petak, 7. prosinca 2012.

Juha od ćimulica sa lanom i orasima

Vrijeme je za kupus, vrijeme je za ćimulice :)
Kod mene već neko vrijeme traje vrijeme ćimulica, kako sam jednom krenula sa njima tako nisam stala i svaku subotu scenarij dogovora oko ručka izgleda ovako :
I: „Planiraš nešto za ručak ? „
Ja : „Pa da, ja bih da bude nešto zeleno „
Zatim I. pretpostavi blitvu, špinat, brokulu, ……, znam da nešto voli više a nešto manje pa odlučim li se za blitvu za sebe će ipak potražiti nešto drugo, ...., no kako god subotom je na stolu "nešto zeleno". I sada već moram primjetiti da se već tjednima u izboru zelenoga za ručak zaustavljam na ćimulicama . Ćimulice volimo oboje, a nakon što sam ih prije nekog vremena otkrila i probala vremenom ih volim sve više.
Ćimulice su mladi izdanci kupusa, laganije su od samog kupusa i blažeg ali istovremeno posebnog okusa,  na trenutak pomisliti ćemo i da su pomalo slatkaste. Izgledaju ovako:







Nalazim ih redovno na Dolcu, kod Zadrana koji ih svaku subotu imaju uglavnom u 3 izdanja , 20-16-10 kn kilogram. Na prvi pogled pomisliti ćete da sve izgledaju isto, ali nije tako. Cijena im varira sukladno njihovoj „mladosti“ :) , a o tome ovisi i okus i rok trajanja. Želite li uistinu prave mlade ćimulice, ukusne , i one koje ćete moći ostaviti i za sutra onda ne treba puno kalkulirati već kupite upravo takve. Za ilustraciju , pola kg ćimulica za nas dvoje bude i za dva puta. Ćimulica je na kraju prilog u koji ćemo dodati i pokoji krompirić , lagana su,  i izmjerena količina je poprilična.

Prva hladnoća i prvi jesenski i zimski dani donijeli su nam na stol kupus i ostale kupusnjače. Isto se dogodilo i u baštini mojih prijatelja u Dbk. Sjećate se baštine iz ovog posta ? . Moja draga M. i njezin B. i dalje vrijedno rade oko baštine, napreduju, uče i sve više ubiru plodove toga rada. Nakon ljetnog povrća sada je na red došao kupus, posadili su nekoliko vrsta u procijenjenim količinama i M. mi javlja da je kupus rodio sasvim neočekivano, i što se tiče količine i što se tiče veličine. Kelj je posebno veliki, smijali smo se toj glavi i listovima….., baš je navalio pokazati se u svome king-size izdanju :) Da, tako je to kada imate kombinaciju svježe do sada neobrađivane zemlje i puno rada i ljubavi koje u sve skupa dajete.

Kada sam bila u Dbk draga M. me opet počastila proizvodima iz svoje baštine i ovaj put stigla je košara raznih kupusa, između ostaloga i ovo :





Okus domaćeg kupusa u odnosu na onaj iz trgovine vam ne trebam uspoređivati. Draga M. hvala ti i ovaj put, košaru i kupuse još pamtimo ! :)

A ćimulice, koje su pravi izvor energije i koje pokreću tijelo u ove hladne dane,  i dalje ostaju moj izbor skoro svaku subotu. Tako je bilo i prošlu kada sam uobičajeno prošetala po Dolcu i kada su se isto tako uobičajeno u vrećici našle i ćimulice. Iako svaki put razmišljam kako da ih pripremim uvijek završim na onome „lešo sa kromprićem, malo soli i maslinovo ulje“ , i takve su mi najbolje.

No, ovaj put se nisam htjela zaustaviti samo na tome već sam na stolu htjela i juhu od ćimulica. I to samo od ćimulica i samo dobro začinjenu bez nekih drugih dodataka. No ja kao ja, krenem kuhati i samo što se okrenem po kuhinji i ugledam posudice sa začinima ili namirnicama odlučim nešto od toga dodati u jelo pa je tako i ova juha uz uobičajene začine dobila dodatak od sjemenki lana i oraha. Reći ću odmah, odličan dodatak koji se izvrsno sjedinio sa ćimulicama.
Prije recepta, još malo ćimulica, ....kao što njihova konzumacija odmara tijelo, tako pogled na njihovu boju odmara oči :)





Juha od ćimulica sa lanom i orasima
(za 3-4 tanjura juhe)


- 500 g ćimulica
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice mljevenih sjemenki lana
- Sol, papar, mljeveni muškatni orašćić, curry
- 2 žlice sjeckanih oraha


- Ćimulice oprati, odrezati im korijen i listove staviti kuhati. Kada uzavri dovoljno ih je kuhati oko 15 minuta dok ne omekšaju.
- Skuhane ćimulice ocijediti od vode, ostaviti 1-1,5 dcl i usitniti ih štapnim mikserom.(mogu se usitniti skroz u kašicu, ali ja volim ostaviti i nešto krupnije komadiće)
- Dodati vrhnje , umješati ga i ponovno uzavreti.
- Dodati sjemenke lana i sve začine u količinama po želji i ukusu , umješati ih , ponovno uzavreti i kuhati na laganoj vatri uz stalno mješanje max.5 minuta
- Juha je gotova, servirati je i po vrhu posuti sjeckanim orasima.

I degustirati :) , toplo , iako ova juha zapravo može biti poslužena i u hladnoj verziji, ali sada je zima i topla juhica je ono što nam treba.






Žlica po žlica, ……, i ljubitelji ovakvih juha mogli bi tražiti i žlicu više :)






Juha je juha, ali ja sam dio ćimulica ipak kuhala onako kako ih najviše volim :)  15-tak minuta kuhanja , dodatak mladog krompirića i domaće maslinovo ulje……., ah što više dodati  :)





Dobro, evo i dodatka :) , za pravi i kompletan ručak dodala sam pokoji inćun iz ulja i komad dobrog kukuruznog kruha.
I ……, uživala u ovom obroku.





Do slijedeće subote i novih ćimulica u vrećici, …., o da, pa to je već sutra :)

Broj komentara: 18:

  1. Da nisi opisala i stavila sliku, znaš kad bih otkrila šta je to? Nikad:-)

    U Srbiji je to prokelj ili kelj pupčar:-)

    Lep je recept i ja ga često spremam na razne načine. Tvoj recept će biti jedan od tih!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prokelj ili kelj pupčar je nešto drugo, to je vrsta visokog kelja koja ima široko lišće, a kod svakog lista malu glavčicu kelja. Ovo na slici je izdanak koji raste nakon što se odreže glavica kupusa.

      Izbriši
  2. e draga branka ovo ti je izvrsna juha. ćimulice i ja volim. u nas se koriste i od raštike. ne znam što mi je bolji dodatak: orasi ili sjemnke lana,.. ustvari oboje je super. uživam u tvojim postovima.

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja nisam imala pojma šta je ćimulica, pomislila sam da si nešto izmiksala slova, ali vidi pa to postoji. A da Vesna nije napisalaa ja ne bi ni provalila da je u pitanju prokelj jer ga nisam videla atako razgranatog. Fenomenalni su mi ti zeleni ručkovi a koštunjavi plodovi sjajno idu uz ovakve stvari.

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam kupusnjače, doduše nešto manje dok ih kuham, ali ih zato uživam jesti. Super mi je ova zadnja fotka, obožavam takve obroke!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ni ja nisam bila sigurna sta je cimulica kad sam vidjela naslov :) Bez obzira kako to zvali, juha predivno i zdravo izgleda. Prelijepe slike. Veliki pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prvi put čujem za ćimulice i mislim da to nije prokelj jer prokelj nije isto što i izdanci kupusa a i na slici mi baš ne liče ;)
    Bilo kako bilo čorbica mi baš fino izgleda, tanjir toga i meni dosta za ručak ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ćimulice (ili čimulice-kako ih negde zovu)zaista nisu prokelj.Ja sam mislila da se taj izraz odnosi samo na mlade izdanke raštana, ali izgleda da mogu biti i od "običnog" kupusa. Ukus im je zaista neponovljiv, a ručak sa ovom čorbicom, pa zatim čimule "pod ulje",sa inćunima ili srdelama iz ulja - bogovski.
    Hvala na podsećanju na detinjstvo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ajme, pa meni se sve sviđa :D NIsam znala da se tako zovu - ćimulice i baš su divne. Juhu s lanenim sjemenkama obožavam, al najbolje mi je ovo s kukuruznim kruhom, ma divno!

    OdgovoriIzbriši
  9. sjajna kombinacija namirnica u ovoj juhu! imaš pravo, pogled na ovu zelenu stvarno odmara oči!

    OdgovoriIzbriši
  10. Moram priznati da sam ih vidjela na tržnici, no probala ih nisam nikad, imala sam u planu malo se interesirat no ti si mi pomogla, baš se veselim, naročito ovoj lešadi.

    OdgovoriIzbriši
  11. Koje divno zelenilo..moram priznati da nisam imala priliku probati ćimulice,ali zahvaljujući tebi uvijek otkrijem nešto novo,hvala ti na tome:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo će biti naš slijedeći projekt... ;-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Eto naucih danas nesto novo...Hvala na ovom receptu, jer ih bas i neznam spremati na vise nacina. Juha izgleda jedozovno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Moram priznat da juhu od ćimulica još nisam jela, a baš me mami, izgleda perfektno!

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja volim sve lešo, maslinovo ulje par zrnca soli i to je to. Juhu bih probala rado ;)

    OdgovoriIzbriši
  16. Nisam znala za ćimulice pre. Podsećaju malo na prokelj, zar ne? Ja pre nisam volela kupusnjače nikako, ali sada polako otkrivam načine da ih zavolim...

    OdgovoriIzbriši
  17. Ajme, ćimulice - obožavam ih!! Nisam ih spremala na juhicu, ali od sada I will :)

    OdgovoriIzbriši