ponedjeljak, 3. ožujka 2014.

Dobro došli na kavu i amarette

Dobro mi došli u ovaj krug blog-igrice FBI rukavice ! Veseli me i počašćena sam što vas mogu i na ovaj način ovdje ugostiti , a prije svega hvala vam na povjerenju, hvala što ste odlučili baš ovdje provesti ovo vrijeme i nadam se da ćete naći nešto za sebe, nešto što ćete željeti isprobati i što će vam se svidjeti. Za svako pitanje, nedoumicu, potrebnu dodatnu informaciju, tu sam i slobodno se javite !

No prije svega , drage goste želim za dobrodošlicu počastiti, a kako primiti i počastiti gosta i ne ponuditi ga kavom ? :) Stoga popijmo zajedno kavicu, gricnimo koji keksić, a onda ćemo dalje :) 

"Čuj, sada bih najradije da su mi sve blogerice tu negdje blizu, da skuhamo kavu, lagano je popijemo i popričamo" kažem dragom I., a on odgovori "Ja ću vam skuhati kavu, ti je posluži na loggi i uživajte ! " :) I upravo tako smo napravili, kava je skuhana i poslužena, a vi ste makar i virtualno bile sa nama, i keksići su bili uz kavu , mali amarettići, jedan keksić pa gutljaj kave, uživali smo ! 






Znam da postoje oni koji uživaju u kavi, oni koji je vole ali to se ne naziva pravo uživanje, kao i oni koji je baš i ne vole ili iz nekog drugog razloga izbjegavaju. Ja kavu volim i bez jutarnje kave mi dan teško započinje, zapravo prvo popijem čaj, pa doručak, pa onda ide kava, ona bez koje se ne može, i u njoj uživam, bilo da je popijem na brzinu, bilo da je to ona mirna, polagana, vikend kava. Ali što dragi I. uživa u kavi, ......., to je ono istinsko i iskreno uživanje. Tek uz njega naučila sam zapravo puno o kavi, o tome kako postoji kava i kava i kako se ta razlika jasno vidi i osjeća od samog zrna, mirisa, okusa, i načina pripreme. I. priznaje samo pravi espresso, stoga mu je cafe-aparat nerazdvojan prijatelj :) , a priprema jutarnje kave obavezan ritual. Ritual je i odlazak na kavu u omiljeni kafić, naručuje kratki espresso  i tada ga promatram kako nakon prvog (često i jedinog) gutljaja osjeća kvalitetu kave, pitam da li je dobra, a I.odmah kaže o kavi više od onoga što bih ja uopće promislila i moram priznati da samo tako malo pomalo i sama počela promišljati o kavi i osjećati razliku. I dok ću ja ipak još uvijek zatražiti kavu sa ponekim dodatkom , I. ostaje kod kratkog espressa kao jedinog oblika "prave" kave. 






Kod mene ipak ne ide bez barem malo mlijeka u kavi, a i dobar cappuccino je dobro došao. I volim kada je u najobičnijoj bijeloj, finoj šalici. Ne znam zašto nisam nikada voljela piti kavu iz šarenih, velikih šalica , njih čuvam za miomirisne čajeve, a za kavu ostaju ove bijele.  
Osim samog mlijeka volim kavu, odnosno cappuccino i malo "začiniti" cimetom, pospem ga po vrhu i kasnije umješam zajedno sa pjenom i dodam kavi tu meni omiljenu aromu. I.naravno to ne može niti zamisliti i kada sam to počela raditi sa ovim cappuccinom odmah me pitao da li mislim da će to netko voljeti :) , dobro, dobro, gostima ćemo napraviti po njihovim željama, za početak jedan fini cappuccino bez dodataka i "začina" :)  






Uz kavu je uvijek dobro došao poneki keksić, a amaretti su mi ne samo dobro došli nego i idealni. U Italiji će nam uz kavu često poslužiti pokoji amarettić, kod nas ne tako često. I sa kavom i bez nje ovo su keksići koje jako volim, dovoljno je što su bademasti pa da meni postanu omiljeni :) Amarettiće smo nekada često kupovali, a zatim je došlo neko vrijeme kada su pravi bili preskupi, a oni jeftiniji nikako nisu bili pravi, bili su takvi da sam neko vrijeme amarettiće samo gledala. Sada je došlo vrijeme da ih i sama napravim. Recept sam pronašla u knjizi koja se zove "Coffee" :) , kupila sam je na poklon dragom I. da može još malo čitati o kavi kroz povijest, ali i o slasticama od kave, sa kavom i za uz kavu. Ovi amaretti se nalaze u onom poglavlju "uz kavu".








Amaretti 
(za 50-tak kom)

- 2 bjelanjka 
- 150 g badema (blanširani, bez kožice)
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica amaretto likera 
- 1 žličica ekstrakta gorkog badema 

- Bademe samljeti što sitnije (kod mene to nije išlo baš jednostavno sa ručnim mlincem pa je ostao i pokoji krupniji komadić, nije smetao ali je bolje kada je što sitnije) 
- Šećer i vanilin šećer pomiješati i pola količine umješati u mjevene bademe 
- Bjelanjke miksati mikserom na najvećoj brzini i kada se počmu pretvarati u snijeg pomalo početi dodavati šećer i dalje miksati, oko 5 minuta 
- Zatim umješati  liker i ekstrakt badema i nastaviti  miksati oko 1 minutu 
- Umješati smjesu badema i šećera i miksati  na najmanjoj brzini 1-2 minute 
- Pleh za pečenje prekriti papirom za pečenje i lagano ga posuti brašnom. 
- Smjesu staviti u slastičarsku špricu i na papir istiskivati male krugove (pokušati dobiti i karakteristični "vrhić" koji sam ja u tek manjem broju primjeraka dobila, ostatak je završio u obliku kružića)
- Posuti ih šećerom u prahu i ostaviti oko 30 minuta da se prosuše na zraku. 
- Zatim pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva i peći oko 15 minuta , početi će dobivati lagano smeđkastu boju. 

Ohladiti i gricnuti :) 






Slatki mali amarettići, ajme što ih volim i ajme što sam se oduševila kada sam spoznala da ih mogu uz malo truda i sama napraviti i dobiti baš ono što želim. Kada malo bolje razmislim najviše truda i vremena mi je trebalo oko pripreme badema, sve ostalo je i više nego jednostavno i brzo. Krckavi, pomalo ljepljivi, bademasti, slatkasti i gorki istovremeno, bonus je i domaći amaretto liker....., ma tko ih ne bi volio :) 


Kavica i keksići čekaju, svi ste pozvani, espresso, sa mlijekom, cappuccino, ....., sve imamo :) , imamo i amarette.  Moj cappuccino je spreman, i cimet je zamirisao, ......., dobro jutro......i dobro došli dragi gosti ! :) 




24 komentara:

  1. Jako mi je drago što je tvoj blog pod "istragom" i potrudiću se da i sama nešto pripremim jer duuugooo nisam učestvovala u ovoj igrici...
    Kafa i keksići su savršenstvo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Gdje su kava i keksići tu sam i ja. Dok sam čitala o tebi i I. kao da čitam o sebi i svojem mužu. Kod mene je kava užitak koji mora trajati, pa i kad pijem obični kratki espresso (ali ipak više volim macchiato), a on svoj u jednom gutljaju popije, jer kaže da samo tako može osjetiti sav okus kave i uživati u njemu. Ja se držim bosanskog mota, ako kavu ispiješ u jednom gutljaju, onda ne znaš kavu piti. Samo sam jedanput pravila domaće amarette, morala bih ponoviti

    OdgovoriIzbriši
  3. Branka, tako mi je drago da je tvoj blog pod istragom!!!! Ne mogu ti opisati koliko sam se obradovala! Sigurna sam da ću naći i više toga zanimljivog nego što ću imati vremena za pravljenje... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala na tako lepoj dobrodoslici, sigurno cemo uzivati u isprobavanju tvojih receptica.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Jedva čekam da krenem u istragu, znam da ću uživati. Kao što uživam i u kafi i keksićima, baš kao za mene!

    OdgovoriIzbriši
  6. hvala na kavici :)
    uživam u tvojim postovima
    keksići su divni, puno je bolje ovako domaću verziju napraviti. i odlično idu uz kavu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Upravo pijem kavu i citam tvoj post :) Divni keksici i kao uvijek prekrasna prezentacija i fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  8. Koja lijepa dobrodošlica za istraživanje tvog lijepog bloga i da rado ću popiti kavu jer i kod mene nema dana a da ne počnem njom.

    OdgovoriIzbriši
  9. za kavicu sam uvijek iako je ne pijem svaki dan =))

    jedva cekam da se bacim na isprobavanje!!! =))

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivna dobrodošlica! Rado bi se poslužila kafom i keksićima;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Za kavu sam uvijek; nadam se veoma dobrom odazivu 'igracica' ovog kruga. Iako ne ucestvujem u igricama , rado citam vase postove o njima.

    OdgovoriIzbriši
  12. Branka, hvala ti na divnoj dobrodošlici! Baš posebno! :) Raduje me što ću se ovih mjeseci baviti tvojim blogom i raduje me miris tvojih jela iz naše kuhinje! Puno pozdrava ti šaljem! <3

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Branka, meni je uživanje čitati tvoje postove ( kroz njih osećam koliko je topline u tebi i tvojoj duši ) i radujem se da je tvoj blog izabran za FBI rukavice. Pre nekoliko večeri sam se šetala po tvom blogu i gledala tvoje recepte, majko moja,pa ti si kraljica marmelada, u životu nisam videla toliko vrsta marmelada,koliko kod tebe.
    Jutro započinjemo sa domaćom turskom kafom, bez koje mi ne bi bio isti dan, kao sa njom a kad pijemo kafu vani, onda je to obavezno cappucinno sa čokoladnim prahom odozgore i biscotti sa strane. ( Nemamo mašinu za kafu i ne mislim da ćemo je kupiti, jer onda bi pili kafu mnogo više, ovako samo dve šoljice i to one male,dnevno )
    Hvala ti na ovoj lepoj dobrodošlici i uživanje će biti moje. Virtualni zagrljaj.

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala na lijepoj dobrodošlici, rado ću se odazvati :)

    OdgovoriIzbriši
  15. A malo tople čokolade ili barem čaja za nas koji ne volimo kavu? Hvala ti na dobrodošlici, već sam prelistala blog i stvarno mi je krivo što ga ne istražujemo u vrijeme kad se voće sprema u teglice, jer su tvoje marmelade fantastične! Ali svejedno sam našla što ću isprobati, samo se nadam da ću stići napraviti sve planirano!

    OdgovoriIzbriši
  16. hvala na takvoj dobrodošlici....drago mi je da je i tvoj blog došao pod istragu...zanš i sama koliko te volim i koliko vaolim tvoj blog...grlim te..pozdrav dragom I....

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala na dobrodošlici, ja sam već spremila receptiće za probu i ja mislim da će tu ići ovi amareti jer ih isto obožavam, mada nisam nikad jela domaće. Što se tiče kave, ovisnik sam o njoj i to je prvo što ujutro napravim, prije nego djecu probudim. Najviše volim onu iz talijanske kafetijere.

    OdgovoriIzbriši
  18. Keksići su za pet, ali i ja sam radije za čaj :))) Redovito te čitam i pravim i već sam isprobala mnoge tvoje recepte, al za mene su likeri ipak broj 1 :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Ja ih nikad nisam pravila, ali tvoji odlicno izgledaju. Ova slicica sa soljicom kafe bas mami :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Bolje vas nasla! Divni ste domacini vas dvoje... stekla sam utisak da se tako dobro dopunjujete da ste totalno harmonicni... Predivno! Hvala puno na posluzenju, odlicno je. I, znas kako kazu -svakog gosta tri dana dosta- e, pa ja cu se bogme zadrzati malo duzeee :)

    OdgovoriIzbriši
  21. baš mi je drago da je tvoj blog pod istragom, samo na žalost ja nemam vremena da sudjelujem, no ne znači da i van igre nebudem isprobala (nešto već jesam) neke od tvojih receptića
    nisam ljubitelj kave, popijem je tako ponekad jer mi zamiriši, ali tek stvarno rijetko, više sam ljubitelj slastica s kavom
    amarette obićno spremim za Božić, odlični su

    OdgovoriIzbriši
  22. Hvala na lijepom gostoprimstvu. Baš se veselim isprobavanju novih recepata.

    OdgovoriIzbriši
  23. Branka, upravo sam procitala tvoj komentar na mom blogu... Ako mi posaljes svoju adresu na jasnavarcakovic@hotmail.com, rado cu ti poslati zacine koje ne mozes naci u trgovinama; samo naznaci koji ti trebaju. Bilo bi mi zadovoljstvo, stoga nemoj da se ustrucavas ;-)

    OdgovoriIzbriši
  24. Upravo sam napravila ove Vase kolacice.
    Utisci: kolacici su odlicni! Saveti: vaditi (smesu) najmanjom kasicicom jer tako dobijate preslatke male keksice; ne skidati ih sa pek papira dok se potpuno ne ohlade jer taj postupak ne tolerisu!

    Hvala na divnom receptu. Sumska Vila

    OdgovoriIzbriši