srijeda, 30. svibnja 2012.

Piletina sa lukom, jagodama i mentom

Znam da kombinacija koju sam namjenila uz piletinu zvuči pomalo suludo :) :), ali ako malo pogledamo oko sebe rekla bih da je štošta u zadnje vrijeme upravo takvo. Stoga sam se odlučila prilagoditi situaciji i napraviti nešto baš ovakvo :)
Dobro, nije baš sve tako i nije niti okolina uvjetovala osmišljavanje ovog recepta već se dogodio onaj "klik" koji mi se nekada dogodi i kada nastane nešto ovako. Spojiti nespojivo, probati pa što bude :)

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je , naša domaćica draga Zoka sa bloga Pans and Pots zadala je za temu jagode. Nakon želea kojega sam predstavila u prošlom postu bilo mi je žao zaključiti sudjelovanje bez barem još jednog recepta obzirom da su ovih dana jagodice baš svakodnevno na stolu i u kuhinji. Marmelade od jagoda bih mogla prijaviti kao ulaznice, ali odlučila sam se da izdvojim jednu koja mi se čini zanimljiva i koju nisam baš puno viđala i nju ću priložiti na kraju posta. A prije svega prilažem još malo crvenih, mirisnih jagoda koje još uvijek vladaju tržnicama i štandovima po gradu i mame da ih se kupi i zagrize. Uz to moram priznati da me ova slika toliko privlači i ovo je jedna od onih koja ispadne bolje od bilo kojih očekivanja, ako bi je trebalo ponoviti teško da bih to uspjela i nekako je želim ovdje imati, stoga evo još malo jagoda :)




Što se tiče ovog recepta, od početka mjeseca kada je Zoka objavila temu ja vrtim u glavi kako bi trebalo iskombinirati nešto slano sa jagodama. I onda se dogodi "klik" kada je najmanje trebalo, u sred jednog sastanka meni krene po glavi "luk, ....., malo ga karamelizirati, jagode, i, i, ...., aceto......, menta, neka bude svježije....". A joj, kud baš sada , pa zar inspiracija nije mogla malo pričekati. Ali ne da se zatomiti  i opet krene "piletina, ..., puretina, ..., išla bi i svinjetina....., ali hajde neka za prvo isprobavanje ostane piletina". Na brzinu sam zapisala ovo što mi je palo na pamet i bila uvjerena kako ću istu veče krenuti u isprobavanje. Međutim, plan se malo promijenio i ja sam tek nakon par dana uzela u ruku moje "zapise", naravno jedva pročitala vlastiti rukopis :), ali ipak malo po malo skuhala ono što sam zamislila.

Naravno da sam za ovo trebala i degustatora i objektivan sud pa sam pitala : "čuj da li si dovoljno hrabar......? ". Kaže : "Jesam". Baš super, našla sam hrabrog degustatora :) , skupila potrebne namirnice i krenula u kuhinju.

Potrebno je (za 2 osobe) :
- 2 pileća filea
- 200-300 g jagoda + nekoliko jagoda za serviranje
- 2 srednje glavice ljubičastog luka (kapule)
- 2 žličice smeđeg šećera
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1-2 žlice aceto balsamica
- 2-3 listića svježe mente
- sol i papar po želji
- 2 žlice svježeg sira i/ili vrhnja

- Jagode očistiti , oprati i narezati na komadiće
- Listiće mente sitno nasjeckati
- Luk oguliti i narezati na krupnije "trakice"
- U posudu za kuhanje ili dublju tavu staviti maslinovo ulje, zagrijati ga i dodati luk.
- Dinstati luk dok ne postane staklen i lagano porumeni
- Dodati smeđi šećer, aceto, sol i papar, umješati i nastaviti karamelizirati luk na laganoj vatri, oko 5-7 minuta.
- Zatim dodati jagode, pomiješati, i nastaviti pirjati (po potrebi se može dodati još žlica do dvije maslinovog ulja)
- Nakon 5-6 minuta jagode će lagano omekšati i pustiti svoj sok, tada dodati nasjeckane listiće mente i umješati ih.
- Maknuti sa vatre i kratko ostaviti dok se ispeku pileći filei.
Dobili smo ovo:




- Pileći file standardno pržiti "na naglo" sa malo ulja.
Na tanjur staviti dio luka sa jagodama, na to staviti piletinu, a zatim po želji opet malo luka sa jagodama (ja sam stavila samo na jedan dio, nisam prekrila cijelu piletinu) . Također, može se dodati žlicu vrhnja i/ili svježeg sira.
Ukrasiti sa kojom jagodicom (koju ćete pojesti) i svježim listićem mente (koji ipak nećete ovako pojesti :)




I što reći, kombinacija je neobična, definitivno jeste , ali to ne znači da nije ukusna.
Degustator i ja smo je pomalo bojažljivo probali i samo zaključili : "pa ovo je skroz dobro !! "
Za prilog je bio pečeni krompir i ta kombinacija je super išla.



Moram iskreno reći da iako je skroz dobro ovo sigurno nije  nešto što bih poželjela svaki dan na tanjuru, ali kao mali izlet u nešto novo i nešto drugačije je i više nego dobro došlo !




Ovaj recept šaljem  dragoj Zoki kao moju drugu ulaznicu u ovomjesečni krug igrice Ajme koliko nas je.

A kao moju treću ulaznicu šaljem Marmeladu od jagoda sa bosiljkom iz ovog posta koju sam isprobala prošle godine. Interesantna kombinacija i spoj okusa, jedna prava ljetna, mediteranska marmelada koju bih radije pridružila komadu pečenog mesa nego namazala na kruh sa maslacem. Isprobano :)


I na kraju moram dodati da  laptop konačno opet radi ! :) i mogu opet k vama u posjete, yes !!

41 komentar:

  1. Smela kombinacija, ali tako predivno izgleda, sjajne boje i prelepe slikice!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Vera, veseli me da ti se ova kombinacija i slike sviđaju !

      Izbriši
  2. A jesu ti slike zakon!
    Kombinacija s piletinom i lukom je stvarno smjela, kako Vera kaže!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Snježa, drago mi je da ti se slike sviđaju kao i ova pomalo neobična kombinacija.

      Izbriši
  3. Vjerujem da je ovo jako dobro, slatko slani okusi znaju se odlično nadopunjavati. Vrijedi isprobati. Odličan prilog igrici!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti , drago mi je da ti se moj prilog igrici sviđa, slažem se da vrijedi isprobati, ako se odluiš nadam se da će se i tebi svidjeti !

      Izbriši
  4. Jako neobično, ali na tanjuru lijepo izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljivo zvuci, a predivno izgleda, cini mi se kao super ulaznica za igru. Fantasticne slike :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam mislila da si ti draga moja zaboravila da mi pošalješ ulaznicu za žele pa sam te upisala sama :) A ti si mi pripremala i ovo divno iznenadjenje. Slike su divne a ovo moram da probam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se sviđa, posebno me veseli što želiš isprobati. Drago mi je da je ovo bila jedna od ulaznica u našu igricu, tebi hvala još jednom što si bila odlična domaćica !

      Izbriši
  7. Neobiöna i jako privlaöna kombinacija, koju vrijedi isprobati!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se ova kombinacija sviđa, hvala ti !

      Izbriši
  8. Odličan in vrlo inovativan recept! Krasno :)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa ovaj recept !

      Izbriši
  9. Mislim da bi mi se ovo svidelo... jako lepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  10. Drago mi je za laptop! Mislim da po pitanju ovog jela ne bih bila hrabar degustator, ali bih ga svakako probala, kombinacija je jako zanimljiva, a fotke krasne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da te privuklo ovo jelo i da bi se odvažila isprobati ga. Hvala za fotkice !

      Izbriši
  11. Branka, da znaš da me sad tvoja priča podsjetila na jedno ljetovanje na Drveniku Malom - bili smo u restoranu kod lokalnog čovika koji nam je između ostalog spremia i pečeno povrće koje je ukrasia svježim listovima bosiljka iz svoje bašte. Bilo je toliko dobro da sam ja naravno pojela i te listove bosiljka, a on me u čudu gledao :) I da se sad vratim na tvoj recept, ja sam sigurna da bi mi se ovo svidilo toliko da bih čak pojela i te ukrasne listove mente. Prije par godina namršteno bih frknula, ali što sam starija to sve više hrane volim, volim eksperimentirati i volim neobične okuse poput sladoleda od kamilice ili brusketa s jagodama. Zašto ne i ovo? Svi sastojci mi pašu, a piletina je zaista meso koje trpi sve varijacije :)
    p.s. bravo za laptop, baš sam sretna :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Maja što si podijelila ovu priču sa Drvenika Malog, tako se i meni događa da kada mi se nešto jako sviđa pojedem i "ukrase" :)
      Drago mi je da te i ovo moje jelo privuklo i da ti se sviđa, isplati se ući u ovakve eksperimente i spojiti neobične okuse. Hvala ti !

      Izbriši
  12. uistinu je tvoj degustator hrabar, ja sam ipak više za kklasične kombinacije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti,ovo uistinu nije baš klasična kombinacija, biti će ubuduće i takvih :)

      Izbriši
  13. Hrabro! Ali divno mi izgleda i rado bih to probala :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Da, baš neobična kombinacija.
    Ali pošto volim i piletinu i jagode, mislim da bi ovo moglo biti fino.
    Stvarno maštovito jelo u svakom slučaju..

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na posjeti i drago mi je da ti se sviđa ovo jelo !

      Izbriši
  15. Jako neobicna kombinacija, ali dleuje kao da se sve dobro slaze. Aceto balsamico i nana se cesto kombinuju sa jagodama, pa zasto ne i u slanoj verziji... Bravo za ideju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! , drago mi je da ti se ova ideja i kombinacija sviđaju !

      Izbriši
  16. super ulaznica! ja volim isprobavati ovakve kombinacije, bravo za ideju

    OdgovoriIzbriši
  17. Branka kod tebe se uvijek mogu naći divne kombinacije na oko neobične,ali u stvari perfektno,maštovito izvedene,vjerujem da je i ovo jedan od takvih recepata,sa savršenim finalnim okusom:)Lijep ti pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Nely, drago mi je da ti se ova kombinacija i recept sviđaju ! Veliki pozdrav šaljem !

      Izbriši
  18. Zvuci neobicno, ali treba probati - zakljucujuci po fotkama, zasluzuje svaku sansu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ovom neobičnom jelu daješ šansu !

      Izbriši
  19. :) jako zanimljivo! volim jagode. volim ovakve lude eksperimente i mislim da cu voliti i tvoj recept :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na posjeti i dobro došla na blog ! Drago mi je da voliš jagode i ovakve eksperimente kao i da ti se recept sviđa, hvala ti !

      Izbriši
  20. Prekrasan post, fotografije... novi izgled bloga, da znaš da sam uživala!
    Veliki pozdrav i pusa :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, drago mi je da ti se sve sviđa. Pozdrav i pusu šaljem !

      Izbriši
  21. Divne fotke i jako zanimljiva kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Ovo stvarno izgleda odlično, a super je što si imala hrabrog degustatora. Razumem taj klik kad ti dođe da napraviš neku neočekivanu kombinaciju, i zadovolljstvo kada je to sasvim jestivo. Tako sam ja pravila sos od šljiva sa paradajzom i pohovala piletinu u kokosu pa prelivala sosom od narandži :)))
    Ali kao što i sama zaljučuješ, to ipak nisu ukusi za svaki dan. Mislim da nismo ni raspoloženi uvek za neobično i nekada je najslađe i najviše prija ono staro, dobro poznato.

    OdgovoriIzbriši