacie ?
ONA - pa zašto jabuku, ima ti marmelada od smokava sa orasima pa to napravi
JA - da, znam i ja da ima ta marmelada, evo je na polici u svakom dućanu, ali koja mi je onda fora to napraviti, hoću nešto što nema :)
ONA - pa dobro, evo meni je prva pomisao bila marelica, ajme fina marmelada od marelice, daj iskombiniraj nešto sa marelicom.
JA - joj da, marelica bi bila super, obavezno stavim pistacie i malo oraha , i, i, ......ma imam marmeladu ! :):)
I onda je dalje bilo čega ću više čega ću manje, ja pistacie, ona orasi, i dođemo na kompromis neka bude pola-pola. I kada smo već skoro prešle na na novu temu dosjetim se "ali od kuda mi sada marelice, svježih nema, smrznute ne znam da sam negdje srela......, a joj, nema ništa od ove marmelade". Zastanemo , ali ima kompot od marelice :) , voće iz kompota do sada nisam koristila za marmeladu ali sada hoću, a dodati ću i koju suhu marelicu , i ne odustajem ! :)
Na povratku doma kupim kompot , sve ostalo sam imala, i ovu marmeladu, koju sam nazvala i namaz jer joj je tekstura više kao neki slatki namaz nego kao uobičajena marmelada napravim ovako:
- 1 dcl soka od kompota
- 200 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g suhih marelica
- 50-70 g oraha
- 50-70 g pistacia
Po potrebi:
- 1 žličica želina + 1 žličica šećera
- Marelice ocijediti iz kompota i usitniti u blenderu ili štapnim mikserom , onako da se dobije kao pire od marelica
- Suhe marelice nasjeckati, može na krupnije komadiće
- Orahe i pistacie nasjeckati, također na krupnije, ja sam ih stavila u blender i vrlo kratko ga uključila i to je to.
- U posudu staviti 1 dcl soka od kompota i šećer. Zagrijavati i mješati dok se šećer većim dijelom ne rastopi, kada uzavri cca još 5 minuta .
- Zatim dodati pire od marelica, vanilin šećer i nasjeckane suhe marelice Kuhati dok ne uzavri i još oko 5 minuta
- Dodati nasjeckane orahe i pistacie , mješati i kuhati još oko 10 minuta
- Sada dolazi ovaj dio "po potrebi" .
Želin ovdje zapravo nije potrebno dodavati jer je marmelada(namaz) dovoljno gust i kuhanjem uz stalno mješanje još oko 30-45 minuta zgusnut će se dovoljno . Međutim, ako radite kasno navečer kao što sam ja radila i nemate više vremena ili snage ili strpljenja tada dodajte 1 žličicu želina pomješanu sa 1 žličicom šećera , dobro umješajte i kuhajte još 3 minute.
- Razlijte u čiste i zagrijane staklenke (ja sam dobila 3 staklenke po 212 ml).
- Zatvorite, okrenite na poklopac i neka tako stoje 10 minuta
- Okrenite, ohladite, i uživajte :)
Ova marmelada (namaz) nije presladak iako bi se to možda očekivalo jer su marelice iz kompota, kremasta je, nisam sigurna da bih je namazala na kruh, više je za žličicom jesti, na palačinkama obavezno , i kao dodatak nekom kolaču bi isto mogla proći.
Ti si kraljica marmelada.... Ideja ti je izvrsna, ni na kraju pameti mi ne bi bilo koristiti kompot za marmeladu.... Svaka čast!
OdgovoriIzbriši"Snježa" - hvala ti ! za kompliment :) i zato što mi je baš drago da ti se ideja sviđa . Evo nije ni meni do sada palo na pamet vaditi voće iz kompota i koristiti ga za marmeladu, ali pokazalo se odličnim. Za ovako neku manju količinu skroz dobro dođe :)
OdgovoriIzbrišiTvoja marmelada mi djeluje kao idealan fil za štrudlu!
OdgovoriIzbrišisjajna ideja! nije mi nikad palo na pamet od kompota radit marmeladu. fenomenalno!
OdgovoriIzbrišiodusevljavas me svojim marmeladama i kombinacijama, ova definitivno zvuci savrseno! hvala ti draga na jos jednoj ulaznici, moram priznati da sam se nadala jednoj marmeladi, ipak si ti nasa kraljica marmelada :)
OdgovoriIzbrišiSvaka čast na ideji Branka, ne bi nikad palo na pamet od kompota napraviti marmeladu. :)
OdgovoriIzbrišiObožavam marelice i uvjerena sam da su krasne u kombinaciji s orašastaim plodovima.
Prekrasna marmelada i ideja. :)
A ja se baš mislim gdje si našla marelice, onda sam mislila namaz? možda je onda od suhih. Uvijek me iznenadiš. Odlično kao i uvijek.
OdgovoriIzbrišie ovo mora biti jako dobro :)
OdgovoriIzbrišiPredivno,već sam se vise puta uverila u lepotu tvojih marmelada!"!!
OdgovoriIzbrišiSvida mi se kombinacija :-) ivana
OdgovoriIzbriši"kuvarica na trapezu" - hvala ti na komentaru. Da, marmelada bi bila super u nekom kolaču, kao fil za štrudlu sigurno !
OdgovoriIzbriši"Monika" - hvala ! evo kompot tj.voće iz kompota se pokazalo odlično u ove svrhe. Svježe voće ipak ostaje primarno ali kada zatreba i ovo je odlična varijanta.
"Sweet Corner", hvala ti ! jako mi je drago da ti se sviđa i ovaj moj uradak :-)
"Andrea" - hvala ti puno ! kombinacija marelica i orašastih plodova je super ispala,ja sam baš zadovoljna.
"Dajana" - hvala ti ! drago mi je da ti se ova marmelada sviđa.
"Shangri La Food" - hvala ! dobro je ispalo moram priznati :)
"Vera" - hvala ti draga Vera ! jako mi je drago da ti se i ova marmelada sviđa !
"Ivana" - hvala ti draga Ivana !!
Fenomenalno. Ne mogu ni da zamislim kako je ukusno. Sve pohvale :)
OdgovoriIzbriši