Šljiva ove godine ima više nego ikada, a i ovaj post se rađao dulje nego ikada :) Džemovi od šljiva su skuhani, zapravo ovaj put su ispečeni , a ja nikako da nađem vrijeme za napisati koju riječ i poslikati teglice koje me doslovno gledaju i pitaju „a kada ćemo mi na blog ? „ :)
Evo ih konačno i neću sada započeti sa onim već pomalo standardnim kako je vrijeme, slobodno vrijeme, postalo luksuz, jednostavno je sada tako i ja se nadam da je ovo faza koja će proći i da ću ubrzo opet imati priliku i za raditi ono što volim, a ne samo za ono što moram. Kako god, koji trenutak za sebe i za one i ono što volim se uvijek nađe, tako se našao i trenutak za šljive i džemove od šljiva :)
Šljive nisu voće moga djetinjstva, šljive mi nisu u vrhu omiljenog voća, šljive su zapravo uvijek bile tu negdje, ali rekla bih nikada dovoljno cijenjene , kada bi rodile bilo ih je puno i previše i obično bi me asocirale na pečenje rakije, stara dobra poznata šljivovica, a kada ih nije bilo baš toliko došle bi i prošle ne previše zamjećene. No, kao i sve ostalo i to se mjenja pa ja tako iz godine u godinu sa sve većim veseljem očekujem šljive, kako bi uživala u svježoj ukusnoj voćki, ali i u kolačima i džemovima od šljiva koji su mi sve draži. Ove godine sam ih čekala i dočekala i to više nego što sam se nadala, rodile su šljive , bile jeftine i prejeftine, nudili su ih svi i svugdje , e mene je draga kolegica razveselila sa nekoliko kilograma domaćih šljiva, nekoliko sati nakon što su ubrane bile su kod mene na stolu :) , hvala joj i ovaj put.
Razveselile su me šljive i razveselila me spoznaja da će ubrzo zamirisati džemovi, ovaj put pečeni džemovi od šljiva. Znam da ima već puno recepata za razne džemove od šljiva, pravila sam ih i ja , od onih običnih do onih sa raznim dodacima šljivama, postovi Šljivasta džemijada 1. i Šljivasta džemijada 2. o tome govore. Pravila sam zatim i džem od pečenih šljiva koji me oduševio, on je u ovom postu. A sada sam odlučila napraviti pečene džemove od šljiva. Volim miris i okus pečenog voća, to mi je jedna od najdražih slastica, toplo pečeno voće sa kuglicom sladoleda postaje prava delicija, skoro da je i sa ovim džemovima tako. Šljivama sam odlučila u jednoj varijanti dodati jabuke, a u drugoj varijanti kruške, i uz malo začina dobila mmmmmm, mirisne i fine džemove.
Šljive, jabuke , kruške, šećer, cimet, klinčić, malo ruma………, kako je stan mirisao u dane pečenja ovih džemova možete samo zamisliti. Sve šljive sam potrošila , a džemove sam napravila ovako:
Džem od šljiva
- 3 kg šljiva
- 600 g smeđeg šećera
- 6 vrećica vanilin šećera
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice ruma
- Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje
- Šljive staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i sve dobro promiješati
- Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (šljive će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće)
- Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
- Zatim po želji šljive dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) , dodati 2 žlice ruma, sve dobro promiješati i peći još zadnjih pola sata.
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi
Degustacija nije čekala hlađenje džema već smo ga otvorili još pomalo toplog i sam miris i prva žličica je bila dovoljna za reći, to je to, odličan ! ne treba puno komentirati džem od šljiva, klasik među džemovima i ovdje je opravdao svoje povjerenje. Probamo, spremim teglicu kad javi se dragi I. , mogu li dobiti još koju žličicu džema , naravno da može i žličica po žličica, pa malo svježeg kruha i još koja žličica prva teglica je bila riješena. Još onako topla :)
Džem od šljiva sa jabukama
- 2 kg šljiva
- 1 kg jabuka
- 600 g smeđeg šećera
- 6 vrećica vanilin šećera
- 3 žlice cimeta
- Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
- Jabuke oguliti, odstraniti im sjemenke i narezati na komadiće.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje
- Šljive i jabuke staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i sve dobro promiješati
- Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (voće će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće)
- Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
- Zatim po želji šljive i jabuke dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) i peći još zadnjih pola sata.
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi
Niti ova degustacija nije dočekala potpuno hlađenje džema, ali to nije smetalo da ja odmah uzviknem kako imam favorita. Definitivno, šljive su pomalo teške, a jabuke su ovom džemu dale neku prozračnost i lakoću, malo više cimeta je za ovu kombinaciju svakako poželjno, i sve skupa tako dobro mirišeeee :) Sada sam ja bila ona koja je uzela žličicu, pa žličicu, pa, pa ……., nije niti ova teglica dugo izdržala :)
Džem od šljiva sa kruškama
- 2 kg šljiva
- 1 kg krušaka
- 600 g smeđeg šećera
- 6 vrećica vanilin šećera
- 2 žlice cimeta
- ½ žlice mljevenog klinčića
- Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
- Kruške oprati, odstraniti im sjemenke i narezati na komadiće.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje
- Šljive i kruške staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i klinčić i sve dobro promiješati
- Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (voće će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće)
- Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
- Zatim po želji šljive i kruške dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) i peći još zadnjih pola sata.
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi
I ponovno degustacija koja ne može čekati potpuno hlađenje, to tako dobro miriše i izgleda, dragi I. je dobio svog favorita :) Ovaj džem je posebnog mirisa i arome, na trenutke vam zamiriše kao fina jesenska štrudlica, ali to nije štrudlica nego džem. Uistinu je posebnog mirisa i okusa.
Uz ove džemove kruh i nije potreban iako je dobro došao, no dovoljna je samo žličica :), ali i poneka palačinkica neće smetati, uh mislim da bi to bila idealna kombinacija. No do pečenja palačinki ili nekog finog peciva koje bi isto tako rado ugostilo neki od ovih džemova ostajemo uživati u samim džemovima. Mene su uistinu oduševili i sigurno ću ih praviti i sljedeće godine, a do tada teglica po teglica, nešto ćemo mi pojesti, poneka će otputovati u Dbk, pomoći će i prijatelji, ……, i znam da ću i dogodine sa nestrpljenjem čekati sezonu šljiva :)
Slatke su ti teglice, bilo bi steta da nisu zavrsile na blogu :). Zanimljiva mi je kombinacija sa kruskama, nisam imala priliku probati. Inace, mislim i ja da je slijiva ove godine svuda napretek.
OdgovoriIzbrišiNajzad i ja završih sa kuvanjem džema...uh šljive su baš rodile ove godine. Mi ih nemamo, ali smo dobili od naših prijatelja, kuvala sam pet tura džema od njih ove godine..čak isprobala i neke nove kombinacije. Sviđaju mi se i tvoje..nikada ranije nisam mešala ni jedno drugo voće sa šljivama.
OdgovoriIzbrišiMa, naprosto divno! Ja, za razliku od tebe, obožavam šljive, naročito one ličke, kod moje tete. Kako ni nje više nema, na dan njenog sprovoda pojela sam zadnji put šljive iz njenog vrta. To jesu šljive mojeg djetinjstva.
OdgovoriIzbrišireceptići su krasni! omiljeni džem mi je upravo od šljiva, i kod nas ih ove godine stvarno ima, baš to što kažeš-rodne su. a rodila je i kruškica
OdgovoriIzbrišiMeni je džem od šljiva obeležio detinjstvo... Sve varijante mi se sviđaju i gotovo da ih mogu osetiti... prelepo!
OdgovoriIzbrišiDa je meni samo malo zaviriti u tvoju špajzu! :))
OdgovoriIzbrišiMa ti si naša kraljica od marmelada i džemova. Još da mi se samo dočepati koje teglice iz tvoje radinosti ...
OdgovoriIzbrišiOdlično, mene danas čeka pečenje kad dođem s posla, prišapnula mi je mama da će mi ih očisiti i zašećerit. Neprocjenjivo...
OdgovoriIzbrišii ja sam pravila ove godine džem od šljiva, ali nisam pečeni. Baš sam dobila novu turu domaćih šljiva, mogla bih i i peći...Ove kombinacije mi zvuče super!
OdgovoriIzbrišiMa, kod tebe uvek prelepi recepti. Uvek skoknem do tebe kada trazim neke marmelade ili dzemove:) Fotkice su ti divne!
OdgovoriIzbrišiKod teba uvek nesto lepo i inspirativno, sledeci put te vodimo na sajam (sve zajedno sa teglicama:))).
OdgovoriIzbrišiJučer sam napravila još jednu turu džema od šljiva, pečeni, kojeg obožavam, ali me sad gleda tvoj recept sa šljivama i jabukama. Zgodna kombinacija koju bih rado isprobala!:-)
OdgovoriIzbrišiOd kada sam otkrila tehniku spremanja pekmeza od šljiva pečenjem, koristim isključivo taj način. Kombinirala sam razne začine, alkohole ....ali nikad se nisam odvažila (mada već duže razmišljam o tome) dodati još koje voće.Sad kad vidim da to dobro funkcionira krećem......... :))))
OdgovoriIzbrišiTvoje kombinacije su savršene.
Kod tebe je uvijek prava paleta džemova,prekrasne kombinacija,zaista ne znam što bih odabrala prvo.Zbilja si prava kraljica marmelada i džemova!
OdgovoriIzbrišiDivne kombinacije okusa, za duge zimske tmurne dane...Na mojoj polulopti su tek prispjele jagode ;-)
OdgovoriIzbrišiJa sam probala Vase recepte: Dzem od sljiva i grozdjica...a sada i dzem od sljiva i jabuka...savrseno savrseno...i ukucani i ja smo prezadovoljni :D ...Od srca Vam hvala na predivnim receptima <3
OdgovoriIzbrišiDraga Amra hvala Vam puno na javljanju i jako mi je drago da ste isprobali moje džemove, a posebno da se Vama i Vašima sviđaju. Hvala Vama na isprobavanju recepata i na povjerenju !
Izbriši