"Ne brini za mene, biti ću ja dobro" , zadnja je poruka koju sam primila od Snježe, i željela sam da tako bude, da bude dobro, da izađe iz bolnice i jednostavno nastavi gdje je stala, trebala je je još toliko toga napraviti, sa svojim dečkima, sa svojim prijateljicama, učenicima, sa nama kolegicama blogericama.
Trebala je Snježa sada kuhati džem od šljiva, trebala je ići obrati šipak i od njega kuhati omiljenu marmeladu, trebala je svoje dečke počastiti svojim odličnim pitama, kolačima, trebala je........., napustila nas je naša draga Snježa, a to nije trebala.
"Ovo bih voljela vidjeti na tvom blogu" , prva je poruka koja mi je od Snježe stigla na mail, tamo još 2011. godine, priložen recept za džem, "Confiture noir" ili "Crni džem“ , iz ovog posta. Ima li veće časti nego li kada ti kolegica blogerica pošalje recept i poželi ga vidjeti na tvom blogu.
Nakon toga stigao je i recepti za marmeladu od bundeve, iz ovog posta…….draga
Snježa, kako je dobro znala što me veseli, što bih voljela isprobati i na kraju
objaviti. Primila sam od Snježe na poklon i kuhinjsku dasku, Waga wood-a iz njezinog Konjica kojemu se uvijek rado vraćala, pa je današnji džem našao mjesto baš na njoj.
U vrijeme dok sam pravila džem od šljiva koji danas objavljujem napustila nas je
draga Snježa, trebalo mi je i još mi treba vremena da prihvatim, trebalo mi je
i vremena da napišem ovaj post, …….proći će još puno vremena, ali i Snježa će
još dugo biti sa nama, jer iza sebe je ostavila puno, ostavila nam je i svoj
vrijedni blogVrtaljica. Isprobala sam dio Snježinih recepata, neke nisam zabilježila , a dio koji
sam zabilježila je u postovima za FBI
rukavice kada smo istraživali blogVrtaljica, onaj sa slanim jelima i onaj sa Snježinim slasticama. Tu je i torta od naranče i badema koju sam isprobala za Božić, ajme koja divna torta , uovom postu.
A Snježa je mene jako razveselila kada je između ostaloga u FBI rukavicama
isprobala moju dubrovačku dvobojnu tortu, a nije propustila ni meni posebno dragu bakinu rogačušu i sve je tako lijepo prezentirala u ovom postu.
Snježa nam je na svom blogu ostavila puno odličnih recepata koje rado
isprobavamo, voljela je mnoge namirnice, posebno one našeg podneblja, rekla bih da su važno mjesto zauzimale šljive pa nam je kao domaćica blog igrice Ajme koliko nas je za temu zadala baš šljive i ja joj danas
posvećujen ovaj moj džem od šljiva, nadam se da bi joj se svidio.
Džem od šljiva sam već radila, najradije istaknem onaj od pečenih šljiva , iz ovog posta, ali
nisu zanemarive niti Šljivaste džemijade, u ovom postu
je prva, a ovdje je druga. Naravno, sada kada nas zlatna jesen daruje i
jabukama i kruškama šteta bi bilo i njih ne dodati šljivama i napraviti džem od
šljiva sa kruškama i džem od šljiva sa jabukama iz ovog posta. Sada tek vidim
koje dobro društvo uvodim današnji džem od šljiva, pa da dugo ne čeka evo recepta.
Džem od šljiva
- - 5 kg šljiva
(očišćenih od koštica i narezanih na četvrtine)
- - 1,5 kg smeđeg
šećera
- - 100 g vanilin
šećera
- - 5 žlica
mljevenog cimeta
- - 10 žlica ruma
Očišćene i narezane šljive prvo pečemo u pećnici, a zatim kuhamo u džem.
Postupak je sljedeći:
- - 1 kg šljiva
složiti na pleh od pećnice prekriven papirom za pečenje, posuti sa oko 200 g
smeđeg šećera (odvojiti od pripremljenih 1,5 kg) i sa 1 žlicom cimeta (odvojiti od pripremljenih 5 žlica) , staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i
peći oko 15 minuta
- - Zatim šljive i sav
njihov sok od pečenja prebacimo u posudu za kuhanje.
- - Isto ponoviti sa
ostalih 4 kg šljiva
- - Zatim šljivama i
soku u posudi za kuhanje dodati ostatak od 500 g šećera i vanilin šećer i dobro
sve umiješati. Po želji šljive se mogu dodatno usitniti štapnim mikserom što ja
nisam napravila jer volim da ostane malo komadića, a i šljive su se pečenjem u
kuhanjem dosta i same usitnile.
- - Kuhati prvo na
jačoj vatri dok ne uzavri, a zatim nastaviti kuhati na srednjoj vatri uz stalno
miješanje dok se ne počme zgušnjavati do željene gustoće, trebati će oko 1 sat
kuhanja.
- - Na kraju dodati
rum i dobro ga umiješati.
-
Džem je gotov,
razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoji 10-tak
minuta, zatim ga vratiti na pravu stranu i ostaviti da se ohladi.
Ne trebam posebno spomenuti da je tijekom cijelog pečenja i kuhanja ovog
džema tako dobro mirisalo. Imala sam mirisne domaće šljive, pa cimet, pa kada
se malo zapeku sa smeđim šećerom, na kraju i rum, …..kuća je još danima imala
miris ovog džema od šljiva. Reklo bi se da je degustacija započela već u tim
prvim minutama pripreme džema, a kada smo ga baš i probali i dragi I. i ja bili
smo i više nego zadovoljni, dobar je , ali baš dobar !
"Ja sam ti starinska kuharica i ne stavljam želine i slične dodatne u
džemove i marmelade već dulje kuham" jedan je od Snježinih komentara koji mi je napisala u
postu u kojemu sam prezentirala jednu od mojih marmelada. Snježa je za sebe često
govorila da je starinska kuharica iako nas je upoznala i sa modernim receptima
koje je isprobavala. Ja ću ostati pri onome da je bila odlična kuharica i da je
bila u pravu kada mi je rekla da se klonim želina, i prestala sam ga i ja
koristiti tako da su mi od tada i marmeladice,
džemovi i pekmezi postali bolji.
Današnji džem od šljiva je prvo završio u lisnatim kiflicama, slatkišu moga
djetinjstva koji sam uvijek voljela, tako obične, pomalo i neugledne, a tako
fineeeee. Sjećam se kako sam se veselila kada sam vidjela da se odmrzava
lisnato tijesto i da mama vadi marmeladu ili neki džem, a zatim zamirišu mali
lisnati paketići. Za razliku od mojih mamini su uvijek bili lijepi i uredni,
moji nikada pa ni sada nisu ispali niti lijepi niti uredni, ali su mi i dalje
jako dragi i fini. A recept za ove kiflice zapravo je zapravo recept bez recepta.
Lisnate kiflice
- - 1 pak svježeg
lisnatog tijesta
- - cca 100 g džema
ili marmelade po izboru , ja sam koristila džem od šljiva
- - 1 žumanjak +2
žlice mlijeka
-
- - Lisnato tijesto
narezati na kvadratiće i u sredinu svakoga staviti žličicu džema.
- - Prekolopiti
dvije strane tijesta na sredinu da se dobije oblik kiflice
- - Kiflice složiti
na pleh od pećnice prekriven papirom za pečenje
- - Sjediniti
žumanjak i mlijeko i premazati svaku kiflicu
- - Peći ih u
pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko 20 minuta
I tu su mirisne, mekane , ukusne, ………, ah da, u mom izdanju pomalo i
neugledne lisnate kiflice sa džemom od šljiva.
"Majke ti, šta im fali ? baš su savršeni………." komentirala mi je
Snježa kada sam objavila ove Savršeno nesavršene macaronse. Rekla bi sigurno
isto tako i za ove kiflice, a na kraju i što im fali, ukusne su i mekane, odmah tople i poslije hladne, sa malo šećera u prahu skroz simpatične. I znam, napraviti ću ih još puno puta i svaki put će mi
se neke od njih rastvoriti, nekima će iscuriti marmelada, dok će tek dio njih
ispasti onakve kakvima ih želim, ali i dalje im ništa neće faliti.
Snježo draga , ti nam fališ i faliti ćeš i
nadam se da si sada negdje tamo gore gdje te mi ne vidimo našla svoj mir
i da si dobro
"Ne brini za mene, biti ću ja dobro.........."
SCHMECKT sicher sehr gut,,,,
OdgovoriIzbrišida würde ich gene mal probieren,
habe noch einen feinen ABEND
bis bald die BIRGIT
Nedostaje...
OdgovoriIzbrišiSnježa je bila izvan serijska žena, zato nam je stalno napameti!
OdgovoriIzbriši:(
OdgovoriIzbrišiDivan post si posvetila Snjezi, od srca. Ja jos uvijek ne mogu vjerovati.
OdgovoriIzbrišiDivan post i lijepe uspomene na Snježu
OdgovoriIzbrišiTako divan post draga Branka... :(
OdgovoriIzbrišiDivan post posvećen divnoj osobi
OdgovoriIzbrišitek sad sam saznala za Snjezu.. bas si divno sve to napisala njoj za uspomenu..
OdgovoriIzbrišiDivno napisano...a ujedno i tužan rastanak...
OdgovoriIzbriši