U ovomjesečnom krugu blog igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, naši domaćini dragi Ana-Marija i Mislav sa bloga Foozdarije zadali su nam za temu šumsko- bobičasto voće !
Mmmmm što volim bobice, svake , možda ponajviše borovnice koje su mi nekako najmanje dostupne, ali i kupine, maline, ribizle su mi jednako omiljene. A aronija ? Hm, ne znam da li mi je toliko omiljena obzirom na njezin specifičan i niti malo prijateljski okus, ali „zapakirana“ u jedan fini džem svakako postaje i više nego prijateljska i ukusna. Iako se aronija nije našla na popisu predloženog voća naših ovomjesečnih domaćina, zajedno smo utvrdili da je mogu priložiti kao moju ulaznicu u igricu obzirom da zadovoljava kriterije: šumsko i bobičasto voće.
Sa aronijom sam se po prvi put srela prije godinu dana i taj susret zabilježila u ovom postu. Aronija je tada po prvi put gostovala u mojoj kuhinji, a po prvi put je tada na blogu gostovao i dragi I. i priložio svoje fotkice postu o aroniji. Gledala sam tada aroniju , kuhala i kušala, i dobro je zapamtila :) Koliko god je do tada nisam susretala toliko sam u zadnjih godinu dana skoro svakodnevno čitala o njoj, u ponudi su proizvodi od aronije , sugerira se njihova konzumacija obzirom na izuzetno visoka ljekovita svojstva , posebice jer je aronija najjači antioksidant među bobičastim voćem.
Više o tome preuzela sam sa neta i napisala u prošlogodišnjem postu, ovdje. Tada sam napravila jedan sasvim običan džem od aronije i jedne sasvim odlične kolačiće sa tim istim džemom :) Danas opet imamo džem od aronije, ali ovaj je dobio svoju gošću, bazgu i udružili su se u jednu jako lijepu kombinaciju :)
Džemovi sa dodatkom bazge nisu novost, a prateći blogove i Coolinarku čini mi se da smo najviše radili džem od jagoda sa bazgom, popularnu „bazgoladu“ :) Bazgolada nije niti mene zaobišla i to mi je dugo bio jedan od najdražih džemova ili kako ih ja volim zvati marmeladica. I ove godine napravila sam malo džema od jagoda sa bazgom, ali u zamrzivaču me čekala vrećica aronije koja samo što me nije počela moliti da je za nešto upotrijebim :)
Bazgu sam upoznala i zavoljela dolaskom u Zgb, ranije sam je često znala dobiti od jedne kolegice, lani sam je ubrala u jednom vrtu gdje je bilo toliko rascvjetale bazge da sam prvo nekoliko minuta samo stajala i gledala, a ove godine sam je primjetila jedan dan po povratku sa posla. Mirna ulica, grmlje, trava, poneko stablo , bazga , a sve skupa „ničija zemlja“ :) Odlično, bazga je bila u punom cvatu, a kiša samo što nije počela padati. Sve se baš posložilo, pričekala sam da kiša odradi svoje i vratila se kasnije po čistu, lijepu, cvjetnu bazgu.
Kada me I.vidio sa cvjetovima bazge malo me upitno pogledao: „to je za…..? „ Naravno, cvjetova nije bilo niti približno dovoljno za sirup, nisam spominjala da ću praviti nešto drugo, ali kao što se često zna dogoditi tako je i ova ideja da spojim aroniju i bazgu došla u trenutku, "klik" i idemo u akciju :) Bazga će sigurno ublažiti opori okus aronije i ova kombinacija bi mogla biti jako dobra. Malo ću modificirati osnovni recept za džem od prošle godine i ............hajdemo isprobati :)
Džem od aronije sa bazgom
- 400 g bobica aronije
- 100 ml vode
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 0,5 ml sirupa od bazge
- 2 žlice cvjetova bazge
- ½ žličice limuntusa
- Aroniju staviti u posudu za kuhanje, doliti vodu, zagrijati i kuhati oko 5 minuta da bobice malo omekšaju
- Zatim bobice aronije sitniti u blenderu ili štapnim mikserom
- Dodati limuntus i umješati, zatim šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati
- Smjesu kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, smanjiti vatru i kuhati dalje oko 15-tak minuta kada će se početi zgušnjavati. Obavezno stalno mješati.
- Zatim dodati sirup od bazge, umješati ga i nastaviti kuhati uz stalno mješanje još 10-tak minuta.
- Na kraju polako umješati cvjetove bazge. Cvjetići će u početku ostati bijeli , ali kako će džem stajati tako će pomalo izgubiti boju.
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke , zatvoriti i okrenuti na pklopac. Neka tako stoji 10-tak minuta, vratiti ga na pravu stranu i ostaviti da se ohladi.
A zatim krećemo sa najzanimljivijim dijelom, otvaranje prve teglice i degustacija :)
Moram reći da su cvjetići bazge sada već počeli poprimati boju marmelade pa su ovi bijeli na vrhu dodani za potrebe slikanja :)
Prvi degustator sam bila ja i odmah zaključila kako mi je ova kombinacija pun pogodak, opora i trpka aronija dodatkom bazge postaje blaža i slađa, a onome tko voli bazgu preporučujem dodati još koji ml sirupa.
Drugi degustator, dragi I. je nakon prvog zalogaja rekao : "Ovo je jako interesantno", a zatim zatražio i još malo :)
Ponovno smo uzeli žličice u ruke i ponovno uživali u ovom običnom, ali ipak pomalo neobičnom džemu i počeli kombinirati sa čime ga jesti. Palačinke, palačinke, to će biti idealna kombinacija, odmah smo se složili ! Palačinke još nismo napravili, ali smo se zato i dalje osim okusu divili i boji ove marmelade. To se mora primjetiti, sama boja, dubina boje, pomalo neobična i lijepa. Možda se na mojim slikama to toliko ne vidi, ali mi smo uistinu bili očarani .
Ne znam da li se još uvijek može naći cvjetova bazge, ja kraj novootkrivenog grma nisam više prolazila pa nisam vidjela. Potrošila sam i zalihe zamrznute aronije i više je nisam našla za kupiti, tako da sada zapravo ne znam kada ću opet imati priliku napraviti ovaj džem. No do tada ću uživati u ovome što imam, i osim palačinki koje će biti prve na redu znam da ću barem mali dio ostaviti da se opet počastimo i prošlogodišnjim kolačićima koji će biti moja druga ulaznica u Ajme koliko nas je.
Izvolite, počastite se i vi :)
probala sam ovakav džem i prefin mi je, iako nikada nisam radila. stvarno krasan recept
OdgovoriIzbrišiuauu koja kombinacija!!! fantasticno izgleda! =)
OdgovoriIzbrišiSigurno je ukus fantazija!
OdgovoriIzbrišiMoja aronija još nije sazrela pa ču morati napraviti đem po ovom receptu ali bez bazge. Super, hvala.
OdgovoriIzbrišiAjme draga Branka koja divna kombinacija,mogu samo zamisliti ukus,divno uvijek kod tebe:)
OdgovoriIzbrišiBorovnice su i moje omiljeno bobičasto voće.
OdgovoriIzbrišiAroniju sam probala u sirovom stanju i nije mi se svidjela, mada sam sigurna da bi mi se ovaj džem odmah svidio.
Krasna ti je ova super marmelada. U Parizu sam probala nešto slično, mislim da je bila čista aronija u đemu s komadičima bobica i posluženo s rastopljenom tamnom čokoladom na vrlo tankoj palačinkici i flambiranoj naravno. Fotografije ti imaju divan kolor, ova tamno ljubičasta... fenomenalna boja na bijeloj podlozi. Pada mi napamet da bi aroniju trebalo iskoristiti i spremiti za bojenje hrane i slatke i slane.
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda sa tim neznim cveticima na vrhu, nisam jos probala aroniju ali mislim da bih rado gricnula koji keksic, hvalaaa.:)))
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda, a u okus ne sumnjam.
OdgovoriIzbrišiIma prekrasnu ljubicastu boju; lijepo prezentirano!
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda, a mogu zamisliti tek okus!
OdgovoriIzbrišiNikad nisam probala aroniju, ali je mama rekla da je imamo u vrtu tako da ću ove godine sigurno nešto raditi od nje. Bazgu bi bilo bolje brati po sunčanom vremenu zbog dragocjenog peluda, pogotovo ako se radi sirup.
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se boja ove aronije, slična je marmeladi od bobica bazge.
Znala sam da se radi o aroniji kad si bila onako tajnovita;). Super recept, pošalješ mi ga na mail?
OdgovoriIzbriši