petak, 24. srpnja 2015.

Puslice, maline, borovnice i limun u sladolednoj torti …….i idemo na odmor :)

I vrijeme je za odmor…… :)  Dobro, pošteno rečeno od bloga se baš i nisam umorila u zadnje vrijeme i vjerujem da ću po povratku sa godišnjeg odmora biti puno više aktivnija i ovdje i na vašim blogovima. Ali za odmor sam spremna, spremna utoliko što sam umorna i jedva ga čekam i to je zapravo sve od moje spremnosti i pripremljenosti za ovo ljeto. One pripreme koje uvijek iznova ponavljamo tipa držati dijetu, vježbati, urediti se, kupiti nove kupaće kostime i ostale ljetne krpice ……., ostale su na nula bodova, ali hajde da ne ispadne baš da nisam ništa po tome napravila recimo da je situacija pod kontrolom i da za sve postoji i sljedeće ljeto :)   Novi kupaći kostim mi ne treba, nešto sam kao držala dijetu, ali me brzo prošlo, umjesto da smršavim još sam se lagano (ili moždsa baš i nije tako lagano) i udebljala, uh, vježbala sam a zatim je krenula ljetna pauza , nekako prerano pa sam se i ja opustila, pa sam išla na masaže ali i to nešto neredovito i na kraju……ništa, opet idem na odmor i opet ću uživati u suncu i moru, điravanju sa dragim I., druženju sa mojim curama, opet će to biti jedan lijepi godišnji odmor, Dbk nas čeka, a mi čekamo naše vrijeme, a kada je k tome još začinjeno suncem i morem, bolje ne može :) Eto tako, za odmor se znači i nisam baš pripremila, ali sam zato u susret odmoru pripremila ovu sladolednu tortu.






Mjerkala sam neku ovakvu slasticu već mjesecima, kada god bih krenula napraviti sladoled počela bih kombinirati kako ću napraviti različite vrste i složiti ih u slojeve da bude kao torta, što ću staviti između slojeva, kako će izgledati i kojeg ukusa će biti moja sladoledna torta. I evo je, na kraju sam je napravila sasvim spontano, od voća koje sam imala u tom trenutku, od dvije vrste sladoleda i kreme od limuna, na dnu i na vrhu puslice od bjelanjaka, ……kada malo bolje pogledam, napravila sam omiljenu kombinaciju dragog I., a obzirom da je on ljubitelj sladoleda i beze kora kakav se rijetko gdje nađe onda mislim i da je u redu da ga počastim ovakvom tortom. Uz to je taj dan kada sam pravila ovu sladolednu tortu bio na putu, a vrućina je bila valjda na vrhuncu i sladoledna torta je bila idealno osvježenje i slastica. 






Maline imam u zamrzivaču, iskoristila sam priliku kada sam ih mogla malo više nabaviti, kupila, skuhala marmelade, stavila u rakiju za liker, a ostatak sada pomalo koristim. Najviše ih volim pojesti svježe, ali i sladoled od malina mi je jedan od boljih. Borovnice sam ugledala na placu, one male prave domaće, kupujem jednu mjericu i pola pojedem a pola ostavljam za sladoled. Limuni mi već dugo doma stoje i moram ih čim prije iskoristiti, krema od limuna koju inače koristim za Američku pitu po receptu drage Jelene sa bloga food for thought čini mi se kao odlična kombinacija sladoledu,a kako ću za kremu od limuna iskoristiti žumanjke tako od bjelanjaka pravim puslice koje idu „gore i dole“ :)  E da, sladolede ću i mrvicu začiniti, tek onako da ne budu baš oni najobičniji ……….dobro mi zvuči i krećem u akciju, da vidimo što i kako će ispasti.


Puslice, maline, borovnice i limun u sladolednoj torti

Puslice:
-     - 2 bjelanjka
-     - 100 g šećera
-     - 1 vrećica vanilin šećera
-     - 1 žlica soka od limuna
- 
-   - Bjelanjke mutiti mikserom na najvećoj brzini uz dodavanje šećera (2-3 dodavanja) , dodati i žlicu soka od limuna i umutiti ih u čvrsti snijeg
-    - Na pleh obložen papirom za pečenje formirati puslice od bjelanjaka, žlicom, neka budu približno iste veličine, ali mogu biti nejednaki pa i pomalo neuredni
-     - Pećnicu zagrijati na 110 stupnjeva i isušivati puslice oko 1 sat i 15 minuta

Krema od limuna
-      - 2 limuna (korica i sok)
-      - 2 žumanjka
-      - 125 g šećera
-      - 50 g gustina
-      - 300 ml vode

- Šećer, gustin  koru od limuna staviti u posudu za kuhanje. 
- Dodati vodu, dobro sve promiješati i kuhati na srednjoj vatri uz stalno mješanje dok se smjesa ne počme zgušnjavati u konzistenciju pudinga (cca 10 minuta) 
- Kada već postaje jako gusto dodati sok od limuna i žumanjke, dobro ih umiješati i nastaviti kuhati još oko 2-3 minute, obavezno uz stalno mješanje. 
- Kremu ostaviti da se prohladi 

Sada je vrijeme za složiti prvi dio torte. 
- Kalup za tortu (ja sam pravila u malom kalupu promjera 18 cm) obložiti prozirnom folijom i na dnu poslagati puslice da prekriju cijelo dno. Malo ih smrviti , tek malo da se vrh uglavnom poravna (iskoristiti ćete oko pola puslica) 
- Na podlogu od puslica staviti oko 3/4 prohlađene kreme od limuna i sve staviti u zamrzivač. 

Za oko 1 sat kada se sloj kreme od limuna zamrznuo nastavljamo sa sladoledima

Sladoled od borovnice
- 100 g borovnica 
- 100 g šećera 
- 1 vrećica vanilin šećera 
- 1/2 žličice đumbira u prahu 
- 100 ml slatkog vrhnja 

- Borovnice, šećer, vanilin šećer i đumbir staviti u blender i dobro usitniti i sjediniti 
- Slatko vrhnje izmiksati i dodati mu usitnjene borovnice 
- Smjesu staviti preko, sada već zamrznute, kreme od limuna 
- Vratiti u zamrzivač na sljedećih cca 1 sat da se sladoled od borovnica počme zamrzavati 

Sladoled od malina
- 100 g malina 
- 100 g šećera 
- 1 vanilin šećer 
- 1 žličica cimeta 
- 100 ml slatkog vrhnja 

- Maline, šećer, vanilin šećer i cimet staviti u blender i dobro usitniti i sjediniti 
- Slatko vrhnje izmiksati i dodati mu usitnjene maline 
- Smjesu staviti preko, sada već pomalo stvrdnutog sladoleda od borovnica
- Vratiti u zamrzivač na sljedećih cca 1 sat da se sladoled od malina počme zamrzavati 

Nakon cca 1 sat kada je i sladoled od malina pomalo stvrdnut preko njega premazati u tankom sloju ostatak kreme od limuna. 
Vratiti u zamrzivač da se torta do kraja zamrzne, a na kraju (može dok je još u zamrzivaču ili prilikom serviranja) ostatak puslica staviti po vrhu torte na zadnji sloj kreme od limuna. 







A zatim naravno degustirati :) Nema se tu što puno reći, mi nismo dočekali potpuno zamrzavanje sladoleda da bismo krenuli u degustiranje, zvuči poznato :) Probali smo sve slojeve i zaključili da ne znamo koji nam je draži, sladoledi od borovnica i malina su ispali fenomenalni , a što se tiče kreme od limuna ona je dobra, odlična sama po sebi, ali u zamrznutom izdanju možda ipak malo pretvrda pa ću je sljedeći put zamijeniti sladoledom od limuna tako da će to biti 100% sladoledna torta :) 






Hoću li dodati neki začin i u sladoled od limuna ? Da, hoću :) i nekako mislim da će to biti lavanda, pa ćemo imati nježni sloj limuna, srednji sloj malina i jaki sloj borovnica, sve opet sa puslicama koje su se ovakve pokazale jako dobre ! Ovo je ono što ću napraviti drugi put, a ono što je važno sada je da je sladoledna torta pravljena za dragog I. i da je ocijenio kao "fenomenalnu" , kaže da je čak i tvrdi sloj kreme od limuna odličan :)






Ostaje nam otići u vruće ljeto i iskoristiti svaku priliku za počastiti se omiljenim sladoledom ili možda nekom ovakvom ili sličnom sladolednom tortom. Uživajte u ljetu, uživajte u vašim godišnjim odmorima ..........čitamo se opet po povratku, ubrzo :)






4 komentara:

  1. Sladoledna torta mi se svako ljeto ponovno vrati u misli, a nikako da ju realiziram. Sad si me opet potakla na razmišljanje ...
    Lijepo se provedite na godišnjem i uživajte!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divna ti je ova torta! Lepo se odmori i napuni baterije, pa se čitamo na jesen! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam je nikad radila, ali izgleda odlično...što se tiče bloganja, milsim da se ćemo se sada svi polako vraćati u radni ritam nakon godišnjih

    OdgovoriIzbriši