ponedjeljak, 26. kolovoza 2013.

Smokve, lavanda, limun - marmelada i keksići

Naslov posta je ljetni, a ljeto kao da je već malo posustalo što mi se , moram priznati, nikako ne sviđa. ne sviđa mi se baš niti što je odmor završio i što me sada čeka radna i teška jesen, ali........, uvijek sa nadom u bolje sutra :) i ovaj put i prije svega - veseli me da se ponovno ovdje vidimo ! :) 

Nadam se da ste se i vi lijepo odmorili ovo ljeto, pratila sam vas koliko sam mogla, putopisi, priče, recepti, fina jela, kolači, sladoledi  nizali su se na vašim blogovima. Ja sam što se tiče kuhinje bila na maloj pauzi iako to ne znači da se nije kuhalo i uživalo u ljetnim delicijama, posebno u sladoledu koji smo, sada mi se čini, jeli u neograničenim količinama :) No , danas nema sladoleda, danas pokušavam dozvati natrag ljeto da se barem još malo vrati, i svaki tračak sunca nakon kiše već mi daje nadu. 

Kada kažem ljeto odmah su mi pred očima sunce, more, ali i smokve ! Divne, sočne, mekane, slatke, mirisne ......, smokve koje jako volim. Kada kažem ljeto to je i lavanda čiji miris me uvijek iznova osvoji, a ljeto je i limun koji uvijek iznova osvježi i koji svojom bojom kao da dozove sunčane zrake. Ljeto su danas i ovi keksići koje sam ispekla u jučerašnje kišno nedjeljno jutro kada se činilo da je ljetu uistinu kraj i da se jesen nimalo ne šali. 






Prije keksića malo ćemo se još vratiti na odmor. Dragi I. i ja ,obitelj, dragi prijatelji, malo na sjeveru, malo na jugu, druženje, izleti, šetnje, plivanje, sunčanje, ......, i prije svega oni lijepi trenuci našeg uživanja u jutarnjoj kavi bilo na rivi na Krku bilo u gradskoj kavani u Dbk. Bilo nam je lijepo vrućini usprkos (mora biti vruće, pa ljeto je :) ), ali je kao i uvijek prebrzo prošlo. Nakon Dbk.-a I. se vratio na Krk, a ja sam došla u Zagreb i nakon prvog radnog tjedna evo nas opet zajedno u Zg i slažemo dojmove i slike sa odmora. Naravno uz neizbježan uzdah "ah divno more, divno........" . I uistinu je divno. 

Na sjeveru  smo uživali  u jutranjoj kavi na rivi, ali i u šetnjama u sumrak kada je igra mora i neba posebno lijepa i zanimljiva, uživali smo i u bogatom izboru ribe na tržnici , sve je to tako lijepo i posebno,  posebno je samim time što je more.






Na jugu opet neka druga priča, više kamena, puno dubokog plavetnila, kontrasta, divnih zalazaka sunca iza starog grada, i neizbježnih brodova i jahti koje su jednako lijepe i ujutro i navečer kada ih na moru dodatno obasja mjesečeva svjetlost.






Dubrovnik , koji uvijek iznova dojmi ,  kao i uvijek u svojoj kamenoj ljepoti ljepoti i posebnosti, i uz glazbu modernih trubadura koji će svojom glazbom uljepšati šetnju Stradunom, i nama i svim ovim ljudima koji su odlučili ući u grad, baš danas, ...., i sutra će :)






Uživali smo i znam da ćemo još puno puta ovako uživati, ali svaki put kada treba spakirati kofere i vratiti se u svakodnevnicu želim prije svega da što sporije krenem :) i da što više toga upijem i ponesem sa sobom. Ovaj put sam tako između ostaloga ponijela i smokve. 

Stablo smokve raste u dvorištu kod I. na Krku, ali ovo ljeto je malo zakazalo, smokve jednostavno nisu sazrele. Dali li će se to nešto kasnije dogoditi sada ne znam, ali mogu se nadati da će nas još iznenaditi. U Dbk-u i okolici smokve možemo naći skoro na svakom koraku, pisala sam već o njima u ovom postu
Ovaj put smo osim stabala smokve na izletu u Malom Stonu prošli ispred kuće gdje su se sušile smokve. Još pokoji sunčan dan i smokve će se skroz osušiti, domaćini će ih nanizati na konop i između staviti listove lovora i biti će spremne da se njima zasladimo. Delicija ! 






U prošlogodišnjem postu o smokvama prezentirala sam i marmeladu od smokava kojoj sam dodala limun i lavandu. Prava ljetna, osvježavajuća i mirisna marmelada i ove godine je imala svoju ulogu, kako na komadiću dvopeka za doručak u ljetnim jutrima tako i sada u današnjim keksićima. 






Recept za keksiće je onaj koji se zove "ljubav na prvi pogled":), recept koji sam jednom isprobala i zatim još uistinu veliki broj puta nakon toga, recept koji znam na pamet i kojemu se uvijek rado vraćam. Radi se o receptu drage Monike sa bloga BakeNoir.com, ja sam ga preuzela dok smo se sa  Monikom družili na blogu Sweet Sensation. Keksići sa limunom i lavandom. Prvo isprobavanje možete vidjeti u ovom postu. Danas su keksići opet ovdje , ali uz male preinake. Kako lavandu imam u marmeladi tako je nisam stavljala u tijesto, limun sam bez obzira što jer u marmeladi ostavila i u tijestu jer se previše ne osjeti. Kristal šećer nisam koristila za oblaganje keksića već sam ih na kraju posula šećerom u prahu. 

Recept: 

- 65 g šećera u prahu 
- 140 g omekšalog maslaca 
- korica jednog limuna 
- 250 g brašna 
- 3 velika žutanjka 

- Maslacu dodajte šećer u prahu i koricu limuna te sve zajedno izradite mikserom
- Dodajte brašno i kuhačom ga dobro umješajte u smjesu 
- Na kraju dodajte žutanjke i mijesite tek toliko da se formira tijesto 
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta , a potom ga razvaljajte na debljinu od 5-8 mm 
-Iz tijesta željenim kalupićem vadite keksiće 
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici , 10-12 minuta 
- Kada se dobro ohlade posuti keksiće šećerom u prahu, a po želji ih možete spajati marmeladom po izboru. 

Keksići su jako prhki, okus maslaca dominira prožet svježinom limuna. Iskreno, mislim da bi ih se moglo pojesti neograničeno :) Kada ovome pridodamo i smokve sa lavandom "upakirane" u marmeladu i ovo neograničeno postaje premalo :)






Kod nas su nestali u roku od "keks" :) , bojim se da nisu niti stigli dozvati ljeto koje toliko želim natrag. Ništa zato, ponoviti ove keksiće najmanji je problem, a možda su ljetu i sada dovoljno zamirisali pa nam se još barem na kratko vrati :) 







Broj komentara: 17:

  1. i ovdje je losha sezona za smokve.. u Bruklinu svaka druga kuca ima stablo smokve i evo vec kraj augusta, jos nisu sazrele..

    divne su ti slike!! ja ne mogu docekati taj 4. sept da krenem u zavicaj!! =)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako su preslatki, toliko me podsjećaju na mamine Božićne kolačiće (uvijek radimo ovakve s pekmezom), ali još nisam ovakav pekmez isprobala. Lijepa kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I kod nas nekako ove godine nema smokava a vidim da si uživala a još uživam imam tu prednost da živim na moru pa koristim svaki trenutak.Keksići divni.Kao i slikice divnog Dubrovnika i meni dragog Krka.

    OdgovoriIzbriši
  4. divne slike ,morace se sve ovo ponovo procitati pa onako na tenane napraviti i kad bude kisa padala ovdje na sjeveru ja cu uzivati u plodovima ljeta :)
    hvala na receptu

    OdgovoriIzbriši
  5. Tijelo odmoreno, dusa napojena, fantasticne memorije; ko nebi zelio ispeci ovakve divne keksice po povratku?!

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Branka sudeći po slikama,odmor je zaista bio božanstven,tako mi je drago da si uživala.Keksiće evo bilježim i isprobavam,jer obožavam ovakve kekse..hvala na receptu i veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš sam guštala u postu, a po fotkama vidi i da si ti guštala u odmoru. Fotkice su krasne, a keksići izgledaju super.

    OdgovoriIzbriši
  8. More...ahhh...uvijek me oduševljava, pa makar i samo na slikama.
    Prekrasan Dubrovnik, sočno voće, slatki keksići... ma previše dobrih stvari! ;))

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivan post pun jako lepih slika sa odmora... Mi nikako da odemo na more, ali valjda ce sledece godine biti napokon bolja prilika...
    Vidim da si se odmorila, a sad polako, bez stresa (koliko je to moguće) u nove poduhvate... :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni je žao što je ovako loše vrijeme, jer živim na moru i žao mi da djeca nisu mogla uživati još ovaj tjedan, sad kad krenu u školu će sigurno zatopliti. Keksići su odlični a marmeladu od smokava obožavam. Mi imamo i ranih i kasnih tako da cijelo ljeto uživamo u njima, samo na jednom stablu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Divne fotkice i uspomene sa letovanja, sada u nove radne (i kulinarske:) pobede!:)) Kod nas nema svezih smokvi, nisam ih dosad videla na pijaci, prodaju se vec osusene i nanizane, pa me uvek nekako vise podsecaju na zimu i kolacice koje tada pravimo sa smokvama... tvoji keksici i marmelada su skroz neodoljivi.:))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ove godine sam ostala željna smokava, nismo išli na more zbog neplaniranih događanja i obaveza, a ovdje u Austriji su prilično skupe, pa kupujem manje količine i jedemo ih svježe. Slike s odmora su prekrasne, užitak za oči a keksići tako nježni i fini :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Dobrodošla nazad! Baš sam se lepo načitala i nauživala uz predivne prizore koje si uspela da zabeležiš. Drago mi je da ti je odmor prijao:)
    Ove godine sam ostala željna smokvi. Mada, ja to kažem svake godine. Jer meni smokvi nikad dosta. Ali, ozbiljno, prošle godine skoro da ih nisam ni jela, ove godine možda 6-7 puta i ništa nisam uspela da napravim sa njima. Ali vidim ima ih još ponegde. Najviše volim da ih jedem sveže, a onda ono divno staro slatko od smokvi, joooj;)
    Keksići su divni, prosto mame i ne čudi me kada kažeš da su nestali "dok kažeš keks". Marmelada je zaista posebna:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala na receptu za keksiće, već su stavljeni pod oznaku "hitno " kao i za marmeladu od smokava koju ću morati isprobati nekom drugom prilikom jer sam ove godine na placu uspjela kupiti svega par komada.

    OdgovoriIzbriši
  15. Volim more,smokve i tvoje marmelade,djemove,tu ti nema ravne...

    OdgovoriIzbriši