ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Beze tortice sa kremom od kestena



Tiho, o tiho govori mi jesen;
Šuštanjem lišća i šapatom kiše.
(Dobriša Cesarić)
 
Sa prvim jesenskim danima često izgovaram ove stihove, jednostavno svaka kišna kap, žuto i crveno lišće koje šuška pod nogama, prvo maglovito jutro i prohladno večer dovoljni su  mi da izgovorim
"Tiho, o tiho govori mi jesen.....".
Razgovaramo tako jesen i ja, i volimo se, iako obje zamo da je moje najdraže godišnje doba ljeto, ali znamo i da ne volim zimu pa je jesen tu da taj prelazak iz ljeta u zimu učini ljepšim i ugodnijim.
 
U jesen se dogodio i moj prvi pravi dolazak u Zg, prije toga bilo je to uglavnom za zimske školske praznike i poneki proljetni izlet. Odlazak u Zg je do tada uvijek bio u smislu  "idemo na snijeg", i zimu, uh :) , no tada,  prije sada već nešto više od 20 godina (joj, ne da vrijeme leti nego jako brzo leti) dočekao me Zg u jesen, u "zlatnu jesen" punu divnih boja, malo sunca, više kiše, ....... i puno , puno otpalog lišća po kojemu sam voljela , i danas volim , hodati. Tijekom cijele godine pa tako i u jesen što više vremena volim provoditi u prirodi i kada dođem na moju omiljenu stazu prekivenu lišćem kako da se probudi neko dijete u meni, hodati po tom lišću i pomalo ga razbacivati nogama posebno mi je veselje :) 
 
I tako se iz godine u godinu divim jeseni i svemu što nam donosi, a svakim korakom po šuškavom otpalom lišću sjetim se i "Šuštanjem lišća i šapatom kiše.....", i nasmješim se, jer došla je jesen i govori mi jesen :)
 
Danas mi jesen govori u Dbk-u gdje sam stigla k mojim curama i gdje me unatoč temperaturi od preko 20 stupnjeva  isto tako dočeklo lišće obojano jeseni. Ovdje je nešto drugačije, jesen nije toliko zlatna i smeđa ali nam isto nudi prekrasne boje, zadnje zrake tolplog sunca uz miris mora koje se priprema na jugo i kiše. Danas je upravo takav dan,  južina i kiša, voljeli ih ili ne imaju ono nešto svoje :)
 
Bez obzira na trenuto vrijeme jesensko lišće ostaje u svojim bojama, ono suho  zlatno-smeđe u zagrebačkoj šumi i ono crveno, žuto i zeleno koje se nikada skroz ne osuši u dubrovačkom vrtu.






Lišće, boje, kiša, ......sve je to jesen , ali ne zaboravljamo niti da nas jesen daruje  divnim plodovima , mirišu jabuke, kruške, dunje, bundeve nas promatraju sa svih strana, pečenjari na ulicama peku kukuruze i kestene i sve tako dobro miriše.
Dobro mirišu i razne pite i savijače od jabuka, krušaka i dunja, fine su nam juhice od bundeve i kukuruza, a odličan je i kesten pire i kolači od kestena. Iako se ne mogu baš odlučiti što mi je od ovoga draže za prošli zagrebački vikend odabrala sam kestene. Ne pečene, ne kuhane, već kremu od kestena smještenu između beze korica.
 
 




Na miris pečenih kestena uvijek reagiram, pa kupim malu mjericu, pa su mi prsti crni od guljenja ali i ruke ugodno tople. I na kolače od kestena uvijek reagiram :), baš ih volim, a baš ih često i ne radim što sam ovaj put odlučila ispraviti. Imala sam doma kestene koje sam skuhala, ogulila i usitnila u pire i ostalo je za smisliti što napraviti. Rolade su mi bile prva pomisao, ali gledajući recepte na netu ugledala sam i ovaj koji mi je bio inspiracija i od kojega sam krenula.
Svi znamo za blog Chocolate dust , blog drage Ljilje koja na žalost nije više aktivna na blogu, a čijim receptima i izvedbama se i više nego divim. Na njezinom blogu sam pronašla recept Chsestnut merigue i odmah odlučila da ću napraviti nešto takvo. Udovoljiti ću i dragom I. i sebi, jednim udarcem :) . Ja volim kesten, a on voli isto tako kesten, ali ipak više voli beze korice. I evo ih zajedno







Ljiljin recept sam malo prilagodila i moje tortice sam napravila ovako:


Beze torice sa kremom od kestena
(za 10 tortica promjera 10 cm)
 
 
Beze korice
- 6 bjelanjka
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice soka od limuna
 
- Bjelanjke odvojiti u posudu za miksanje i dodati im sok od limuna, miksati mikserom na najjačoj brzini dok se ne dobije čvrsti snijeg.
- Pomiješati šećer i vanilin šećer i postepeno dodavati i miksati dok se šećer ne istopi i dobije čvrsta smjesa.
- Na pleh staviti papir za pečenje i na njemu iscrtati krugove po kojima se formira smjesa. U mom slučaju to su krugovi promjera 10 cm.
- Napraviti 10 krugova debljine oko 1 cm i poravnati ih po vrhu (iako se neće raširiti ostavljati malo prostora između njih)
- Isušivati ih u pećnici na 120 stupnjeva oko 1 sat i 30 minuta
- Zatim napraviti novih 10 krugova, nešto debljih, oko 1,5-2 cm i prošarati ih po vrhu, da budu neravni, prema želji i inspiraciji
- Isušivati ih u pećnici n 120 stupnjeva oko 1 sat i 30-45 minuta


Krema od kestena
- 300 g kesten pirea
- 300 ml vrhnja za šlag (30% mm)
- 1 vrećica krem fixa
- 2 žlice ruma
- 50 - 100 g tamne čokolade

- Vrhnje za šlag i krem-fix miksati dok se ne dobije čvrsti šlag
- Ručno umješti kesten pire, dodati rum
- Čokoladu nasjeckati na komadiće i umješati u smjesu.
- Sve dobro sjediniti i ostaviti u frižideru dok beze korice nisu spremne


Glazura i ukras
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice ulja
- perlice za ukras po želji

- Čokoladu izlomiti na komdiće, dodati 2 žlice ulja i laganim zagrijavanjem je otopiti


- Kada su beze korice gotove ostaviti ih da se ohlade, a zatim slagati tortice
- Donja korica je ona ravna, na nju staviti cca 2 pune žlice kreme i formirati je po korici, pokriti gornjom (debljom i neravnom) koricom.
- Po vrhu preliti glazurom i ukrasiti perlicama
Moj izbor perlica su zlatne boje jeseni :)






Tortice se mogu poslužiti odmah , a mogu se i malo ostaviti u frižideru da korice upiju kremu. Ja malo više volim kada korice ostanu skroz suhe i krckave pa sam se odlučila na posluživanje odmah :)
Kao i uvijek i više nego znatiželjna kako će to izgledati "unutra" odmah sam jednu prerezla na pola .........



 
 
 
........i dočekalo me ono što sam i očekivala,  i meni nešto jako finoooo.... :)
Nježna beze korica na kojoj je smještena bogatija kesten-krema i gornja deblja beze korica kojoj je ostala spužvasta sredina. Sve skupa začinjeno sa malo čokolade, vjerujte topi se u ustima :)
 
 




I dok ja nakon nekoliko lijepih i poprilično sunčanih dana još kratko uživam u kiši i južini Dbk-a , ne zaboravimo nikada uživati u svemu oko nas gdje god da jesmo. Stigla je i jesen da nam pomogne u tome, donijela je svega lijepoga , donijela je i kestene , meni je donijela i ove kestenjaste tortice , ....., počastite se i vi i veselite se jeseni ! :)
 
 



Broj komentara: 19:

  1. ..i ja obožavam jesen i sve njezine boje...i šuškavu pjesmu lišća pod nogama... ;))
    ... odličan recept... moram priznati da ja od kestena vrlo rijetko bilo šta radim... i zapravo nemam pojma zašto je to tako, a volim kestene... ovo ću sigurno uskoro isprobati...a ove kolačiće bih ja nazvala kestenovi poljupci... ;)) ...divan blog, pregršt odličnih recepata...čitamo se...lijep pozdrav ostavljam.. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kesten mi je prva asocijacija na jesen. Obožavam ga u kolačima. Ove godine je urod totalno podbacio tako da sam "na suhom" i samo se mogu diviti ovako fotkama po blogovima i kolačima od kestena.

    OdgovoriIzbriši
  3. Njam njam, čim je kesten, ne treba mi ništa više :)

    OdgovoriIzbriši
  4. sviđa mi se ova kombincija, i beze i kesteni i čokolada!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ah...kesten, amore mio :))
    Divne su ti ove tortice i preslatko si ih ukrasila s perlicama...
    mene asociraju na zimu i nadolazeći blagdanski ugodjaj. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim jesen, volim... i da šetam po lišću...uh... Tortice su ti super, ja retko kad pravim nešto sa kestenom a baš bi mogla...

    OdgovoriIzbriši
  7. Nedostaju mi (nase) boje jeseni...
    Tortice zamamno izgledaju!
    Kesten obozavam; pire je jako tesko naci u prodaji, a izrada istog doma mi nije bas isla za rukom. Ostaje mi jedino da se divim receptima onih kojima je dostupan :-(

    OdgovoriIzbriši
  8. mmmm kestenje! volim g au svim oblicima.. eh, sta bi dala za pokoji Lovranski marun..

    ovaj tvoj slatkis genijalno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  9. Branka predivan post u riječi i slici,tako mi je prijala ova šetnjica, a tek slastice od kestena e one su mi posebna ljubav:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ah, jesen je uvek tako inspirativna i ove tortice savrseno pasu uz jesenju idilu, lep pozdrav ti leti!:))

    OdgovoriIzbriši
  11. Uf, divno! Ja sam se prošli tjedan tako mučila, da sam ga oglulila pola kilograma...:). Pravila sam jednu tortico, bila je jako dobra. Trebat ču probati ove tvoje mini tortice :):

    OdgovoriIzbriši
  12. Neštoo jako fino nakon dugih šetnji po lišću, i ja volim jesen iako moj muž stalno viče kad će ljeto.

    OdgovoriIzbriši
  13. Prvo: moj Cesarić je "Povratak"
    Drugo: s 15 godina, vidjevši Zagreb nakon Washingtona, rekla sam: "Mračno selo."
    Treće: vidjevši Dubrovnik, rekla sam i još uvijek govorim: "najljepši grad na svijetu - Republika ponosna i divna, slobodna". Božidarević i njegova divna Madonna .....
    A sada sasvim prozaično: volim kstene i Krležinu magloviu jesen i divan je ovaj recept.
    I draga, uživaj u vjećnoj ljepoti Dubrovnika, jer sve ostalo je samo bijedna, ulizivačka kopija. Ovo je od srca, od duše

    OdgovoriIzbriši
  14. Već treći put hodočastim na tvoj blog i prepuštam se tvojem pjesničkom opisu jeseni. Moram priznati da mi uvijek treba poticaj, kao ovaj tvoj, da se zapitam u kojem sam godišnjem dobu i šta je oko mene, zato hvala ti. A što se tiče kesten tortica, sjajno, ne smijem svojima to ni spomenit, odmah bi morala pravit. Načistila sam višak kestena koji mi se našao u kući i smrznula, pa tortice će biti iznenađenje koncem mjeseca kćeri za rođendan.

    OdgovoriIzbriši
  15. Divan post! I ja volim duge šetnje i šuštanje po lišću, jesenje boje, ali jesenje kiše nikako ne volim :( Tortice izgledaju jako fino, kesten u kolačima mi je inače fenomenalan, volim njegov okus, mmmh!

    OdgovoriIzbriši
  16. iako kesten ne volim divno mi je vidjeti kakve se sve slastice mogu napraviti od njega, ove tortice su upravo savršene
    moram priznati da mi jesen nije baš omiljena jer vodi u zimu koju ne volim, draže mi je proljeće i buđenje prirode

    OdgovoriIzbriši
  17. svako godišnje doba nosi svoje draži..i meni više prija jesen jer ne volim ni vrućinu ni hladnoću a u jesen uživam u prirodi...obožavam boje jeseni.....
    ne pravim kolače s kestenom..mislim da bi mi se moji čudili da im napravim takav kolač...kesten: samo pečeni za moje dečke...a ja volim i kesten sa šlagom, mogla bih i kolače ali, sada ne smijem kolače...

    OdgovoriIzbriši