ponedjeljak, 26. kolovoza 2013.

Smokve, lavanda, limun - marmelada i keksići

Naslov posta je ljetni, a ljeto kao da je već malo posustalo što mi se , moram priznati, nikako ne sviđa. ne sviđa mi se baš niti što je odmor završio i što me sada čeka radna i teška jesen, ali........, uvijek sa nadom u bolje sutra :) i ovaj put i prije svega - veseli me da se ponovno ovdje vidimo ! :) 

Nadam se da ste se i vi lijepo odmorili ovo ljeto, pratila sam vas koliko sam mogla, putopisi, priče, recepti, fina jela, kolači, sladoledi  nizali su se na vašim blogovima. Ja sam što se tiče kuhinje bila na maloj pauzi iako to ne znači da se nije kuhalo i uživalo u ljetnim delicijama, posebno u sladoledu koji smo, sada mi se čini, jeli u neograničenim količinama :) No , danas nema sladoleda, danas pokušavam dozvati natrag ljeto da se barem još malo vrati, i svaki tračak sunca nakon kiše već mi daje nadu. 

Kada kažem ljeto odmah su mi pred očima sunce, more, ali i smokve ! Divne, sočne, mekane, slatke, mirisne ......, smokve koje jako volim. Kada kažem ljeto to je i lavanda čiji miris me uvijek iznova osvoji, a ljeto je i limun koji uvijek iznova osvježi i koji svojom bojom kao da dozove sunčane zrake. Ljeto su danas i ovi keksići koje sam ispekla u jučerašnje kišno nedjeljno jutro kada se činilo da je ljetu uistinu kraj i da se jesen nimalo ne šali. 






Prije keksića malo ćemo se još vratiti na odmor. Dragi I. i ja ,obitelj, dragi prijatelji, malo na sjeveru, malo na jugu, druženje, izleti, šetnje, plivanje, sunčanje, ......, i prije svega oni lijepi trenuci našeg uživanja u jutarnjoj kavi bilo na rivi na Krku bilo u gradskoj kavani u Dbk. Bilo nam je lijepo vrućini usprkos (mora biti vruće, pa ljeto je :) ), ali je kao i uvijek prebrzo prošlo. Nakon Dbk.-a I. se vratio na Krk, a ja sam došla u Zagreb i nakon prvog radnog tjedna evo nas opet zajedno u Zg i slažemo dojmove i slike sa odmora. Naravno uz neizbježan uzdah "ah divno more, divno........" . I uistinu je divno. 

Na sjeveru  smo uživali  u jutranjoj kavi na rivi, ali i u šetnjama u sumrak kada je igra mora i neba posebno lijepa i zanimljiva, uživali smo i u bogatom izboru ribe na tržnici , sve je to tako lijepo i posebno,  posebno je samim time što je more.






Na jugu opet neka druga priča, više kamena, puno dubokog plavetnila, kontrasta, divnih zalazaka sunca iza starog grada, i neizbježnih brodova i jahti koje su jednako lijepe i ujutro i navečer kada ih na moru dodatno obasja mjesečeva svjetlost.






Dubrovnik , koji uvijek iznova dojmi ,  kao i uvijek u svojoj kamenoj ljepoti ljepoti i posebnosti, i uz glazbu modernih trubadura koji će svojom glazbom uljepšati šetnju Stradunom, i nama i svim ovim ljudima koji su odlučili ući u grad, baš danas, ...., i sutra će :)






Uživali smo i znam da ćemo još puno puta ovako uživati, ali svaki put kada treba spakirati kofere i vratiti se u svakodnevnicu želim prije svega da što sporije krenem :) i da što više toga upijem i ponesem sa sobom. Ovaj put sam tako između ostaloga ponijela i smokve. 

Stablo smokve raste u dvorištu kod I. na Krku, ali ovo ljeto je malo zakazalo, smokve jednostavno nisu sazrele. Dali li će se to nešto kasnije dogoditi sada ne znam, ali mogu se nadati da će nas još iznenaditi. U Dbk-u i okolici smokve možemo naći skoro na svakom koraku, pisala sam već o njima u ovom postu
Ovaj put smo osim stabala smokve na izletu u Malom Stonu prošli ispred kuće gdje su se sušile smokve. Još pokoji sunčan dan i smokve će se skroz osušiti, domaćini će ih nanizati na konop i između staviti listove lovora i biti će spremne da se njima zasladimo. Delicija ! 






U prošlogodišnjem postu o smokvama prezentirala sam i marmeladu od smokava kojoj sam dodala limun i lavandu. Prava ljetna, osvježavajuća i mirisna marmelada i ove godine je imala svoju ulogu, kako na komadiću dvopeka za doručak u ljetnim jutrima tako i sada u današnjim keksićima. 






Recept za keksiće je onaj koji se zove "ljubav na prvi pogled":), recept koji sam jednom isprobala i zatim još uistinu veliki broj puta nakon toga, recept koji znam na pamet i kojemu se uvijek rado vraćam. Radi se o receptu drage Monike sa bloga BakeNoir.com, ja sam ga preuzela dok smo se sa  Monikom družili na blogu Sweet Sensation. Keksići sa limunom i lavandom. Prvo isprobavanje možete vidjeti u ovom postu. Danas su keksići opet ovdje , ali uz male preinake. Kako lavandu imam u marmeladi tako je nisam stavljala u tijesto, limun sam bez obzira što jer u marmeladi ostavila i u tijestu jer se previše ne osjeti. Kristal šećer nisam koristila za oblaganje keksića već sam ih na kraju posula šećerom u prahu. 

Recept: 

- 65 g šećera u prahu 
- 140 g omekšalog maslaca 
- korica jednog limuna 
- 250 g brašna 
- 3 velika žutanjka 

- Maslacu dodajte šećer u prahu i koricu limuna te sve zajedno izradite mikserom
- Dodajte brašno i kuhačom ga dobro umješajte u smjesu 
- Na kraju dodajte žutanjke i mijesite tek toliko da se formira tijesto 
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta , a potom ga razvaljajte na debljinu od 5-8 mm 
-Iz tijesta željenim kalupićem vadite keksiće 
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici , 10-12 minuta 
- Kada se dobro ohlade posuti keksiće šećerom u prahu, a po želji ih možete spajati marmeladom po izboru. 

Keksići su jako prhki, okus maslaca dominira prožet svježinom limuna. Iskreno, mislim da bi ih se moglo pojesti neograničeno :) Kada ovome pridodamo i smokve sa lavandom "upakirane" u marmeladu i ovo neograničeno postaje premalo :)






Kod nas su nestali u roku od "keks" :) , bojim se da nisu niti stigli dozvati ljeto koje toliko želim natrag. Ništa zato, ponoviti ove keksiće najmanji je problem, a možda su ljetu i sada dovoljno zamirisali pa nam se još barem na kratko vrati :) 







subota, 3. kolovoza 2013.

Mala Pavlova i Veliki Odmor


I nije slučajno sve napisano velikim slovima :)
Iako je ova Pavlova mala ispala je jako dobra i ukusna da zaslužuje velika slova , a što se odmora tiče iako će biti relativno kratak došao je u krajnji tren i jako je potreban tako da i on zaslužuje da se zove velikim i da ga napišem velikim slovom.

Stoga, kuhinja „Home-made byB“ se na kratko zatvara, ali to ne znači da se negdje drugdje neće isto tako pomalo kuhati, uz već provjerena isprobati i neka nova jela , a sigurno ću isprobati i neke vaše recepte koji također putuju sa mnom :)  No, prije odlaska počastiti ćemo se ovom Pavlovom sa malinama i borovnicama.







Iako sam dosta sklona koricama od bjelanjaka samu Pavlovu sam isprobala tek kada smo je radili u okviru blog-igrice Kuvarijacije. Moja tadašnja izvedba je ovdje. Ona je bila prva, a nakon toga ne znam niti sama koliko puta sam je još napravila i to sa raznim kombinacijama voća od kojih mi se svaka na svoj način sviđa, a isto tako svidjela mi se i ova današnja.

Svidjela se meni, a svidjela se i dragom I.koji beze kore odnosno kore od bjelanjaka voli bilo kako da su ukomponirane. Odlučila sam se za malu Pavlovu za nas dvoje, i kada sam je počela raditi kao i puno puta do sada zaključila sam kako uvijek na neku foru imam taj višak bjelanjaka , bilo u frižideru ili u zamrzivaču (u što sam li samo potrošila sve te žumanjke :) )

Koliko god Pavlova na prvi pogleda djeluje možda zahtjevnija, zapravo je vrlo jednostavna za pripremu i jedino na što treba paziti je vrijeme pečenja tj. sušenja u pećnici , a u ovo vruće ljetno vrijeme također i prihvatiti činjenicu da pećnicu treba uključiti, zagrijati, ……., za Pavlovu se isplati ! :)






Naša mala Pavlova napravljena je od dva bjelanjka (ono kao po jedan za svakoga :) ) i dalje po receptu………………..


Pavlova


- 2 bjelanjka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica soka od limuna
- 100 ml slatkog vrhnja za šlag
- Cca 350 g malina i borovnica
- Liker od borovnica ili neki drugi liker po želji

- Bjelanjcima dodati sok od limuna i pola količine šećera i umutiti ih u snijeg
- Pomalo dodavati ostatak šećera i vanilin šećer  i dalje mutiti dok se ne dobije čvrsti snijeg.
- Pleh obložiti papirom za pečenje i obilježiti formu (ja sam napravila malu četvrtastu torticu) te umućeni snijeg tako rasporediti i formirati.
- Pećnicu zagrijati na 120 stupnjeva te peći, odnosno isušivati oko 1 sat.
- Kada je gotovo kora mora biti tvrda, a ako je dijelom i popucala to je u redu, kroz pukotine će se vidjeti spužvasta sredina
- Izvaditi je iz pećnice i skroz ohladiti
- Slatko vrhnje umutiti u šlag i njime prekriti gornji dio tortice
- Zatim po vrhu rasporediti maline i borovnice i poprskati ih likerom od borovnica ili nekim drugim likerom po želji.

I evo je, Pavlova ! :)






Krckava korica, mekana sredina, kremasti šlag, slatko u kombinaciji sa blago kiselkastim voćem , meni je ova kombinacija i više nego dobra. Zapravo, nema tu puno filozofije, za stolom se našlo nas dvoje oboje ljubitelja Pavlove, pa smo prvo pristojno uzeli svaki svoj komadić na tanjur, pa koš jedan, a da ne bismo uzeli i još jedan krenuli smo žličicama na ostatak torte, dok I.nije rekao: „Ma hajdemo lijepo sve pojesti pa smo mirni“ :)






I pojeli smo, i bili smo mirni , i moram priznati da je slavna gđica Pavlova, krasna balerina, uistinu dobila fini kolačić pod svojim imenom, nježan, elegantan, poseban kakva je i ona bila.

Sa zadnjim zalogajem Pavlove svima vam šaljem veliki pozdrav do sljedećeg susreta. Dobar odmor, lijep i ugodan ostatak ljeta, …….., do ponovnog otvaranja kuhinjice ! :) :)