petak, 14. veljače 2014.

Red velvet srce od srca


I opet Valentinovo ! :) Ima jedna pjesma koja kaže da je svaki dan Valentinovo, i tako bi trebalo biti. Ljubav je ona koja je stalno u nama i oko nas, svaki dan je osjećamo , a na Valentinovo ćemo je samo malo glasnije i jasnije obilježiti. Tako nekako razmišljam iz godine u godinu u ovo vrijeme, kažem da nije potrebno ništa posebno raditi za Valentinovo, ali isto tako svaki put imam Valentinovski post :) Pa da ne bi tradicija bila narušena evo me i ove godine sa crvenim srcem :)

Danas crvena srca iskaču na sve strane, kažu da ljubav dolazi iz srca, da volimo srcem, a sve ostalo su samo varijacije na temu. Ja opet kažem da je važno da volimo, taj osjećaj je neponovljiv isto kao i onaj da smo voljeni. Ne treba tu puno pričati, ljepše je osjećati i pokazati. Sa time se slaže i dragi I. koji je odmah rekao da nećemo posebno obilježavati Valentinovo , ali isto tako znam da danas neće zaboraviti na crvenu ružu :) Sa time se slažu i moje cure u Dbk koje kažu da nije sve u ovom jednom danu, ali opet znam da ćemo danas jedna drugoj zaželjeti sretno Valentinovo :), sa time se slaže i moja najdraža K. koja će reći da joj je Valentinovo bez veze , a potajno će se nadati da će neka simpatična porukica baš danas doći do nje :) A sa time se vjerujem slažu i svi meni dragi, prijatelji, oni koji su uvijek tu negdje i kada se ne vidimo, kao i vi drage blogerice i blogeri koji ste isto tako uvijek tu negdje iako se ne vidimo, ali se osjećamo, i družimo i volimo :) I zato je danas ovdje puno, puno razloga da svima poklonim puno srca i jedno slatko crveno srce !






Moj prvi red velvet kolač. Ajme koliko dugo već obilazim red velvet torte, kolače, cupcakese, planiram ga napraviti i nikako da krenem. I dok neki već nižu cijele red velvet kolekcije ja mudrujem o tome da li je baš dobro što ide ta crvena boja u sastojcima iako sam do sada i bez crvene prehrambene boje pojela tko zna što možda i štetnije od ove boje koju ću u određenoj količini pojesti danas i vjerovatno ne tako skoro opet. Uostalom znala sam je već i kapnuti u keksiće, bili su tu i crveni macaronsi, pa zašto onda ne bi bio i red velvet kolačić. U svakom slučaju želja da isprobam red velvet kolač je bila velika i samo sam čekala trenutak da ga napravim, i koji bi onda bio bolji trenutak od današnjeg dana, od Valentinova. Tu je i kalupić srce koji se u današnji dan jako lijepo uklopio i preostalo je napraviti ovo slatko crveno srce, i konačno moj red velvet kolač :)






Pronaći recept za red-velvet nije bio problem, prepun ih je net i samo je trebalo izabrati. Svi su otprilike isti ili slični i odlučila sam se pregledavati slike i gdje mi je kolač najcrveniji i najljepši po tom receptu ću praviti :) Tako je i bilo, i od svih raspoloživih odlučila sam praviti po receptu koji je valjda jedini bio na talijanskom jeziku koji ne govorim :), ali ništa za to, tu su rječnici, malo prevoditelj,  i nadam se da sam dobro pohvatala sastojke i postupak. Ako i nisam nema veze, to samo znači da sam u tom slučaju dobila unikatan kolač i neki novi recept.

Druga dilema je bila krema od sira koja uobičajeno ide uz red velvet, osim za kombinaciju okusa i za kontrast boja, tako iskombiniran kolač izgleda zbilja atraktivno i lijepo. Ali ne bih, ……., Valentinovo je i želim čokoladu , želim crveno i čokoladno. I ono što sam željela to sam i napravila , crveno i čokoladno :) , i preljev od šećerne glazure. 


Red velvet srce 

Tijesto
- 125 g maslaca 
- 250 g šećera 
- 2 jaja
- 225 g brašna 
- 1 žličica sode bikarbone 
- 15 g kakaoa 
- prstohvat soli 
- 250 ml mlaćenice (stepko) 
- 1 žličica octa 
- 1 žlica crvene prehrambene boje u prahu 

Čokoladni ganache 
- 100 ml slatkog vrhnja 
- 200 g čokolade za kuhanje 
- 20 g maslaca

Šećerna glazura 
- 200 g šećera u prahu 
- 3 žlice soka od limuna 
- 1 žlica vode 
- prstohvat crvene prehrambene boje 

Ukrasi
- srca od bijele i tamne čokolade

Tijesto
- Omekšali maslac i šećer staviti u posudu i mikserom miksati na najvećoj brzini dok se dobro ne sjedini
- Dodati jaja i mikserom ih dobro umješati u smjesu 
- Dodati mlaćenicu i pomalo dodavati brašno u koje smo umješali kakao, sodu i prstohvat soli. Mješati polako mikserom na najmanjoj brzini 
- Dodati žličicu octa i crvenu boju i mikserom na najmanjoj brzini ih umješati. 
- Kalup namastiti i pobrašniti , izliti tijesto i peći na 180 stupnjeva, oko 40 minuta 

Čokoladni ganache
- Vrhnje zagrijati do vrenja i dodati čokoladu i maslac, dobro mješati na najlaganijoj vatri dok se ne otopi. 
- Ohladiti u frižideru do korištenja 

Šećerna glazura 
- Šećer, sok limuna i vodu sjediniti i na srednjoj vatri zagrijavati uz stalno i brzo mješanje
- Pred kraj dodati crvenu boju i dobro je umješati
Glazuru napraviti neposredno prije preljevanja kolača. 


- Kada je kolač ispečen ohladiti ga i prerezati na dva dijela (kao dvije kore)
(Osim ovog srca napravila sam i nekoliko muffina obzirom da mi je preostalo smjese, po mojoj procjeni smjesa bi bila dovoljna za kolač sa dvije kore , okrugli kalup promjera 22 cm) 
- Ohlađeni čokoladni ganache staviti u slastičarsku špricu i tako napuniti jednu koru i preklopiti drugom 
- Pripremiti glazuru i preliti kolač ("točkice" u mojoj glazuri su komadići tijesta koji su mi preostali i nespretno se našli u glazuri...., našli se i takvi ostali :) ) 
- Ukrasiti čokoladnim srcima 






I sada......, čekati degustaciju ?......, hm, pa toliko sam ga željela napraviti da ne bi sada bilo fer da ga odmah i ne probam. Stvar će spasiti muffini nastali od preostale smjese, nisu uspjeli baš najbolje zbog lošeg silikonskog kalupa (i to se događa) , ispekli su se dobro, ali izvaditi ih u komadu iz kalupa bilo je nemoguće. Stoga sam ih usitnila u komadiće, dodala im malo čokoladnog ganache-a i šećernog preljeva, pokoje srce i probali smo ih i prije samog Valentinova :) 

Dojmovi ? Hm, pa i nisam baš preoduševljena i to prije svega samim tijestom, znam da bi sirna krema bila puno bolja u kombinaciji, ali tijesto je ono koje bi svakako ostalo, a ovo je istina mekano, pravi biskvit, ali nije niti slatko niti nekog posebnog okusa, baš nekako nedefinirano,  zapravo........, jedino što mi se sviđa je ova baršunasta crvena boja i u svakom slučaju mi je jako drago što sam konačno napravila svoj prvi red-velvet kolač i uživam gledajući ga ispred sebe.  A to je uostalom i najvažnije ! :)






Uživajte u današnjem danu, simpatično je i lijepo, Valentinovo neka bude danas, a ljubav svaki dan ! 


Broj komentara: 11:

  1. Divno Branka, baš sam tvojom pričom "ušla" u Valentinovo (čak me podsjetilo na onu moju staru valentinovsku priču od pred par godina no glavnog aktera više nema!!), a voljeti znači sve što ide uz ljubav, i dobitak i gubitak, sjaj i tama, slatko i kiselo.... kako bi znali ju cijeniti da nije tako krhka i osjetljiva. A tvoje crveno srce, prekrasno, nemam ništa protiv tih bojica, stavljaju ih svuda, ćak u voćne jogurte. Prvo sam primjetila točkice na glazuri i odmah su mi se dopale, ti šećerni pokrovi znaju biti previše jednolični i mislim si kako si ju zgodno dopunila, a kad tamo... Sretno ti i ljubavno Valentinovo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivan je, boja fantasticna. Probala sam ga prvi put prosle godine u Americi i odusevio me i kao i ti dugo vec razmisljam da ga napravim. Zelim ti lijep vikend :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ni ja nisam neki ljubitelj velvet-kolaca, iako stvarno imaju tu divnu crvenu boju.. ovaj tvoj bas izgleda odlicno! =)

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasna ti je ova tortica, baš mi izgleda onak umjetnički. Sviđa mi se kak ti je ispala glazura, pogotovo njene boja, i dekoracija s pralinicama, ma preslatko!.... Žalim ti sretno Valentinovo! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Red velvet nisam do sada pravila, ali sam se uvek divila njegovoj crvenoj boji. Dopada mi se tvoja dekoracija:)

    OdgovoriIzbriši
  6. radila sam tortu i nije mi se svidjela al tvoja kombinacija s čokoladom je sigurno bolja!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Srecan i vama Dan Zaljubljenih i neka vam svaki dan bude poseban i ispunjen ljubavlju.:))) Nisam nikada pravila red velvet torticu, iskreno mene nekako plasi ta vatreno crvena boja, ali bih cokoladni ganache i te srceke odgore odmah rado poruckala.:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Ma gdje ćeš bolju prigodu za isprobavanje red velvet torte od Valentinova! Krasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  9. Divno dekorirana u skladu sa Valentinovim...

    OdgovoriIzbriši
  10. Stvarno predivno izgleda, svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ma meni je ovo prekrasno i volim ovakve prigode jer isprobavamo svakakve stvari.

    OdgovoriIzbriši