Da, trebao je biti pinđur ali nije baš, a isto je dobro i fino, zamalo je i ispao pravi pinđur, malo je nedostajalo, tek kilogram ili dva paprika :) I nije mi žao što je ispalo tako jer ovo što sam dobila mi se sviđa i najradije bih napravila još, ali teško da ću više skupiti ovako dobre domaće paprike, rajčice i patlidžane pa ću se zadovoljiti ovime što imam, a sigurno ću i sljedeće ljeto napraviti pravi pinđur, a vjerujem ponovno i ovaj "zamalo pinđur" :)
Ljeto još traje usprkos današnjoj kiši, ne smeta mi, neka malo pada, vrućina se smanjila, prodisala sam, kiša je donijela i onaj mir i pomalo sjetu koju volim osjetiti, danas sam i pokisla pa skuhala čaj, navukla i lagane čarapice :) , ............i dosta je o kiši, vraća nam se ljeto i vraćam se i ja ljetu. I odmoru u Dbk koji je bio lijep kao i uvijek, ........dragi I., moje cure, prijateljice, more, sunce, Grad...... Danas ipak neće biti standardnog izvještaja sa odmora, neće biti slika mora, sunca, Grada, manje ili više tradicionalnog dubrovačkog recepta ........danas pečemo,pripremamo i pospremamo povrće kojim me i ovaj put darivala moja draga prijateljica M., priča o baštini i povrću mojih dragih prijatelja je iz ovog posta. Dobila sam pravo, dobro , domaće povrće, iz godine u godinu od kada ga uzgajaju i darivaju me njime mislim da je sve bolje, ove godine najbolje do sada, boja, miris, okus, sve ima.........uživam slažući ga na stol i odvajam ono od kojeg ću napraviti pinđur, zamalo pinđur :)
Osim što u Dbk imam privilegiju dobiti povrće ravno iz baštine mojih prijatelja, privilegirana sam i fotkati ga na danjem svjetlu, na suncu, u vrtu, a može i u skalama od zgrade :) ......., lijepo opušteno, na odmoru sam pa je svako doba dana prikladno i za fotkanje. Smjestim tako par primjeraka na skaline, krenem fotkati, naiđe susjed, gleda ali ne komentira, pa opet gleda.......povrće, fotić, hmmmm.....ma dobro sam, dobro, prođite vi, meni se samo eto baš ovo činilo zgodno mjesto za par fotkica :) I nasmijemo se zajedno :)
A mami i meni se odmah učinilo zgodno dobar dio povrća smjestiti u jedan dobar pinđur. Naime, tih dana je bilo vrijeme najvećih vrućina i na skoro +40 stupnjeva u hladnjaku nije više bilo mjesta za sve, i svježe namirnice smo trebali brzo trošiti, tako i ovo povrće nije moglo dugo izdržati pa ga je trebalo čim prije pripremiti. Ideja smo imale puno, a kada sam u jednoj knjižici vidjela recept za pinđur i predložila ga mami odmah je rekla "da, napravi pinđur ! ". Lijepo smo to odlučile, krenula sam izvagati sve potrebno, zaključila da nemam baš dovoljno crvenih paprika već više žutih, zatim i da uopće nemam dovoljno paprika u odnosu na druge sastojke kako bi trebalo ići po receptu za pinđur i na kraju da ću ipak iskoristiti ovo što imam i napraviti - zamalo pinđur ! :)
Dok u receptima za pravi pinđur prevladava paprika, a rajčice i patlidžani se dodaju u omjeru pola količine paprika ja sam odvojila jednaku količinu paprika, rajčica i patlidžana . Također, povrće bi trebalo usitniti u konzistenciju pekmeza, ali ja sam se odlučila na rezuckanje povrća, nekako mi ga je draže takvoga kasnije konzumirati i kao da ostane punijeg okusa. U receptu je naznačeno da se i začini mogu dorađivati po ukusu i sto sam također iskoristila, mama nije mogla zamisliti da to ne bude malo "jači" pinđur tako da se tu našao i kajenski papar i pokoja ljuta papričica. Na kraju sam dobila nama dragi "zamalo pinđur" :)
Zamalo pinđur
- 2 kg paprika
- 2 kg patlidžana
- 2 kg rajčica
- 1,5 dcl ulja (plus 2-3 žlice ulja)
- peršin - količina po želji (ja sam kupila standardnu vezicu peršina i nju iskoristila)
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica šećera
- 1,5 žlica soli
- 1 žlica kajenskog papra (može se koristiti i obični papar)
- 2-3 ljute papričice
- Paprike, rajčice i patlidžane narezati (može na pola) staviti u pleh od pećnice prekriven papirom za pečenje, lagano nakapati uljem i peći na 180 stupnjeva cca 1 sat , dok potpuno ne omekšaju (ja sam ih pekla u 3 puta, svako povrće posebno, a toliko je i stalo u pleh)
- Pečeno povrće ohladiti, a zatim mu odstraniti koricu i nasjeckati ga (po želji i usitniti štapnim mikserom)
- Paprike, rajčice i patlidžane sjediniti u posudi za kuhanje i dobro sve umiješati. (ovako se može ostaviti preko noći na hladnom mjestu, a može se i nastaviti odmah sa kuhanjem)
- Peršin i češnjak nasjeckati i dodati u povrće
- Ulje dodati povrću i sve skupa dobro umiješati da se sjedini
- Kuhati na laganoj vatri dok smjesa ne uzavri uz stalno mješanje
- Dodati šećer i nastaviti kuhati uz stalno mješanje oko 5 minuta
- Zatim dodati sol i papar, dobro ih umiješati i nastaviti kuhati još oko 10-tak minuta
- Na kraju dodati ljute papričice, umješati ih i kuhati daljnjih 5 minuta.
Pinđur ili zamalo pinđur ili ......kako god nazvali ovako pripremljeno povrće rasporediti u čiste i zagrijane staklenke, na vrhu svake staviti malo ulja (od one plus 2-3 žlice) dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, a zatim ih okrenuti na pravu stranu i ohladiti.
I zatim bi trebalo degustirati, ali glavna degustatorica, mama, je to napravila prije pospremanja "zamalo pinđura" u staklenke kako bih dobila odgovor na pitanje da li je dovoljno začinjeno. "Dovoljno je" , rekla je, ako ona kaže da je tako onda je stvarno začinjeno kako treba :)
I dobro je , i dovoljno je, osjete se okusi povrća, dosta i češnjaka, pomalo je ljutkasto, fino je, .........veselim se zimskim danima kada ću uz komad mesa, pršuta, sira, komad domaćeg kruha ....na stol iznjeti i ovaj "zamalo pinđur" :)
Naravno da su me mnogi pitali da li sam po onim vrućinama i na odmoru imala pametnijih stvari za raditi od pečenja i kuhanja povrća, od cijelog ovog postupka, .....pa imala sam i radila sam, ali sam imala i ovaj moj "zamalo pinđur" i uživala sam ga napraviti, vrućini i svemu usprkos :) I već se veselim sljedećem ljetu kada ću sve skupa ponoviti, potruditi ću se nabaviti i dovoljno paprika prije nego krenem sa pečenjem i kuhanjem tako da to bude pravi pinđur, od pravog povrća, od pravih paprika, crvenih, biti će to pinđur okupan suncem :)
Ti pinđuri stvarno znaju biti različiti...probala sam ih nekoliko i svaki je bio drugačiji :)
OdgovoriIzbrišiPovrće okupano suncem izgleda prekrasno!
Gledam naslov i ne vjerujem, kako kod majstorice od staklenki može stajati "zamalo". S nedostatkom paprika je postalo jasnije. Umjesto zamalo, ja bih ovo nazvala Brankinim pinđurom i vjerujem da je ukusan.
OdgovoriIzbrišiNikad nisam radila pinđur ali sam sigurna da bi mi se svidio i meni izgleda baš super!
OdgovoriIzbrišiMnogo davno sam pravila pinđur ali mkoliko se sećam u njega nisam stavljala plavi patlidžan samo paprike i paradajz, beli luk i peršun..ali plavi patlidžan jako volim te mi ne bi smetala ni ova tvoja kombinacija.
OdgovoriIzbrišiSrećan ti rođendan, draga Branka!!!!