ponedjeljak, 30. rujna 2013.

Kruh kao Bakin


Malo tko ostane ravnodušan na miris svježe pečenog kruha, bilo da zamiriše onaj iz obližnje pekare, bilo da uđemo u trgovinu u trenutku kada slažu tek pristigli kruh, bilo da nam taj miris ispuni kuću. Ipak, ovo kada nam taj miris ispuni kuću je najljepše i bez obzira što volim kada zamirišu keksići, kolačići, marmelade i razni začini , miris kruha je uvijek poseban. Kao što je poseban i sam kruh.


Kruh kakav nam je pekla Baka je bio najposebniji, bio je kao i Baka o kojoj sam pisala u ovom postu, drugačiji, ukusniji, najbolji ! Takav mi je ostao do danas i koliko god da sam se susretala sa odličnim domaćim kruhom i koliko god da sam ga i sama pekla nisam nikada uspjela ispeći onaj kao Bakin. Dok jednog dana……………… :):)






Baka je kruh radila uobičajeno, brašno, kvasac, voda, malo soli i šećera , pekla ga je u pećnici i onako vrućeg zamotavala u vlažnu krpu , poznati sastojci i poznat postupak, a na kraju kada bi ga onako još toplog odmotala ukazala bi se svjetlo smeđa korica i mekana sredina. Korica je uvijek krckala, a sredina je bila mekana, ali ne premekana nego baš onako kako od kruha očekujemo i volimo. Sestra i ja smo se posebno veselile nedjelji kada bismo ujutro vidjele da se peče kruh , znale smo da ćemo teško dočekati ručak da ga probamo i čim bi krenulo odmotavanje krpe maslac je bio na stolu, a nas dvije spremne za prvi komad. Maslac se doslovno topio po kruhu, a kruh se doslovno topio u našim ustima, bolje i od najbolje poslastice :)







Zatim je došao dan kada je Baka prestala peći kruh, došao je i dan kada je Baka otišla, a sestra i ja smo sve češće u razgovoru spominjale „a Bakin kruh, sjećaš se…… ? „ Pa da, sjećamo se Bakinog kruha i nije nam jasno zašto ga i same ne možemo i ne znamo napraviti. Brašno, kvasac, voda……, ponavljale smo iste sastojke, isti postupak, pekle i pekle , ali ništa, kruh bi bio dobar, ali nije kao Bakin, nije, nešto nam je sigurno zatajila :)  ili mi stvarno ne znamo ispeći kruh. Što god je, odustale smo, ne ide i forsirati ne treba, jesti ćemo neki drugi kruh , a Bakin ćemo pamtiti :) 

Dok jednog dana .....................

..................................., sjetim se da dragi I.ima kod sebe pekač za kruh i pitam ga da ga donese jer da bih probala ispeći kruh u pekaču. Iskreno, nisam nešto vjerovala u te pekače i nisam baš razumjela što to pekač može napraviti , a ja ne mogu, i koliko god su ga svi koji znam da ga imaju hvalili toliko ga nisam namjeravala kupiti. Ali isprobati ispeći kruh u pekaču svakako sam željela. I želja mi se ostvarila. I. je donio pekač, našli smo u knjižici neki osnovni recept za kruh, vidim ide brašno, kvasac, voda……., zvuči poznato :) , sve pripremimo i biramo program. Ugledam „french“, e pa taj ćemo, obožavam sve što je french, kruh francuz posebno, idemo i mi na french program. Kaže da mu treba 3 i pol sata , a dobro, ako treba neka on svoje radi, a ja ću za to vrijeme nešto svoje, ovo je ionako testni kruh i vidjet ćemo što ćemo dobiti.

Pekač je radio, a ja  naravno nisam izdržala i svakih nekoliko minuta sam virkala što radi, paaaaa ništa neobično :) , mijesi, diže tijesto, na kraju peče. A kada je ispekao….., ajme zaprepaštenja, izvadim kalup iz pekača, okrenem kruh da ispadne iz kalupa, a ono ……Bakin kruh, kruh kao Bakin ! Kada sam ga probala ista reakcija, ovaj kruh je kao Bakin ! Nisam mogla vjerovati i u onoj nevjerici prvo mi padne na pamet kako ga je Baka pekla i pekla a nije uopće znala da je to „french“ kruh :):):) French ili ne , to je ta divna korica,ovaj kruh je kao Bakin !






Nakon testnog vrijeme je bilo i za onaj za ozbiljno :) , pekač je opet uključen, sastojci su pripremljeni, „french“ program je izabran. Obzirom da je kruh samo za nas dvoje, a poželjno je da ga ne pojedemo odmah cijeloga što znamo da nećemo izdržati odlučila sam ispeći pola količine tako da su i količine u receptu zapravo pola mjere.


Kruh (kao Bakin)


- 450 g brašna
- 150 ml mlake vode
- 1-2 žlice ulja
- 1 žličica suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera

- U posudu pekača staviti sastojke : voda , ulje, brašno
- Po brašnu posuti kvasac, sol i šećer
- Staviti u pekač, odabrati program, u mom slučaju „French“ ……., i čekati da bude gotovo.
- Kada je kruh ispečen odmah ga izvaditi iz pekača i zamotati u vlažnu krpu. Nakon 10-tak minuta odmotati, ostaviti da se ohladi za konzumaciju

Naravno da se nije ohladio do kraja i naravno da sam odmah odrezala prvi komad :)






I ponovno sam osjetila onaj zaboravljeni miris i okus kruha……., krckava korica, mekana sredina, …….., treba li malo maslaca ili je uz ovaj kruh sve zapravo suvišno. Tako običan, a tako dobar, kao da je sam sebi dovoljan i ne treba ga ni sa čim drugim kvariti :)







Reklo bi se da ne treba niti odustati, a reklo bi se da se neke stvari dogode onda kada se trebaju dogoditi koliko god se mi prethodno trudili. Dogode se i onda kada im se najmanje nadamo, da mi je netko rekao da ću kruh kao Bakin dobiti na isprobavanju pekača …………., ništa, ne bih mu rekla ništa, kao što i sada kada je zamirisao ovaj kruh i kada je korica počela krc, krc, krckati  :),nisam rekla puno više od onoga „kruh kao Bakin, mmmmmm……..“ :)




Broj komentara: 14:

  1. Jao, kako si me lijepo podsjetila na djetinjstvo. Takav kruh je pekla imoja baka, obožavam ga.

    OdgovoriIzbriši
  2. Miris svjeze pecenog kruha mnogima znaci mnogo vise...uvijek podsjeti na drage osobe ili momente...Drago mi je da si uspjela rekreirati bakin kruh!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nista ljepse od mirisa pecenog kruha, mislim da se svi tu slazemo. Predivno izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baka i njen kruh, koliko sjećanja. Moja je pekla veliki, okrugli poput kotača. Onda bi se dogovorila sa susjedama kad će naložiti peć za kruh pa bi sve zajedno pekle. A kako je znala da nitko ne može dočekati da se kruh ohladi uz kruh bi, od istog tijesta, ispekla lepinju koju bismo onako vruću kidali i jeli.
    Baš mi je drago da si uspjela dobiti kruh koji te je vratio u davna vremena

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam svježe pečeni domaći kruh, ali nemam pekač nego ga uvijek spremam u pećnici. Ali zaista, nema boljeg mirisa :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zaista nema ljepšeg od domaćeg kruha,posebna su sjećanja na topao kruh naših baka,onaj miris koji se širio iz kuhinje dok se kruh pekao,divno je sjetiti se a još ljepše degustirati svježi kruh i uživati!

    OdgovoriIzbriši
  7. jako lijep post, probudio mi je divne uspomene...točno znam o čemu pričaš. niti jedan kao bakin :) krasan je kruhić

    OdgovoriIzbriši
  8. Nikako mi se naslov posta nije slagao sa izgledom kruha, jer me je korica podsjetila na kruh iz pekača. A kad tamo, pogodila sam! Izgleda da smo svi isti prilikom prve upotrebe pekača - sjećam se da sam gledala u stakleni otvor kao u televiziju i popratila cijeli proces izrade brzog kruha.

    OdgovoriIzbriši
  9. još nemam pekač a ni mnoge druge potrepštine...sve nešto mislim: a gdje ću to držati?
    nekako se snalazim ali, dobro bi bilo tako nabaviti neke stvari...
    davno je moja baka otišla ali, ovaj me post vratio u ta lijepa davna vremena...uživala sam u tvojoj priči .
    predivan kruhić.....

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim priče koje su vezane za naše bake...ja moju veoma dobro pamtim i pamtim pogače koje je mesila i koju smo mi sa uživanjem jeli dok je bila topla.Ja se mnogo više sećam maminih hlebova,cela kuća je mirisala na taj hleb a moja deca su ga sa uživanjem jela...i dan danas pričaju o bakinom hlebu.Pekač sam nekada imala, sada više ne, hleb volim sama da unmesim. Topli pozdrav i hvala na divnom postu.

    OdgovoriIzbriši
  11. kod nas u kuci se stalno diskutovalo o tome d ali je bolji onaj beli hleb koji vise lici na kifle ili onaj grubi, "seljacki" sa debelom krckavom koricom...mama je bila u klubu onh "finih" a tata i ja u klubu "prostih"...u Beogradu je svojevremeno hleb bio jako los, rekla bih cak nikakav ali je iz nase pijace bila neka pekarica, kao podrum mala koju je drzao neki Makedonac i hleb hje bio savrsen...kako mama na poslovni put - tata i ja kod Makedonca ! U svakom slucaju miris tek ispecenog hleba je ubedljivo najbolji miris koji postoji...nekako odmah moras da mu otkines "krajku" !

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam peći kruh ali moja najbolja prijateljica ima pekač i uvijek mi se smije kad kažem da sam mijesila kruh a ona kaže da sve strpa preko noći u aparat koji radi svoje a nju dočeka fin, kruh predivne korice. A sad vidim da si i ti pokleknula jer da zaista je fin jer kad uvijek dođem kod nje kaže hoćeš malo korice i onda ti je sve jasno.

    OdgovoriIzbriši
  13. Mmmm, miris tek ispečenog hleba ništa na ovom svetu ne može zameniti. Ovaj tvoj hlebić je baš lepo hrskav spolja a mekan iznutra, baš-baš dobar:) Ne radim hleb u pekaču ali moram priznati da jako lepo izgleda ovako pripremljen.

    OdgovoriIzbriši
  14. Nedavno sam počela koristiti pekac kruha i praviti razne vrste kruha i moram reci kako sam super zadovoljna. Kruh uvijek ispadne odlično a i dugo bude svjez, tako da definitivno svima preporučujem da ga kupe. pekac kruha

    OdgovoriIzbriši