nedjelja, 27. travnja 2014.

Namaz od mišance

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, draga Ingrid sa bloga Prekratak dan za temu nam je zadala : samoniklo jestivo bilje ! 

Odlična tema u pravo vrijeme, samoniklog jestivog bilja sada je najviše i ovo je pravo vrijeme za maksimalno ga iskoristiti. Krenemo li od mnogima dragih šparoga, preko koprive, žućenice, mišance, ......., sve su to vrijedne i zdrave biljke, namirnice koje su često zanemarene u svakodnevnoj prehrani. Odrasla sam uz kuke, šparoge i žućenicu i sjećam se da kao dijete kuke i šparoge uopće nisam doživljavala dok žućenicu nisam nikako voljela, to je bilo gorko, nešto što su mama i baka ubrale i skuhale, dodale joj maslinovo ulje i tvrdo kuhano jaje da bi uopće bila jestiva. Uh, koja greška, danas naravno ne mislim tako i sretna sam kada otiđem u Dbk i kada mama nabavi žućenicu i zajedno je pojedemo. Ali danas kod mene nema žućenice, nema ni  kuka i šparoga, ima malo koprive, ima i divljeg maslačka i cikorije, kostriča, divlje blitve, divljeg luka, koromača......, to je mišanca ! 






Prije par dana vratila sam se iz Dbk-a, Uskrs sa mojim curama, Uskrs u Gradu. Bilo je lijepo iako je uglavnom bilo kišovito. Ipak, ulovila sam vrijeme za šetnju, kavicu sa prijateljicama, draga nećakinja K.je imala uskršnji koncert sa orkestrom koji smo odgledali na Stradunu po kiši i bez obzira na to bilo je lijepo, ispričala sam se sa mamom i sestrom, uživala u maminom vrtu i novim biljkama koje su se primile i počele rasti pa i davati prve cvjetove. U šetnjama između kiše zavirila bih i u druge vrtove pored kojih sam prolazila, privlačili su me mirisi, intenzivni mirisi koje bih osjetila svakim izlaskom iz stana. Procvjetali su limuni i naranče, slika koju rijetko imam priliku vidjeti, posebno zanimljiva jer na stablima ima još starih plodova i dok sa jedne grane vise naranče ili limuni druga grana je prekrivena bijelim cvjetićima spremnima za nove plodove (slike su mi na žalost ostale u Dbk pa ih sada ne mogu pokazati). 

Mirišu cvjetovi, mirišu biljke, a ja sam virkala preko zidića i pogledom tražila samoniklo bilje, ali jedino gdje sam ga ugledala bilo je na placu :), nema ga baš po gradu, a vremena za obilazak okolice nisam imala. Mama je opet kupila žućenicu i pojele smo je lagano skuhanu sa maslinovim uljem i tvrdo kuhanim jajem, onako kako su je i ona i baka nekada jele. Hoće li i naša draga K.jednom htjeti sa svojom mamom pojesti tanjur žućenice ? 

U Zg-u subota i vrijeme za plac, već znam što i gdje ću naći i krenem prema dalmatinskom dijelu placa , a na pultovima, očekivano, nađem mišancu, stanem i pitam ljubaznu gospođu što je sve donijela u mišanci , a ona nabroji  sve redom od divljeg maslačka, kostriča, cikorije......., zamolim je da mi kaže ako ima nešto što nije samoniklo, kaže da garantira da je sve divlje i samoniklo , ok to znači da je sukladno temi igrice :) , kupila sam mišancu i odlučila je smjestiti u jedan fini namaz. 






Priznajem da mi namaz nije bio prva pomisao, kada sam razmišljala što pripremiti krenula sam od kruha, kiflića, možda juha, može i neka savijača, onda sam dragom I.spomenula da bih mogla napraviti sladoled od ovog bilja na što me samo značajno pogledao :), i na kraju odlučila sam se napraviti namaz. U Dbk-u sam kupila knjigu recepata za namaze, odlični su recepti, zapravo ideje, i ilustracije koje plijene pažnju, ali nešto što bi pomoglo iskombinirati ovo bilje baš i nisam našla tako da sam na kraju dodavala ono što sam mislila da će se dobro slagati i dobila zanimljiv i ukusan namaz 


Namaz od mišance  

- 300 g mišance 
- 2 mlada luka 
- 1/2 glavice ljubičastog luka (kapule)
- 1 žlica ulja 
- 50 g dimljene vratine ili pancete 
- 150 g svježeg sira 
- 2 žlice kiselog vrhnja 
- 4 žlice maslinovog ulja 
- sol i papar 
- 1 žlica parmezana 

- Mišancu oprati (najbolje staviti u vodu i ostaviti 10-tak minuta i zatim je isprati), odstraniti deblje djelove stabljika, staviti u posudu za kuhanje, preliti vodom, kuhati da uzavri i zatim još 10-tak minuta da omekša 
- Mladi luk i luk narezati, u tavi zagrijati 1 žlicu ulja i lagano ga popržiti
- Dimljenu vratinu (moj izbor ovaj put) ili pancetu narezati na komadiće i dodati luku i lagano , 2-3 minute, popržiti. Ostaviti da se prohladi
- Skuhanu mišancu dobro ocijediti od vode i grubo usitniti
- U posudu u kojoj se može koristiti štapni mikser ili u blender staviti skuhanu mišancu, luk i vratinu ili pancetu, svježi sir, vrhnje i maslinovo ulje. Sve dobro usitniti (ja sam usitnjavala štapnim mikserom) do konzistencije namaza 
- Na kraju posoliti i popapriti po ukusu 
- Servirati, posuti parmezanom , pripremiti malo toasta






Namaz je ispunio moja očekivanja, a i dragi I.je rekao da mu je dobar i zanimljiv, definitivno drugačije od onoga što smo do sada jeli. Mišanca je pomalo gorka i to se osjeti u okusu, sir i vrhnje pomalo ublaže gorčinu i oporost mišance, a luk i vratina podignu i daju punoću okusu . U svakom slučaju namaz koji djeluje zdravo i zdrav je,  i namaz koji neću zaboraviti. Na komadiću prepečenca jako fini zalogajčić :)






I dok se častimo ovim namazom kojega šaljem dragoj Ingrid kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečni krug Ajme koliko nas je , tu su još četiri ulaznice koje isto tako prilažem : 

Kuke i šparoge u slanim torticama i rižotu:
- Tortice sa svježim sirom i šparogama
- Rižot sa kukama i šparogama 

Kopriva u kukuruznim pitama
- Mini kukuruzne pite sa koprivom

Bazga u džemu od aronije
- Džem od aronije sa bazgom

Broj komentara: 13:

  1. Namaz izgleda fantastično, kao stvoren za grickanje na tostu

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja ne znam koja je ovo biljicica, ali namaze mnogo volim, i rado bi i ovo probala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlišna ideja Branka!

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Branka,oduševila si me iznova,boja umaka je baš predivna!
    Lijep ti pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. jako dobra tema! ovaj namaz je baš zgodna stvar, nije mi nikad palo na pamet napraviti ga od ovih sastojaka, baš mi se sviđa ovaj tvoj receptić

    OdgovoriIzbriši
  6. Dobro došla nazad i nadam se da su ti baterije napunjene za jedno kratko vreme.
    Ovo mi deluje jako fino, samo ja,kao i Ljilja, ne znam koja je ovo biljkica.

    OdgovoriIzbriši
  7. odlična ideja, jako mi se sviđa. Moram ovo pokušati napraviti, bilježim recept.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne znam sta je misanica (odoh googlati!), ali namaz izgleda odlicno. Obzirom da volim sve samoniklo bilje, sigurna sam da bi mi se i misanica svidjela. Nista bolje od prirodnog.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sad videh u postu šta je misanica...nauših nešto novo. Hvala ti puno.

    OdgovoriIzbriši
  10. Sviđa mi se recept, odličan namaz, koja boja!

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlična ulaznica i lijepa priča Uvijek se sjećam mišance s Dolca dok sam studirala. Onda mi to nije bilo zanimljivo ko sada.

    OdgovoriIzbriši
  12. genijalan recept! nisam nikad probala tu kombinaciju bilja, nadam se da cu nekad imati prilike jer zanimljvivo zvuci.. tako vam svima zavidim sto imate pistup tom samonikolom bilju.. ovdje ne da toga nema, nego nam se zima tako oduzila da jos nista nije niklo.. nazalost, ovaj mjesec, zbog toga preskacem igranje..

    OdgovoriIzbriši