četvrtak, 14. veljače 2013.

Mala baklava velikog srca

Koliko srca stane u komadić baklave ? Stane puno, stane cijelo jedno veliko srce :)

Danas je Valentinovo, slavimo ljubav i uglavnom komentiramo da li je uopće treba slaviti, da li onako kako nam to sa svih strana sugeriraju, da li je treba slaviti samo danas....., sve znamo, ljubav trebamo slaviti uvijek ali danas je Valentinovo i oko nas je nešto više crvenih srca nego inače, riječ ljubav čuti ćemo nešto više puta i možda ćemo malo više promisliti o ljudima koji nas okružuju, o onima koje volimo, i onima koji nas vole , …….ljubav je u zraku i slavili ga ili ne, jednostavno, Valentinovo je ! :)






I kada sam već odlučila spomenuti  Valentinovo nameće se logično pitanje zašto onda nisam napravila neki kolačić ili keksić u obliku srca, ili barem nešto u crvenoj boji, nema niti čokolade, ....., i od svega što sam mogla za današnji dan pripremiti ja sam izabrala baklavu ?!

No, priča ipak ide nešto drugačije i iako nikako ne podržava obilježavanje Valentinova baklavu je za današnji dan odabrao dragi I. :)  Ipak, nismo baš dočekali samo Valentinovo da bismo je i degustirali, već smo to napravili nešto ranije tako da na kraju ova priča izgleda ovako:  I. odabrao - ja napravila - mi uživali ! Mislim da je skroz pošteno :)

Priča o ovoj baklavi počela  je za Božić kada smo se međusobno darivali i kada mi je I. između ostaloga pružio "nešto" zamotano u ukrasni papir, poprilično teško, ukazivalo je na knjigu. I bila je knjiga,  i to knjiga recepata turske kuhinje. Odlično ! Turske serije mi i nisu neki predmet pažnje, ali turska kuhinja svakako  zaslužuje moju pažnju.  Puno povrća, odlične kombinacije mesa i ribe, začini koji upotpunjuju okuse turskih jela , i neodoljive slastice uobičajeno prepune šećera koje je bolje zaobići, a opet teško je odoljeti barem  malo ih ne probati.






Što se tiče kuhanja i isprobavanja raznih recepata moram priznati da je I. odličan suradnik, volim kada zajedno sa mnom odabere poneki recept, sudjeluje u kreiranju nečega novoga, drago mi je što ga uvijek zanima kako sam nešto pripremila, potruditi će se naučiti me kako sve to fotkati, sve će probati i dati će sugestiju, ako treba i kritiku, ali stižu i pohvale, a sve češće i ono "hoćeš li ovo ponovno napraviti ? " . Yes ! :)  Smišljajući tako što bi bilo slijedeće uzmem tursku kuharicu u ruke i kažem I.-u da malo pogleda i kaže mi što bi želio da isprobamo. Nije niti pogledao već je samo rekao "kako što, pa baklavu ! " :)

Baklavu volim , ali je jako rijetko pojedem. Isto tako to nije slastica koju smo doma radili već se na komad baklave odlazilo u slastičarnicu. Tamo su baklave bile na posebnoj polici, u plehu jedna do druge okupane u šerbetu, sočne, slatke i preslatke. Jedan komadić i dosta je slatkoga za dulje vrijeme. Mislila sam da nema  šanse da sama napravim dobru baklavu, ali opet , dok ne probam ne znam. Pa sam uzela recept u ruke, slijedila ga uz moje minimalne dorade i napravila je :)  I koliko god sam se trudila ona je ispala ovakva:





Savršenog okusa, nesavršenog izgleda, moja prva turska baklava :)


Turska baklava

- cca 500 g ili 9 kom kora za pite (tanjih) 
- 450 g oraha
- 1-2 žlice cimeta
- 160 g maslaca
- 50 ml ulja

Sirup
- 500 g šećera
- 250 ml vode
- 2 limuna - 1 sok i 1 narezan na kriške
- 2 žlice likera od ruže


- Maslac i ulje rastopiti
- Orahe nasjeckati ili dio samljeti, a dio krupnije nasjeckati. Dodati im cimet i pomiješati.
- Pleh veličine kore premazati istopljenim maslacem i uljem (dno i rubove)
- Složiti prve tri kore jednu na drugu  i svaku od njih premazati maslacem i uljem
- Nakon premazivanja na zadnju rasporediti pola smjese oraha
- Zatim slagati nove 3 kore jednu na drugu  i svaku premazati maslacem i uljem
- Nakon premazivanja na zadnju rasporediti ostatak smjese oraha.
- Slagati zadnje tri kore jednu na drugu i svaku premazati maslacem i uljem uključujući i zadnju, najgornju koru
- Oštrim nožem narezati je dijagonalno da se dobije oblik romba (kod mene nije ispalo jako uspješno i to je onaj poprilično nesavršeni dio,  ali to je to :)
- Pećnicu zagrijati na 160 stupnjeva i baklavu peći cca 1 sat odnosno dok gornja kora ne dobije boju (kakvu boju bi trebala dobiti molim vas pročitajte u nastavku :) )

- Za sirup u posudu za kuhanje staviti šećer i dodati vodu. Kuhati na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi i dok ne uzavri, a zatim na laganoj vatri kuhati dalje uz stalno mješanje dok se ne počme reducirati i pretvarati u sirup. Trebati će cca 15 minuta.
- Zatim dodamo sok od limuna i liker i kuhamo dalje uz stalno mješanje dok se ponovno ne zgusne.
- Ostaviti da se ohladi

- Kada je baklava pečena izvaditi je iz pećnice i odmah preliti hladnim sirupom , potrošiti cijeli sirup.
- Kriške limuna rasporediti po vrhu. 
- Sve skupa ostaviti da se ohladi, najbolje nekoliko sati u hladnjaku.


Baklava je ohlađena i sada je treba izvaditi pred degustatora :) koji se već poprilično uzvrtio u želji da je isproba i dok je čekao onako kao usput mi kaže: "znaš li da je dobra baklava ona kojoj gornja kora dobije boju korice pečenog odojka ? " Moolliim ?? Pojma nisam imala i odmah sam je išla pogledati i zagledati da li ima baš takvu koricu, kakva je uopće boja korice pečenog odojka...... :) Pretpostavila sam da je to upravo ta boja korice i odlučila je servirati, a da sve bude prigodno najbolje je da je serviram, uz aromatični čaj od jabuke iz čašica koje sam dobila od prijateljice kao poklon iz Turske. Tako smo malo otputovali u Tursku i baklava je bila baš prava baklava ! :)






Dragi I.se oduševio više nego što sam očekivala, i ja sam malo probala i svidjela mi se ova baklava, korica je pogođena (ono sa koricom odojka :) , puno oraha, odlično sjedinjene arome, naravno slatka i preslatka, sočna ali ne sa previše šerbeta tako da tko ga voli nešto više trebao bi povećati količinu ............

...........komadić po komadić i sigurna sam da i vi u ovom malom savršeno - nesavršenom komadiću vidite veliko srce ! :)

 




Ja ću ovu baklavu sigurno još koji put napraviti i u njoj ćemo uživati. Uživajte i vi danas i u svim danima koji će doći, i ne zaboravimo, svi smo mi jedno veliko srce :)





Broj komentara: 14:

  1. Sjajna pricica o jednoj 'obicnoj' ljubavi...Ti i I. zvucite kao veoma dobro uigran tim - on kupi knjigu recepata, ti ih isprobas, on ih kusa... (ko pere sude?) ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasan post, baš sam uživala čitajući. Kad se spomene Valentinovo, sjetim se na djela ljubavi, ne toliko zaljubljenost, makar je i ona važna. Zato kad jedna žena kao ti, obzirom da si iz Dubrovnika prione ih raditi, vjerujem da ove baklave spadaju u kategoriju djela ljubavi. Moram priznati da nikad ne radim baklave, niti ih ne jedem. Teško se snalazim s većom količinom slatkoće u grlu, no za djelo ljubavi ću ih i raditi i u društvu pojesti. Ljubav bi trebala biti uvijek ispred osobnog. Želim ti puno djela ljubavi koje ćeš u životu napraviti a i primiti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja ju obožavam i meni je to zbilja fantastičan desert za valentinovo. Divno :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasan post Branka,i sjajan slatki odabir za Valentinovo,baklava je predivna,i zaista u njoj vidim srce..poželjet ću ti da ti je Valentinovo svaki dan!

    OdgovoriIzbriši
  5. nisam duuugo radila baklavu, niti ju jela. odlično izgleda

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Branka, post je prekrasan, uživala sam u svakoj riječi, a vjerujem da bih uživala i u ovoj baklavi.

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasna priča, puna ljubavi i prema njemu i prema kuhanju, uživala sam čitajući...a baklava, posebna priča ali uvijek dobrodošla

    OdgovoriIzbriši
  8. Divan post, a baklava prekrasna! Ja je obožavam :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Bravo Branka! I treba da budeš ponosna, jako je lepa!
    Divno od I što ti je kupio tursku kuvaricu. Savršen poklon! Jako volim njihovu kuhinju.
    Baš nežan ovaj post!
    Drago mi je da si srećna:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Od kada je I. ušao u tvoje srce postovi su totalno drugačiji, nekako "smireniji", a svakako odišu ljubavlju iz svake pore... predivan post i super baklava :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Uz slatku ljubav najbolje pašu i slatke baklave. :)
    Jako lijepi post, divne fotke! Baklave obožavam, pogotovo domaće.

    OdgovoriIzbriši
  12. baklava ti je ispala odlično. s toliko ljubavi i ne možeš promašiti. uživala sam čitajući tvoj post. a tvoj I je pravi i zaslužio je ovakvu baklavu. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Meni se bas svidja kako izgleda a zbirka finih recepata je uvek pravi poklon za jednog zaljubljenika u kuvanje.:) Mislim da sam ti vec odavno rekla kako ste vas dvoje sjajan tim i zelim vam jos puuuno isprobanih i slatkih recepata zacinjenih ljubavlju...veliki pozdrav vam leti!:)))

    OdgovoriIzbriši
  14. nisam obožavatelj baklave, ne zbog toga jer je preslatka, volim preslatke stvari :) nego eto nisam je zavoljela pa je nisam niti spremala, ali sam zato isprobala neke druge turske specjalitete... tvoja baklava je predivna i ne znam na što se žališ, meni izgleda upravo onakva kakva je u slastičarnici, a kad si već spomenula, stvarno je boja ko pećeni odojak, možda je sad zavolim :)

    OdgovoriIzbriši