Odmor je došao, odmor je i prošao, i bilo je lijepo ! Ovo je ukratko o mjesecu koji ostavljamo za nama, ljetnom mjesecu kojega uvijek sa nestrpljenjem dočekam i koji uvijek tako brzo prođe. I neka je tako, važno je da bude , i bilo je :)
Počelo je na sjeveru, završilo ja jugu. Spakirali smo dragi I. i ja kofere, počeli slagati stvari u auto, zaključili po tko zna koji put da nosimo puno i previše i da sljedeći put sa stvarima trebamo racionalnije. On možda i hoće, a ja nisam baš sigurna, uvijek je isto kada se pakiram i uvijek bi nešto „baš moglo zatrebati“ i zato se treba naći u koferu :) Uglavnom ne zatreba ništa posebno i uglavnom nosim pa vraćam, no dobro i to se brzo zaboravi. A ono što se pamti je naš zajednički odmor i lijepi dani, prvo na Krku koji nas je dočekao sunčan i pun turista, ali se tijekom tjedna koji smo tamo proveli isto malo našalio stalnim promjenama vremena, kiša, sunce, oblačno, ….., pitala sam se hoću li ja konačno otići na plažu ? :) Kupanje i sunčanje : malo, ali zato odmor i čitanje: puno ! Nastavili smo dalje na jugu, u Dubrovniku, gdje nas je za promjenu dočekalo sunce, vrućina, turisti, kruzeri, šetnje po gradu , ali i kupanje i sunčanje, ah to lijepo plavo more :) Odmarali smo se, što aktivno, što pasivno, a nismo zanemarili niti gurmanske doživljaje, kuhanje je bilo što jednostavnije i brže, ali ne na uštrb okusa i mirisa i onoga što volimo.
U Dbk tako već nekoliko godina tijekom ljeta radim ovaj kolač od tikvica koji svake godine doživi neku malu izmjenu, ali ništa značajno. Recept je originalno od "sandre5" sa Coolinarike čiji rad već dugo pratim i čije recepte rado isprobavam, hvala Sandra :) Kada sam ga prvi put napravila pojeo se odmah i svi koji su ga probali iznenadili su se kako je kolač tako ukusan i mirisan , a u njemu su tikvice :) Pa ja volim tikvice, baš ih volim, na sve moguće načine pa zašto ne i u ovakvom kolaču. Kolač se udomaćio, a najveću popularnost je stekao kada smo ga nosili na plažu. Tada su moja nećakinja K. i djeca mojih prijateljica bili još mali i na plažu je trebalo nositi i nešto za pojesti što je uključivalo i nešto slatko. Tako bih se ujutro lagano ušuljala u kuhinju i dok su se ostali još budili, dok smo doručkovali i pili prvu kavu, kolač je već ispečen mirisao i hladio se, narezala bih ga i stavila u kutiju i eto i kolača na plaži :) Uglavnom sam ga pravila u četvrtastom plehu i rezala na kockice, a danas sam ga ponovno ispekla i odlučila se za male pojedinačne kalupiće, svugdje će se ovaj kolač lijepo smjestiti :)
Prije nego krenemo na recept idemo još malo na crtice sa odmora. Ovo ljeto sam uobičajeno uživala u moru, morskom zraku, mirisima vegetacije koji me uvijek iznova osvoje, uživala sam u prirodi, ali sam više nego ikada primjećivala brodove, jedrilice, barke, ……, uvijek ih volim vidjeti , volim ih kada odmaraju na morskoj površini, onako lagano se ljuljaju, a volim ih i kada plove, režu more i stvaraju valove, razmišljam tada gdje idu, gdje će pristati,…..,a volim i kada se na nekome od njih i sama nađem i koliko god plovidba bila kratka otplovim i morem i mislima. Na Krku smo večeri često provodili na rivi i promatrali „vozni park“, divim se moćnim primjercima, a raznježim se svaki put kada ugledam „malu barku“. Divili smo im se i u luci u Trstu gdje smo otišli jedan dan na izlet (o izletu i Trstu ćemo opširnije u nekom drugom postu) , a posebno su upečatljivi u zalazak sunca kada se boje neba i mora spajaju, uvijek poželim za ovi trenutci što dulje potraju !
Dođemo zatim na jug i dovoljno je da samo pogledam u staru gradsku luku u Dbk i da ne znam koji brodić prije uloviti pogledom, tu je tek gužva :) Barke su na vezovima, brod za Lokrum isplovljava, turistički brodići stalno uplovljavaju i isplovljavaju, mimoilaze se nevjerovatno blizu jedan drugome, ali nitko nikome ne smeta, oglasi se brodska sirena za pozdrav i svatko ide svojim putem. Nedaleko od gradske luke odmaraju se elitne jedrilice i brodovi , vlasnici će u grad doći i otići pomoćnim barkama i koliko god su elitni naći će se na istome mjestu i u istoj masi sa svima nama koji smo se taj dan tu prošetali ili možda odlučili otići na Lokrum . Dragi I. i ja smo jednom otišli, a moja mama najradije ne bi od tamo ni dolazila doma :) , svako jutro put je vodi prvo na Lokrum, brod, kupanje, sunčanje, druženje, odmor, …..i spremna je za ostatak dana, hm, i ja bih bila :) :) Lokrum je poseban i time zaslužuje poseban post koji ću mu sigurno ubrzo pokloniti.
Ono što je isto tako posebno iako se oko njih uglavnom „lome koplja“ su kruzeri. Da, znam, odakle svi ti veliki, nehumani brodovi i svi ti ljudi koji samo prave gužvu, ……, ne znam da li je baš samo tako, naravno da u praktičnom životu to sve skupa ponekad zasmeta, ali kada ste na odmoru i koncentrirate se na to da upijete što više od divnog grada i divnih ljudi sa kojima se družite tada i ti kruzeri nisu nešto što će smetati. Znali su nekada baciti sidro i u more koje je ispod naših prozora , ali kako su dolazili sve veći i veći tako su preseljeni na vezove u luku Gruž i nisam nikada prošla cestom iznad luke , a da nisam naišla na ljude koji su se zaustavljali u želji da ih slikaju. Naišli smo tako I. i ja u trenutku kada jedna takva „grdosija“ pristajala , iako sam rekla „uh što je ovo“ sa zanimanjem sam gledala sve te plalube , balkone kabina, bazen koji se nazirao na najvišoj palubi…….tu je nekoliko tisuća ljudi, cijeli jedan grad !
Brodovi, jedrilice, barke, …..svi plove dalje, a plovim i ja , sada plovim ususret novim obavezama, ali i mislima još uvijek na odmoru. Krk je mjesto gdje je dragi I. i gdje su njegovi dečki, gdje je neki poseban mir, a Dbk je mjesto i gdje me dočekaju moje najdraže cure, tu su i moje prijateljice, baš sa nedavno komentirala dragom I. da sam sretna i bogata :) I jesam, i bogata i sretna za sve te drage ljude i svaki naš trenutak. Družili smo se, pomalo izlazili, naravno i dobro jeli :), biti će još postova sa tim crticama. Moja draga prijateljica M. nije niti ovaj put propustila počastiti nas sa domaćim povrćem iz baštine koju ona i njezin B. obrađuju i gdje uzgajaju povrće koje je baš ono pravo, izvorno, domaće (iz ove priče) . Rajčice, kapula, patlidžani, paprike, i ……tikvice ! Tikvice koje su se našle i u ovom kolaču kada sam ga napravila u Dbk
Kolač sa tikvicama, mirisom limuna, meda i ……..mora ! :)
- 1 srednja tikvica – naribati je na krupnu stranu ribeža
- 1 jaje
- 8 žlica brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 2 žlice gustina
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2 žlice meda
- ½ korice limuna i sok od limuna
- 4-5 žlica jogurta
- maslac za kalup
- 2 žlice smeđeg šećera
- šećer u prahu za posipanje
- Jaja i vanilin šećer izmutiti kulinarskom žicom.
- Dodati naribanu tikvicu , brašno sa praškom za pecivo i gustin, koricu i sok limuna i med.
- Malo izmješati i dodavati žlicu po žlicu jogurta, mješajući sjediniti u gustu smjesu.
- Kalup namazati maslacem i posuti smeđim šećerom.
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i peći oko 15 minuta, pojačati na 220 stupnjeva i peći još oko 10 minuta. Ukoliko vrh brže potamni prekriti folijom i dovršiti pečenje
Ohladiti i posuti šećerom u prahu
Mekano, ukusno, mirisno, ……, svaki put nekako baš takav ispadne :)
Ovo je jedan od onih zahvalnih kolača gdje se količine mogu prilagoditi po želji i potrebi. Isto tako kolač se može napraviti u bilo kojem kalupu tako da sam ga pravila najčešće u četvrtastom, ali i u formi kuglofa, u okruglom , a sada i u malim kalupićima. Isto tako nećete pogriješiti ako kolač prerežete i napunite nekom finom kremom od vanilije, može ga se ukrasiti i šlagom (nisam probala sa čokoladnim preljevom, ali mislim da bi i to bilo dobro), možda nasjeckati i malo čokolade i dodati je u tijesto. Kolač nije presladak tako da za ljubitelej nešto slađega preporučujem još koju žlicu šećera u tijesto (tako je i u originalnom receptu, ali ja sam izbacila šećer i malo povećala med). Posipanje kalupa smeđim šećerom mi se svidjelo kada sam prvi put to probala tako da sam ga i ovdje primjenila, a sam izbacila šećer iz samog kolača (vanilin šećer i med ga zaslade) ovo je jedan slatki dodatak, ali meni se još više sviđa što se u pečenju lagano karamelizira i tako fino krcka .
Sa ovim kolačićem ostajem još malo mislima na odmoru i na morskom zraku, ali sam se isto tako pripremila i za sutrašnji dan. Čeka nas povratak planinarenju, ruksak je već na svome mjestu, vrijeme je savršeno za dolazak na planinarsku stazu koja nas sigurno već sa nestrpljenjem očekuje :) , veselim se…… :) :)
Lep kolaš i baš si se lepo odmarala!Sad predpostavljam na posao i pravi zimnicu!
OdgovoriIzbrišiBranka, uživala sam, kao i svaki put u tvom pisanju.Kad čitam tvoje redove kao da sam i ja bila sa tobom na odmoru.
OdgovoriIzbrišiBila sam u Dubrovniku samo jednom, davne sedamdeset i neke i oduševila sam se, ali, Jadransko more mi je mahom ne poznato,tako je to kad se mlad otisneš u svet.
Kolač je izuzetno lep, znam te kolače koji sadrže tikvicu u sebi,ona im da posebnu sočnost i mekoću.
Topli pozdrav i drago mi je da si napunila baterije a sad u nove radne pobede.
koji divaaan post! bas ono sto mi jedino godinama nedostaje.. to nase more! ali evo kroz slike si mi mallo prenjela atmosferu i divne su slike i divan je taj morski kolac =))
OdgovoriIzbriši:) Predivan post, uživala sam u svakom slovcu i fotki... a i kolač moram napraviti jer volim te kombinacije...
OdgovoriIzbrišiDivna ljetna prica, zvuci kao dobar provod i ljetno prepuno lijepih trenutaka. Kolac je divan, tako spuzvasto izgleda.
OdgovoriIzbrišiGuštala sam u fotkama, a vjerujem da bih guštala i u kolaču, odlično izgleda
OdgovoriIzbrišiBaš si divno provela odmor! Kolač ti je super, sigurno ću ga isprobati :)
OdgovoriIzbrišiDivne fotkice sa odmora, nadahnute lepim trenucima i zacinjene ovim finim receptom, moram sto pre isprobati ovaj kolacic.:)))
OdgovoriIzbrišiNema odmora do odmora na moru; lijepo da si uzivala i napunila baterije. Kolac sa tikvicama divno upotpunjuje cijelu pricu.
OdgovoriIzbrišitikvice su se dobro snašle u ovom kolaču, i ja nešto slično radim
OdgovoriIzbrišiKakav odmor! Stvarno se oseti da si zadovoljna duša!
OdgovoriIzbrišiVolim ljude koji tako vole svoj život :)
I mi smo krenuli na sjeveru, bili na izletu u Trstu pa se spustili do juga. I gledali u more i maštali o jedrilicama. Imali tikvice gotovo svakodnevno na meniju...Sad ću probati i ovaj kolačić :)
OdgovoriIzbrišiNisam još ubacila tikvice u slatko, ali bi mogla. Lijepe slike i putovanje...
OdgovoriIzbrišiEto mene ponovo, zelim samo da pohvalim kolacic, isproban je i stvarno je nesto posebno, pravicu ga sigurno ponovo... hvala puuuno na divnom receptu!:)))
OdgovoriIzbrišiDraga Lana, puno ti hvala što si se ponovno javila, a prije svega na povjerenju i isprobavanju recepta ! Ne trebam ti ni reći koliko mi je drago da vam se svidio kolač, baš si me razveselila ! Hvala !
Izbrišidragicka, nigdje ne mogu pronaci tvoj email. Random te je izvukao kao jednu od dobitnice darivanja. Prosljedi mi na email korki051@yahoo.com adresu gjde da ti posaljem poklonche =))
OdgovoriIzbrišiBaš divan post! Uživala sam u fotkama sa odmora. Prelepo! A i kolač je superiška!!! :)
OdgovoriIzbrišiprekrasan post, slike...još se nisam usudila napraviti kolač s tikvicama...i kada bih ga napravila ne bih smjela reći svojima od čega je :)...mogu samo zamisliti mm facu :) :) :)
OdgovoriIzbrišiJoš uvijek imamo tikvica, tako da je ovo zgodan receptić za isprobati :) Joj, slike mora ne smijem ni gledati, tako su divne, a godišnji je iza njas šmrc....
OdgovoriIzbriši